Verplichten gaat erg ver, maar om te zeggen dat flesvoeding hetzelfde is als borstvoeding vind ik niet juist. Iedere vrouw moet het zelf weten, ik ben erin gestapt zonder verwachtingen en gelukkig gaat het met af en toe wat moeilijkere momenten erg goed. Misschien heb ik daar dan heel veel geluk mee, dankbaar dat het mij wel gegeven is ben ik in ieder geval!
Zou het echt zo zwart wit zijn dat ze vrouwen die het om bijv medische redenen niet kunnen tóch te verplichten? Kan 't me bijna niet voorstellen...
Ik verbaas me vooral weer om de reacties. En de ontwetendheid. Dat er geen meerwaarde is tov kunstvoeding. Er zijn dus mensen die echt gewoon NIET op de hoogte zijn. Als je geen kinderen hebt kan ik me daar nog wat bij voorstellen. Maar als je ze wel hebt...heb je dan helemaal geen informatie tot je genomen? Zo erg is dus gesteld in dit land mbt de kennis omtrent borstvoeding. En dat ze het heeft over overtuiging en dat die vriendin geen pilletje kreeg... Ik wordt eerlijk gezegd een beetje treurig van dit soort stukjes. Een ieder moet de keuze maken (of heeft soms geen keuze, dat kan natuurlijk ook), bv of niet. En dat is prima, kunstvoeding is een goed alternatief. Daar zal je kindje ook prima op groeien. maar hou je wel bij de feiten ipv onzin te verkondigen.
Verplicht stellen van bv is echt onzin, tenzij er in Abu Dhbi echt baby's overlijden doordat ze geen bv krijgen. (Ik heb echt geen idee hoe de waterkwaliteit daar is en wat voor merken kunstvoeding ze daar hebben.) Het geven van borstvoeding is in Nederland een keuze en dat moet het ook zijn. Ik heb er persoonlijk geen enkele moeite mee als een vrouw zegt dat ze het niet wil en gelijk voor kunstvoeding kiest. Het is geen keuze die ik begrijp, maar dat hoeft ook niet. Die moeder zal misschien niet snappen waarom ik de oudste 1,5 jaar moedermelk heb gegeven en de tweede ook weer minstens een jaar wil voeden. En wat mij betreft hoeven we elkaar ook niet te snappen, als we elkaars keuze maar respecteren. Ik vind het wel altijd moeilijk als moeders zeggen dat ze geen borstvoeding konden geven. Je hoort en leest dat tegenwoordig zo veel en ik heb er moeite mee om dat te geloven. Het is volgens mij toch niet zo dat tot 150 jaar geleden zuigelingen bij bosjes overleden omdat hun moeders geen borstvoeding konden geven. Natuurlijk kwam dat voor dat moeders door ziekte (of erger nog door overlijden) hun kinderen niet konden voeden. En dat werd toen opgelost op een manier die nu minder voor de hand ligt, namelijk dat zo'n baby door andere moeders werd gevoed. Maar als je nu ziet van de moeders die met bv starten, na 3 maanden minder dan de helft dat nog steeds doet. Daar sta ik toch van te kijken. Dit zijn vrouwen die het blijkbaar wel wilden en die het (biologisch gezien) waarschijnlijk ook vrijwel allemaal wel konden. Twee eeuwen geleden was het heus niet zo dat na 3 mnd nog maar een derde van de kinderen moedermelk kregen. Waarom stoppen tegenwoordig zoveel vrouwen vanwege de reden dat het niet lukte? Wat lukte er dan precies niet? Ons lichaam is ervoor gemaakt om na de bevalling melk te gaan produceren en in het overgrote merendeel van de gevallen gebeurt dat ook gewoon. Dus wat mislukt er dan? Hadden ze verkeerde verwachtingen en / of kregen deze moeders verkeerde begeleiding? Of zijn er zelfs vrouwen bij die uit angst voor reacties uit de omgeving maar zeggen dat het niet lukte terwijl ze het eigenlijk gewoon niet (meer) wilden? Nou ja, dat dwaalt af van het oorspronkelijke artikel. Verplichten is onzin, in ieder geval in onze Nederlandse situatie. Maar ik vind het percentage vrouwen dat erg vroeg afhaakt wel teleurstellend hoog. Ik zou wel eens willen dat daar nu eens een goed en eerlijk onderzoek naar gedaan wordt. Zodat de vrouwen die wel borstvoeding willen geven en dat in principe ook zouden kunnen, dat ook gewoon doen.
