Vorige week bij het consultatiebureau constateerde de wijkverpleegkundige dat zoonlief waarschijnlijk een kort tongriempje heeft. Ze heeft er verder niets over gezegd en doordat zoonlief direct 2 prikken kreeg, heb ik er verder ook niet over doorgevraagd. Na wat zoekwerk op internet (I know, moet je niet doen) heb ik gelezen wat de 'symptomen' zijn en wat het in de toekomst kan doen. Zoonlief krijgt flesvoeding maar morst veel en doet er erg lang over. Als hij huilt zie je duidelijk dat het puntje van zijn tong vast zit. Nu heb ik voor volgende week een afspraak bij de huisarts staan om te kijken wat zij er van zegt en of we er iets aan moeten doen. Hebben jullie hier ervaring mee? hebben jullie wel/ niet laten knippen en hebben jullie duidelijk verschil gemerkt met drinken en praten? Ik weet dat het knippen maar een kleine ingreep is waar de kleintjes weinig last van zullen hebben maar ik zou graag wat ervaringen lezen.
Mijn dochter had het ook, helemaal tot vooraan vast. Is in de kraamweek al geknipt door een verloskundige hier thuis. Erg handig. Ze hoefde niet te huilen alleen even toen ze haar hoofd vast hielden. Hier merk ik niets qua drinken ofzo.. Dat ging met een vast tongriempje ook al prima. Mijn opa heeft het ook en die is nooit geknipt. Toen ik vertelde dat m'n dochter dat ook had zei hij ' meteen knippen! Anders kan ze later geen ijsjes eten en niet zoenen!' Haha. En ik dacht beter nu knippen dan als ze wat ouder is en ze het bewuster mee moet maken.
Hier werd het tongriempje van mijn zoontje in de kraamweek al geknipt. Vk ontdekte dat het te kort was. Wat ik gehoord heb, is het beter te doen als ze nog jong zijn. Hoe ouder hoe pijnlijker zegt men, maar daar heb ik dus zelf geen ervaring mee. Succes!
Een kort tongriempje kan nu problemen opleveren (vooral bij borstvoeding,maar dus ook bij drinken uit de fles), maar ook in de toekomst. Des te jonger een kindje is,des te eenvoudiger de ingreep, en des te minder ingrijpend. Ik weet van het kindje van vriendinnetje dat het drinken (bv) er zoveel beter op.is geworden,dus de kans is groot dat dit bij jullie ook het geval zal zijn
Mijn dochter had verkorte tongriempje en lipbandje. Mijn advies...schakel een lactatiekundige in. Die hebben er veel meer verstand van dan een huisarts. Er is overigens een groep op Facebook waar je kunt meelezen. Bij mijn dochter is het bij 10 dagen geklieft en bij 10 weken door de kno arts. Ze morste ontzettend. Borstvoeding was pijnlijk en ze had veel kramp. Ze is nu zes en een half maand en ik geef nog steeds borstvoeding!
Hier ook tongriem en lipband laten klieven. Het scheelt zo ontzettend veel Van het tongriempje heeft ze echt bijna niks gemerkt, het lipbandje vond ze wat vervelender, maar dat was ook zo over. Via een lactatiekundige heb ik de diagnose gekregen en ben per toeval bij een verloskundige terecht gekomen die allebei gekliefd heeft.
Onze dochter is ook gekliefd. Ze was 8 weken of zo (daarvoor lag ze op de ic, dus had het geen prioriteit). Borstvoeding en fles gingen prima, maar er werd ons wel gewaarschuwd voor spraakproblemen in de toekomst. Op de terugweg in de auto stak ze haar tong uit. Dat was zo grappig en opvallend. Dat had ze tot nu toe nooit gekund. Nooit spijt gehad! Achteraf hadden we ook haar lipbandje moeten laten doen. Hier werden we laatst bij de tandarts op gewezen. Maar goed. Het schijnt dat het klieven ook nog wel eens spontaan wil gebeuren tijdens een 'ongelukje', dus wie weet...
Bij mijzelf is het tongriempje je doorgeknipt toen ik een jaar of zes was. Het enige wat ik me er nog van herinner is dat ik de arts zei dat ik veel ijsjes moest eten die dag. Absoluut geen traumatische ervaring. Mijn zoon werd 5 jaar terug geboren met kort tongriem ook. Hij dronk goed na de bevalling maar ik had pijnlijke tepels. Kwam waarschijnlijk door tongriem volgens kraam/verloskundige en met zicht op spraak was advies om het klieven te overwegen. Niet gedaan, wilde liever afwachten. Pijnlijke tepels verdwenen gauw ( denk ook niet dat her daardoor kwam) en spraak is helemaal goed. Drie maanden terug dochter geboren. Zelfde verhaal, ook nu wacht ik liever af. Ik zou het wat tijd geven en even aanzien. Het kan altijd nog.
