Onze zoon van 10 jaar zit nu in groep 6 en we hebben continue strijd om huis en leerwerk.Hij heeft er geen zin in bla bla bla. In groep 5 ging het allemaal nog als vanzelf maar het tempo wordt steeds hoger en ze hebben iedere week een proefwerk en daarnaast huiswerk. Nu ook weer een discussie mbt een topografie toets die hij komende dinsdag heeft.Van mij moet hij gaan leren maar hij denkt 1x doorlezen en klaar maar zo werkt het niet want ze moeten nu echt plaatsen leren en dat is gewoon moeilijk en kost gewoon heel veel tijd.Het liefst is die hele dagen buiten met zijn vriendjes en stelt alles uit maar op deze manier gaat die dus gewoon onvoldoendes halen.Ik loop me mateloos te irriteren aan zijn gedrag en we hebben hier steeds meer woorden over. Hoe pakken jullie dit aan? Dit weekend wil ik gewoon vaste momenten gaan inplannen zodat die kan leren maar wat is een normaal tijds limiet? Hij zit sowieso in een lastige fase,brutaal en grote mond dus veel gezelliger wordt het niet in huis. Iemand tips of adviezen? Groetjes.
Je zou hem een kans kunnen geven. Laat het hem één keer op zijn eigen manier doen en kijk wat het resultaat is. Is het een onvoldoende? Bespreek dan samen hoe hij dat de volgende keer gaat voorkomen. Probeer het hem niet op te leggen, maar laat hem zelf iets bedenken. En laat zien dat je hem ook serieus neemt
Ik vind dat nogal een belasting, elke dag huiswerk en wekelijks een proefwerk, en dat in groep 6? Dan vind ik het niet raar dat je daar strijd over krijgt, logisch toch dat hij wil spelen? Dat hoort hij ook te doen, het is een kind! Ik werk ook in het basisonderwijs en ben niet anders gewend dat groep 6 topotoetsen moet leren en een keer een spreekbeurt oid. Maar verder huiswerk? Nou nee. Daarnaast als de belasting zo hoog is dat een kind zich het schompes moet leren, passen we de hoeveelheid aan. Huiswerk past niet bij een basisschool. Dit alles buiten beschouwing gelaten, huiswerk is ook een soort verantwoordelijkheidstraining. Denkt hij dat het met 1 keer overlezen kan! Prima, laat hem het maar ervaren! Daar leren ze toch het meeste van...
Hier heeft groep 6 elke week huiswerk, de ene week natuur, de andere week geschiedenis, aardrijkskunde enz. Verder nog godsdienst, dat zijn enkele vragen met een kort tekstje. Hier hebben we gewoon de afspraak gemaakt elke dag even aan tafel te gaan zitten en 5 a 10 min. samen even alles door te nemen. Als er dan eens een keer uitvalt om de een of andere reden is dat niet erg. En ze heeft echt niet altijd elke keer zin maar voor ze naar bed gaat moet het gewoon gedaan worden. Ik vind trouwens elke week huiswerk een goede zaak, en nu heb je nog een week de tijd en langzaam aan wordt dat opgevoerd tot groep 8. Ze moeten zelf een agenda bijhouden. Op het voorgezet onderwijs moet je gewoon elke dag leren en moet je dat gewoon onder de knie hebben.
