Ik had deze vraag ook al gesteld aan de lactatiekundige, maar die heeft het vast er druk en ik word hoe langer hoe vermoeider, dus vandaar ook dezelfde vraag aan jullie, de ervaringsdeskundigen: Onze dochter van ruim 8 weken doet het lekker op mama's melk. Ze komt tussen de 2 en 2,5 ons per week aan. In principe voed ik op verzoek, maar ik maak ze 's nachts nog wel eens wakker voor een voeding (anders klap ik uit elkaar). Zij is geneigd om nu al door te slapen, nl. Sinds een aantal dagen wil ze vanaf eind van de ochtend tot soms in de avond aan toe ineens wel heel vaak drinken. Eerst dacht ik: regeldagen. Maar nu zijn we toch alweer dik 5 dagen verder en ze doet het nog steeds! Ik vind het wel erg vermoeiend zo, want ik heb dus soms krap een uurtje tussen 2 voedingen in en aangezien je na een voeding toch nog even met je kindje kroelt of speelt, kom ik op sommige dagen echt nérgens meer aan toe. Voordeel is wel, dat ze minder huilerig is dan eerst (en toen kwam ze ook uitstekend aan), want ze kon erg veel huilen op een dag... Maar ik word er doodmoe van. En aangezien ik doordeweeks helemaal alleen ben, is het echt niet te combineren met huishouden etc. Is dit normaal gedrag en zo ja: gaat dat nog lang duren. Of is het iets wat ik op één of andere manier kan reguleren of waar ik zelfs op moet ingrijpen?
Ik heb dat ook gehad en ja het kost veel tijd. Vermoeiend vind ik een moeilijk woord, op zich werd ik niet "moe" van de borst geven, ik ging (en ga) er altijd lekker voor zitten. Aan de ene kant ook best ontspannend en rustgevend. Mijn zoontje dronk rustig een uur per keer en na een uurtje slaap kwam hij dan alweer, dat heeft lang geduurd hoor! Kwam ook nergens aan toe; kon heel snel even douchen en een boterham naar binnen werken. Huishouden schoot er compleet bij in; jammer dan! Ik kan alleen maar zeggen: het wordt beter en je krijgt echt wel weer de tijd voor jezelf/huishouden!
ik vond het zelf wel erg vermoeidend en niet prettig. je kunt het als je wilt wel reguleren. ik ben op schema gaan voeden, en liet er dus steeds wat langer tussen tot ze elke 3 uur ongeveer dronk. ze wennen hier na een paar dagen aan, maar de eerste dagen zul je veel tijd erin moeten stoppen. wat extra gaan wandelen, met ze rondlopen etc. maar dan zullen ze bij de volgende voeding meer honger hebben en langer drinken, zodat ze er steeds meer tijd tussen laten. het is de keuze tussen op verzoek voeden of op schema, die moet je zelf maken. met een schema heb je iets meer tijd voor jezelf. ik geloof niet dat het vervelend is voor het kind, al zullen ze er even aan moeten wennen. als je daardoorheen bent zijn ze er heel gelukkig mee, hier in ieder geval wel... vaak zul je ook merken dat kindjes als ze ouder worden vanzelf in een soort schema komen. het is niet zozeer een kwestie van ze in een schema dwingen, maar meer een beetje sturen om het natuurlijke ritme te vinden. welk schema dat is ligt aan jou en je kind.
je kunt haar beter niet wakker maken trouwens als je uit elkaar klapt. dan blijft je lichaam melk aanmaken. als je een paar dagen niet 's nachts voedt maak je dan vanzelf minder melk aan. mijn dochter sliep met 2 maanden ook door... ik werd een paar keer nat wakker toen was het over..