Bedenk wel dat als je afwacht het opatere leeftijd een vele grotere ingreep is tegenwoordig die niet meer zomaar zonder verdoving kan worden gedaan. Dan komt er echt een stukje meer expertise bij kijken. Op jonge leeftijd is het een ingreep van niets. 5 seconden tranen en daarna weer lachen...
Hier een kort tongriempje bij zoon. Met 8 dagen laten knippen. Twee druppels bloed, 10 sec huilen. Daarna ging het drinken veel beter!
Wat fijn om verschillende reacties te lezen. Normaal gesproken ben ik ook niet zo van het 'snijden' in een gezond lichaam. Maar ik lees inderdaad dat een kind in de toekomst spraakproblemen KAN krijgen. En aangezien het op deze jonge leeftijd een kleine ingreep is, denk ik dat we het beter nu kunnen doen. Naar zijn lipbandje laat ik ook even kijken aangezien hij zijn bovenlip niet kan omkrullen.
Mijn man heeft een kort tongriempje en heeft er geen last van. Maar zoen is wel wat lastiger met een niet zo lange tong Zijn broer heeft hem als volwassene laten knippen, dan wordt het wel een ingreep onder plaatselijke verdoving die veel pijn geeft. Mijn zoontjes hadden ook een kort tongriempje en die heb ik bij de eerste met 8 weken en bij de tweede met 9 dagen laten knippen, maar ik gaf ook bv en kreeg borstontstekingen door hun slechte drinktechniek. Dus ik weet het niet, als baby is de ingreep niet lang pijnlijk maar als volwassene hoef je er geen last van te hebben.
Als de huisarts je niet direct een doorverwijzing geeft, zelf bellen naar de kno! Bij mijn dochterbhebben ze het bij de geboorte helaas gemist, ze had er verder met drinken ook geen last van of zo. Maar met 4 maanden verwees cb ons toch door naar ha en die vervolgens naar de kno Bel ik naarde kno om een afspraak te maken, krijg ik meteen 'om mijn oren' dat ik veel eerder had moeten bellen Kijk hetnis geeen halszaak, als je kindje er niet veel last van heeft , maar onze kno deed het zonder narcose alleen bij hele jonge kindjes, ik weet niet meer precies wat de grens was, sorry. Misschien kan het nog net. Maar onze dochter was te 'oud' en zou onder narcose moeten en dat deed ze liever niet terwijl ze zo jong was en ze er verder weinig last van had Ze deed het dan liever als ze een jaar of 2 zou zijn.. Inmiddels heeft mijn dochter 8 weken terug buisjes gekregen en hebben ze meteen het riempje geknipt, na de ingreep 0,0 last gehad ervan! Succes!
Dé reden waarom manlief zei laten knippen . Nee hier was het ook moeilijk met bv, vandaar laten knippen.
Hier ook een kort tongriempje. Wij hebben het op de eerste dag laten klieven bij de kno arts omdat we toch in het ziekenhuis waren. Het stelde niks voor. Ze huilde even en viel toen weer in slaap. Wel heeft het wat langer gebloed dan ze van te voren dachten waardoor ze ook wat misselijk was en niet dronk. We hebben het meteen gedaan omdat het dan een simpele ingreep was en we niet het risico wilde nemen dat ze wel met praten er problemen mee zou krijgen: dan moet je dus op latere leeftijd en het tongriempje laten klieven en mogelijk naar de logopedist. Ik ben nog steeds blij dat we het zo snel hebben gedaan.
Aiden had hier ook last van als baby zijnde. Toen hij een week oud was, is zijn tongetje gekliefd. Mijn verloskundige vond klieven dikke onzin, terwijl ons ventje zeer slecht aan de borst dronk en het zeer pijnlijk was voor mij.. Ze stond lijnrecht tegenover de kraamverzorgster die klieven juist verstandig vond. Hele discussie rond mijn kraambed..... Het risico van niet-kliven is slechter praten later en niet kunnen tongzoenen. Aiden heeft nauwelijks iets gemerkt van de ingreep en dronk gelijk stukken beter. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Tongriem knippen Nederland - Tongriempje knippen in Nederland Hier wou huisarts ook niet doorverwijzen. Hebben toen zelf de KNO van een ziekenhuis (Assen wilde het ook niet doen) in Groningen gebeld.
Bedankt voor deze link. Toevalling stond er een artikel op van een lactatiekundige uit Almelo die voorstander is van het klieven van tongriempjes bij ons in het ziekenhuis. Ik heb morgenochtend goede hoop dat we direct een doorverwijzing krijgen. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Tongriempje - Regio Almelo gebruikt nieuw verwijzingsprotocol bij te kort tongriempje!