Hier in BE is huiswerk doodnormaal. Dat begint in het eerste leerjaar (groep 3 voor jullie) met wat schrijf- en rekenwerk op maandag, dinsdag en donderdag en dagelijks een kwartier lezen. In groep 6 - 4de leerjaar - had ik toch echt ook wel dagelijks huiswerk van minstens een half uur. Rekenen, taal, wereldoriëntatie (geschiedenis, natuurkennis en aardrijkskunde in één vak), godsdienst, ... het was toch elke dag iets. Bij ons kwamen de meeste toetsen wel als 't rapport-tijd werd ... Maar dat was dan dag 1 rekenen, dag 2 taal, ... en soms twee toetsen op 1 dag dus je kon maar beter voorbereid zijn. Mijn moeder liet mij zelf doen, maar bij WO, Frans en godsdienst ondervroeg ze mij ook telkens (qua taal en rekenen zaten mijn punten meestal zeer goed). Zeker bij grotere toetsen vond ze dat belangrijk. En als ik het niet voldoende kende volgens haar, mocht ik opnieuw gaan studeren. Tegen 't zesde leerjaar (groep 8) hadden we toch dagelijks echt wel minimum een uur werk. En dan kwamen er soms nog boekbesprekingen en spreekopdrachten tussen. Of dingen als prentjes en foto's zoeken, iets afwerken van tekenen of handenarbeid (wij kregen bijvoorbeeld nog naai- en breilessen en aangezien ik daar nogal traag op was kon ik de helft thuis doen), ... en zo van die dingen. De afspraak was overigens dat als we thuis kwamen we eerst een vieruurtje aten en we dan direct aan 't werk gingen. Spelen en hobby's was voor daarna. Tot groep 5 à 6 kon je het overigens nog wel redden met alleen in de week werken, maar vanaf dan moest je toch ook in 't weekend studeren en huiswerk maken. Al onze vriendjes en klasgenootjes hadden overigens huiswerk, dus samen spelen gebeurde eigenlijk enkel op woensdagnamiddag of in 't weekend. Nooit echt anders gewoon geweest. Ik turnde bijvoorbeeld ook nog wel en dat was ook 1 dag per week 's avonds. Maar als ik teveel schoolwerk had of teveel toetsen, dan ging het huiswerk toch echt wel voor en dan was het die week maar geen turnen. Tekenschool was op woensdagnamiddag en zaterdag en ballet was op vrijdagavond. En scouts (jeugdbeweging) was op zondagnamiddag. Ik deed dus "vrij veel" qua hobby's, maar naarmate ik ouder werd - groep 6 à 8 - was huiswerk toch echt wel het belangrijkste. Hier duurde school overigens ook tot 4 uur. Tegen dat je thuis bent, iets gedronken hebt, ... is het zo al half 5 à 5 uur. Eten deden wij zelf pas om 7 uur, maar dus had ik 2 uur voor huiswerk en vrij spel / hobby's. En in de andere gezinnen ging het er ongeveer hetzelfde aan toe.
Ik vind het best betuttelend dat een kind van 10 geen huiswerk zou moeten hebben. Ik had op mijn tiende ook hele boekbesprekingen, projecten waar we buiten de School aan moesten werken, en dagelijks ong een uur huiswerk.
Lekker zelf laten uitzoeken! Ik ben zelf juf van groep 7. Ik herken dit wel hoor. Ik geef wel eens het advies dat hun kind het zelf moet ervaren. Dus gewoon een keer een dikke onvoldoende moet halen. Als leerkracht word ik soms ook wel eens ingelicht door ouders. Na die onvoldoende vraag ik aan de leerling wat hij/ zij er aan gedaan heeft. En dan komt die aap wel uit de mouw Ook is een weekplanning misschien handig. Wat doe je op welke dag. Dus wanneer sporten, spelen etc. En wanneer is er dus tijd voor leren. Geen tijd om te leren, lees:geen zin, dan ook niet spelen, sporten oid. Sterkte met de strijd Niet ieder kind heeft dezelfde gebruiksaanwijzing. ook in mijn klas zitten een paar kinderen die weinig aan het huiswerk doen...
Zoals in BE vind ik het ook wel erg veel. Ik vind inderdaad dat er ook gewoon tijd moet zijn om te spelen. Uit school komen er vaak vriendjes en vriendinnetjes mee. En buiten spelen moet ook gewoon kunnen. Even alles uit laten 'waaien'' en gewoon lekker kind zijn. Hier besteden we ongeveer 10/15 min. per dag aan huiswerk en dat vind ik toch echt wel kunnen. Meestal doen we dit net voor of net na het eten. En daarnaast is er nog voldoende tijd voor hobby/sport enz.
In groep 6 had ikzelf echt niet dagelijks huiswerk. Gelukkig niet zeg, groep 8 ook niet. Wel een paar keer per jaar topo, 10x? dictee, 2-3x per jaar een spreekbeurt. Maar meer niet hoor. In Belgie weet ik dat t vroeger ook al veel strenger was, ik kende wel wat mensen die daar een jaar intern moest, omdat de ouders vonden dat ze best vwo aankonden, maar ff moesten leren leren. Doorleren en overhoord worden tot je het 100% kende. Stuk voor stuk vonden ze t verschrikkelijk daar. Maar was wel rond de leeftijd van 12-14jr. Maar geen idee wat tegenwoordig normaal is! Zo te lezen verschilt t nogal per school. Apart wel.. Zijn er geen onderzoeken wat 'beter' of gemiddeld is?
