'Nederlandse kinderen gelukkigst' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl 'Nederlandse kinderen gelukkigst' Volgens onderzoek van Unicef scoort Nederland het hoogst wat betreft het welzijn van kinderen. Dat staat in een dinsdagavond gepresenteerd rapport. In de 29 meest ontwikkelde landen deed Unicef onderzoek naar materiële rijkdom, gezondheid en veiligheid, onderwijs, gedrag en huisvesting. Noorwegen, IJsland, Finland en Zweden maken de top vijf compleet. De Verenigde Staten, Litouwen. Letland en Roemenië sluiten de lijst. Volgens Unicef gaf liefst 95 procent van de Nederlandse kinderen zelf aan ook tevreden te zijn over hun leven. In 2007 voerde Nederland ook de lijst aan.
Bizar onderzoek, alsof je van materiele dingen gelukkig wordt. Ik denk dat de meeste kinderen nog het gelukkigst worden van aandacht en liefde van papa en mama. Niks materieels. En dan vraag ik me af of Nederland nog wel op nummer 1 staat met alle fulltime werkende mamas en papas en kinderopvang ed.... ps: Ik begrijp dat werkende papas en mamas nodig zijn om de rekeningen te betalen, dit is ook geen uitnodiging tot een bizarre discussie ok?
Idd, dit ben ik wel met je eens. Dat de kinderen nu gelukkiger zijn met al die spullen kan ik me wel voorstellen. Ben alleen benieuwd hoe ze er over denken als ze 25 zijn en zelf aan kinderen gaan beginnen. Het is natuurlijk fijn om in een mooi huis te wonen en veel speelgoed te hebben, maar of dat ook echt gelukkig maakt?
Dit onderzoek doen ze al langer, en NL komt vaker op 1. Doen we het allemaal niet zo verkeerd hier, denk ik. Dikke pluim voor alle vaders en moeders van Nederland! Nederland kent vrijwel geen gezinnen waarin beide ouders fulltime werken, overigens.
Dat wilde ik ook net zeggen...als er 1 land is waar ouders niet massaal fulltime werken, is het hier n Nederland! Maar wel een vreemd onderzoek.....
Fulltime zijn er idd niet veel die dat doen. Maar ik merk wel om mij heen dat veel werkende ouders (als ze beiden werken fulltime of parttime.) dat de kinderen vaker eens iets krijgen. Ze hebben heel veel speelgoed, grote dure spullen, gewoon omdat het kan. Op zich geen probleem natuurlijk, maar ik vraag me af of dat op den duur echt gelukkig maakt. Als ik kijk naar mijn eigen generatie, daarbij hoor ik al dat degenen waarvan vroeger beide ouders werkten er nu voor kiezen om toch 1 van beide ouders thuis te laten bij de kinderen. Dit omdat ze dat "misten" in hun jeugd. Vooral het thuiskomen en dat daar moeder klaar zit met een kopje thee en een koekje, het tussen de middag samen eten hoor ik veel. Ik denk zeker niet dat kinderen hier ongelukkig zijn, dat zeker niet, maar vind het onderzoek wel wat vreemd.
Bij mij is dat juist andersom. Omdat mijn moeder altijd thuis was, en vanaf de middelbare school mijn vader ook (pensioen), vind ik het des te belangrijker om wel te werken. Ik vond het helemaal niet leuk dat er altijd iemand thuis was. Over het onderzoek heb ik niet echt een opvatting, ik heb me niet verdiept in de exacte opzet. Maar ik geloof best dat kinderen in NL het gemiddeld genomen erg goed hebben, zowel in materiële als niet-materiële zin.
Jammer dat dan gelijk voor het geluk van kinderen wordt gedacht dat een ouder veel thuis moet zijn. Een kind kan mijn inziens minstens zo gelukkig zijn als pa en ma om 5 uur thuis komen van het werk. Het gaat er meer om hoe ze dan zijn in die tijd thuis. En op het kdv, psz, bij opa/oma, oppas, gastouder kan het ook heel leuk zijn.
Nederland staat er juist om bekend als het land van de parttimers en thuisblijfmoeders. In de meeste overige Europese landen werken vrouwen juist 'gewoon' fulltime na hun zwangerschapsverlof (welke dan wel wat langer is).. En hoezo alleen materiële zaken: ik lees o.a.: gezondheid, veiligheid, gedrag (weet niet wat ze precies met laatste twee onderzocht hebben, maar materieel is het niet). Ik denk dat Nederlanders in de verste verte niet beseffen hoe 'gepamperd' ze leven.
Wel bizar om dit onderzoek weer in zo'n hoek te gaan plaatsen. Levensgeluk van kinderen zal echt niet bepaald worden door het verschil of ze hun boterham op school hebben opgegeten of thuis tussen de middag. Maar door het verschil dat kinderen in Nederland zorgeloos naar school KUNNEN, daar prima onderwijs krijgen en zich nooit zorgen hoeven te maken of ze wel te eten zullen hebben. Dat ze een veilig thuis hebben en een gezonde leefomgeving (incl gezinsleven). En dan herhaal ik de laatste zin uit mijn vorige reactie nogmaals.