Zo werkt het niet bij iedereen, helaas! Hier tot en met dik in de derde maand lekkende toestanden hoor, na 4 a 5 uur. Overvolle borsten doen echt heel erg zeer. Ik heb mijn zoontje nooit wakker hoeven maken, want die kwam gelukkig altijd rond dezelfde tijd dat mijn borsten overliepen. Dat inregelen werkt niet bij iedere voedende mama zo! Nu kan ik 9 uur zonder kind aan de borst. Maar mijn zoontje komt eigenlijk nooit later dan 6 uur. Borstvoeden op schema vind ik persoonlijk onnatuurlijk. Ik had (en heb) een hongerig groot kind en heb dus ook veel melk. Eea zal wel met elkaar te maken hebben. Ik heb 3 maanden met een huilende baby gezeten vanwege diverse lichamelijke ongemakken. Als hij na 2 uur honger had en ik had hem nog een uur moeten laten wachten, was dat op zijn zachtst gezegd onprettig geweest! Nee hoor; hij mag komen als hij wil. Honger is honger. Troostvoeden heb ik overigens nooit gedaan.
Troostvoeden? Wat is het precies? Want soms blèrt ze de hele boel bij elkaar en als puntje bij paaltje komt, ligt ze meer te sabbelen dan effectief te drinken. Heel schattig natuurlijk en het bevredigt haar behoefte om bij me te zijn, maar productief is het allerminst. Ik merk ook dat er qua borstvoeding meerdere "kampen" zijn. De één is niet echt vóór voeden op verzoek ( ik merk dat ook een beetje op het CB) en de andere zegt op verzoek, voor de troost, voedt wanneer ze om je vragen. Ik hoop, dat er ergens een middenweg mogelijk is, eigenlijk. Strak op schema hoeft voor mij ook totaal niet, maar de hele dag door fungeren als drink en (slaap-) en troostplek gaat ook wat ver. Mede omdat ik doordeweeks niemand heb die me taken in huis uit handen kan nemen....
hellen1971, ik zou haar niet wakker maken voor een voeding snachts. ten eerste past je productie zich aan na verloop van tijd, en kan je tot die tijd snachts de druk eraf kolven. Als je haar blijft voeden snachts dan houd je steeds die gespannen borsten. dat ze zo vaak komt, ik heb dat ook een periode gehad. het wordt wel weer beter. als ze dorst heeft, heeft ze dorst, toch? denk je dat ze wel effectief drinkt? Ik zou haar lekker bij je laten drinken als ze dat wilt. Als ze ietsjes groter wordt dan komt ze op haar eigen tijd en heeft ze echt een regelmaat. mijn dochtertje (7 mnd) komt ook regelmatig en ik heb altijd op verzoek gevoed. het is bekend dat borstvoeden op schema niet erg productief werkt voor je voeding. aangezien het een systeem van vraag en aanbod is dat wordt verstoord als je zelf de tijden gaat bepalen, heb je kans dat je vaak last heb van over/onderproductie. en ik geloof zelf dat het voor je kindje ook niet fijn is als hij/zij lekker wilt drinken (of sabbelen) en dat mag niet van mama. troostvoeden is voeden zonder dat ze dorst heeft. inderdaad een beetje sabbelen. Je moet voor jezelf bepalen of je dat wel of niet prettig vind. Mijn dochtertje mag zo vaak drinken als ze wilt. als ze moet huilen en ze drinkt een paar slokjes is haar verdriet weg. als ze niet kan slapen en ze drinkt, valt ze lekker in slaap. dat werkt hier dus prima! Ook ik ben hier verantwoordelijk voor het huishouden maar ook daar vind je op een gegeven moment een weg in. Als dochter s'ochtends slaapt doe ik op mijn gemakje het huishouden.
