Mijn zoontje van 11 weken slaapt dus alleen op zijn buikje goed Ik heb een aerosleep matrasje maar dat is alleen schijnveiligheid heb ik begrepen. Verder roken wij niet en ligt hij bij ons op de kamer te slapen in een slaapzakje zonder obstakels in zijn bedje. Buikslapen zou echt een oplossing voor ons zijn en een stuk minder stres maar ik durf het niet zo goed !
buikligging lijkt wel het enige risico van wiegendood wat men onthoud Hier slaapt zoon ook op zn buik, we slapen samen, ik zag dat hij overdag goed zn hoofd kon draaien, ik geef borstvoeding, gebruik geen medicatie, rook niet. Ik durfde het wel aan. Had geen deken in bed nadat hij daar een keer onder was gekropen.
Onze zoon kan ook niet anders slapen als op zijn buik. En hoor van een hoop mensen om mij heen dat hun kindjes ook alleen maar op hun buikjes kunnen slapen. Als je kindje zn hoofdje al goed kan draaien neemt het al een groot risico af
Hier ook een tevreden buikslaapster. Wiegendood is onverklaarbaar overlijden in de slaap, het risico van buikslapen zou zijn dat een kindje stikt in het matrasje (waartegen aerosleep wel mee helpt, probeer zelf maar eens) Voor mij dus geen reden om haar pertinent haar buikje te weigeren. Zoontje sliep op zijn rug; ik durfde op zijn buikje vanwege alle negatieve verhalen toen nog niet aan. Die heb ik een paar keer met blauwe lippen uit zijn bedje gehaald met slijm en snot wat hij niet kwijt kon van het rs virus. Of dat zo veilig is..
Jongste sliep ook heel snel op haar buik. Anders kon ze niet slapen. Hier rooming in, borstvoeding, goed ventileren, etc.
Hier vanaf 6 weken op de buik. Zowel overdag als s'nachts. Hij ligt s'nachts gewoon op zijn eigen kamer in zijn ledikantje. Tja, iedereen heeft er wel een mening over en vind er wat van... Maar op deze manier slaapt hij het best.
hier 5 buikslapers en allemaal groot geworden, zelf was ik ook een buikslaper en werd dat vroeger geadviseerd door de ka ivm benauwdheid, waardoor ik beter kon doorademen. Heb vorige week een sympsium gehad en daar hadden we het over osas (een soort slaapapneu) en daar geven ze het advies de kinderen met osas op hun buik te laten slapen, omdat ze er dan minder last van zouden hebben. Ben trouwens zelf wel altijd gewaarschuwd door de ka en dat onze dochter in het zh lag werd ze continue in de gaten gehouden door middel van zuurstofmeting.
Vaak wordt gedacht dat het grootste 'gevaar' van buikslapen zit in het stikken in het matras. Dat is niet zo. Als je op je buik ligt, kun je je warmte minder goed kwijt. Omdat de warmtehuishouding bij jonge baby's nog niet zo goed geregeld is, kan dit het risico opleveren dat je kindje het sneller te warm krijgt. Dus alleen met 'hij / zijn kan zijn hoofd optillen / draaien' ben je er nog niet. Buikligging is één van de factoren die zuigelingensterfte verhoogt. Als je alle adviezen opvolgt is de kans heeeeeeeeeeeel erg klein dat er iets mis gaat. Als het toch gebeurt is dat onverklaarnaar en noemen ze het wiegendood. Als je de adviezen voor een deel opvolgt, is de kans op overlijden nog steeds klein. Maar wel groter. Overigens noemen ze het dan niet altijd wiegendood, omdat de oorzaak dan verklaarbaar is (als je toestemming geeft om dat te laten onderzoeken.)
Mijn zoontje slaap sinds hij 5 weken oud is op z'n buik. Dit op aanraden van de kinder fysiotherapeute. Hij was erg sterk in z'n nekje dus het kon goed. Hij had een voorkeurs houding en z'n hoofdje begon een beetje af te platten. Vond het in het begin wel erg spannend, vooral snachts in de bedje. Met 12 weken begon hij om te rollen en toen hebben we hem met slaapzak vast gelegd op z'n buik.
