Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het eerste stukje niet helemaal snap. Het tweede stuk is natuurlijk gewoon waar: iedereen reageert anders als hij zoiets ziet. Heeft er waarschijnlijk ook mee te maken of je zelf al ervaring met kinderen hebt. Maar welke 'macht' wij als leerkacht hebben, snap ik niet. Sterker nog: ik voel me als leerkracht soms behoorlijk machteloos! Er zijn soms kinderen waarvan wij zien dat ze zó in de knoei zitten. Soms echt extreme situaties, waarbij soms sprake is van (langdurige en ernstige) verwaarlozing of (geestelijke) mishandeling. En er is gewoon niets wat je kunt doen. Misschien een voorbeeld: een jongetje van 8 dat tussen de middag niet overblijft maar vaak ook niet naar huis gaat, want er is toch niemand thuis. Dus haalt ie een zak chips en een blikje cola bij de supermarkt en eet dat op als lunch. Ook na schooltijd hangt hij maar wat rond op straat, want er is pas tegen etenstijd iemand thuis. Komt geregeld zonder jas op school, want er is niemand die zegt dat het te koud is om zonder jas weg te gaan. Hij wordt thuis niet geholpen met schoolwerk, waardoor hij slechter presteert dan hij zou kunnen. Soms komt hij te laat, omdat z'n moeder uitsliep en hem niet wakker heeft gemaakt om hem naar school te helpen. Er lijkt geen ouder te zijn die enige interesse heeft in dat kind. Ik zou willen dat ik dan de 'macht' had om iets te doen. Om die moeder wakker te schudden en te laten snappen wat een prachtig kind ze heeft! Dat ze van hem 'moet' houden en voor hem moet zorgen. Maar helaas... Het enige dat wij kunnen doen is onze zorg uiten bij het buurtnetwerk en als niets anders helpt amk of jeugdzorg. En dan maar hopen dat er iets gebeurd. Maar dat is geen macht. Dat is precies hetzelfde als ieder ander ook kan doen!
ik denk dat ze bedoeld dat een instantie zoals een school, kdv, cb eerder wordt geloofd dan een indivi zoals de buurvrouw.. een instantie nemen ze serieuser denk ik zelf... die staan wat dat betreft wat machtiger..
Een melding van een instantie zal in zoverre serieuzer worden genomen, omdat dan in ieder geval geen sprake is van een 'wraakactie', terwijl er bijvoorbeeld bij een buurvrouw wel sprake kan zijn van een burenruzie. Van een instantie wordt (terecht) ook meer en specifiekere informatie verwacht. Omdat er dan meerdere mensen bij een melding betrokken zijn en er vooraf al gesprekken zijn geweest en aan 'dossiervorming' is gedaan, zal een melding vaak ook completer zijn.
Het is zelfs zo dat je als school zijnde niet eens een anonieme melding kan doen. @ whitesaber... je denkt toch niet echt serieus dat als een ouder een keer een rotdag heeft, de leerkracht direct een melding gaat doen. WIj leerkrachten zijn ook mensen hoor, die wel eens een rotdag hebben..dus we weten echt wel hoe een ouder zich zo nu en dan kan voelen. Buiten dat zit het kind de hele dag bij ons in de klas, en doorgaans zijn we er wel specifiek toe opgeleid om een kind te leren kennen en te kunnen beoordelen op gedrag Misschien wel even off topic, maar nu wordt er wel erg makkelijk over het onderwijs gedacht. Je zou eens moeten weten hoe vaak wij met onze handen in het haar zitten omdat we juist niets kunnen doen. On topic.. Ik hoop dat het gesprek van morgen duidelijkheid biedt en dat jullie verder zonder problemen van het amk verder kunnen met je leven. Ben het er wel mee eens dat schoonzus het misschien, hoe moeilijk ook eerst met jullie had moeten bespreken.
Sterkte meid. Hou jezelf taai. Niks aan de hand dus is het gewoon iemand die even op de koffie komt...hou jezelf dat maar voor als ze er zijn.
kom je heel veel succes wensen en idd probeer het maar te zien alsof er iemand ffe op de koffie komt... komt vast helemaal goed..!