ja is ook zo, je hebt hélemaal gelijk hoor. maar ik bedoel dat ik het idee heb dat er nu nog meer te praten valt over de prijs, dat er vaak meer gezakt kan worden, en dat je het zelf kunt doen. Zonder aankoopmakelaar. Aantal jaar geleden waren er hier in de stad toch echt huizen in buurten die gewoon voor de vraagprijs weg gingen, daar viel niks aan te onderhandelen hoor! En vrienden van me hadden een makelaar die gewoon een vaste prijs stelde voor alle huizen die in de verkoop gingen. , die deden niks met onderhandelen.... Maar in deze tijd staan veel huizen lang te koop, en voor verkopers is het (naast dat je graag snel verkoopt zodat je zelf verder kunt) ook heel vervelend als een huis al een tijdje in de markt is. dan trekt het weinig kijkers meer... Je kunt nu gewoon beter onderhandelen, en met grotere percentages onder de vraagprijs gaan zitten. Happen ze niet, dan kun je altijd er weer op terug komen... Aantal jaar geleden was het toch vaak 10 % eraf, en dan met je kostenkoper (10% erbij) kwam je met je hypotheek rond de oorspronkelijke vraagprijs uit (los van extra verbouwingsgeld)
Ja, op die manier Wel bijzonder trouwens; die vaste vraagprijzen. Dat heb ik nooit meegemaakt, maar ligt misschien aan de regio waar wij in zitten en zaten. Wij zijn nu zelf trouwens wel slachtoffer van die enorme huizenbubbel: ons huis is behoorlijk in waarde gedaald, (nu MET keuken minder waard dan 4 jaar geleden ZONDER keuken ). Nouja, even roeien dus met de riemen die we hebben en vooral even niet willen verkopen...
Ja, dat is de keerzijde..... als je nu goed zit, lekker blijven zitten! volgens mij zijn de prijzen al weer wat aan het stijgen... Ik was ook heel verbaasd toen ik dat hoorde van die vaste prijzen.... Idee erachter was geloof ik dat het dan allemaal sneller gaat, en dat je weet waar je aan toe bent als je het huis gaat bezichtigen. En het liep nog ook, al weet ik niet of ze het nu nog zo doen... Was in Utrecht. Mij lijkt het niks, een huis heeft toch vaak wat puntjes die minder zijn en kosten meebrengen en dan is het mooi als je daarmee de prijs kunt laten zakken. Wat ik helemaal niks vond, is de veiling die er nu ook vaak is. Een startprijs, en dan weet je dat het juist alleen maar méér kan worden, terwijl het juist kicken is als er wat af gaat! In ieder geval ben ik erg blij dat het nu allemaal achter de rug is. T is een leuke maar ook heel hectische periode! Maar het is nu wel dé tijd om te kopen, zeker als je niet zelf hoeft te verkopen. Succes!
En dat had die makelaar verteld?! Ik werk namelijk bij een makelaar maar wij geven echt de verkoopprijzen niet door aan klanten.
Bij ons ook, werd gewoon verteld wat er was geboden, maar die man kon t uiteindelijk niet rondkrijgen (zijn ex woonde in dezelfde straat, gedoe etc.) maar volgens mij was het bluf wat ze noemden hoor!
De aankoop van ons huis hebben we samen gedaan met onze makelaar. Hij kreeg uiteindelijk veel meer van de vraagprijs af, als wij. Je moet met dit soort dingen, gewoon brutaal zijn. Een reeel bod op tafel leggen. En goed berekenen wat de mogelijkheden zijn. En wat jullie maximaal kunnen uitgeven.
