Onze jongste dochter heeft altijd moeite gehad met motivatie voor school. Ik begin steeds meer bevestiging te krijgen dat motivatie niet het primaire probleem is. Inmiddels zit ze in de brugklas. We zijn zo'n 3 weken onderweg en ik merk dat ze het overzicht kwijt is. Ze leeft teveel in het nu. Huiswerk staat niet of op de verkeerde plek in haar agenda. Als ik vraag of ze huiswerk heeft komt daar ook regelmatig 'weet ik niet' uit. Tja, dan weet ik het ook niet. Niet alles staat in Magister en wat betreft de planningen, die zijn ook niet altijd kloppend. Ze kan niet beginnen en begint dus veel te laat. Als ze begint, begint ze random en niet met wat eerst af moet. Gevolg is dat huiswerk voor morgen nog na 22 uur gemaakt wordt. Snapt ze het niet dan is haar houding passief en gebeurt er niets. Goed lezen doet ze ook niet. Helaas heb ik nog niet veel kans gehad om alles rustig met haar door te nemen elke dag, om zo structuur aan te leren. Ik vraag me af wanneer de tijd rijp is om aan de bel te trekken bij haar coach. Ik wil geen zeurouder zijn, want zo voelde ik me in de basisschooltijd al.
Ik zou toch de mentor inschakelen. In de brugklas is een van de taken van de mentor om de leerlingen te leren plannen. Vaak geven ze hier in het basisonderwijs te weinig aandacht aan. En het is voor leerlingen ook vervelend dat de ene leraar wel alles netjes in magister zet en de ander weer niet. Dat moeten ze even onder de knie krijgen. Misschien kun je voor nu samen met dochter een whatsapp groep “schoolwerk” aanmaken. Waarin ze alles appt wat de docenten doorgeven (datum, opdrachten, leerwerk enz) en dan samen thuis gaan plannen wat een handige volgorde is om haar op weg te helpen.
Hier gaven ze aan dat je er rekening mee moet houden dat ze er “pas” met 8 weken echt lekker in zitten. Ik geef het de gemiddelde 11/12 jarige te doen hoor. Uit je vertrouwde omgeving weg, van lokaal naar lokaal met verschillende leraren en dan nog “even” je planning scherp houden. Hier zitten we 2 middagen per week even samen en dan nemen we door wat er gedaan moet worden. Helemaal zelf gaat haar na 2 weken school nog niet lukken, maar ben verbaasd hoe goed ze het al doet.
Dat komt mij aardig bekend voor! Allereest is daar natuurlijk ook de mentorles voor lijkt mij, om te leren plannen/leren. Was hier tot in de 2e een drama, uiteindelijk hebben we huiswerkbegeleiding ingeschakeld. Daar werd samen een planning en huiswerkgemaakt. Dat heeft heel veel geholpen (blijven pubers).
Leren plannen zijn verschillende methodes voor op scholen. Het is geen onbekend probleem dat er leerlingen zijn die daar een beetje hulp nodig bij hebben in meer of mindere mate. Gewoon bij de mentor aangeven en vragen wat voor methodes zij hebben. En anders even samen een agenda bijhouden en op die manier alles centraliseren.
Ik zou toch eerst even beginnen met samen elke dag de agenda doorlopen en samen kijken wat handig is om mee te beginnen. Sowieso tot de herfstvakantie zou ik het even aankijken. Dit hoort er ook een beetje bij natuurlijk en even wennen mag best.
