Bij ons werd enkele jaren terug het kgb (dacht ik) ingehouden , omdat we een eigen vermogen hadden van +180.000 euro. Juist in een periode (toen ook al) dat we echt niet rond konden komen en door heel veel pech heel grote verliezen hadden geleden. Hadden we die 180.000 dan niet? Jazeker wel, alleen in de vorm van een oud woonhuis, schuren en grond... we kunnen onze kinderen toch geen dakpannen of muren te eten geven, of het gras uit de wei? Maar we verloren dus zomaar ineens weer een stukje inkomsten. Paniek en nog meer de broeksriem aantrekken. Nogmaals de kinderen korten op uitjes, leuke dingen en vakantie... nachten wakker liggen, nu na jaren nog steeds, want inmiddels is die intrekking wel weer goed gekomen, maar de inkomsten zijn nog steeds zo miniem dat de riem niet ruimer geworden is. Ik vertelde vanmorgen nog: wij zijn niet zelf baas over wat we voor onze melk krijgen, of voor de dieren die verkocht worden: dat wórdt voor ons bepaald, wij mogen afwachten. Dat betekent dat er geen onderhandelingsmogelijkheden zijn, we staan met onze rug tegen de muur. En de zuivelfabrieken maken elk jaar winst op winst.
Ja gaan we met zijn allen elektrisch rijden. Het netwerk in nederland kan dit niet eens aan waardoor je regelmatig stroomstoringen zult hebben ( ik gok zo rond 18 uur wanneer bijna iedereen thuiskomt van het werk en de auto aan de lader gooit) Om wel voldoende stroom te hebben zal men moeten terugvallen op kolencentrales (lijkt me ook lekker milieuvriendelijk) maar die staan natuurlijk niet in Nederland dat halen we dan uit landen als Polen. Daarbij kun je ook je vraagtekens zetten bij de grondstoffen die je nodig hebt voor de accu's. Kobalt b.v Kobalt Dit is een hard, glanzend, zilvergrijs ogend metaal. Het metaal is erg stabiel en kan de gelaagde structuur van een accu goed in stand houden. Dat leidt tot een langere levensduur en een korte oplaadtijd van de accu. Kobalt kan rechtstreeks worden gewonnen in mijnen, maar het wordt het meest gewonnen als bijproduct van nikkel en koper. Problematisch aan de toenemende vraag is dat Congo, een land waar veel corruptie heerst, goed is voor meer dan de helft(!) van de mondiale kobalt-productie. Het is daar een bijproduct van het smelten van koper en het mijnafval wordt vaak in verband gebracht met de vervuiling van nabijgelegen rivieren en drinkwater. Daarmee is kobalt een groot risico van de wereldwijde energietransitie, maar ook van de mensenrechten. Naar schatting werken er meer dan 40.000 kinderen in de mijnen van Zuid-Congo Daarnaast, de toenemende vraag naar materialen als kobalt en lithium, voor onze ‘groene economie’, zal leiden tot nog meer druk op onze planeet (en dus ons milieu). En een auto produceren is sowieso al erg belastend voor ons milieu. Denk aan de enorme fabrieken en de hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn. Je kan je dus afvragen wat er beter is; een zuinige benzineauto? Een elektrische auto? Of een klassieker die we net zolang oprijden totdat ie uit elkaar valt? stukjes komen uit dit artikel https://www.autoblog.nl/nieuws/het-enorme-probleem-van-lithium-en-accu-productie-109844 Het zal dus heel lang duren voordat er iets is gevonden die de huidige auto kan vervangen, dat weet de regering ook. Dus worden de pijlen gericht op een groep die zich wat minder kan verzetten dan de rijke auto en vliegtuig industrie. Dat die boeren heel hard moeten werken om ervoor te zorgen dat iedereen eten op zijn/haar bord krijgt/heeft schijnen ze te vergeten.