Dit is nou precies wat ik mij ook altijd afvraag. Dan lees je weer een topic: ik heb geen bv gegeven wat die is mislukt na 5 dagen. Borstvoeding hoeft niet te mislukken na 5 dagen. Maar er is in dit land gewoon een enorm gebrek aan kennis. Kennis bij mama. Kennis bij de kraamhulp. Kennis bij de VK. Wat verwacht een mama van de borstvoeding? Een paar keer aanleggen en klaar is kees? En als het dan niet zo loopt als gepland? Dan zoekt, als ik de topics zo lees, maar een heel klein gedeelte hulp. Een LK is nooit langs geweest. En het wordt ze ook niet aangeboden. En tja....dan even doormodderen en dan...dan is de borstvoeding MISLUKT! De ergste berichten vind ik wel dat de baby niet aan de borst zou willen. Een baby wil van nature altijd aan de borst. Kijk maar wat er gebeurd als je een pasgeborene op de buik van mama neerlegt. Dat zegt wel genoeg. En als het toch niet gaat, die eerste periode, dan zijn er andere manieren om toch mamamelk te geven, en je kindje eventueel wat later wel aan de borst te krijgen. Opstart problemen kunnen opgelost worden, op diverse manieren. Maar dan moet je wel om hulp vragen. En de zorgmaatschappij zit in dit land niet zo in elkaar dat die hulp laagdrempelig is. Ik pleit dan ook voor een LK die in de kraamweek langs komt. Gaat alles goed, prima. Gaat het niet goed, dan kunnen de problemen meteen aangepakt worden. Voordat moeder de moed verliest en geen uitweg meer ziet.
@Zoe123... lees je eigen bericht eens na... ook niet bepaald oordeelvrij en geloof me.. er ZIJN kinderen die initieel niet aan de borst willen.. ze zijn er echt (dus ietswat te eng in je oordeel) Borstvoeding is een keuze en ja ik ben er helemaal voor dat hulp veel laagdrempeliger wordt aangeboden. Maar ik vind het nog belangrijker dan iedereen zich vrij voelt om een keuze te maken die bij haar past en geen smoesjes hoeft aan te dragen. Kies gewoon en sta daar achter. En nee, kv is niet net zo goed als bv (ingredientwise) maar slecht is het ook niet.
Daarom schrijf ik ook: als het toch niet gaat, zijn er ook nog andere manieren om toch borstvoeding te geven. Maar ik denk wel dat problemen die niet zozeer met borsvoeding te maken hebben ( in de begin periode) vaak wel ten onrechte aangezien worden als een borstvoedingsprobleem. En dat er dan maar naar de fles gegrepen wordt. En daar is inderdaad helemaal niets mis mee. Maar door betere begeleiding zou het wel anders kunnen gaan voor een heleboel mama's.
Ik kon het echt niet ik bleef steken op een productie van 250 ml per 24 uur. En dat met alle mogelijke middelen die ik heb gebruikt om de productie een boost te geven. Tot domperidon aan toe.. En 12 keer kolven tot ik er ook deze keer weer bijna bij neerviel. Maar met mijn beetje toch tot 40 weken doorgegaan en toen de knoop doorgehakt te stoppen. Conclusie lactatiekundige is dat ik te weinig klierweefsel heb aanmaak in de zwangerschap. Er komt wel voeding maar veel te weinig. Stuwing bijvoorbeeld heb ik echt nog nooit gehad! Oudste dochter was trouwens niet prematuur.
