Ik was ook bang voor een vervelende uitslag en dacht eerst pffff onzin. Ben blij dat ik het toch gedaan heb. Ik blijk resus negatief te zijn. dat is niet ernstig maar wel belangrijk om er wat tegen te doen. succes
Ik moet ook nog voor het bloedonderzoek, volgende week vrijdag ben ik voor t eerst een dag vrij dus dan gaan ik gelijk s'morgens. Maak me er eigenlijk niet druk om!
Bij mij vulde de huisarts de aanvraag voor het bloedonderzoek in. Maar hij belde mij nog specifiek om te vragen of ik ook toestemming gaf voor de HIV test... Neem aan dat dat niet verplicht is dan, tenminste dat zei de arts.
ik heb het ook gedaan, had er geen moeite mee, ook al is het verplicht, ik wil het beste voor mijn kindje en als ik ziek ben of rhesus negatief ben dan wil ik daarvoor behandeld worden VOORDAT mijn kindje daar evenuteel schade van oploopt. en ik bleek, zoals de meeste vrouwen, compleet gezond te zijn, dat is dan toch ook mooi dat je dat weet?
Rosao ik vind dat je wel een klein beetje overdrijft. Je weet zelf ook dat deze test voor jou gezondheid is en voor je kleintje. Wat nou als je (zoals een vriendin van mij) iets onder de leden heeft en dit schadelijk is voor de kleine qua groei. Als ze dit op tijd hadden ontdekt dan hadden ze bij de eerste niet zulke problemen gehad. De tweede heeft ze nu medicijnen gehad vanaf het begin en dat gaat gelukkig wel goed.
Hoi, ik vind serieus niet dat ik overdrijf. Uiteraard weet ik dat iets dergelijks goed is voor je eigen gezondheid en die van de baby, maar is dat een reden om het verplicht te stellen? Dat kunnen mensen toch zelf ook bedenken? Bij andere behandelingen die men verplicht zou stellen, zouden mensen op hun achterste benen staan maar hier zou het ineens geoorloofd zijn om voor mensen te bepalen wat goed voor ze is. Stel dat men zou zeggen dat je je kindje moet laten inenten... of dat je elk jaar een screening op geslachtziektes zou moeten ondergaan...
Dan zouden ze roken tijdens of alcohol drinken tijdens de zwangerschap ook moeten verbieden... Ik heb zelf de bloedtesten wel laten doen, maar was ook best nerveus voor de uitslag. Ik snap Rosao heel goed. Ik vraag me serieus af of het uberhaupt echt wettelijk verplicht is. De 20 weken echo wordt hier in de regio ook door veel mensen niet gedaan vanwege geloofs- of andere overtuigingen. Dat moet ieder toch voor zich weten?
Heb er gisteravond nog over gehad met mijn vriend en ik denk idd niet dat het echt verplicht is, maar dat het wel sterk wordt aangeraden (met wellicht wat 'ongeoorloofde' overtuiging van de gyn of de vk).
mij zeiden ze ook dat je er aan moet deelnemen,moet,dus is verplicht neem ik aan en waarom zou je het erg vinden dan? is toch alleen maar beter,dat als er iets mis is,dat je het weet,voor jezelf maar ook voor de kleine beter als doorlopen ermee en je de schrik van je leven krijgt achteraf,omdat je zelf of je baby wat mankeerd,wat je eerder had kunnen weten het is een simpele bloedtest die voor beide angeeft of je gezond bent of niet iedereen wil toch weten of je gezond bent of niet? ik wel in elk geval ik neem aan als je zwangerschap plant dat je voor beide het allerbeste wilt,,dus wil je ook automatisch weten of alles goed is,en als ze je bij voorbaat kunnen helpen al,omdat ze optijd bloedprikken,snap ik niet dat de meeste dat als zwaar beschouwen dt je een buisje bloed moet geven,ookal is het verplicht
De gewone eerste bloedtest die je krijgt, die trouwens in de meeste gevallen samengaat met het bepalen van je hoevelheid hcg, is enkel informatief en gaat vooral over de gezondheid van de zwangere! Een doodnormale bloedtest maar dan met het controleren van een aantal nuttige antistoffen op bvb toxoplasmose, rubella,etc en een aantal geslachtsziekten, hepatitis, syfilis en met jouw toestemming HIV. Ook idd of je rhesus negatief bent. Die dingen zijn alleen maar voor je eigen gezondheid en ook die van je baby.Maar die zeggen totaal niks over de verloop van je zwangerschap, een kans op die of die afwijking of dergelijke. Voor die dingen ga je naar prenatale screening; de combinatietest bvb (bloedafname en nekoedeemmeting), pas daarna ga je eventueel naar prenatale diagnostiek met dan ingrepen zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Prenatale screening laat staan een invasieve techtniek als een punctie zijn helemaal niet verplicht en kan ook je arts je niet toe verplichten! hij/zij kan je alleen maar beraden. Ik zie ook helemaal het niet in de toekomst gebeuren dat zulke testenz ouden verplicht worden, alleen het kostenplaatsje voor deze testen is veels te hoog!
