Tot welke leeftijd geven jullie je kindjes volle producten, zoals volle yoghurt en roomboter op brood? In het groeiboekje van het cb geven ze aan dat vanaf 2 jaar deze extra vetten niet meer zo nodig zijn. Groetjes!
Ik geef dat allang niet meer. Ayla eet gewoon halfvolle producten. Maar goed, zij is qua gewicht ook altijd wel wat bovengemiddeld geweest, dus misschien dat dat ook nog wel van belang is bij de afweging om wel of geen volle producten te geven...
Ik geef volle yoghurt maar voor de rest geen volle producten, gewoon halfvolle melk (alhoewel ze het niet drinkt, het gaat om het idee ) en blue band goede start op brood. Maar ik zou het inderdaad een beetje van de bouw van je kindje laten afhangen.
Toen wij overgingen op koemelk, zijn we gelijk aan halfvol begonnen. Ik drink dat zelf ook, en ik wilde geen twee soorten in de koelkast hebben staan. Alleen yoghurt nemen we wel vol, ook weer om de reden dat ik dat zelf ook eet. Op brood krijgen ze blue band, omdat ik dat betere vetten vind dan die in roomboter. En inmiddels smeer ik dat er meestal zelf ook op.
Wij zijn net weer teruggegaan naar volle yoghurt omdat beide curves gingen afbuigen. Het zijn geen grote eters dus dan maar wat extra's in de vorm van vetten. Volle yoghurt en volle melk dus hier.
Wij zijn direct begonnen met halfvol, omdat ons jochie toch al stevig gebouwd was.. Yoghurt en kwark wel de volle variant, omdat dat toch iets makkelijker naar binnen ging.
Mijn zoontje eet sinds kort halfvolle ipv volle yoghurt en margarine ipv roomboter op brood. Hij eet eigenlijk alleen kaas op brood, vandaar.
Hiet met bijna 1 jaar al over op halvolle producten. Werd ook aangeraden door het cb, maar zij is niet de lichtste namelijk En ze lust het prima (maar ja, ze eet eigenlijk alles...)
onze dochter heeft nooit volle producten gehad. gewoon meteen halfvol cb vertelde me dat volle producten alleen maar geadviseerd worden bij kindjes die het nodig zouden hebben (dus in verhouding dun zijn, of weinig voeding binnenkrijgen)
Oké, we maken het bakje roomboter dus leeg en dan gaat ie maar gewoon over op wat wij ook eten! Lucas is niet overdreven mager, maar ook niet echt dik. Hij is eigenlijk gewoon gemiddeld, zeg maar.. Kan altijd weer overstappen op volle producten als het weer nodig is! Dank voor jullie hulp!
Hier idem dito. Aanvankelijk begonnen met halfvolle produkten maar qua gewicht kan mijn dochtertje best wel wat meer vetten gebruiken.
Toch eigenlijk raar, dat halfvolle producten als "normaal" worden gezien, terwijl de koe toch echt volle melk produceert en geen halfvolle? Hier een kindje met koemelk allergie, maar altijd volle producten in huis voor ons, omdat we liever niet onnodig bewerkte producten in de koelkast willen - uitzondering dus de plantaardige margarine voor dochter.
Ik ga hierin mee met Suusjeuh, in principe is het eigenlijk beter om altijd volle producten te gebruiken. Ze bevatten dan inderdaad wel meer vetten, maar zijn ook minder bewerkt. Aan margarine en halvarine is bijvoorbeeld helemaal niets natuurlijks meer aan, het enige gezonde er aan zijn de toegevoegde vitaminen. Hier is het echter ook niet in huis, daar niet van. Ikzelf heb namelijk een koemelkeiwit allergie en het is bijna niet te doen om het aan puk te geven zonder dat ik er doodziek van word. Melkproducten heeft hij sowieso nog niet extra nodig, krijgt nog mamamelk genoeg en nadien zal hij, net zoals wij, overgaan op haver- en rijstmelk. Maar moest ik dus niet allergisch zijn, dan zouden wij hier allemaal de volle varianten eten en blijven eten.
Ik zou baggervet zijn als ik alleen maar volle zuivel zou eten (dus: volle yoghurt/kwark, volvette kaas en roomboter, melk drink ik niet). Volwassen hebben die vetten helemaal niet nodig. Ik ben een groot voorstander voor volle zuivel voor kindjes, maar het zijn toch verzadigde vetzuren en er is een grens, zeker voor volwassenen. Wij consumeren in Nederland massaal teveel zuivel. Is helemaal niet nodig.
En het is die laatste zin die het doet! Als je enkel het "nodige" aan zuivel zou binnen doen, dan mochten dit gerust volle producten zijn.
Nee; iedereen is anders en jij kent mijn metabolisme niet. Mijn lichaam kan niet overweg met volvette zuivel.
Hier nog een maar ik denk dat het in z'n algemeenheid wel zal kloppen... als een gemiddelde Nederlander zich zou beperken tot 250 ml zuivel (inclusief kaas, room, slagroom, melk, yoghurt, kwark etc etc) dan zullen de volvette varianten in combinatie met verder een arm verzadigd vet dieet echt geen probleem zijn.. maar ja, hoe realistisch is dat
Ja, idd, hoe realistisch is dat? Het VC adviseert nog steeds veel te grote hoeveelheden zuivel: 450cc en 30 gram kaas (1,5 boterham is dat). Halfvol, dat dan weer wel. Maar ze gaan voorbij aan het feit dat een mens na zijn 7e levensjaar geen grote hoeveelheden zuivel meer nodig heeft. Het gaat om de eiwitten en calcium voor volwassen, maar die kan je ook heel goed uit vlees, ei, brood, aardappelen en groente halen. Die verzadigde vetten uit volvette zuivel heeft een volwassene echt niet nodig. Tenzij je te dun bent. Ik zag laatst weer een Joris Driepinter-reclame over hoe goed melk wel niet was. Ik dacht dat dat toch echt niet meer nodig was! Maar voor een opgroeiend kind adviseer ik altijd volle zuivel.
Room en slagroom heeft denk ik niemand nodig. Overigens heb je ook geen 250ml zuivel per dag nodig als je gevarieerd en goed eet. Eigenlijk heb je zelfs helemaal geen zuivel "nodig" (vandaar ook dat mijn nodig in het vorige bericht tussen "" stond). En als je dan zuivel eet, dan is het gewoon echt het gezondste als je voor de volle producten kiest. En inderdaad, als je aanleg hebt om zwaarder te worden en je wilt toch geregeld van zuivel kunnen genieten, dan is het beter om voor de halfvolle of magere variant te gaan. Echter wil dit niet zeggen dat het dan gezonder is, dat zijn twee hele andere dingen.
Je hebt helemaal gelijk wat betreft het feit dan een volwassene niet zoveel zuivel nodig heeft, er zijn zelfs studies genoeg die heel erg het tegenovergestelde beweren. Maar het is erg realistisch om te stellen dat in een gebalanceerd dieet, waar niet al te veel zuivel in voorkomt, het gezonder is om voor de volle varianten te gaan. Het zijn twee hele andere dingen om te stellen dat volle varianten altijd beter zijn, ook als je 450cc en 30 gram kaas consumeert, of te stellen dat bij een kleine inname volle varianten beter zijn. En niemand heeft zoveel (verzadigde) vetten nodig, ook als je te dun bent is dit ongezond hoor.