Borstvoeding in de zomer: de spelregels.

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Beheer, 29 jun 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  14.126
  977
  113
  De komende week worden hoge temperaturen verwacht. We bereiden ons voor door ons favoriete plekje in de schaduw te zoeken, flessen water te vullen en luchtige kleding en zonnebrandcrème klaar te leggen. We gaan naar de ijssalon, blijven langer zitten op dat terrasje en eten salades tijdens warme, lome zomerse avonden. En we lessen onze dorst en warmte door te drinken.

  Hoe zit dat eigenlijk met je baby? Wanneer je een kleintje aan de borst hebt, geef je het nu extra water of juist niet?
  Hoe weet je of hij of zij het niet te warm heeft? En waar let je op met het geven van borstvoeding als de temperatuur omhoog klimt?
  Omdat iedere nieuwe situatie vragen kan oproepen volgen hier wat spelregels:

  Voor je kindje:

  let er op dat je kleintje het niet te warm krijgt: leg het op een koele plek te slapen en houd het kamertje waar je baby slaapt koel door de zon en warmte buiten te houden. Wanneer je je kindje in de wandelwagen te slapen legt, let er dan op dat er geen muggen bij kunnen en voel of het niet te warm wordt in de bak van de wagen: doordat dit een kleine ruimte is kan het er snel warm worden.

  Leg je kindje (zeker onder de zes maanden) niet in de zon en geef het een zonnehoedje op, ook wanneer het in de schaduw zit. Trek je kindje koele, luchtige kleertjes aan: katoenen stoffen dragen fijn in de zomer! Smeer je kindje in met een hoge factor zonnebrandcrème wanneer je op stap gaat: doe dit een half uur van te voren, zodat het even kan intrekken.

  Met betrekking tot het borstvoeding geven:

  Je hoeft je kindje géén water bij te geven! Leg je kindje gewoon wat vaker aan de borst om te drinken: misschien merk je dat je kindje vaker maar korter wil drinken; dit is prima. Wij drinken met dit warme weer ook vaker iets tussendoor om ons vochtgehalte op peil te houden: baby’s doen dit ook: aan de borst! Je voeding past zich vanzelf aan aan de temperatuur en behoeften van je kindje op dat moment: vertrouw dus gerust op de kwaliteit van je voeding en geef toe aan de behoefte van je baby om vaker bij jou te willen drinken.

  Naast het feit dat je voeding zich aanpast aan de behoeften van je kindje, kun je wanneer je wel vocht bij gaat geven het vraag- en aanbod systeem verstoren: Wanneer je je kindje water aan biedt kan het zijn dat het minder bij jou aan de borst zal drinken, met als gevolg dat je lichaam minder melk aanmaakt. Water bevat bovendien geen voedingsstoffen: geef je kindje dus gewoon de borst!

  Voor jou als moeder:

  Het voeden en aanleggen kan soms een plakkerige bedoening worden wanneer het zo warm is dat we bij de minste aanraking al zweten. Zoek een koele plek op in huis waar je je kindje kunt voeden. Verklaar aan je lief en de rest van je gezin dat dit de komende dagen ‘jullie’ plek zal zijn: Zorg dat je wat hydrofiel luiers bij de hand hebt, of gewoon dunnen katoenen doeken, om eventueel tussen je arm/lijf te houden tijdens het aanleggen: zo voorkom je dat je kindje gedurende de voeding ‘wegdrijft’ ;)
  Zet ook een kan water of frisse thee klaar, maak er maar iets gezelligs van!

  Met dit warme weer kunnen moeders die borstvoeding geven last krijgen van plekken in de borst, verstopte melkkanaaltjes of dreigende borstontsteking. Wees alert op je borsten: controleer regelmatig of je geen rode plekken ziet, of ze goed geleegd zijn. En wanneer je die leuke nieuwe bikini of top eindelijk aan kunt, let er dan op dat de bandjes nergens afknellen. (let ook op de plekken naar de schouder / oksel toe)

  Drink voldoende en zorg goed voor jezelf: neem verfrissend fruit tussendoor, drink water. Besef dat koffie en alcohol juist de-hydraterend werken.

  Bovenal: geniet van het weer en deze zomerse dagen met je kindje!

  Met dank aan Heidi Akkers, lactatiekundige Borstvoeding De Basis.
   

Deel Deze Pagina