Hier een dochter die, gelukkig voor haar, makkelijk kan leren. De keerzijde is echter wel dat ze dus denkt dat altijd alles komt aanwaaien zonder er iets voor te hoeven doen. Ze zit nu in groep 8, en weigert nog steeds om te leren voor toetsen... In overleg met de leerkracht besloten om haar dan maar "op d'r bek te laten gaan". Met andere woorden, wie niet luisteren wil moet misschien maar voelen. Ze heeft een Havo/VWO indicatie. En ik heb haar al regelmatig gezegd dat ze met deze houding op het voortgezet onderwijs niet weg komt. Maar helaas... een puber laat zich niet meer zo sturen. Dreigen of forceren heeft hier geen zin. Ze heeft een hechtingsstoornis waardoor ze extreem agressief en opstandig kan reageren. Het is voor ons nu kiezen uit twee kwaden. Of ze wordt erg boos omdat ze "van alles moet" van ons, of ze haalt lagere cijfers omdat ze niet leert...
Hier krijgen ze in groep 6 ook huiswerk, ze beginnen er bij ons in groep 4 mee zo af en toe. Onze dochter zit in groep 5 en heeft bijna elke week een toets die ze thuis moet leren. Deze week heeft ze er zelfs twee. Onze zoon is 11 en zit in groep 8. Zij krijgen begin van de week huiswerk mee wat ze aan het eind van de week gemaakt moeten inleveren en vaak twee toetsen in de week. Hij leert ook heel makkelijken zag het nut er niet van in. We hebben hem 1 keer gezegd, dan leer je het toch niet? Het is jouw cijfer waarop hij de dag erna ut school kwam en zei, zie je wel dat ik niet hoef te leren....ik had een 10. Ja wat moet je daar dan nog op zeggen? Als ik jou was zou ik hem 1 keer onderuit laten gaan en hem daarna de noodzaak van huiswerk uitleggen. Onze zoon krijgt op maandag zijn huiswerk mee op dinsdag en donderdag moet hij na school naar voetbal en is dan laat thuis. We hebben de afspraak gemaakt dat hij elke dag een klein stukje maakt en leert en de avondvoorstelling en toets overhoor ik hem optijd zodat, mocht het er nog niet goed in zitten we er samen nog naar kunnen kijken. Inmiddels heeft hij zelf bedacht dat als hij maandag uit school komt (ik ben dan met de jongste naar zwemles en neem de middelste mee)direct zijn huiswerk maakt. Dan kom ik uit het zwembad en zegt ie het is klaar hoor mam....de rest van de week doe ik niks meer. Ik vind het lastig dat ze zo veel huiswerk krijgen zeker als je twee kinderen in de bovenbouw hebt. Maar nu onze oudste in groep 8 zit, ben ik er blij mee. Hij heeft een goede basis voor volgend jaar.
Als je er zo naar kijkt als je jongere kindjes hebt lijkt dat idd wel zo. Als je er middenin zit valt het eigenlijk best wel mee. Wellicht is het voor het ene kind moeilijker dan voor de ander. Maar hier ervaar ik het echt niet als een probleem. Onze dochter heeft vandaag een toets van 5 (enkele) A-4 tjes die gaat over stroom, stroomwinning, milieu en lampen. Zelf vind ik dit eenbeetje onzin voor een 8 jarige maar zelf heeft ze hier absoluut geen last van.
Het kind het zelf uit laten zoeken vind ik geen goed idee. Mijn oudste zit ook in groep 6 en heeft ook best wel wat huiswerk. Elke week een rekentaak die altijd op dinsdag af moet zijn. Proefwerken en nu moet hij een werkstuk maken waarna hij een spreekbeurt erover moet houden. Hij speelt ook trompet dus daar moet ook voor geoefend worden. Hij heeft het geluk dat hij een goed geheugen heeft en precies daarom maak ik me ook wel eens zorgen. Ik herken zoveel van mezelf in hem. Op de basisschool kwam het me allemaal aanwaaien en ik dacht dat dat op de middelbare ook zo zou gaan, had immers nooit moeite hoeven te doen. Kwam ik me daar toch van een koude kermis thuis. Vandaar dat ik mijn kinderen wil leren leren. Ze moeten leren dat ze huiswerk moeten maken, dat je dingen moet plannen en niet alles tot het laatste moment moet laten liggen. Hier is de regel dat elke woensdagavond na het eten het rekenwerk gemaakt wordt. Toetsen moet hij elke dag doorlezen en oefenen, een kwartiertje is genoeg. Sommen is hij ook een kwartiertje mee bezig. Werkstuk is andere koek daar gaat veel tijd in zitten maar ook dat moet gepland worden. Gisteren bv heeft hij met zijn vader ruim een uur aan het werkstuk gewerkt. Het is de eerste keer dus je moet hem uitleggen wat de bedoeling is, hoe je info kunt opzoeken op internet, hoe de indeling van een werkstuk eruit ziet en hem toch ook een beetje helpen. Na het avondeten heeft hij nog een kwartier trompet gespeeld en een kwartier zijn toets geleerd. Hij moppert ook en vindt het ook echt niet leuk maar ja ik denk maar zo. het hoort bij de leeftijd en ze kunnen er beter geleidelijk aan wennen dan wanneer ze straks in de brugklas overspoeld worden.
