Hi, ik ben vegetariër. Tenminste dat was ik voor de zwangerschap, tijdens ben ik vlees gaan eten omdat mijn ijzer niet meer omhoog wilde. Nu afgelopen weekend voedselvergiftiging gehad van vlees en ben meteen weer genezen (lees: 100% vegetariër). Manlief vindt het geen probleem thuis ook vegetarisch te eten, maar nu zitten we met de kleine. Ze mag binnenkort vlees en vis, maar is het ook nodig? Zijn er meer mensen hier die hun kindje vegetarisch opvoeden?
Toevallig ben ik het boek Wat is nu gezond? Van Martijn Katan hoogleraar op het gebied van voeding aan het lezen en die raad vegetarisch eten bij kinderen af omdat er in vlees/vis oa zink en vitamine A zit en dit heeft een gunstig effect op infectieziekten. Bij tekorten kunnen infecties verergeren.
Veel voedingsstoffen die wel in vlees/vis zitten, zitten niet in groenten en peulvruchten. Dus je zou dan vleesvervangers moeten gebruiken waar vaak dan weer vaak te veel zout in zitten. Persoonlijk zou ik het combineren dus gedeeltelijk vegetarisch met af en toe een ei en veel peulvruchten zoals limabonen, linzen ect en gedeeltelijk vlees dat goed koel word bewaard en voor de datum verstreken is, goed doorbakken geven. Want als je vlees goed en hygiënisch bewaard en gebruikt is kans op voedselvergiftiging erg klein. En wat ook goed is bij een ijzertekort is ook genoeg vitamine c er bij te eten. voor nu voor jezelf zou ik aanraden goed te letten op welke groenten en fruit je eet. Limabonen, kidneybonen,spruiten, spinazie,boeren kool, broccoli,bietjes, andijvie maar dus ook (gedroogde) abrikozen, rozijnen, watermeloen en blauwe bessen. Zijn een paar voorbeelden van dingen die nu lekker en gezond zijn om te eten.
Thanks allebei! Ik eet zelf nu weer 100% vegetarisch, dat deed ik al jaren voor de zwangerschap en nu vind ik het ook wel weer mooi geweest. Zal dat boek eens opzoeken @Daisy120 Als het nodig is krijgt de kleine natuurlijk gewoon vlees en vis. Denk wel zo min mogelijk en biologisch dan, maar dat ligt meer aan mijn eigen principes. @Lieke1989 vlees thuis ging altijd goed, dit was besteld Tijdens mn zwangerschap was het echt of rood vlees of ijzertabletten. Toen gekozen voor de meer natuurlijke weg.
Dat is idd vervelend dan. En via de natuurlijke weg mits de waarden niet enorm laag zijn heeft ook mijn voorkeur. En bij een kind in de groei dat meestal niet altijd goed eet zou ik wel oppassen op tekorten. Mijn oudste heefd bijvoorbeeld niet veel met vlees en dat is prima maar omdat ze ook geen peulvruchten of linzen wil eten moet ze van ons toch een beetje eten van alles zodat ze ook die vitamines en mineralen binnen krijgt.Verder eet ze wel goed haar groenten en aardapelen pasta en rijst. gelukkig is ze op dat gebied niet kieskeurig.
Je kan een kind vegetarisch opvoeden, maar het is meer werk. Je moet namelijk meer moeite doen om alles binnen te krijgen. Maar dat geldt voor jezelf ook. Tegelijkertijd eten mijn zoons ook nauwelijks vlees, ze eten ook nauwelijks groenten en voornamelijk koolhydraten (bij het avondeten). Alleen bonen eten ze goed. Dus wat dat betreft, een en ander is ook erg afhankelijk van je kind. Ik zou zoeken naar extra info, paar goede gebalanceerde kookboeken, misschien een gespecialiseerd diëtiste of forum van vegetariërs (zal vast bestaan). Dan kom je een heel eind denk ik. Je hebt nog even, je kindje is nog ruim onder een jaar, dus voorlopig is melk (bv of fv) nog de voornaamste leverancier, al het overige is extra.
Thnx! Ja ben zeker op zoek naar meer info. Omdat ik niet zo'n hele strikte vegetariër ben, voel ik me meestal niet thuis op die fora haha. Zeker omdat als de conclusie is dat vlees beter voor haar is dat ze het gewoon krijgt. Voor mezelf heb ik alles in orde qua eten (behalve als ik zwanger ben blijkbaar haha). Wilde juist weten of er hier mensen ervaring in hebben. Beter te vroeg begonnen met zoeken dan te laat. Voorlopig drinkt de kleine nog 4 flessen per dag (soms wat minder als ze dat wil) dus maak me om de voedingsstoffen niet druk voor nu.