Hoe bak ik van onderstaand recept een brood? - 500 gr bloem - 67 gr balance koffiemelk (aanvullen met water tot 300-330ml) - 8 gr zout - 1 eetlepel suiker' - 7 gr gist Bedankt voor de reacties
Koffiemelk (met water) en suiker en gist mengen - paar minuten laten staan. Bloem en zout mengen. Gistmengsel toevoegen, en dan zo'n 10 minuten kneden tot je een mooi, soepel deeg hebt. Je weet dat het 'goed' is als je er licht doorheen kunt zien schijnen als je het uitrekt. Indien nodig water/bloem toevoegen als het te droog/nat is. Kom invetten en daar het deeg in leggen. Doe de hele kom vervolgens in een vuilniszak, vouw de opening onder de kom en zet het op een warme plek neer. Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, neerslaan en weer laten rijzen tot verdubbeling. Vorm het brood (Google is your friend!) en laat het zo'n 45 minuten narijzen. Zet in de tussentijd de oven op de hoogste temperatuur. Snij het brood in voordat je het in de oven zet, en besproei het met water. Zet de temperatuur van de oven na zo'n 10 minuten terug tot 200 Celcius. Laat het brood daarna nog 35 minuten in de oven bakken, totdat het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Dit ziet eruit als een recept voor de broodbakmachine. Maar waarom zou je brood bakken met koffiemelk????
Dat moet van de dietiste van mijn zoontje. Dit ivm zijn koemelkallergie. Er is een nieuw soort melktest waarbij de melk hoog verhit wordt. De zgn. Based Milk methode. Hierbij moet de melk/het melkproduct verhit zijn 25 min. op 160gr. Of 13 minuten op 220 gr. Omdat deze koffiemelk de meeste hoeveelheid koemelkeiwit bevat staat dit in het recept.
Nee, ik heb overleg mat de diëtiste gehad, het brood is heel droog. Zoontje wil het niet hebben. Het was inderdaad wel bedoeld voor een broodbakmachine.
Je zou dan een broodbakmachine kunnen aanschaffen. Maar kijk eerst naar de ingredienten. Met goed meel en goede bloem bak je beter brood. Gewone patentbloem uit de supermarkt is niet zo geschikt. Kijk eens bij een natuurvoedingswinkel, molen of van het merk Soezie.