Als het nog dicht is gewoon gebruiken. De houdbaarheidsdata op producten is zowieso altijd ruimer genomen. Even ruiken en goed kijken en dan gewoon lekker op eten. Echt verse producten (zoals verse sappen enz) kan je echt maar tot de houdbaarheidsdatum gebruiken.
Hangt een beetje van af hoe lang het normaal gesproken houdbaar is. Iets wat drie weken houdbaar is, kan best een paar dagen over datum lopen. Een potje droge kruiden (meer dan een jaar houdbaar) zelfs wel een paar weken. Maar vlees of zuivel wat maar een paar dagen houdbaar is, daar ben ik wat kritischer mee. Wij hadden vroeger een poes als 'voorproever'. Wat twijfelachtig was, at ze niet. Althans... Meestal. Eén keer twijfelde ik aan de ham, maar poes at een stukje met smaak op. Dus ik ook. Net toen ik de laatste hap in mijn mond stopte, begon poes alsnog gruwelijk te kotsen. Sindsdien vertrouw ik toch maar liever op mijn eigen gezonde verstand.