In magister kan je heel overzichtelijk op volgorde zien wat het huiswerk is, onder het kopje 'huiswerk'. Op de school van onze kinderen moeten de docenten alles erin zetten, staat het er niet in, kunnen ze de kinderen geen aantekening ervoor geven als ze het niet gemaakt hebben. Mochten er dus docenten wat laks zijn hierin, zou ik dat aangeven bij de mentor. Verder zelf meekijken I'm magister / de agenda. Mijn jongste heeft autisme en heeft het verbazingwekkend goed opgepakt vanaf het begin. Ze zit nu in de tweede en had gister iets van huiswerk niet af, terwijl het er al lang in stond en ze was ook niet gemotiveerd om het nog te gaan maken. Maar gister kennismakingsgesprek gehad en dat viel haar heel zwaar. Daarbij ook aan het puberen, helpt ook niet mee
Precies. Hier gaven ze ook aan dat dat echt nodig is, zeker tot de herfstvakantie, maar vaak het hele eerste jaar. Daarnaast zou ik wel op school/bij de coach aangeven dat het lastig is als niet alles in Magister staat en vragen of ze dat wel kunnen doen, omdat je dochter dat nodig heeft en jij als ouder ook om haar hierbij te begeleiden. Ik vind dat een hele reële verwachting van school. En dan dus tijd maken om samen met je dochter te kijken wat ze moet doen, bespreken hoe ze het aan gaat pakken (of eventueel vertellen/laten zien hoe ze dat kan doen, als ze het echt niet weet) - zowel qua planning in het algemeen (welk vak eerst ed) en qua specifieke taak (hoe pak je die aan?) en samen opstarten.
Dat lijkt mij ook stap 1, het lukt haar zelf niet, dus eerst als ouders thuis meekijken wat Suus hier ook schrijft. Constateer je dan dat alle huiswerk niet in Magister staat (terwijl dat bijv wel de afspraak is), dan even de mentor laten weten. Mocht het zo zijn dat ze ook mondeling op mogen krijgen zonder dat het in Magister staat, kun je dat ook aan de mentor vragen of hij/zij daar tijdens mentoruur eventueel wat aandacht aan kan schenken. Maar om nu direct een coach in te schakelen lijkt mij persoonlijk zwaar overdreven.
Alleen Engels staat in Magister. De rest geeft huiswerk op dat de moeten noteren in hun agenda/planner en daar gaat het dus al mis. Volgens mij geldt hier de regeling : 'niet in Magister is geen huiswerk', niet. Als er niets in haar agenda staat kan ik ook niet begeleiden. Ze zal namelijk om te beginnen ook zelf moeten leren het huiswerk te noteren. Magister is handig, maar moet niet gebruikt worden als agenda. Ik zal even afwachten tot de herfstvakantie en aan de bel trekken als ze het dan nog niet opgepakt heeft.
@Felice: Bij mijn jongste op school hebben ze geen mentor, maar een coach, taken ed zijn exact hetzelfde als van een mentor, alleen het wordt dus anders genoemd. Denk dat zo iets bij de dochter van te ook het geval is.
Met dit zou ik niet wachten tot de herfstvakantie. Dit vind ik wel iets om bij school aan te geven. Ze vindt dit lastig, ze heeft hulp nodig. Van school/docenten door duidelijk te zijn in wat ze verwachten en van jou als ouder om haar daarbij te begeleiden en jij hebt daar ook weer de hulp van school/docenten bij nodig, zodat je weet wat ze moet doen. Ik zou het voor nu dus klein houden en bij de mentor/coach aangeven dat ze duidelijkheid mist en dat het nodig is dat er beter gecommuniceerd wordt (bv. via Magister) wat het huiswerk is en/of gecontroleerd moet worden of het echt in haar agenda staat.
Ah oke, dat ken ik niet, hier nog 'gewoon' een mentor ik dacht echt dat ze bedoelde een externe coach in te schakelen.
Ik zou niet afwachten dat zit ze nog meer in zak en as. Ik zou de leraar mailen dat je haar niet kan begeleiden omdat niet al het huiswerk in Magister staat en dat het leuk is dat ze dit allemaal in een agenda moeten zetten maar dat je dochter dit ontzettend lastig vindt en graag begeleiding nodig heeft. Als ze thuiskomen, koekje/tosti en wat drinken en dan wordt er huiswerk gemaakt (in het begin gewoon aan de keukentafel). Oh is er geen huiswerk, laten we even in Magister kijken of laten we even wat klasgenoten appen wat voor huiswerk er morgen is. Je dochter heeft gewoon hulp nodig.