Ik vond het heel indrukwekkend toen de tractoren over de snelweg reden en ik sta volledig achter deze staking. Wij weten als consumenten zo weinig van de beste omstandigheden voor de dieren en laten ons zo veel aanpraten door de media. De boeren worden zo vaak in kwaad daglicht gezet. Het is keihard werken en er valt geen strategische aanpak op te stellen vanwege de grilligheid in Den Haag. Daar waar ze miljoenen investeren zodat ze voldoen aan de meest recente wet en regelgeving, wordt deze wet en regelgeving binnen korte tijd weer gewijzigd wat weer investeringen vraagt.
Het gaat toch ook niet alleen om wel of geen vlees eten. Het gaat om de manier waarop we met alle grondstoffen omgaan. Om dat allemaal aan te passen en om te gooien zal heel veel incasseringsvermogen vragen van heel vee mensen. Of het realistisch is weet ik ook niet. Maar het aanpassen van leefpatronen en verwachtingen is ‘helaas’ we de enige manier om wezenlijk verschil te maken.
Maar nu wordt alles bij de boeren neergelegd en dat klopt niet. 80% van de mensen die uit milieuoverwegingen geen vlees zegt te eten vervangt dat door soja. Daar moeten hele regenwouden voor gekapt worden.
Het gros van de soja wordt verbouwd om onze veestapel te voeden. Maar ik leg niks neer bij de boeren. Die boeren voorzien in een vraag vanuit de maatschappij. Sterker nog, zodra er meer focus komt op locale producen zal dit juist weer zn vruchten afwerpen voor boeren. We willen als maatschappij te veel van te ver weg. En eerlijk, ik doe er net zo goed keihard aan mee.
Ook al zou iedereen vegetarisch gaan eten, dan is er alsnog veel minder soja voor nodig. Er is 5x zoveel soja nodig voor het produceren van een rundvleeshamburger, dan voor een vegaburger. Maar wat Huismuisie al zegt, dat is geen beschuldiging aan het adres voor de boer. De consument moet ook bewuster kopen en minder verspillen.
Is deze al gedeeld? https://www.nu.nl/276437/video/kinderen-rijden-op-speelgoedtrekkers-in-protestoptocht.html
Dat eerste snap ik. Ik beweer ook nergens dat er geen soja gebruikt wordt voor de vee industrie. Maar ik vind dat je daar dus niks over moet zeggen als je wel op andere manier soja verbruikt Overigens kopen wij hier dus Nederlandse groenten en fruit. Geen aardbeien uit spanje enz, we wachten tot de Hollandse aardbeien te verkrijgen zijn bv.
Precies wat ik bedoelde met op papier. Het geld zit in de grond, gebouwen e.d. van de boer. Ik vind het echt belachelijk allemaal. Zoals ik eerder al in een andere post zei ben ik meer dan bereid om meer te betalen zolang de boer daar maar profijt van heeft. Ik ga dan ook het liefst naar de landwinkel bij een boer op het erf voor mijn groente, fruit en eieren. Sommige dingen zijn goedkoper, sommige iets duurder dan in de supermarkt. Een deel wordt door de boer zelf verbouwt en een deel koopt hij bij andere boeren uit de regio in. Regelmatig ben ik duurder uit dan bij de supermarkt maar ik geloof heel erg in de boeren steunen en op dezer manier kan ik daar een heel klein beetje bij helpen. Degene die ervoor gewerkt heeft moet er voor beloond worden, niet degene die ervoor zorgt dat je kapot gaat als je je product niet voor een te lage prijs verkoopt. Ik zie best veel filmpjes op fb voorbij komen, lange rijen trekkers op de wegen, op de stranden omdat de wegen vol waren. Ik vind het prachtig om te zien dat de boeren zo massaal in opstand komen! En ik vind het ook prachtig om te lezen in de reacties dat verreweg de meeste mensen achter de boeren staan. Hopelijk heeft het effect!
