ouderschapsverlof

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door mamastarlight, 18 sep 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamastarlight

    mamastarlight Niet meer actief

    Hi,

    kan iemand mij inlichten over vaders en ouderschapverlof?
     
  2. Chiena

    Chiena Lid

    8 jul 2007
    41
    0
    0
  3. mamastarlight

    mamastarlight Niet meer actief

    ik heb het uitgeprint dank je. zal het hier nog even neer zetten voor de duidelijkheid

    Wat is ouderschapsverlof?


    Ouderschapsverlof is verlof dat u kunt opnemen als u zorgt voor kinderen jonger dan acht jaar.

    Wanneer hebt u recht op ouderschapsverlof?

    U hebt recht op ouderschapsverlof als u minstens een jaar bij dezelfde werkgever werkt en zorgt voor een kind jonger dan acht jaar. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Als u meer kinderen hebt, kunt u voor elk kind apart ouderschapsverlof opnemen.

    Adoptiekinderen, pleegkinderen, stiefkinderen

    U kunt ook ouderschapsverlof krijgen voor uw adoptiekind, pleegkind of stiefkind. Het kind moet bij u wonen.

    Hoe lang duurt ouderschapsverlof?

    U hebt recht op ouderschapsverlof van 13 maal uw wekelijkse arbeidsduur. Standaard geldt dat u een half jaar lang voor de helft van uw werkweek gaat werken. Als u bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, gaat u voor een half jaar 16 uur per week werken en hebt u 16 uur per week ouderschapsverlof.

    Mag u uw ouderschapsverlof spreiden?

    In overleg met uw werkgever kunt u het ouderschapsverlof spreiden. Dit kan op de volgende manieren:

    - U kunt het verlof over een langere periode dan zes maanden uitsmeren.
    - U kunt meer uren verlof per week opnemen. U kunt bijvoorbeeld voltijds verlof opnemen.
    - U kunt het verlof opsplitsen in twee of drie gedeelten. Elk gedeelte moet minimaal een maand duren.

    Als u eenmaal met uw werkgever hebt afgesproken hoe u het verlof op wilt nemen, ligt dit vast. Als u uw verlof afbreekt, kunt u het later niet meer opnemen.

    Verandering van werkgever

    Als u het verlof in delen hebt opgenomen maar in de tussentijd een nieuwe baan vindt, dan behoudt u uw verlof. Bij uw nieuwe werkgever kunt u het resterende ouderschapsverlof opnemen.

    Als u het verlof in een keer heeft opgenomen, maar in de tussentijd van werkgever verandert, vervalt uw resterende verlof.

    Hoe vraagt u ouderschapsverlof aan?

    U vraagt het ouderschapsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u minstens twee maanden voordat het verlof ingaat. U vraagt het verlof schriftelijk aan. Informeer bij uw werkgever of hier een speciaal formulier voor is. Als dit niet het geval is, schrijft u zelf een brief. Daarin zet u:
    - op welke datum u het verlof in wilt laten gaan
    - hoeveel verlof u wilt opnemen
    - op welke dag u het verlof opneemt
    - hoelang de verlofperiode gaat duren

    Deze afspraken liggen vast. Alleen in bijzondere omstandigheden kan hierop worden teruggekomen.

    Aansluitend op het bevallingsverlof

    Na de bevalling heeft de moeder recht op minstens tien weken bevallingsverlof. U kunt het ouderschapsverlof hierop laten aansluiten. Bij het aanvragen van het ouderschapsverlof weet u nog niet exact wanneer uw baby wordt geboren. In uw aanvraag geeft u dan aan wat volgens u de vermoedelijke ingangsdatum van het ouderschapsverlof is.

    Welke gevolgen heeft ouderschapsverlof voor uw inkomen?

    U krijgt geen salaris voor de uren waarin u ouderschapsverlof hebt opgenomen. De uren dat u eventueel blijft werken, krijgt u uiteraard doorbetaald. In uw cao of in uw aanvullende arbeidsvoorwaarden kunnen andere afspraken staan. Er kan bijvoorbeeld zijn geregeld dat u tijdens het ouderschapsverlof (gedeeltelijk) wordt doorbetaald. Informeer hiernaar bij uw werkgever.

    Kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag

    Het opnemen van ouderschapsverlof kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de eventuele toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt. Hoeveel kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag u krijgt, is namelijk afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. U geeft de verandering van uw inkomen door aan de Belastingdienst.

    Sociaal minimum

    Als u alleenstaande ouder bent en ouderschapsverlof opneemt, kunt u onder het sociaal minimum uitkomen. U kunt dan aanvullende bijstand krijgen. Hiervoor moet u wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Mogelijk hoeft u niet te solliciteren. Bij uw gemeente kunt u hierover meer informatie krijgen.

    Levensloopregeling

    In de levensloopregeling (link) spaart u een deel van uw brutosalaris. U kunt dit spaargeld voor ouderschapsverlof gebruiken. Als u dit doet kunt u ook een korting krijgen op de inkomstenbelasting die u moet betalen. Bij voltijds verlof is dit ongeveer 650 euro per maand. U moet meedoen aan de levensloopregeling om in aanmerking te komen voor deze ouderschapsverlofkorting.

    Welke gevolgen heeft ouderschapsverlof voor uw vakantiedagen?

    Tijdens uw ouderschapsverlof bouwt u geen vakantiedagen op. Als u naast uw ouderschapsverlof gedeeltelijk blijft werken, bouwt u over de uren dat u werkt wel vakantierechten op.

    Uw werkgever mag ouderschapsverlof niet inhouden op uw vakantiedagen.

    Wat gebeurt er als u ziek wordt tijdens uw ouderschapsverlof?

    Het ouderschapsverlof loopt gewoon door als u ziek wordt tijdens dit verlof.

    Inkomen

    Als u ziek wordt tijdens het verlof, betaalt uw werkgever u alleen door over de uren dat u tijdens uw verlof zou werken. Uw werkgever betaalt u over deze ziekte-uren minstens zeventig procent van uw salaris door. Als u voltijds ouderschapsverlof hebt opgenomen, werkt u niet. U ontvangt dan geen salaris, ook niet als u in die periode ziek wordt.

    WIA

    Het opnemen van ouderschapsverlof heeft geen gevolgen voor uw eventuele uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Het heeft bijvoorbeeld geen invloed op de berekening van de hoogte en de duur van de uitkering. Meer informatie.

    Wat gebeurt er als u werkloos wordt tijdens ouderschapsverlof?

    Als u werkloos wordt tijdens uw ouderschapsverlof, stopt uw verlof gelijk.

    Werkloosheidswet

    Het opnemen van ouderschapsverlof heeft geen gevolgen voor uw eventuele WW-uitkering. Uw ouderschapsverlof wordt beschouwd als werktijd. Meer informatie.


    Kan uw werkgever ouderschapsverlof weigeren?

    Uw werkgever kan u nooit weigeren het ouderschapsverlof op te nemen volgens de standaardregeling. In een periode van zes maanden mag u dus altijd maximaal de helft van het aantal uren dat u in een week werkt opnemen.

    Als u het ouderschapsverlof op een andere manier wilt opnemen, kan uw werkgever zich hier wel tegen verzetten. Hij mag u dit alleen weigeren als uw verlof het bedrijf in ernstige problemen zou brengen.

    Laatste nieuws

    Ouderschapsverlof wordt verlengd
    Het wettelijk recht op ouderschapsverlof wordt verlengd van 13 naar 26 weken.
    Meer informatie vindt u in de Preambule bij de Participatietop die op 27 juni 2007 is gehouden.

    Meer informatie

    Hebt u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Publieksinformatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Telefoon: 0800-9051 (gratis)

    Voor algemene vragen aan de rijksoverheid kunt u gratis bellen met de Postbus 51 infolijn, tel. 0800-8051, of raadpleeg www.postbus 51.nl
     

Deel Deze Pagina