Ja en nee. Uiteindelijk zie je toch vaak dat een kleine club druk zet op de overheid, die dan wetgeving maakt en daarna de rest pas volgt (en een deel volgt nooit). Dat zie je met statiegeld, autogordel dragen, alcohol in het verkeer en straks met brandmelders. De grote groep doet het pas na dwang, daarna pas wordt het gemeengoed.
Er zijn al genoeg mensen die dat doen. Wij kopen ons vlees tegenwoordig gelijk bij de boer. Dat is iets duurder, maar zoveel lekkerder. We eten wat minder vlees, dus onderaan de streep even duur. Verder kopen we ons zuivel voor een groot deel biologisch. Kleine moeite, maar als iedereen het doet is het stikstofprobleem ineens een heel stuk kleiner. Als je de boeren graag wilt steunen en je kunt wat doen dan is dat toch fijn. Daar bereik je meer mee dan met vlaggen op zn kop hangen.
Genoeg mensen?? Serieus? Biologisch blijft al jaren op 3 a 4 % steken van het totaal. Boerderijwinkels afzet is ook tegelijk alweer flink gedaald nu de Corona-golf weg is. Vliegvakanties zijn nog steeds booming! (Zelfs onze minister die het milieu wil redden voor de volgende generaties is lekker op vliegvakantie naar Curaçao lees ik net…). Het is echt maar een klein groep die handelt naar zijn of haar woorden hoor. ze zeggen niet voor niets altijd: do as I say, not as I do…..
Klopt op basis van vrijwilligheid gaat het niet lukken. Daarom ben ik wel een voorstander van de echte (dus hogere) prijs gaan berekenen voor melk enzo. Btw op gezonde producten naar 0 en ongezonder producten naar 21. Dat zal iets schelen, maar de rest van de prijsverhoging hebben we maar te slikken. Aangezien nog heel veel mensen gewoon nog kunnen vliegen en hun auto vol kunnen gooien ondanks die enorme prijsstijging (die we kennelijk ook hebben geaccepteerd) en alleen de onderklasse eventueel helpen met hun koopkracht dmv belasting verlaging oid. En misschien valt er nog wat marge weg te halen bij alle tussenschakels.
Waarom sidderde ik bij het zien van honderden omgekeerde vlaggen? https://www.volkskrant.nl/a-bc27d9b0
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/misdaad-112/strafrechtelijk-onderzoek-agent-boerenprotest-schieten-jouke
ik wilde het net plaatsen…zo zie je maar, alle pijlen worden gericht op de boerenzoon, maar mogelijk liggen de kaarten toch anders.
OM oordeelt dat politie ten onrechte op boer schoot en start onderzoek https://www.nu.nl/binnenland/6213727/om-oordeelt-dat-politie-ten-onrechte-op-boer-schoot-en-start-onderzoek.html (via @NUnl) Zo hoort het te gaan. Op het moment dat een agent schiet wordt er een onderzoek gedaan of dat terecht was, en dat komt een uitkomst uit. En soms schiet de politie onterecht en worden stappen genomen. Ik vind het wel heel naar om te lezen in alles wat hiervoor over dit is gezegd online dat iedereen al meningen heeft, over zowel de boerenzoon als over de agent, er wilde aannames worden gedaan, dat er zo weinig vertrouwen is is onze rechtsstaat dat men denkt dat er eigen rechter gespeeld niet worden.... Los van het feit dat ik aanneem dat het beangstigend moet zijn geweest voor die jongen die beschoten werd, en waarschijnlijk ook voor de agent dat hij de noodzaak voelde te schieten, neem ik dat nog het meest mee van deze online boeren protest discussies (en van corona): wat zijn wij als land immens gepolariseerd. En als ik kijk naar de VS zie ik ons voorland, en zou niet weten hoe dat nog gerepareerd moet worden. En dat vind ik heel droevig en beangstigend.
In die tussenschakels zit een groot probleem inderdaad. Klasgenoot zat in de aardappels. Omgerekend kregen ze zo'n 10 cent de kilo. Je hebt t daar wel over tonnen, maar die prijs was toen nauwelijks dekkend. 1 vervelend beestje of een droge of te natte periode en je zat in de stess. Dan lever je al eigenlijk geld in bij je verkoop. Maar ook een boete clausule als ze niet x hoeveelheid konden leveren. Kilootje aardappels a 2,99 was toen normaal(ish), heb t over jaren terug. Met 17 cent de kilo waren zij al mega geholpen, maar tegen de grote jongens inkopers kunnen ze niet op. Voor jou dan 10 anderen die t wel voor die prijs doen, desnoods uit t buitenland, waar in veel gevallen heel andere regels gelden en allicht totaal andere subsidie (bedragen). Je zou eigenlijk een standaardprijs voor product willen hebben, maar dat mag niet en import is ook een behoorlijke bedreiging. Zit jij met je aardappelberg (of welk product dan ook).