soja wordt ook gewoon in europa verbouwd. Behalve dat te veel soja slecht is voor je hormoon huishouding is het dus helemaal niet nodig om daar regenwouden voor weg te kappen. En er zijn dus merken die enkel deze grondstoffen gebruiken. https://www.provamel.com/nl/ons-verhaal/ingredienten
Helaas weereen eenzijdig verhaal ... QUOTE="Huismuis, post: 22579939, member: 104823"]Ja nee dit is het bewijs Die ene tractor op het land is het probleem niet hoor Fijnstof blijft veel meer hangen in stedelijk gebied en op en rond snelwegen. En daar is gemiddeld gezien ook veel meer uitstoot. Wil niet zeggen dat al die andere milieu problemen dan ineens niet meer bestaan. En geen onderdeel zijn van het gehele plaatje. Dus het een sluit het ander niet uit. Denk eens aan de hoeveelheid voer voor koeien (soja) die uit het buitenland en wordt ingevaren : Dit zijn vnml restproducten van soja die voor consumptie is geteeld. Waar dan ook weer grote hoeveelheden regenwoud voor zijn weggekapt. De mest overschotten. Het uitputten van de grond door jarenlang hetzelfde gewas op eens stuk te verbouwen: Uhm....dat doet geen boer want dan heb je geen opbrengsten. Trouwens, heel veel gebieden zijn helemaal niet geschikt om iets anders dan gras te verbouwen! Dus alleen een dier kan van die gebieden iets maken, nml melk en/of vlees! De hoeveelheid extra water die gebruikt wordt om dieren te voorzien van drinken: Veel komt uit sloten. Enz enz. De boeren zijn de enige sector die de klimaatdoelen hebben gehaald. Wat zijn de klimaatdoelen van Schiphol? Van de zware industrie? En waarom wordt er door burgers nog steeds meer gevlogen en meer vlees gegeten? Willen we dan echt vlees, eieren, babyvoeding en zuivel uit landen waar bv koeien aan de voorlader worden opgehangen om dierenarts kosten van euthanasie te besparen? Want ja, in het buitenland is het echt niet zoals in Nederland!!! Koester wat wij hebben en ga daar zuinig mee om. Wat niet wil zeggen dat niets zou moeten wijzigen, maar dit is echt bizar! .[/QUOTE]
Ik geef ze groot gelijk! Ze zijn altijd de klos terwijl ze voor ons voedsel zorgen. Of het nu vlees of landbouw is. Zelfs op dit topic wordt er weer geëmmerd over vlees eten. Mag iedereen dat zelf bepalen?
[/QUOTE] Lees nou gewoon eens wat ik hier in mijn posts heb geschreven. Want je interpreteert het echt verkeerd. Ik sta gewoon aan de kant van de boeren. Het heeft ook geen zin om je peilen enkel op een sector te richten. Als je wat wil doen dan zal je dit maatschappij breed moeten trekken. Hier ligt een taak voor de overheid en niet zo zeer voor de boeren. Die voorzien enkel in de vraag. En zonlang de vraag veel en goedkoop produceren is zullen ze ook moeten zoeken naar manieren om veel goedkoop te produceren. En de enige die cashen zijn de supermarkten. Ook daar valt dus nog een hoop winst te halen. Soja voor menselijke consumptie kan veel dichter bij huis verbouwd worden. En omvat een fractie van hetgeen voor de veevoer industrie wordt verbouwd. Dit gaat niet om restjes maar specifiek gekweekt voor het veevoer. Wanneer we massaal minder vlees gaan eten en melk drinken is het veel beter mogelijk om op circulaire manier te telen en te fokken. En dit binnen je eigen landsgrenzen. En hierbij is rundervlees voor Nederland echt een van de minste problemen. Het punt is dat je dit soort zaken globaal moet aanpakken. Anders werkt het niet. En zoals je aan dit rapport kan zien Wordt soja vooral geïmporteerd voor het voeren van dieren. Dit gaat zelfs om het overgrote deel van de import. Hierbij is Nederland ver voorop wat betreft de import van ontbossingsvrije soja. https://www.iucn.nl/files/publicaties/european_soy_monitor.pdf Dit is een last die we als maatschappij moeten dragen omdat we veel te ver zijn doorgeschoten in wat kan, mag en wat we willen. Dit heeft te maken met voedsel, de inrichting van ons huis, kleding, energieverbruik, medicatie het opvoeden van onze kinderen. Enz enz. Echt vrijwel alles zoals wij het nu kennen moet anders willen we de aarde leefbaar houden voor de volgende generaties. Ik ben zelf geen haar beter hoor. Ik doe het ook allemaal... waar ik wel naar kijk is dat ik in nieuwere en zuinigere toestellen vlieg. Ik vlieg erg graag met KLM maar die hebben wel gewoon op bepaalde routes hele oude toestellen. En dan kies ik toch eerder voor een andere partij.