@frannie, zoals Zoe zegt, ik geloof niet dat er iemand is die twijfelt aan dat jij echt wilde.. En dan is het gewoon verdrietig en jammer dat het niet lukt.. Maar ben het wel met Zoe en Tupp eens, ik denk dat die 2% van de vrouwen waarbij het lichamelijk gewoon echt niet lukt allemaal tot mijn kennissenkring behoren.. Hoe vaak ik het niet heb gehoord.. En dan is het helaas inderdaad zo dat er door vk en kraamhulp vaak minder goede adviezen worden gegeven. Gelukkig was ik deze keer gezegend met een kraamhulp die zelf ook bv had gegeven en er samen met ons voor ging om de problemen van bij onze oudste zoon te voorkomen, maar ook was ik een stuk mondiger en ik had nu wel een lk gebeld als dat nodig was geweest, bij de eerste kwam dat nog niet in me op.. Dus bezoek van een lk voor iedere kraamvrouw lijkt me een prima idee. Dat plus een goede voorlichting. Het is namelijk gewoon hard werken die eerste dagen, weken. En ik denk dat het daar mis gaat.. Teveel vrouwen die zeggen "het moet wel leuk blijven"..
Ik denk ook dat de dames in kwestie er zelf ook echt van overtuigd zijn dat er niets meer aan te doen was. Dat die niet meer verder konden kijken. Als je niet weet wat de mogelijkheden zijn, en hoe bv kan verlopen in het begin (ik had niet genoeg, mijn kindje wou maar steeds drinken.Toen gaven we een flesje en hadden we een tevreden baby), dan snap ik dat je denkt dat het maar beter is om over te stappen op kv. En dat is jammer, want juist die groep meiden zijn zo gebaat bij steun en hulp!
En we leven nb in een kennismaatschappij! Zoveel meer dan vroeger is bekend...maar mensen willen toch vooral gemak. Doet het pijn, dan maar stoppen. Geen gedoe -lees kolven- op het werk, enz...
Dames waarom gaan jullie jezelf verdedigen? Helemaal niet nodig toch. Ik heb het bij baby 1 geprobeerd en heeel snel opgegeven. Het sprak me niet aan en vond het vervelend. Daarom zal het ook wel niet goed gegaan zijn. Bij baby 2 meteen de fles gegeven vanaf dag 0 en daar sta ik nog steeds 100% achter. Niks geen krijspartijen, eindeloze buikkrampen en 20x per dag aanleggen, heerlijk!
Ik vind dat elke vrouw zelfbeschikkingsrecht heeft en vindt bv verplichten dus echt een vreselijk idee. Maar ik hoor wel erg veel verhalen over problemen die opgelost hadden kunnen worden met betere hulp. Mijn nichtje was nog niet sterk genoeg om goed aan te happen, ze viel constant in slaap. Dus raadt de kraamverzorgster aan om te kolven om wat extra te stimuleren. Maar benadruk dan ook het belang van een goede kolf! En niet een handkolf die de moeder erg pijnlijk vindt. Dat soort zaken snap ik echt niet. Toen mijn jongste in staking ging en ik bij de huisarts even checkte dat er niets medisch was, werd ik emotioneel. Zijn reactie: stop er dan mee, 10 maanden is toch hartstikke mooi. Ja, dat ik hartstikke mooi, maar ik wil niet stoppen, waarom moet ik mijn keus verdedigen? Hulp bij problemen is gewoon belangrijk en op de meeste plekken bestaat die hulp alleen maar uit het aanbieden van een flesje kv. En dat is gewoon zonde!
Ander land, andere cultuur. Er zit volgens mij vooral een religieuze reden achter de wet. Ik krijg jeuk van alles wat 'moet'. Al vind ik persoonlijk wel dat in principe kinderen recht hebben op moedermelk. Maar wat niet kan kan nou eenmaal niet. Daar gaat mama over, niet de rechter of wetgever.
Vind het een heel naar idee dat ze het verplichten. Vind eigenlijk dat iedereen zijn kind (tot op een bepaal de hoogte natuurlijk) op zijn eigen manier mag opvoeden. Hier trouwens bewust voor flesvoeding gekozen.
Volgens mij kan jij een boek schrijven over die periode.. Bewondering voor je doorzettingsvermogen! Fijn dat het goed gaat met je meisjes