Hier is dat dus de opzet ook in BE ... In 't lager bouwt het stilaan op en vanaf 't middelbaar moet je het dus echt wel kunnen of je verdrinkt. Op mijn school had het eerste en tweede leerjaar bijvoorbeeld alleen huiswerk op maandag, dinsdag en donderdag. Niet op woensdagmiddag dus en niet in 't weekend. Behalve dan dat de meeste juffen dagelijks thuis een kwartiertje tot half uurtje lezen echt wel stimuleren (maar het is dus geen apart huiswerk). Daarna kwam woensdag erbij vanaf 't derde. En vanaf 't vijfde leerjaar (groep 7) had je gewoon dagelijks huiswerk. Elke school gaat er ook anders mee om, hoor ... Er zijn bijvoorbeeld scholen die geen huiswerk geven in de eerste graad (behalve dan lezen). Of er zijn scholen waar ze de eerste 4 jaar uitgaan van parate kennis. Ook krijg je in 't begin van 't jaar een soort "richttijd" waarbinnen het huiswerk klaar zou moeten zijn. In 't vierde leerjaar is dat bijvoorbeeld - dacht ik - ongeveer 30 à 45 minuten. Heb jij als ouder door dat je kind echt wel doorwerkt, maar echt elke keer niet klaar raakt in die tijd, dan geef je dat door aan de leerkracht (via de agenda of 's ochtends) en dan moet er gekeken worden waar het misloopt of waar het kind dingen mist die het wel zou moeten kennen / kunnen en of er eventueel bijles nodig is. Of als de juf bijvoorbeeld hoort dat meerdere kinderen last hadden met hun huiswerk en er maar niet door raakten, dan schort er duidelijk ook iets. Het heeft immers geen zin op die leeftijd dat je kind 3 uur aan zijn huiswerk bezig is elke dag. Met werkstukken of boekbesprekingen was ik altijd heel last minute, dus dat was op 't einde wel altijd doorwerken bij mezelf. Maar dat deed ik mezelf aan, ook in 't middelbaar. Ik had die druk nodig . Als iets af moest zijn op dinsdag, dan had ik echt wel meestal iets van "dan begin ik er maandagavond of ten vroegste in 't weekend wel es aan". Zelfs met proefwerken had ik dat . Maar bij mij thuis was het dus wel thuiskomen - iets kleins eten - huiswerk. En als dat gedaan was en er was nog tijd, konden we vrij spelen thuis. Soms begon een hobby al om half vijf (school is hier uit om 4 uur) en dan was 't uiteraard eerst die hobby, maar daarna was het toch altijd eerst huiswerk en dan de rest. Op woensdag hing het er dan weer vanaf. Als we een verjaardagsfeestje hadden of echt ergens uitgenodigd waren, dan mochten we daar naartoe, maar dan was het bij thuiskomen toch echt "huiswerktijd". Als we gewoon thuis waren op woensdag (vanaf 12 uur) dan was het eerste werk na het middageten toch echt wel ons huiswerk. In 't weekend mochten we redelijk vrij kiezen wanneer we ons huiswerk deden, maar zondagavond voor het eten moest het af zijn. En zondagmiddag gingen we naar de scouts (jeugdbeweging), dus dan deden we sowieso niks . Als mega-uitsteller ben ik vaak nog na de scouts aan 't studeren geweest . Tot ergernis van mijn ouders die iets hadden van "je hebt toch een heel weekend gehad, je had dat toch echt gisteren of vanochtend kunnen doen". Maar de televisie ging bijvoorbeeld niet aan 's avonds voor ons huiswerk was gedaan en we onze lessen kenden. Mijn ouders hun winkel was onder ons appartement en zij waren dus altijd "thuis". En zij vonden huiswerk en lessen echt wel belangrijk, dus ze hielden dat - zeker in de lagere school - heel sterk in de gaten. En mijn moeder ondervroeg ons onze lessen, keek mee naar werkstukken, ... In 't middelbaar lieten ze ons een pak vrijer, zolang onze punten maar goed waren.