Hoi Rikky, Het kan inderdaad soms lastig zijn om zo'n beslissing te maken, zeker omdat je ook wilt dat je kindje (en jullie zelf) goed slaapt. Hieronder wat meer achtergrondinformatie om je hopelijk een beetje verder te helpen! Sinds in Nederland in oktober 1987 de buikligging op landelijke schaal werd ontraden, is het aantal wiegendoodkinderen sterk afgenomen. Zoals Tupp hiervoor al terecht aangeeft, zit het risico van buikligging niet alleen maar in de kans op 'stikken in het matras'. Bij het op de buik slapen kunnen de volgende vier complicaties optreden: In buikligging kunnen neus en mond tegen de onderlaag aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd (rebreathing). De baby kan dan wel ademhalen, maar krijgt onvoldoende zuurstof binnen. In buikligging staat er een grotere druk op de neus en onderkaak. Als een baby met zijn gezicht tegen een onderlaag of zijkant ligt aangedrukt, vervormt de neus en wordt minder doorgankelijk, waardoor ademnood kan optreden. Warmteafgifte wordt in buikligging beperkt doordat het contactoppervlak van het lichaam met het matras groter is. En als een baby te warm wordt, is dit een risico voor wiegendood. Op de buik heeft een kind een grotere mobiliteit. Met de benen of armen kan het zich afzetten en verplaatsen: de jongere baby's vooral naar het hoofdeinde (hoofdbeschermers of andere kussenachtige materialen kunnen dan een gevaar vormen) de oudere baby's naar het voeteneinde, waardoor ze onder het beddengoed kunnen raken. Uit een grootschalig Europees onderzoek naar de risicofactoren voor wiegendood, is gebleken dat buikligging de grootste risicofactor is. 62% van de gevallen van wiegendood werden veroorzaakt doordat het kindje op de buik lag of zich tijdens de slaap op de buik draaide of doordat het hoofdje bedekt raakte. Daarom stellen de onderzoekers dat het belangrijkste advies erin bestaat om kinderen op de rug te leggen en geen dekens of dekbedden te gebruiken, maar bij voorkeur een aansluitende slaapzak. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, dus van buik naar rug en weer terug, dan kan je baby zelf zijn slaaphouding bepalen. Als je meer wilt lezen over andere risicofactoren voor wiegendood (zoals roken, samen in 1 bed slapen, medicijngebruik) en wat er uit wetenschappelijk onderzoek over bekend is, kun je hier verder lezen. Groet, Angela VeiligheidNL
Dit dus. Hier ook vanaf dag 8 op de buik. Wel de eerste weken altijd bij mij. Dus beneden in de box of wandelwagen of boven bij ons op de kamer. Ik dek dat je met aerosleep al ietsje qua ademenen en warmte verbetert. (Al hebben wij het nooit gebruikt). Je zegt dat je niet rookt in huis. En ook ventileren is goed. Trek vooral je kindje niet te warme kleding aan. Ik denk dat veel kinderen beter zullen slapen op de buik. En ook de kinderen die al snel een inbakerzak of doek aan krijgen.
Mag ik vragen hoe je aan dat percentage van 62% komt? Ik lees namelijk in dit onderzoek van het CBS een ander percentage. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/24BCC390-DC80-4A5B-9890-71F670F66153/0/2005k3b15p057art.pdf Als ik daar kijk naar de oorzaken zijn roken, minder dan 3mnd borstvoeding en het gebruik van een dekbed een hoger risico dan buikligging? Toch wordt er in het algemeen en door het CB veel meer gehamerd op die buikligging dan op bijv stoppen met roken.
Mijn kleine meisje van 9 wk slaapt nog steeds op haar buikje op mijn buik omdat ze erge reflux heeft. Op de rug slaapt ze gewoon NIET. Ik heb een voedingskussen om mij heen zodat ik niet kan omrollen en zij niet van mij af kan donderen. Mijn dekbed trek ik strak tot mijn heup vast en zij ligt daar met haar voetjes op. Zij ligt dan op mijn buik. Haar gezichtje net boven mijn borsten. Ik gebruik altijd haar eigen wiegdekentje dat ik tot haar middel sla. Kan ik dat beter weglaten dan? In een slaapzakje vind ik het risky want ze is pas 52 cm en heb er 1 in maat 50-62 maar die is haar bij de nek en armopeningen echt te groot.. Temperatuur in huis snachts 18/18,5 gr. Hoe zouden jullie haar kleden/warm houden in dit geval? Ik vind het nog steeds een beetje eng, maar vraag me af of op de rug in een ledikant op een eigen kamertje wel veiliger is. Ze slaapt zo dicht bij me.. Ik voel alles. Ik geef bv en heb zelf alleen een dun voedingtopje aan waar zij op ligt.. Dankjewel!
Herkenbaar Ook nachten zo doorgebracht. Dit voelt voor mij ook veiliger hoor. Je geeft borstvoeding begrijp ik? Dat scheelt al een stuk met samenslapen, en qua temperatuur zou ik me niet heel druk maken als ze op je ligt. op een gegeven moment ging ik wel op mijn zij liggen en dan mn zoontje op mn arm op zn zij. Gezichten dan naar elkaar toe. Ik trok mn deken op tot mn middel en legde hem hier in zijn slaapzak bovenop. Zelf trok ik nog wel eens een extra dekentje over mijn schouders. Qua slaapzak: ik had een wollen slaapzak van manymonths, die kon zoon al snel aan (en hij past m, maar nu als slaapjurk zonder onderkant, nog steeds! bijna 2jr).
Hoi Madelein84, Ik heb het even nagevraagd bij mijn collega die als onderzoeker bij VeiligheidNL gespecialiseerd is in kinderveiligheid en dan met name op het gebied van veilig slapen. Zij laat weten dat het vergelijken van percentages uit verschillende onderzoeken lastig is. De percentages die worden weergegeven, zijn vaak de percentages baby's die op het moment van overlijden op de buik sliepen. In de jaren '80 gebeurde dit heel erg vaak en was dit percentage heel hoog. Tegenwoordig, door de goede voorlichting, gebeurt dit gelukkig veel minder vaak en daarmee is dit percentage omlaag gegaan. Maar belangrijk om te realiseren is dat buikligging wel de belangrijkste risicofactor blijft, dit wordt ook nogmaals bevestigd in het volgende artikel: Herziene richtlijn 'Preventie wiegendood' | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde De andere risicofactoren die je noemt, spelen zeker ook een rol, net als samen met je jonge baby in 1 bed slapen en medicijngebruik. Hier lees je er meer over. Groet, Angela VeiligheidNL
Ik geef idd borstvoeding en word wakker van elk zoekend mondje, kleintje of smakje dus heb er ook wel vertrouwen in. ik kan me voorstellen dat het gevaarlijker is dan rugligging als t kindje alleen ligt.. Maar hoe dichter bij je kindje hoe beter mbt wiegendood lijkt mij!
Tsjaa... Je kan natuurlijk ook de dekens eruit halen en slaapzak aan.... Weer een risico minder Als je dat doet is er van dat hele risico geen sprake meer toch...