Nu ik 'You are what you eat' heb gezien wil ik het eigenlijk wel proberen om steeds meer richting een vegan lifestyle te gaan. Wij eten sowieso al voornamelijk biologisch, e-nummer en (geraffineerde) suikervrij, als ik niet zwanger ben eet of drink ik ook geen melkproducten en graanproducten (maar heb er nu zo'n zin in en wil mezelf ook niet alles ontzeggen, aangezien ik ook geen suikers eet etc.).. Ik ben zelf eigenlijk mijn hele leven al geen fan van vlees. Ik vind het wel lekker als het klaargemaakt is meestal, maar vind het bijvoorbeeld heel lastig om vlees te bereiden, omdat ik heel veel dingen gewoon een vies idee vind. Toen ik heel klein was riep ik al "ik wil vegetarisch worden" en dan zei mijn moeder "dat doe je maar als je op jezelf woont want dat is veel te duur". Ik heb gewoon altijd moeite gehad met het eten van een dier, een lijk voor mijn gevoel. Toen ik ouder werd en me echt ging verdiepen in voeding kwam daar nog een stukje bij qua gezondheid. Veel vlees bevat antibiotica en andere troep, dieren zitten hutjemutje op elkaar en krijgen allerlei ziektes en daarvoor preventief medicatie. Zo heb ik bijvoorbeeld heel veel moeite om mijn kinderen een stuk zalm uit de supermarkt voor te schotelen, wetende dat dit eigenlijk echt niet gezond is. Ik heb dit topic overigens niet geopend om mensen te bekritiseren of om discussie te voeren over wat wel of niet gezond is aan vlees of vis. Iedereen mag natuurlijk zijn of haar onderzoek doen en op basis daarvan beslissen wat voor jou goed voelt om te doen of niet te doen. Maar nu komt het volgende.. aangezien ik dus echt e-nummer vrij en troep vrij wil blijven eten, ben ik benieuwd of er ook vervangers zijn van o.a. vlees die hier aan voldoen? Ik zie vaak dat deze producten ook weer vol zitten met troep waar je lijf niet blij van wordt.. waardoor ik me afvraag of dit dan echt een gezonder alternatief is? Ik ben vast niet de enige die én gezond wil eten en minder/geen vlees of dierlijke producten meer, dus ik ben benieuwd hoe de mensen die deze manier van eten al hanteren daar mee omgaan? Eet je nooit vleesvervangers oid? Maak je zelf vleesvervangende producten? Etc etc. Ik begrijp dat graansoorten wel weer terugkomen als je vegan eet en dat is prima.
Vanwege de combinatie van graanvrij/zuivelvrij/vleesvrij zou ik naar een diëtist gaan om je te laten informeren over welke supplementen je nodig hebt. Verder hoef je geen vleesvervangers te eten als je die je niet aanstaan. Je kunt meer groente en proteïne eten om jezelf te vullen en brandstof te geven. Denk aan noten, tofu, koolhydraten op basis van rijst of aardappel. Zo voedzaam zijn die vleesvervangers (van bv Valess) namelijk helemaal niet. Je kunt prima zonder. Maar zorg wel dat je geen tekorten krijgt, want dat gevaar ligt op de loer als je zoveel dingen uit je dieet schrapt. Ik ben zelf jarenlang vegetariër geweest en heb ook enkele jaren tarwe- en zuivelvrij gegeten. Maar ik kreeg tekorten (o.a. zink) en werd gediagnosticeerd met Hashimoto, alopecia androgenetica en PDS waardoor ik onder begeleiding van een verpleegkundige in het ziekenhuis het FODMAP-dieet ben gaan doen. Daar kwam een gebalanceerd dieet uit voort dat goed werkt voor mij. Maar ik eet en drink wel weer dierlijke producten.