Hier hebben beide meiden voor het eerst huiswerk (3e en 1e klas). De oudste daarvan weet ik al dat ze moeite heeft met plannen en geen overzicht heeft. Dus ik ga naast haar zitten, we bekijken alles en ik help haar op weg. Vaak blijf ik naast haar zitten, op die manier houdt ze haar concentratie. De jongste moet nu echt leren leren, voor het eerst. Vooral woordjes stampen vindt ze moeilijk. De eerste weken heb ik met haar flitskaartjes gemaakt en hebben we samen geleerd, ben ik ook naast haar blijven zitten. Ik ben nu aan het loslaten, dus ze maakt zelf de kaartjes en gaat zelf oefenen. En waar ze eerst dacht dat ze er niks van kon, krijgt ze aardig de slag te pakken. O ja, en ik kijk ook wanneer ze toetsen hebben, dan plannen we welke dagen ze wat moeten leren. De avond van tevoren is veel te laat. Het zijn wel drukke weken zo, soms zit ik tot half negen samen met ze (aan tafel, niet in hun kamer). Maar ik kan niet van ze verwachten dat ze opeens wonderkinderen zijn geworden die zomaar in het diepe gegooid kunnen worden. Dus misschien kan je haar ondersteunen door met haar te gaan zitten, rustig alles te bekijken en ook als ze haar huiswerk gaat maken blijven zitten. Juist als ze het overzicht niet heeft, verzand je in nog minder overzicht en raakt ze haar zelfvertrouwen kwijt.
Dit doe ik, maar als ze nergens heeft staan wat ze moet doen ben je zo klaar. Ik ben doorgaans tot 23 uur bezig met ondersteunen van beide kinderen. (De oudste vooral met wiskunde, de jongste met uitzoeken wat te doen) Lijkt me niet gezond, ook voor mezelf niet.
Dat lijkt me wel heel lang idd. Een keertje ok, maar niet dagelijks. Is er een reden waarom dit zo lang duurt?
Daarom zou ik dat dus wel op school vragen (om te zorgen dat zij, en jij dus ook, terug kan vinden wat ze moet doen.
Op zoon zijn middelbare stond ook niet alles in magister. Wat de mentor het ook niet mee eens maar was geen eis van school en vooral de oudere docenten weigerden mee te werken dus die papieren agenda bleef nodig.de ene docent zette alles in magister, de andere gaf na elke les wat op voor een volgende les, weer een ander had een blad per periode wat er welke week gemaakt, geleerd, getoetst zou worden. Uiteindelijk hebben wij thuis op de eettafel een grote papieren agenda neergelegd waarin ik de opdrachten uit magister overschreef en zoon het huiswerk wat hij in de klas opkreeg erin schreef. En waar we samen de periode planningen in overnamen. Zo hadden we alles op 1 plek en konden we het samen zien en plannen (waar hulp nodig was) in ons geval was dat vooral aansporen niet te wachten tot het laatste moment. Dus in die agenda schreven we in een andere kleur op welke dag wat gemaakt/geleerd zou worden en kon worden afgevinkt wat klaar was. Ts. Ik denk dat het begint bij je dochter zelf. Overleg welke docenten geen huiswerk in magister zetten. Kijk samen elke dag op het rooster of ze daar les van heeft. Help haar begin van die dag te herinneren dat ze bij die docenten zelf het huiswerk opschrijft (wat, voor wanneer), of van een klasgenoot die het wel structureel bijhoud overschrijft. En maak dan samen thuis de planning compleet met wat er ook in magister staat. Net zo lang tot er routine in komt. En geef het aan bij de mentor/coach dat jullie hier tegen aan lopen!
Ze beginnen veel te laat dat al als eerste punt. Waar we uiteraard mee bezig zijn om dat te vervroegen. Ik heb m'n hobby's en werk waardoor ik pas later kan helpen en man kan het niet, waardoor het op mij aankomt. Ik loop dan steeds op en neer van de een naar de ander om ze op weg te helpen met wiskunde of plannen en de vragen goed lezen.