Ik snap het even niet; je laat nu bloed testen, dus dat is toch gewoon het algemene bloedonderzoek naar de gezondheid van de moeder? Ik zou niet weten waarom je die zou willen weigeren, maar ik heb nog nooit gehoord dat die verplicht is. Het is wel logisch dat degenen die je zwangerschap begeleiden op de hoogte zijn van jouw gezondheid. En het is toch alleen maar in je eigenbelang en dat van de foetus als ze op tijd weten dat je een te hoge suikerwaarde hebt of een te laag bh of dat je rhesus-nagatief bent, zodat daar actie op ondernomen kan worden. In de bloedtest van de combinatietest, die rond 12 weken wordt gedaan testen ze niet op geslachtsziektes en hb e.d., maar op chromosoomafwijkingen van de foetus. Maar die hoef je niet te laten doen!
Allereerst: Wat vervelend voor je dat je zo bang bent! Ik had dat ook wel met mijn eerste. Gelukkig bleek alles goed te zijn, en dat was dan ook weer een grote opluchting! Ik ben het eigenlijk wel met je eens. In de context waarin je het uitlegt uiteraard, want ook ik ben van mening dat een mama de gezondheid van de baby voorop zou moeten stellen. Maar mij wordt het ook 'verplicht' gesteld, terwijl ik dat bloedonderzoek nog niet zo heel lang geleden gehad heb (mijn zoontje is pas acht maanden) en zeker weet dat ik in de tussentijd niets opgelopen heb of dat mijn resusfactor ineens veranderd is. Ik zou, ook gezien mijn angst voor naalden, ook graag af willen zien van deze test. Ik zou dat ook wel bespreekbaar maken bij de verloskundige, ware het niet dat ik nu toch een erfelijkheidsonderzoek moet doen vanwegen een erfelijke ziekte die mijn man heeft. Die naald zit er dan toch al in, dus trek die andere (nutteloze) buisjes er dan ook maar uit!
Nutteloos is het niet; de gezondheid van de moeder is ook van belang voor de baby. Maar je kan natuurlijk wel vragen of ze dan meteen buisjes willen afnemen voor andere zaken die toch nog moeten gebeuren.