Ben ik ook wel benieuwd naar, volgens mij zijn vervangers niet echt ‘gezond’. Zelf bijvoorbeeld falafel maken is denk ik wel redelijk gezond, maar verder zou ik het niet weten
Bedankt voor je bericht! Wat heftig dat je dit hebt moeten meemaken en gelukkig heb je nu een manier van eten gevonden die bij je past. Het is niet zo dat ik van vandaag op morgen overstap naar vegan eten, sowieso nu niet, nu ik zwanger ben. Ik wil beginnen met minder vlees, wat voor mij niet heel moeilijk is, maar ik heb een man thuis die wel graag vlees eet. Ben eigenlijk meer op zoek naar gezonde vleesvervangers voor hem en evt mijn zoontje, hij houdt ook echt van vlees. Het is ook niet mogelijk om volledig vegan te eten, omdat mijn man vanuit een andere cultuur komt waar alles om vlees draait eigenlijk. We eten regelmatig samen, dus dan wordt er sowieso vlees gegeten. Maar, ik wil meer een soort 80/20 regel creëeren. Dus échte pure vegans worden we niet. Het gaat mij meer om de gezondheidsaspecten van deze manier van eten. Wij eten eigenlijk al heel lang zo, aangevuld met goede vitamine omdat ik sowieso van mening ben dat onze voedingsbodem waar ons eten gekweekt wordt dusdanig slecht is dat we nooit meer genoeg vitamine kunnen halen uit onze voeding. Dus wij vullen onze vitamine standaard aan (met echt uit voeding gewonnen vitamine en bijvoorbeeld schone visolie etc.) naast een gevarieerd dieet. Mijn kinderen krijgen wel nog geitenmelk, maar zelf eet of drink ik liever geen zuivel. Graansoorten toevoegen als we dingen gaan veranderen vind ik niet erg. We zouden dus alleen langzaam minderen met vlees, dat is het verschil, maar ik moet er wel iets lekkers voor in de plaats vinden ..
Ik eet bijna acht jaar veganistisch. Ik doe dit voor de dieren en minder voor mijn gezondheid. Toch blijven de meeste onderzoeken zeggen dat vleesvervangers nog steeds gezonder zijn dan vlees. Vleesvervangers zijn zout en bewerkt dat klopt, maar vlees bevat vaak ook zout, suiker en zoals je zelf al zegt antibiotica. Ook is vlees veel lastiger te verteren voor je lichaam en hoe langer voedsel in je darmen blijft hoe eerder dit tot ontstekingen kan leiden. Veedieren eten GMO soja. Dat is verboden voor menselijke consumptie, maar niet voor veedieren. Ook bevat vlees cortisol. Een stresshormoon dat dieren aanmaken als zij stress ervaren op transport en in het slachthuis. Niet echt gezond. Als je echt gezond vegan wil eten kun je kijken naar deze producten. Zij bevatten calcium, onverzadigd vet, vezels, calcium, ijzer en vitamine B : Rucola, Paardenbloem, Zuurkool, Gedroogde abrikozen, vijgen en pruimen, Gedroogde oregano, Sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, Witte bonen, kikkererwten, linzen, Sojabonen, Tofu (ook wel tofoe/tahoe), Tempé Tempé is de meest gezonde vleesvervanger omdat het gefermenteerd is.
Inderdaad! Verder dan zelf falafel maken kom ik ook niet. Vind het zo gek, omdat juist de mensen die vegan/vegetarisch gaan eten meestal ook erg met gezondheid bezig zijn (tenminste in mijn omgeving) maar alle troep die in deze producten zitten, worden deze dan gewoon over het hoofd gezien? Of?
Doe vooral allemaal waar je je fijn bij voelt, dat is het belangrijkste. Maar neem niet alles klakkeloos aan. Hier lezen dat vlees altijd antibiotica en zo bevat en dat de dieren op elkaar gepakt zitten is zeker niet altijd waar. Mbt antibiotica zijn er hele strenge regels. En op de boerderij van mijn schoonzus krijgen de dieren liefde en ruimte in overvloed. Een vegetariër (om dierenwelzijn reden) die pas bij haar op bezoek was, zei dat ze daar wel een stukje vlees zou eten.
Ik volg op IG meerdere account met lekkere vegan recepten, is echt van alles zelf te maken van peulvruchten of tofu e.d. Ikzelf vind die k&k tofureepjes ook veel te vol met troep zitten, dus maak ik dit zelf, eitje en zoo lekker (tofu droog deppen, raspen, marineren in olie met zout en bijv rash el hanoud en dan in de oven kwartier op 180 ongeveer, heerlijk crispy).
