binnenkort misschien werkloos en geen verzekering

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Yellow89, 22 feb 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Yellow89

  Yellow89 Lid

  17 nov 2015
  26
  0
  0
  NULL
  NULL
  De kans bestaat dat ik binnen korte tijd zonder werk zit. Laat ik nu in Belgie wonen en in Nederland werken en verzekerd zijn. Echter, zonder inkomen uit Nederland kan ik er ook niet verzekerd zijn. Belgische verzekering dus aanvragen, echter geldt daar vaak een wachttijd van 9 maanden. Ben over zes maanden uitgerekend.

  Ik ben super tevreden met mijn verloskundige en wil graag thuis bevallen. Dat kan allemaal prima met mijn nederlandse verzekering. Als ik dus in Belgie moet bevallen,is een thuisbevalling taboe. Iedereen bevalt daar in het ziekenhuis en verblijft daar 4 a 5 dagen. Absoluut niet wat ik wil. En dan ook nog eens alles zelf betalen.

  Nu ben ik dus bang dat als dit het scenario gaat worden de hele lol van zwanger zijn eraf is en ik alleen maar ga piekeren. Ik kan slecht tegen plotse veranderingen en heb een hekel aan vreemde omgevingen.

  Vriendlief is pas morgen thuis dus moest het even ergens kwijt.
   
 2. dpbovenkamp

  dpbovenkamp Fanatiek lid

  14 jan 2014
  1.628
  1
  36
  Jeetje meid, wat een rotsituatie! En er is geen advies te geven denk ik.. 9 maanden wachten in België? Goeiemorgen..

  Kun je niet een speciaal verzoek indienen bij een Belgische verzekeringsmaatschappij met je verhaald erbij?
   
 3. femkes

  femkes VIP lid

  24 jul 2007
  5.994
  1.977
  113
  Waar werkt je vriend? Als hij in Nederland werkt kun je misschien mee verzekeren. Dat is dan wel een Belgische verzekering, maar als het goed is zonder wachttijd.
  Verder zou ik beginnen met veel informatie opvragen. Vaak zijn dit soort dingen in je hoofd erger dan het uiteindelijk blijkt te zijn.

  Heel veel succes!
   
 4. Lieflief

  Lieflief Fanatiek lid

  12 jan 2013
  1.437
  6
  38
  Coördinerend begeleider in de gehandicaptenzorg
  omgeving Zwolle
  Heb je een contract voor bepaalde tijd die afloopt? Anders mogen ze je namelijk niet ontslaan zolang je zwanger bent.

  En mocht je echt zonder verzekering komen te zitten. Ik zou verschillende maatschappijen benaderen of je niet een soort urgentie kan krijgen.

  Succes
   
 5. Yellow89

  Yellow89 Lid

  17 nov 2015
  26
  0
  0
  NULL
  NULL
  Vriend werkt ook in Belgie. Nee ik heb een vast contract, echter heeft mijn werkgever uitstel aangevraagd van betaling.
  Verzekering snap ik ook niet nee, wachttijd.. Land loopt echt 50 jaar achter.
   
 6. loirinha

  loirinha Bekend lid

  12 feb 2015
  504
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik woon in België en ben hier verzekerd we hebben geen wachttijd gehad op de basis dingen deze geld alleen voor een extra hospitalisatie verzekering. Hierin vallen bijvoorbeeld een privékamer na de bevalling. Thuis bevallen is hier idd niet gebruikelijk en ook bijna niet te regelen. Maar je hoeft niet perse 4/5 dagen te blijven. Ik ben nu 3x in België bevallen en ben telkens gewoon paar uurtjes later naar huis gegaan, zag mezelf echt niet blijven. Hopelijk vind je een oplossing 😊
   
 7. veroniQue86

  veroniQue86 VIP lid

  28 okt 2007
  6.222
  216
  63
  Huh hoe kom jij erbij 9 maanden wachtten? Je kunt je gewoon aanmelden voor een basisverzekering in belgie hoor ;) Zelfs bij je partner bijschrijven. Je hebt alleen kans dat de uitgebreide verzekering langer wachtten is maar is in nederland bij sommige verzekeringen ook. Daarnaast kun je gewoon met een belgische verzerkering onder een nederlandse verloskundigde bevallen. Ze moeten dan alleen bepaalde formulieren daarvoor invullen.
   
 8. Yellow89

  Yellow89 Lid

  17 nov 2015
  26
  0
  0
  NULL
  NULL
  O echt? Op internet vind je zo weinig informatie daarover en heb ook echt geen idee hoe dat allemaal werkt. Dat geeft dan in ieder geval wel weer hoop.
  Morgen ga ik eens contact opnemen met een ziekenkas.
   
 9. neveah

  neveah Actief lid

  10 feb 2016
  230
  0
  0
  NULL
  NULL
  En al mocht je werkloos raken, wat natuurlijk in deze situatie al helemaal erg is. Daarna heb je toch nog recht op een uitkering? En dus ook nog recht op een Nederlandse verzekering, want je draagt dan alsnog je bijdragen af.
   
 10. Lotje84

  Lotje84 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.189
  0
  36
  #10 Lotje84, 23 feb 2016
  Laatst bewerkt: 23 feb 2016
  Kun je de situatie bij het juridisch loket voorleggen?
  Ik vraag me af of je zorgverzekering wel stop wordt gezet. Je hebt toch ook recht op ww e.d. opgebouwd?! Dan hou je ook je recht op verzekering dacht ik.
   