Dat is wel lastig, maar dat is ook globalisering. Als ik niet goedkoper produceer of een beduidend betere kwaliteit lever, dan koopt ook niemand in de hele wereld mijn produkten meer en ga ik failliet. Ik bedoel eigenlijk te zeggen, als boeren niet kunnen concurreren tegen het buitenland met de omstandigheden hier in Nederland (loonhoogtes, wettelijke vereisten etc) dan moet je nadenken of er een toekomst is voor voedselvoorziening in ons land of dat we alles moeten gaan imprteren. Dat lijkt me weer knap link, maar daar moet de overheid dan keuzes in maken. Maar puur het argument dat je als boer geen macht hebt tegenover inkopers omdat er andere aanbieders zijn die het wel voor die prijs willen doen, tja niet lullig bedoeld, maar dat is ondernemen.
klopt, kan het niet anders dan met je eens zijn over dit gedeelte … en helaas heb ik dat ook terug gezien in het gedeelte over corona op ZP (met name over het wel of niet vaccineren). Ik hoop dat we het tij nog kunnen keren …
Wel met als gevolg dat je inboet op bepaalde zaken, qua leefomstandigheden, qua behandeling van gewassen (al is die in de eu redelijk standaard qua verboden middelen). Waar je hier bij wijze van op t land kan kijken, of in de stal wordt t dan een ver van je bed show, zeker als t van buiten de eu komt. Dan gaat t via hele ketens en met kleding is dat al een crime, moet je dat willen voor een substantieel deel van je voedsel? Niet een vraag waar wij dagelijks mee bezig zijn allicht met dit punt. Maar afhankelijkheid van andere landen is iets waar wel gelukkig een beetje een lichtje op schijnt, al was t maar vanwege de graan episode. Ik ben wel voor behoud van boeren maar niet voor de draaideur constructie van producten. Dwz wij sturen een vrachtwagen kwaliteits vlees de grens over en krijgen een vrachtwagen van mindere kwaliteit terug.
Dat is volgens mij ook precies waar @jannanas steeds op doelt. De wil en mogelijkheden om het anders/meer ecologisch verantwoord te doen zijn er bij de producenten, maar tot nu toe blijft de vraag van de markt uit. Zijn wij bereid om meer te betalen voor de meerwaarde, of is een duurder product een onverkoopbaar product. Dat is waar wij als maatschappij uit moeten komen. De gewenste verhouding tussen kwaliteit van eigen land voor een reeele prijs, en producten uit dubieuze productieprocessen uit het buitenland, en de prijs die we daar in de vorm van subsidies voor over hebben. Anders kan de ondernemer nog niet ondernemen. De wens om supergoedkoop bulk hier in deze mate te blijven produceren moet sowieso van tafel.
Dat ben ik met je eens, maar dat bedoelde ik eigenlijk ook met dat de overheid daar wat van moet vinden. Je moet dan reguleren dat er alleen dingen het land in komen die aan de zelfde eisen voldoen als in nederland of in de EU geproduceerd voedsel. Een soort van CE markering voor voedsel zeg maar. Maar daarna zit je nog steeds met de vrije markt, dus als er genoeg aanbieders van voedsel zijn die produceren volgens de vastgestelde normen zul je nog steeds prijsdruk hebben. En dat is dan, volgens economische principes, helemaal terecht.
En daar kan een overheid natuurlijk prima inspringen d.m.v. het reguleren van de macht van de supermarkten/groothandels etc. Nog geen paar jaar geleden waren 'food miles' en globalisering van voedsel de grootste bedreiging voor het milieu, maar nu moeten we allemaal maar accepteren dat wanneer de Nederlandse boer niet meer voor een schijntje kan produceren, het compleet normaal is dat we dan alles vanuit het (verre) buitenland importeren (of dat boeren dan maar naar landen als Brazilië gaan verkassen om daar vanaf een stukje ex-regenwoud hun producten duizenden kilometers rond de wereld te laten vliegen). Geloof je werkelijk dat dát beter voor het milieu is dan een (wanneer nodig) zelfvoorzienende voedselketen in eigen land? Maar uiteraard levert het de politiek meer brownie points en geld op wanneer ze de multinationals ondersteunen en de boeren onteigenen om dezelfde grond vervolgens als dure bouwgrond door te verkopen.
Het onfrisse gezelschap dat de boeren gebruikt voor hun eigen politiek en complotagenda wordt steeds groter en internationaler. Met dank aan de ex van Thierry waarschijnlijk. Trump ziet Nederlandse protestboeren als strijders in rechts-populistisch gevecht tegen ‘klimaattiranie’ https://www.volkskrant.nl/a-b4a1e172
Dat een gek ergens op reageert betekent niet dat alle boeren die protesteren ook zin in hebben in steun van die idioot.
Uiteraard niet, ik dacht zo dat dat uit mijn formulering wel duidelijk was. Farmers Defence Force en Agractie zijn er wel blij mee trouwens. Die ook waarschijnlijk maar een minderheid vertegenwoordigen, maar wel voortdurend luidruchtig uit zijn op de confrontatie en zo de toon van het debat bepalen.