Wij hebben ook gedacht aan een aankoopmakelaar maar vinden het zo duur. We begrijpen wel dat je dit bedrag in principe terug verdiend als de aankoopmakelaar meer van de vraagprijs af krijgt maar je moet het bedrag toch eerst uit je eigen zak betalen. We hebben het geld wel maar toch,we proberen het liever zelf.. Ik lees hier veel over een reeel bod maar wat zou dat zijn dan? 10% onder de vraagprijs? Ik snap wel dat we geen belachelijke bedragen kunnen gaan bieden maar de huidige markt schreeuwt (naar mijn mening) om keiharde onderhandelingen.
@ Pluis, een aankoopmakelaar kan erg handig zijn, maar je moet wel zorgen dat je hem dan alleen voor het stuk betaalt van het onderhandelen. Ik bedoel, een aankoopmakelaar kun je namelijk ook inschakelen van het begin af aan, dan zoekt hij of zij naar geschikte woningen, regelt bezichtigingen en gaat dan ook met je mee.... Dat hele stuk hebben jullie al zelf gedaan. de ene aankoopmakelaar heeft weer andere tarieven dan de ander, maar in jullie geval gaat het erom dat ie het huis voor een goede prijs kan 'regelen'als het ware. Daarvoor krijgt de aankoopmakelaar ook weer geld, namelijk zoveel procent van de uiteindelijke vraagprijs.... en dat is nou wat ik een beetje vreemd vind, want dat betekent dat hoe meer hij van de prijs af krijgt, hoe meer moeite hij moet doen, maar hoe minder hij er zelf aan overhoudt.... (1% van 170.000 is minder dan 1 % van 180.000) Sommige aankoopmakelaars hanteren daarom een andere manier, namelijk een soort bonus als ze meer van de prijs afkrijgen. dat maakt het voor hun dan ook aantrekkelijker om zoveel mogelijk van de vraagprijs af te krijgen. Is dus ff goed om naar te kijken. Maar ik denk dat jullie het zelf ook best kunnen, en een reëel bod...is moeilijk te zeggen omdat we het huis verder niet kennen. Je kunt kijken wat er voor huizen in de buurt gevraagd wordt, en verder denk ik dat je heel erg twijfelt over die 160.000, als je dat echt niet aandurft dan moet je daarboven gaan zitten. Ze gaan toch een tegenbod doen, ga er maar van uit dat je daar de komende week mee bezig bent, heen en weer bieden, en uiteindelijk komt er van jullie of van de verkopers een eindbod. En daar gaat het om, dat moet een bedrag zijn dat jullie zien zitten... verder nog tips, laat een bouwkundige keuring uitvoeren, je kunt een eindtermijn aan je bod stellen, dat daagt de tegenpartij uit om vlot te reageren. Bijvoorbeeld je belt morgen de makelaar en zegt dat jullie een bod uitbrengen van 168.000, en dat dat bod staat tot a.s. dinsdag 17:00 uur. stel dat het deze week lukt en jullie komen tot een prijs, zorg dan dat in de voorlopige koopakte wordt opgenomen dat het is onder voorbehoud van financiering en ook ovv de uitslag van de bouwkundige keuring. Stel er komen allerlei problemen naar voren dan kun je de koop ontbinden op basis daarvan. Vaak moet je dan binnen een bepaalde termijn de bouwkundige keuring geregeld hebben. Je hebt na het tekenen van een voorlopig koopcontract altijd nog 2 of 3 dagen bedenktijd, dat sowieso! laatste tip, maak kennis met de buren... even kijken watvor mensen er wonen, komen ze een beetje vriendelijk over, misschien kunnen ze je nog wat vertellen over de straat, wonen ze er graag etcetc. kan nooit kwaad! Succes !