Troostvoeden is wat het woord al zegt; dus dat je de borst aanbiedt terwijl ze niet huilt van de honger (dat heb je als mama snel genoeg door). Stel; je hebt een baby die om wat voor reden veel huilt of slecht in slaap komt, dat je die dan bijv. nadat ze net heeft gedronken opnieuw aanlegt. Bijv. baby kan niet slapen en dan toch maar na een half uur aanleggen. Dan zal je zien dat ze dan ook niet effectief zal drinken en het echt sabbelen wordt (ook niet gunstig voor je tepels). Hier geen gesabbel, wel lange sessies, maar altijd effectief klokken. De enige paar keer dat ik heb aangelegd terwijl mijn zoontje nog geen honger kon hebben was twee keer na de DTKP-prik, toen was hij vre-se-lijk overstuur en heb hem een troosborst geboden! Hij werd meteen rustig! Blert je dochtertje ook als ze in d'r bedje wordt gelegd? Dan zou je kunnen gaan inbakeren in combinatie met rust en regelmaat.
ik doe inderdaad aan die middenweg, dwz een flexibel schema. ik houd me aan een bepaald aantal voedingen per dag, maar schuif wel eens met de tijden. en is ze niet lekker of is er een regeldag dan do eik wat extra voedingen... ik heb nooit problemen gehad met productie. het hoeft absoluut niet zo te zijn dat een schema slecht is voor je productie. integendeel, als je op vaste tijden voed is dat heel makkelijk instellen voor je lichaam. als je maar in de eerste maand overdag elke 3 uur minimaal geeft gaat het normaal gesproken goed. alhoewel ieder lichaam anders is natuurlijk. waarom het met die ouderwetse schema's mis ging met productie is dat ze al heel snel naar elke 4 uur gingen. dat is niet genoeg om je productie op peil te houden in de eerste maand. er zijn inderdaad twee kampen, en we hebben er al eerder felle discussie over gehad. het is onzinnig die te voeren. het kan gewoon allebei, je moet doen waar je je lekker bij voelt. als ik jou zo hoor kan een flexibel schema best wat voor jou zijn of heb ik het mis? dat is een schema dat jij afstemt nav de behoeftes van jou en je kind. en waar ruimte is om af en toe de boel om te gooien als dat nodig is.
Dat is toch voeden op verzoek? (Ik heb nooit een felle discussie gevoerd hoor over schema's; ben er niet voor, maar dat mag toch? Ieder z'n meug!). Ik heb ook weleens een afspraak buiten de deur en laat mijn zoontje dan ook wat eerder drinken zodat hij niet gaat krijsen van de honger als we net ergens zijn of ik bij de fysio op de bank lig. Is dat een flexibel schema of flexibel voeden op verzoek? Het enige dat ik tegen schema's heb, is dat je daarbij je kind laat wachten als het honger heeft omdat het nog geen tijd is. Eten is de primaire behoefte van een jonge baby en klokkijken kan het niet. Hier kwam hij in het begin vaak om de 2 uur, maar soms om de 4. Zou niet weten waarom je perse om de 3 uur aan hoeft te leggen. Zorg wel dat je per leeftijd een minimaal aantal voedingen aanhoudt.
Ik had het ook niet over jou zogelukkig! Volgens hebben wij altijd het goede soort discussie, dwz inhoudelijk en zonder gezeik. Maar wil niet de discussie opnieuw starten... Tja, flexibel kan natuurlijk twee kanten op. We zijn allebei flexibel, jij wat meer richting verzoek, ik wat meer richting schema. Maar ik vind wat ik doe toch niet echt voeden op verzoek, omdat ik wel een vast aantal voedingen geef per dag. En erop aanstuur dat op een bepaalde tijd te doen. Ik ben alleen niet zo rigide als een officieel schema volgens een boekje. En ik baseer mijn schema gedeeltelijk op dat van Gina Ford. En die wordt door velen verguisd als iemand die verschrikkelijk strenge schema's predikt. Haar schema's zijn echt idioot trouwens, aleen al daarom is het grappig het boek te lezen. Zij schrijft voor hoe laat de moeder een boterham en kopje thee moet! Compleet gestoord natuurlijk. Maar er zitten ook wel wat interessante dingen in haar boek als je door dit soort dingen heen kunt lezen... En wat betreft een kind laten huilen van de honger, dat is niet perse zo met een schema. Hooguit alleen de eerste dagen, daarna wennen ze eraan. Ze leren dan meer te drinken per voeding zodat ze makkelijk de volgende voeding halen. Laten huilen omdat ze honger hebben hoef je dus egenlijk niet te doen. Met name omdat je in de eerste maand langzaam naar het schema toe kunt werken. Ik heb eigenlijk nooit een kind gehad dat echt huilde van de honger... Je moet zowieso de eerste weken op verzoek geven (zelfs van Gina) en dan kun je een beetje kijken wat het natuurlijke schema van je kind is, en daar vanuit gaan.