Nutteloos in de zin dat ik dat onderzoek nog niet zo lang geleden gehad heb en zeker weet dat ik in de tussentijd niets opgelopen heb En ik daarnaast (want dat was het grootste argument van de verloskundige) toch echt nog steeds O-positief heb als bloedgroep
dames bedankt voor jullie reakties allemaal,vindt het natuurlijk ook heel belangrijk dat we van tevoren weten of ik geen ziektes bij me draag wat schadelijk zou kunnen zijn voor de kleine,alleen is het meestal zo dat ik slecht ben aan te prikken en dat ze er dan rustig op los proberen vandaar dat er wat angst bijzit. verder vindt ik het niks dat je alleen bij verkeerde uitslag wat te horen krijgt kunnen ze je niet gewoon gerust stellen en zowiezo bellen? bij mijn uitstrijkjes ben ik altijd aan de beurt omdat ik vaak een foute uitslag heb gehad dus daar zal ook wel wat angst vandaan komen oh die hormonen ook!... sla helemaal op hol op het negatieve af maar goed we blijven duimen en hou jullie op de hoogte
ik snap wel wat je bedoelt breezermys, ik moet ook nog steeds voor het algemene bloedonderzoek. niet dat ik getwijfeld heb om het wel of niet te doen, ik weet dat het altijd het beste is om het vantevoren te weten als je iets hebt. maar het is vooral dat hiv.. stel dat je het hebt, weet ik echt niet hoe ik nog van mijn zwangerschap en leven kan genieten.. pff klinkt heel dramatisch maar zo voelt het echt. Een tijd geleden heeft een vriendin een hivtest laten doen en ze had het niet gelukkig. ik had toen echt zo iets van, ik wil het niet weten! dan kom ik er later maar achter. maar nu moet je, gewoon geen keus. ik ben bovendien panisch voor naalden en bloed, en een week wachten op de uitslag lijkt me echt vreselijk. en idd, dan hoor je niks, en dan moet het maar goed zijn? ik zie er ook echt heel erg tegenop.. vriendinnen zeggen wel van, ach de kans dat je dat hebt is zooooo klein en dat weet ik ook wel, maar ik ben ook zo'n doemdenker en negatief helaas (kan het niet helpen) net als dat ik van tevoren bang was dat mijn vriend en ik onvruchtbaar zouden zijn (stel je voor!) en nu dat bloedonderzoek, en ook de angst voor een kindje met een handicap. wou dat ik wat positiever was en zonder zorgen..
Hier klopt natuurlijk niets van, de chromosomen van de baby kunnen ze namelijk alleen testen aan de hand van de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het bloed van de moeder verteld namelijk alleen wat over de staat waarin de moeder verkeert de combi van daarbij de nekplooi geeft je een kansbepaling op afwijkingen. ik lees trouwens alleen dat het bloed testen zou zijn voor de gezondheid van moeder en kind.... maareh als ik verplegend personeel zou zijn zou ik graag willen weten of ik met een HIV patiënt te maken heb aangezien er bij bevallingen toch vaak behoorlijk wat bloed komt kijken en handschoentjes scheuren wel eens en een arts prikt ook zichzelf wel eens per ongeluk.
Oh sorry; ik zal het even preciezer omschrijven: "Met de gecombineerde uitslagen van bloedtest en nekplooimeting, de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap wordt bepaald hoe hoog de kans is op een kind met Downsyndroom". En ja; artsen, verloskundigen, kraamhulpen, verpleegkundigen etc. vinden het vast heel fijn dat ze weten of hun patiente hiv-besmet is, maar dat is uiteraard niet de reden dat ze daarop testen bij de moeder! Dan zouden ze iedere patient die opgenomen wordt, moeten testen op het hiv-virus! En als je hiv-besmet bent, beval in een gespecialiseerd ziekenhuis, waar uiteraard iedereen op de hoogte is van de hiv-besmetting. Het is echt goed te weten in het belang van zowel moeder als kind! Hier wat uitleg: Waarom zwangeren getest worden Standaard wordt elke zwangere vrouw getest op HIV. Alleen als de zwangere zelf aangeeft dat ze dit niet wil, zal dat niet gedaan worden. Laten testen Wilt u zich laten testen, dan kan uw verloskundige of arts de test voor u aanvragen. Verloskundigen en artsen hebben beroepsgeheim. Dat betekent dat zij aan niemand mogen vertellen dat u zich laat testen. Ook over de uitslag van de test mogen zij met niemand spreken, zelfs niet met uw partner. Als blijkt dat u seropositief bent, kan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog u doorverwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar krijgen seropositieve zwangere vrouwen en kinderen intensieve medische zorg en is psychische begeleiding beschikbaar. Welk risico loopt een kind als de aanstaande moeder seropositief is? Een zwangere vrouw die seropositief is, kan het virus overdragen op haar kind. Dat kan gebeuren tijdens de zwangerschap of de bevalling. Eén op de vier vrouwen met hiv draagt het virus tijdens de zwangerschap of de bevalling over op haar baby. Ook na de geboorte is er een risico door het geven van borstvoeding. Hoe verkleint u het risico op infectie bij een kind? Wanneer een seropositieve vrouw tijdens de zwangerschap medicijnen tegen hiv gebruikt, neemt de kans af dat de baby het virus ook krijgt. Wanneer de hoeveelheid virus in het bloed heel laag is, is ook de kans op overdracht laag (1 op 50 tot 1 op 100). Tijdens de bevalling Tijdens de bevalling kunnen speciale voorzorgsmaatregelen de kans op infectie van de baby ook beperken. De gynaecoloog zal zorgen dat tijdens de geboorte zo min mogelijk wondjes ontstaan in de huid van het kind. Zulke wondjes kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het aanleggen van een schedelelectrode of het doen van bloedonderzoek tijdens de bevalling. Ook een keizersnede kan infectie van het kind voorkomen; wanneer het niet lukt om met medicijnen de hoeveelheid virus voldoende te verlagen. Uw gynaecoloog zal met u bespreken welke behandeling bij u het verstandigst is. Keuze behandeling Voor het kiezen van de beste behandeling is het dus van belang te weten wat de hoeveelheid virus in het bloed is, voordat met de behandeling gestart wordt. Is de hoeveelheid virus in het bloed al laag zonder medicijnen, dan is een keizersnede misschien te verkiezen boven medicijnen, omdat deze bijwerkingen kunnen hebben. Voor- en nadelen van de hiv-test. Voordat u beslist of u zich wel of niet laat testen, is het belangrijk dat u nagaat of er een risico is dat u een hiv-infectie heeft. Praat er over met uw partner, als dat mogelijk is. Ga ook na hoeveel risico uw partner heeft gelopen. Overweeg vervolgens alle voor- en nadelen van de hiv-test. Voordelen: - Bent u seropositief, dan kunnen tijdig maatregelen worden genomen om het risico voor de baby aanzienlijk te verkleinen. - Als u seropositief bent, kan de baby vanaf de geboorte worden gecontroleerd en behandeld. - Als u seropositief bent, kunt u ook worden behandeld. - Blijkt uit de test dat u niet seropositief bent, dan is dat een geruststelling. Nadelen: - Als u korter dan drie tot zes maanden geleden met hiv bent besmet, toont het bloedonderzoek dat niet aan. - Het laten doen van een hiv-test, kan een grote emotionele belasting zijn. - Als de uitslag aantoont dat u met hiv geïnfecteerd bent, heeft dit grote gevolgen. U krijgt te maken met een zeer ernstige ziekte. Misschien heeft u al kinderen en bent u bang dat ook zij seropositief zijn. Ook uw partner kan geïnfecteerd zijn. Uw toekomst ziet er ineens heel anders uit. Relaties met familie en vrienden kunnen veranderen. Ook het vinden van een baan of het afsluiten van verzekeringen wordt vaak moeilijk.
Ik kreeg het formulier voor het bloedonderzoek mee tijdens mn bezoek aan de vk en moest prikken voor mn volgende vk afspraak. Mij is niet gevraagd of ik wel/niet HIV getest wilde worden. Aan een vriendin van me die in een andere woonplaats woont ook niet trouwens. Wel handig om te weten dat ik qua bloed volkomen gezond ben (en weet mn bloedgroep nu haha). Hield er alleen een megagrote blauwe plek aan over...
heey madelon, fijn dat iemand dit herkent haha! ben nu wel zwanger van nummertje 4 dus je zou toch denken dat ik ondertussen wel wat gewend zou moeten zijn. alleen had ik bij de andere kids geen onderzoeken nodig naast de standaard controles bij de vk. het wordt nu allemaal zo medisch.... aan de ene kant heel goed natuurlijk maar aan de andere kant mag het wel een beetje genieten blijven toch. maar goed ga vrijdag bellen of de uitslag binnen is wil het gewoon weten nu hoor dat afwachten is niks voor mij heel veel plezier met je zwangerschap en probeer een beetje te genieten (al weet ik dat het moeilijk kan zijn....)