Ik ben vandaag voor het eerst weer een halve dag aan het werk geweest. We hebben een super kolfruimte, met wasbak met heet en koud water, koelkast en vriezer. Maar nu liep ik tegen wat dingen aan: - hoe maken jullie je kolf materiaal schoon? Is alleen heet water voldoende om de volgende kolfbeurt hygiënisch te kunnen kolven? - ik bewaar de melk nu max 3 dagen in de koelkast, maar moet je echt gesteriliseerd materiaal gebruiken dan? Dat zou namelijk betekenen dat ik de melk die ik op het werk kolf niet zo lang kan bewaren... Ben benieuwd naar jullie ervaringen
Ik spoelde de kolf op het werk af met water en verpakte 'm dan in een hydrofiele doek. Steriliseren deed ik in het begin wel elke dag, maar na verloop van tijd werd dat 1x per week of zo. De andere dagen waste ik de spullen af in een sopje. Dat is sowieso wel goed om te ontvetten, moedermelk is best vet en met vette kolfonderdelen heb je geen goed vacuüm. Bewaren in de koelkast kan tot 5 dagen, zie https://www.borstvoeding.com/artikelen/kolven/bewaren.html.
Eerst afspoelen met koud water, als je meteen met warm water afspoelt blijft het vet erop zitten. Daarna dus met warm water afspoelen en in een doek doen. Ik kookte alles elke avond weer uit met azijn (tegen de kalk), je kan de melk dan zo'n 5 dagen bewaren. Afwassen deed ik haast niet.
Ik steriliseer smorgens en wikkel het in een hydrofiel. Na elke kolfbeurt spoel ik het af onder de kraan. Je hoeft maar 1x per 24 uur te steriliseren om de melk te kunnen bewaren. Dan thuis goed afwassen in een sopje.
Ik heb het op het werk idd afgespoeld met heet water en afgedroogd. Thuis in een sopje en daarna paar min in kokend water. Dat is dus voldoende als ik het zo lees?
Is afdrogen ook echt nodig? Ik heb niet heel veel ruimte bij de wasbak en liep van de week aardig te klooien om alles af te drogen
Sommige onderdelen moet je wel afdrogen. Ik gebruikte vaak papieren handdoekjes hiervoor. Overigens zou ik wel eerst met koud water afspoelen en dan pas onder heet water, dan spoel je inderdaad de grootste hoeveelheid vet en eiwit alvast weg.
Ik spoel het af met koud water en later was ik het af met dreft.. Steriliseer al weken niet meer eigenlijk... Laat het daarna trouwens gewoon drogen op een stuk keukenrol..
Na het kolven spoel ik het af met koud water en daarna gaat het in de koelkast. We wassen thuis elke dag de kolf af met dreft en koken alles 1x per week uit.
Wat eerder al gezegd werd, Eerst koud af spoelen en dan warm. Inwikkelen in een hydrofiele doek. Dan thuis goed afwassen in een sopje. Steriliseren is eigenlijk geen meerwaarde. Op het moment dat het uit de sterilisator of pan haalt is het al niet meer steriel. Afwassen met een warm sopje is veel belangrijker omdat je daarmee alles goed schoon krijgt. Je fles met melkresten in kokend water gooien word ie niet schoon van!
Top. Snap idd dat het snel niet meer steriel is, maar vind het wel een prettig idee dat alles dood is als de melk een dag of 4-5 in de koelkast moet blijven staan. Beetje onzin misschien maar ach dat is de moeite ook niet. Heb nu idd alles eerst met koud water afgespoeld, (en dan pas in een sopje) dat werkt veel beter. Nooit geweten!