Ja hoor en hij vind het ook alleen maar fijn dat hij dat ons kan geven. En ik wij hebben dan wel geen eigen bedrijf, maar ik hoop dat wij onze zoon ook een zetje in de goede richting kunnen geven financieel. Maar ja, ik ben nou eenmaal niet iemand die zoiets "normaal" vindt.
We hebben altijd 10.000 euro op onze spaar gehad en dat is ook ons streven, helaas is ons huis met 25.000 euro verlies verkocht en daarmee houd je een schuld van 15.000 euro over. Gelukkig kunnen we 750 euro per maand afbetalen en vanaf 1 april kunnen we 1250 euro per maand afbetalen. Wij moeten de schuld dus binnen 1 jaar en 2 maanden kunnen afbetalen. En over 2 jaar weer op ons streven zijn.
Tjee wat een bedragen komen er voorbij, moet toch eens serieuzer gaan doen met sparen geloof ik, mara ja... wij leven wel van 1 salaris.
Mja, 't is niet dat wij zo'n speciale baan hebben ofzo. Mijn man is ICT'er en ik ben verpleegkundige. Dus niet eens een universitair diploma. Samen verdienen we ongeveer 3200-3400euro/maand (hangt van mijn extra's voor weekend-nachtdiensten af). We sparen +/- 1500 euro en als we iets krijgen van mijn man zijn ouders (bv. met kerst kregen we 500 euro) gaat dit ook op de spaarrekening. Nu neem ik na de bevallling ook ouderschapsverlof op tot ons kindje 6 maanden is en ik heb daarna halftijds tijdskrediet aangevraagd(weet pas in juli of en wanneer ik dit krijg). Dan zullen we dus wel +/- 500 euro minder kunnen sparen maandelijks maar dan nog is ons doel net haalbaar. Ik weet niet of het leven hier goedkoper is dan in NL. Onze vaste lasten zijn ongeveer: 500euro huur, 116euro gas/electriciteit, 50 euro telefoon en internet (man krijgt zijn gsm-kosten terugbetaald van werk), 120euro openbaar vervoer en auto (man rijdt meestal met de bus naar het werk, dit kost 75 euro per 3 maanden en hij krijgt een deel vergoedt van het werk, we gaan ongeveer 2x/maand tanken), 300-400euro eten/drinken, water is driemaandelijks 62 euro. Snap nog steeds niets van die studieschuld? Wij lenen enkel voor ons huis dan liefst nog zo weinig mogelijk over een zo kort mogelijke termijn (+/- 1000euro/maand afbetalen over max. 25 jaar).
Ik zou persoonlijk minimaal 5000 euro aanhouden. Stel je auto gaat kapot en er moet een andere voor gekocht worden, of er is iets in huis wat kapot gaat en het kost een hoop geld dan hou je al snel niets meer over.............................
Onze vaste lasten zijn wel wat hoger dan wat jij noemt daar in België, maar ik woon wel in het dure westen helaas.
Ik denk het ook! wij zijn aan huur 1600 euro kwijt, gas 179, elektro 45, inet+tel+tv 55, mob 2x 75, en dan de rest nog!!!
Bij ons betaal je voor een rijtjes huis al rond de 200.000 euro en dan heb je een hypotheek van 600/700 euro. Gas/licht/water z,n 200 euro per maand. Auto kosten zijn totaal toch ook z,n 200 euro per maand. Benzine,verzekring, wegen belasting en onderhoud(is nog laag geschat denk ik) voor 1 normale gezinsauto. Gsm denk ik z,n 50 euro per gezin. Telefoon internet en tv kosten ook snel z,n 60 euro in de maand. Dan heb je ook nog eens de zorg verzekering die z,n 120 euro per persoon in de maand is. en verzekeringen voor je huis z,n 50 euro in de maand. Denk dat dit wel z,n beetje de gemiddelde kosten zijn voor een gezin in nederland dus zo te zien idd wel een stuk hoger als in belgie. Over studieschulden weet ik niets want ik en mijn vriend hebben geen studieschulden.