 11. Lotje84

  Lotje84 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.189
  0
  36
  #11 Lotje84, 23 feb 2016
  Laatst bewerkt: 23 feb 2016
  En kun je niet gewoon met je vk in België toch thuis bevallen?
  Dat daar iedereen zomaar het advies van het zkh opvolgt, wil niet zeggen dat jij verplicht bent om dat ook te doen.
  Dat die regels de standaard zijn, wil niet zeggen dat jij verplicht bent je daaraan te houden. Het is jouw lijf en jouw geboorte van je kindje, dus jij bepaalt waar je bevalt en met hoeveel poespas (morfinepompjes, ruggenprik, monitoren, snoeren.... het is allemaal geen noodzaak hoor, maar in sommige belevingswerelden (medici) wel de standaard geworden). Het lijkt me vreselijk als je daaraan wordt blootgesteld in de wetenschap een rustige thuisbevalling te kunnen hebben.

  Er zijn nog steeds genoeg vrouwen die geen enkele echo, geen enkele bloedafname ondergaan en de zwangerschap puur op gevoel en vertrouwen beleven en zelfs zonder vk erbij thuis bevallen. Vk wordt pas opgeroepen als het kindje er is. Dat gaat ook goed, dus kies vooral zelf hoeveel rust en/of toeters en bellen je wil.
   
 12. Clapat

  Clapat Fanatiek lid

  10 mrt 2009
  1.056
  15
  38
  Duitsland
  Je kan altijd polyklinisch bevallen!
  Dus voor de bevalling in het ziekenhuis en na een paar uur naar huis.
  Heeft een bekende van me ook gedaan en dat als Belgische... ;)
   
 13. Yellow89

  Yellow89 Lid

  17 nov 2015
  26
  0
  0
  NULL
  NULL
  Als ik werkloos raak, krijg ik een uitkering vanuit Belgie, dus stopt automatisch de verzekering in Belgie. Heb ik al nagevraagd bij de VGZ.
  Ik ga volgende week bij de Voorzorg kijken wat mijn opties zijn inderdaad,en of er de optie is om toch bij mijn nederlandse verloskundige te bevallen.
  De grootste schrik is er nu gelukkig even af, en de komende 6 weken blijft het bedrijf nog draaien. Of we salaris krijgen is nog afwachten..
  Moeder heeft al aangegeven wel kraamhulp te willen spelen mocht het nodig zijn:D
   
 14. veroniQue86

  veroniQue86 VIP lid

  28 okt 2007
  6.222
  216
  63
  Let op: als je ontslagen wordt krijg je geen ww van Belgie maar van Nederland! Je moet na je ontslag minimaal 1 dag in Belgie hebben gewerkt wil je daar de ww uitkering krijgen. Wel kun je na je ww een bijstandsuitkering in Belgie aanvragen. Hoe VGZ daar nu bij komt is een raadsel. Toevallig had ik mij daar afgelopen week in verdiept. Woon ook in Belgie en werk in Nederland. Ook gaf mijn nederlandse verloskundige aan dat je gewoon thuis onder hun kunt bevallen of in een ziekenhuis in Nederland en dit valt gewoon onder de verzekering van Belgie. Daarnaast heb je ook vroedvrouwen in Belgie die gewoon thuisbevallingen doen :)
   
 15. Peppa

  Peppa Actief lid

  14 aug 2015
  155
  0
  16
  Ik ga met mijn Belgische verzekering in Nederland bevallen. Dit kan door middel van een s2 formulier.
  Let wel, ik hoorde dat niet elke verzekering hieraan mee wil werken. Weet niet bij welke je vriend zit?
  Wij zitten bij de cm en daar kan het dus wel.
  Het is het aanvullende waar de wachttijd voor is
   
 16. Marisha

  Marisha Fanatiek lid

  15 jul 2006
  2.728
  0
  0
  Bediende
  België
  Ook in BE kan je thuis bevallen hoor. Ziekenhuis (of polyklinisch) is meer courant maar het is niet illegaal om thuis te bevallen.

  Heb een kennis (hier in BE) die ook gewoon thuis bevallen is. Zou er zelf niet voor kiezen maar het kan wel!
   
 17. Tazzy

  Tazzy Fanatiek lid

  20 aug 2013
  1.361
  30
  48
  Als je Nederlands staatsburger bent en je raakt je baan kwijt, ook al woon je in Belgie, dan heb je mijn inziens gewoon recht op een uitkering uit Nederland en dus ook op een verzekering. Ik woon in Duitsland, ben Nederlandsstaatsburger en werk ook gewoon in Nederland en ook mijn verzekering loopt dus via Nederland en zo zou het mij vergaan namelijk.
  Zoek het even heel goed uit voor jezelf. Succes
   
 18. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  13.026
  214
  63
  Vrouw
  Hoofd Customer Service
  Duitsland
  Je hebt niet zo maar recht op een uitkering puur omdat je Nederlands Staatsburger bent. Wel omdat jij en TS in NL werken. Je hebt dan bijv wel recht op de WW, de zogenoemde werknemersverzekeringen.
  Omdat je in het buitenland woont heb je niet per definitie recht op de Belgische/Duitse bijstand... daar kan je alleen aanspraak op maken wanneer je in NL woont.

  TS: in principe zou je aanspraak moeten kunnen maken op een Nederlandse WW uitkering, omdat je in NL werkt. Obv daarvan zou je dus ook nog vallen onder de verplichte Nederlandse ziektekostenverzekering.
   
 19. nazli21

  nazli21 VIP lid

  28 jul 2006
  7.051
  9
  38
  fulltime mama
  Als je je inschrijft bij een mutualiteit in Belgie is er een wachttijd van 9 maanden. Dat is bij de Voorzorg wel zo.
   

Deel Deze Pagina