LADIES: heel hartelijk dank voor de input! Ik vind het heel prettig om over julllie zienswijzen en ervaringen te lezen. Uiteindelijk denk ik dat ik toch vooral op verzoek voedt, behalve als er te lang tijd tussen zit ( bijvoorbeeld overdag meer dan 4 uur). Laten huilen van de honger is op dit moment voor mij ook niet echt iets wat gevoelsmatig bij me past. Ze is ook nog maar 2 maanden oud... 'sNachts stoppen met wakker maken zou ik kunnen gaan doen. Mijn borsten doen alleen wel erg pijn als ze vol zijn, dus dat wordt doorbijten. Want als je kolft...dan houd je de productie toch in stand? Of kolf je dan alleen een beetje tot de druk er weer af is? (IK heb trouwens geef flauw idee wanneer ze dan zal komen om te eten). En bij een kleintje is er toch ook een maximum aan uren wat ze niet mogen eten i.v.m. de suikerspiegel). Klopt het dat het 10 uur is of is het wat anders? Wie weet dat?
iets eerder aanleggen zodat je bij de fisio kan blijven liggen lijkt me geen probleem zogelukkig bedoel je dit zo als dat ik het lees? hellen, ik weet niet hoelang je haar mag laten doorslapen omdat ik geen doorslaap-ervaringen heb, maar misschien is het een idee haar van half 11 tot half 8 te laten slapen oid? dan went ze in elk geval aan dat de nachten zijn om te slapen (en als ze dat nu al zelf kan is dat alleen maar mooi meegenomen toch?). een beetje spanning afkolven is niet erg hoor, voor je productie.
rach, ik bedoel het zoals ik het opschrijf... ik heb ze nooit laten huilen toen ze klein waren. niet dat ik er principieel tegen ben, maar ik houd er toch niet van. zeker niet met een jonge baby, die laat ik niet huilen. er zijn een heleboel andere manieren om een huilende baby te troosten behalve voeden... dat werkte echt prima bij mij. vaak zijn ze moe, of hebben ze gewoon 'mamahonger'. dan werkt knuffelen, wandelen, wiegen, liedjes zingen etc. heel goed. mijn dochter sliep met 2 maanden al 11 uur door. ik maak nooit babies wakker voor een voeding, al helemaal niet 's nachts. ze besloot zelf dat ze lekker wou doorslapen. ik zou me daar geen zorgen over maken, als ze honger hebben worden ze echt wel wakker!
Hoi Hellen, ik heb alles even gelezen en vraag me af hoe jij kolft? Met de handkolf of electrische kolf? Ik kolf namelijk ook s'nachts de druk van mijn borsten af, maar doe dat echt met de hand! Veel makkelijker!
Inmiddels gaat het een stuk beter. Overdag komt ze soms nog wel om de 2 uur, maar 'nachts gunt ze me in ruil daarvoor wel tussen de 5-8 uur slaap Ik kolfde met een handkolf ( Avent Isis) en sinds deze week ben ik met de dubbele elektrische kolf van ameda begonnen. Die ga ik ook gebruiken als ik weer ga werken...