Hallo, Ik ben een fan van bv en heb mijn drie kids lang gevoed (2,5 jaar; 2 jaar en nummer drie drinkt met 2,5 jaar nog). Nu ben ik zwanger van nr 4 en ben van plan straks te gaan tandem voedden en heb er alle vertrouwen in dat het ook dit jeer goed gaat. Nou zit ik met een aantal mamas op een fb groep. Het viel mij op dat veel nieuwe mamas die beginnen met bv geadvisseerd rorden om er een heel strak regime van voeden; kolven en bijvoeden wordt aangeraden omdat hun voedding niet snel genoeg op gang zou komen en de kleintjes niet snel genoeg aankomen. Hierdoor zie ik ook veel moeders afhaken. Toen mijn derde met 37 wk werd gehaald was hin vaak te moe voor een volledige voedding met het resultaat dat hij zeker ieder uur dronk. Ik heb dit zijn gang laten gaan, zelfs extra vaak met hem samen in bed gaan liggen en de bv gestimuleerd door huid op huid contact en binnen een paar weken kwam hij mooi aan en kwam hij netjes om de twee of drie uur. Mijn vraag is eigenlijk of dit bv; bijvoedden en kolf regime ook door lactatiekundigen wordt geadvisseerd of zijn er ook andere, minder belastende methode om de bv goed op gang te krijgen en een kindje beter te laten aankomen?
Hoi, Nee, ik zou dat in alle situaties waar we spreken van een gezonde a terme zuigeling niet standaard adviseren! Volg je kindje, volg je gevoel en (indien mogelijk na bevalling en hormonen ) volg je gezonde verstand! Komt vast in orde bij jullie, geniet van buikbaby en straks van je kindje! (ps wees voorbereid op diarree achtige ontlasting bij je borstdrinkende peuter tegen het eind van de zwangerschap: komt door het colostrum )
Bedankt voor je antwoord! Wat zou je wel adviseren als een gezonde zuigeling niet snel genoeg aankomt of de bv niet snel/goed genoeg inkomt?
Ik kan me niet voorstellen dat de melk niet inkomt als je nu ook nog voedt. Je lichaam weet hoe het werkt en heeft laten zien dat het dit aankan! Ook zal je kindje direct aankomen! Is dit niet het geval, dan eerst naar drinktechniek kijken, en laat je andere kindje lekker meeregelen! Geen zorgen, komt beslist in orde! Anders bel me maar Succes!
Wederom bedankt voor je antwoord maar vroeg het eigenlijk niet voor mezelf. Heb alle vertrouwen in mijn lichaam en mijn kinderen. Masr het viel mij gewoon op dat veel nieuwe moeders dit advies krijgen en persoonlijk heb ik het idee dat zo een strak regime juist de bv kan tegenwerken ipv bevorderen. Daarom vroeg ik mij af of een lactatie kundige hetzelfde zou adviseren als kraamzorg/cb/vk.
Hoi, kraam/cb/verloskundigen geven nogal eens een ander advies dan ik geef om de simpele reden dat ik er bij wordt geroepen wanneer het anders dan standaard loopt. Zonder kraamverzorgenden af te vallen (heb zelf ook als kraamverzorgende gewerkt) reikt hun kennis in het algemeen tot de 10e-14e dag na geboorte en gaat het over de gezonde a terme zuigeling. Inmiddels zien we dat bijvoorbeeld kindjes ook al met 36 weken naar huis komen (en dat is echt nog niet a terme!) Natuurlijk hebben ze kennis van de meest voorkomende zaken als het tegen zit in de start: kloven, borstontsteking, etc. Je moet je bedenken dat dit hun scholing is. Tijdens de opleiding werd niet dieper ingegaan op ziektebeelden, medicatie, dismaturiteit en het effect daarvan op (een goede start van) borstvoeding geven. Ik zie ook wel eens gezinnen waar de kraamzorg en kraambed is afgesloten maar waar moeder op 1 borst per voeding zit, is gaan blokvoeden, nog kolft, bijvoedt, voedt met hulpmiddelen. Dat is prima, maar dan wel met een plan en duidelijke instructie. Anders zie ik het risico van eerder stoppen dan moeder had gepland. Aan de andere kant zijn er ook verpleegkundigen, kraamverzorgenden en verloskundigen natuurlijk die je zoveel verder kunnen helpen. En lactatiekundigen die nog minder ervaring hebben....Ik zie ook wel eens een verloskundige of verpleegkundige een wenkbrauw optrekken omdat ze denken dat er niets meer mogelijk is, waar met voldoende vertrouwen, juiste begeleiding en tijd we weer terug naar borstvoeding komen. Dat is steeds een puzzel, ook voor mij, want ieder moeder-kind koppel is anders, reageert anders en brengt andere dingen met zich mee. En het is kijken naar wat haalbaar, praktisch en mogelijk is in iedere nieuwe situatie. Dat is natuurlijk de uitdaging