Ik zeg ook zeker niet AL het vlees, veel vlees. Ik koop zelf ook wel antibiotica vrij vlees van grasgevoerde dieren die dus constant buiten hebben lopen grazen en verschillende gras en plantsoorten hebben gegeten.
Ik heb wel het idee dat het de laatste paar jaren ‘erger’ is geworden met troep in vleesvervangers. Eerst waren er maar een paar producten in de supermarkten waar je uit kon kiezen en nu zijn er echt veel opties. Die eerdere varianten waren niet per se altijd lekker, maar wel ‘simpeler’ en dus met minder troep. Nu moet het zoveel mogelijk op echt vlees lijken en wordt er meer in gestopt. Weet niet of het echt zo is, maar voor mijn gevoel worden de ingrediëntenlijsten steeds langer. Ik eet zelf vegetarisch en eet/drink zo weinig mogelijk zuivel. Zo nu en dan een vleesvervanger doe ik wel, maar niet elke dag. Ik doe wel m’n best meer bonen/linzen/kikkererwten etc te eten als vervanger
Wij willen ook minderen met vlees. Vnl vanwege milieu aspecten en dierenwelzijn. Maar ik ben nietvecht thuis in de vegan/vega hoek. En met Google vragen om recepten durf ik de meeste recepten toch niet aan uit onbekendheid met de producten. De echte vervangers, zoals "vegetarische kip" etc vind ik niks. Je denkt dat je kip krijgt, maar 't is het net niet. Dan eet ik liever een echte bio-kip. Maar sinds afgelopen week heb ik de vegan-box. 1 keer per week krijgen we dus een door met verse ingrediënten en een recept. Dus 1 keer per week ga ik uit onze comfortzone en maak ik iets onbekend.
Ik denk dat whole foods plant based eten wel wat voor je is als je daarop zoekt vind je veel recepten en inspiratie.
Ik denk dat er weinig vegans zijn die echt dit soort vervangers gebruiken. Deze producten worden voor mijn gevoel vooral gebruikt door flex vegetariërs die dan vlees weglaten een paar keer per week, maar wel de vlees-aardappels-groente maaltijd in stand willen houden. Ik zou een mooi kookboek kopen met recepten daarin die volwaardig zijn. Dus met lekker veel peulvruchten, gebruik van noten en gebruik van tofu. Omdat wij zelf zo’n 2 keer per week wel vlees of vis eten, maak ik me niet zo’n zorgen om tekorten (je hebt echt niet dagelijks vlees nodig). Bovendien eten we veel peulvruchten en noten. Maar ik gebruik bijv ook wel regelmatig ei en kaas (dus vaker vegetarisch dan vegan).
Ik eet weinig vlees, we eten nooit "vleesvervangers" want die hebben ze hier niet eens. Mijn vlees vervang ik met peulvruchten en soms een ei. Ook maak ik zelf seitan. Kant en klare vleesvervangers zijn echt niet nodig.
Ik ben jaren vegetariër geweest. Ik at geen vleesvervangers omdat ik die gewoon echt heel vies vond. Ik vulde aan door peulvruchten.
Haha dit is echt een misvatting, dat vegans gezond eten. Er bestaan horden junkfood vegans, AGVleesvervanger vegans, er zijn echt heel veel die 'gewoon' eten en de dingen vervangen met vervangers.
Klopt, ik ken juist ook "junk etende vegans". Wat niet wil zeggen dat er geen gezond etende vegans bestaan uiteraard, maar ik ken ze niet. Ik denk dat mensen er ten onrechte vanuit gaan dat vegetariërs/veganisten dit vanuit gezondheidsredenen zijn omdat vegetarisch/vegan nou eenmaal een gezond imago heeft. Terwijl dat het vaak helemaal niet is, de meest bewerkte troep is veganistisch. Al zullen degenen die er vanuit gezondheid voor kiezen er vast wel tussen zitten, maar over het algemeen is het toch meer om ethische redenen. En dan maakt het verder dus minder uit hoe (on)gezond het is. Toen ik zelf vegetariër was, was dat eerst vooral opgedrongen vanuit mijn opvoeding, later getriggerd door eetstoornissen. Nu ik flexitariër ben is dat vanwege het milieu en voor mijn gezondheid.
Haha zoals wij . Wij eten geen vlees omdat we geen dode dieren willen eten, dat is ook echt de enige reden.