Dank je voor de tips,ik had over al deze dingen al uitgebreid gelezen maar toch lief dat je de moeite doet om het allemaal neer te zetten. De aankoopmakelaar die ik heb benaderd vraagt ong. 1250 euro en dat is puur voor de onderhandelingen,het regelen van de koop/het papierwerk en dat soort zaken. Zoals jij ook al zegt: we kunnen het vast zelf ook wel dus dat geld hou ik lekker in m'n zak! Zodra de onderhandelingen zijn begonnen geef ik hier weer een update!
wij hebben ook geen aankoopmakelaar gehad. dus de onderhandelingen zelf gedaan en dat ging prima. je moet bedacht zijn op verkooppraatjes en zelf ook een beetje bluffen. kijk eens bij het kadaster wat de gemiddelde verkoopprijzen in die straat waren, en dan bij vergelijkbare huizen. voor die info moet je wel iets betalen, maar het is maar iets van 16 euro ofzo, dacht ik. ditt hadden wij ook gedaan. hand daarvan hebben wij een bod gedaan dat veel lager lag dan de vraagprijs. volgens de verkopend makelaar viel het stel bijna flauw van ons bod *bladiblaverkoopverhaaltje* maar ze deden wel een tegenbod. we kwamen steeds dichter naar elkaar toe maar uiteindelijk wilden wij echt niet verder naar beneden. we hebben dat heel duidelijk aangegeven en toen kregen we het huis voor die prijs dus laat je niet overrompelen, en laat doorschemeren dat je ook andere huizen op het oog hebt, en dat je absoluuuuut geen haast hebt om te verhuizen er staan ook goede tips op: www.huiskopenvoorbeginners.nl
Mag ik vragen met welk percentage jullie onder de vraagprijs zijn gaan zitten? Met jullie eerste bod? Die informatie via het kadaster had ik al opgevraagd maar toch bedankt!
ff rekenen eeeh, zo'n 11 procent. uiteindelijk voor 7% onder de vraagprijs gekocht. ons huis was wel iets goedkoper dan dat van jullie hoor als het huis 200.000 had gekost, had ik 170.000 ofzo geboden.
Het feit dat jullie weten dat de huidige eigenaren in scheiding liggen is gunstig. Heel kort gezegd; ze moeten er vanaf! Ik zou openen rond de 179.000 euro. Dan doen ze een tegenbod in de buurt van 193.000 en dan ga je in het midden zitten. Kom je dus uit op ongeveer 186.000. Succes!
En, al wat geboden vandaag? wij zijn met ons bod zo'n 15 % eronder gaan zitten, en hebben het uiteindelijk voor zo'n 10 % minder gekocht. de vraagprijs was al behoorlijk gezakt in die 10maanden tijd. Succes!
Dat vroeg ik mezelf ook al af Of is bij julle de woningmarkt niet zo dat je bang bent dat het huis al onder bieding is ofzo?
We hebben nog geen bod gedaan. Ik heb vanmiddag wel naar de makelaar gebeld,puur om even te polsen of die mensen bereid zijn om te zakken met de prijs. Als ze vasthouden aan 200.000 of misschien maar 5% minder, heeft het voor ons geen zin om er nog energie in te steken. Er is ruimte om te onderhandelen (logisch eigenlijk) dus we moeten maar een bod doen. Morgen gaan we een bod doen. Ik wilde graag 168.000 bieden maar mijn vriend zegt dat we 170.000 moeten doen. Omdat we natuurlijk 50.000 euro in het huis moeten steken willen we er eigenlijk maximaal 180.000 voor betalen. Ik ben benieuwd of dat lukt!
bedenk je wel dat je eerst van plan was 160 te doen, en nu dus 170... is al 10.000 meer! dan moeten jullie straks wel met kleine stapjes omhoog als je bij de 180 uit wil komen, betekent dat de verkopende partij 20.000 moet gaan zakken en jullie 10.000 stijgen. Zet 'm op!
Ja,ik wilde ook 160.000 bieden maar dat ziet mijn vriend niet zitten. Hij blijft bij 170.000,zelfs 168.000 vind hij nog te laag. Ik dacht precies hetzelfde: we hebben dan maar 10.000 euro om mee te 'spelen' dus moeten we met hele kleine stapjes omhoog..