PLus dat het grootste deel van de soja voor vegaburgers verbouwd wordt inEuropa en niet in het regenwoud
Lees nou gewoon eens wat ik hier in mijn posts heb geschreven. Want je interpreteert het echt verkeerd. Ik sta gewoon aan de kant van de boeren. Het heeft ook geen zin om je peilen enkel op een sector te richten. Als je wat wil doen dan zal je dit maatschappij breed moeten trekken. Hier ligt een taak voor de overheid en niet zo zeer voor de boeren. Die voorzien enkel in de vraag. En zonlang de vraag veel en goedkoop produceren is zullen ze ook moeten zoeken naar manieren om veel goedkoop te produceren. En de enige die cashen zijn de supermarkten. Ook daar valt dus nog een hoop winst te halen. Soja voor menselijke consumptie kan veel dichter bij huis verbouwd worden. En omvat een fractie van hetgeen voor de veevoer industrie wordt verbouwd. Dit gaat niet om restjes maar specifiek gekweekt voor het veevoer. Wanneer we massaal minder vlees gaan eten en melk drinken is het veel beter mogelijk om op circulaire manier te telen en te fokken. En dit binnen je eigen landsgrenzen. En hierbij is rundervlees voor Nederland echt een van de minste problemen. Het punt is dat je dit soort zaken globaal moet aanpakken. Anders werkt het niet. En zoals je aan dit rapport kan zien Wordt soja vooral geïmporteerd voor het voeren van dieren. Dit gaat zelfs om het overgrote deel van de import. Hierbij is Nederland ver voorop wat betreft de import van ontbossingsvrije soja. https://www.iucn.nl/files/publicaties/european_soy_monitor.pdf Dit is een last die we als maatschappij moeten dragen omdat we veel te ver zijn doorgeschoten in wat kan, mag en wat we willen. Dit heeft te maken met voedsel, de inrichting van ons huis, kleding, energieverbruik, medicatie het opvoeden van onze kinderen. Enz enz. Echt vrijwel alles zoals wij het nu kennen moet anders willen we de aarde leefbaar houden voor de volgende generaties. Ik ben zelf geen haar beter hoor. Ik doe het ook allemaal... waar ik wel naar kijk is dat ik in nieuwere en zuinigere toestellen vlieg. Ik vlieg erg graag met KLM maar die hebben wel gewoon op bepaalde routes hele oude toestellen. En dan kies ik toch eerder voor een andere partij.[/QUOTE] Ik ben het helemaal met je eens! Echt een groot deel van de milieu problemen komen van de enorme hoeveelheden spullen die wij kopen. Mensen moeten echt gaan veranderen maar niemand wil dat omdat ze hun luxe niet willen inleveren. Heel logisch, maar de volgende generaties gaan dat gewoon echt voelen
Ik vind het staken op zichzelf prima. Maar had het niet toevallig na de spits gekunnen? Ik heb er ruim een uur langer over gedaan om op mijn werk te komen vanochtend . Zoveel mensen veel te laat op t werk (en in sommige gevallen betekent dat dus dat er mensen/kinderen te wachten staan).