In nederland krijg je ongeveer 250-500 euro per maand van de overheid om te studeren als je uitwonend bent (afhankelijk van inkomen ouders). Thuiswonend is het rond de 100 euro (exacte bedragen weet ik niet). Je collegegeld is ongeveer 1600 euro per jaar en de kosten aan boeken tussen de 500-1000 euro per jaar. Daarboven op uiteraard je huur (ongeveer 300 euro voor een kamertje), eten, verzekeringen (ruim 100 euro in NL) en je overige onderhoud qua bellen, kleren etc. Reken maar uit, met het geld dat je van de overheid krijgt kun je niet rondkomen. Veel studenten hebben niet het geluk dat ouders iets kunnen bijschieten en moeten lenen of erbij werken. Hier was de oplossing veel erbij werken en daarnaast maandelijks een klein bedrag van de overheid lenen om alles te kunnen bekostigen. Door dat lenen krijg je een fijne studieschuld. En dat kleine bedrag loopt in de jaren mooi op. Ik zie het zelf overigens meer als een hele goede investering i.p.v. een schuld
Begin 2009 hadden we 55.000 spaargeld. In 2009 zijn we getrouwd, hebben een huis gekocht en helemaal verbouwd en we hebben de kosten koper van deze woning niet meegefinancierd dus ook zelf betaald. Nu staan we -10.000 euro, de verbouwing viel wat tegen en onze vorige woning is nog niet verkocht. Als we de woning verkopen komt hier nog minimaal 25.000 overwaarde uit, dan verkopen we echt voor bodemprijs. Verder krijgen we nog ongeveer 5500 euro terug van de belastingdienst. We leven nu dus even heel krap maar als de belasting is geweest en ons huis is verkocht dan hebben we wel weer wat geld over. Die 10.000 euro hebben we in de vorm van een 'tante Agaath' lening en hoeft niet per direct afgelost te worden! Uiteraard willen we dit wel zo snel mogelijk afgelost hebben.
Trees, dankjewel voor de uitleg! Mja, voor ZSP had ik nog nooit gehoord van lenen voor je studie. Dat wordt hier gewoon niet gedaan...je ouders betalen je studie. Er zijn wel een hoop studenten die weekendwerk doen om bv. hun eten te betalen als ze op kot zitten maar vaak kunnen ze dit extra geld gewoon voor zichzelf houden ipv zakgeld. De meeste mensen die ik ken zijn ook niet op kot gegaan omdat ze dicht genoeg bij hun school wonen (België is natuurlijk wat kleiner dan NL).
Dan mag je mij uitleggen wat de kot is . Mijn ouders hadden een te laag inkomen om mij financieel te kunnen steunen tijdens mijn studie. Ik kreeg daarom wel het maximale aan studiefinanciering, maar daar kun je nog geen droog brood voor kopen!
wii hebben nu 7000 en elke maand 250 erbij,vakantiegeld en belasting samen nog 3000 per jaar dat gaat er ook naar toe.over tien jaar zitten we dan op 65000 en dat is voor mij echt een doel!!!Werkt dus goed even een schema maken met rente enzo! 300 is wel het mininmum met kleine kinderen vind ik.Ben nu sinds 1 maand gastouder en da n heb je wel net iets extra en kun je toch voor je eigen kinderen er zijn !!!
Wij hebben nu denk ongeveer 15.000 aan spaargeld, maar dit hebben we meer omdat we grond in het geboorteland van m'n man hebben verkocht. Daar hebben we ook nog een groot deel op de bank staan, het is namelijk niet mogelijk om alles naar onze rekening hier over te maken er mag maar een bepaald bedrag per dag worden overgemaakt, en we kunnen moeilijk van zijn familie verwachten om daar elke dag uren in de rij van de bank te staan.Manlief heeft dus het maximale aan contanten meegenomen.
Ja ik zie dat bij mijzelf ook zo, mijn ouders konden wel iets betalen, maar mijn broertje en zusje gingen ook studeren, dus het was geen vetpot, om het zo maar te zeggen. En ivm met mijn CVS was het voor mij ook niet altijd mogelijk om er een baantje bij te hebben. Die van mij is ook niet groter geworden dan strikt noodzakelijk (stappen had ik toch geen energie voor ). Mijn vriend heeft echter een heeeele grote studieschuld, wat door familieomstandigheden komt. Is niet helemaal zijn 'schuld' om het zo maar te zeggen. Dus dat voelt voor mij toch anders dan een goede investering.. En hij is nog steeds bezig met studeren trouwens, of liever gezegd weer. Gelukkig naast zijn baan, anders hadden we het allemaal niet kunnen betalen.
Ik merk hier inderdaad een 'groot' verschil tussen Belgen en Nederlanders. Hier hebben we een spaarbedrag van rond de 20.000 euro. Ik heb graag altijd iets achter de hand, je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Het studeren hier in Belgie verloopt blijkbaar een stuk anders. Ik en mijn vriend hebben beiden het geluk gehad dat onze ouders onze studies betaald hebben. Trees: zoals je zegt, als het niet anders kan dan zie ik het ook meer als een investering ipv een schuld.
Onze spaarpot is op het moment leeg en we zijn nu net weer begonnen met opbouwen ervan. Maarja, anderhalf jaar terug een huis gekocht. Meubels allemaal nieuw, voortuin laten aanleggen, schilderwerk buiten laten doen. En nu een baby op komst en ook daar hebben we alles nieuw voor gekocht. Gelukkig ook wel eea gekregen, maar de babykamer alleen was best prijzig. Ons doel is om nu minimaal 300 euro per maand te sparen en daarnaast onze extraatjes naar de spaarrekening te boeken, zoals 13 maand en eventuele bonussen. Dan gaat het hard. Over een jaar of 4 zouden we ook graag willen trouwen. Ook wil ik graag ervoor zorgen dat er minimaal 3 netto maandsalarissen op de bank staan.