Onze dochter is vandaag precies 13 weken. Ze is heel actief en alert, kan goed ons en speeltjes volgen en groeit als een dolle . Er wordt altijd gezegd dat je de baby een paar keer per dag op de buik moet leggen om het nekje sterker te laten worden. Maar dat is hier absoluut nog geen succes. Als ze op haar buik ligt, krijgt ze haar hoofd amper omhoog, ze ligt met haar neus in het kleed. Heel soms lukt het haar het hoofd van links naar rechts te draaien maar meestal niet. En ze vindt het vreselijk op haar buik, is eigenlijk altijd meteen huilen geblazen. Als ze tegen onze knieen aanzit, kunnen we haar wel optrekken tot zit en dan even zonder ondersteuning van het nekje, maar ook dat wiebelt nog alle kanten op. Is ze nou achter in haar ontwikkeling hierin? En zo ja, is dat erg? Vind het ook zo zielig haar op de buik te leggen, aangezien ze dat zo vreselijk vindt, maar waarschijnlijk wel belangrijk om te blijven doen? Hoe snel konden jullie kleintjes dit soort dingen? Het maakt mij niet uit als ze er wat langer over doet trouwens hoor, als het tenminste geen teken is dat er iets vast zit in het nekje ofzo, maar dat ze gewoon rustig aan doet .
Wat zegt het CB hierover? Ik weet wel dat je baby's die beginnen te huilen op hun buik, juist nog even moet laten liggen, zodat ze zichzelf leren redden (juist door hun hoofdje op te tillen). Ik heb geen vergelijkingsmateriaal voor je, want ons dametje tilde haar hoofdje een paar dagen na de bevalling al op. Als ze nu tegen je aan ligt, moet je haar echt goed vast houden, want ze gooit zichzelf zo al naar achteren....
Hier nog zo'n madammetje... Ze is nog zo slap als een baby eigenlijk. Sinds een week tilt ze haar hoofd wel op als ze op haar buikje ligt (ze is 3,5 maand nu), maar dat deed ze hiervoor nauwelijks. Als ik haar op mijn bovenbeen laat zitten om boertjes te doen, dan zakt ze zo in elkaar, ik moet haar echt met kracht omhoog houden. Ze is veel meer bezig met brabbelen (ze kletst alles aan elkaar vast) dan met lichamelijk ontwikkelen denk ik. Ze laat ook nog niets zien van omrollen of om haar as draaien in de box (dus op de rug liggen, maar wel de box doorschuiven). Ze blijft gewoon stil liggen. Ach, het al wel komen denk ik... Vaak even op de buik leggen (bij elke verschoning een paar minuten).
Bij ons adviseerde het CB om er wel mee te oefenen. Je zou nog eens na kunnen vragen hoe het dan zit met het huilen. Ik kan me voorstellen dat dat hartstikke zielig is om te zien en dat je dan denkt van laat maar, het komt vanzelf. Verder heb ik er ook geen ervaring mee, in de kraamweek tilde miniNooNoo haar hoofd al op toen ze op de buik lag en ze is nog altijd heel sterk in haar nek, maar goed... ieder kindje ontwikkelt zich natuurlijk ook anders en in een ander tempo.
En als je je dochter op jouw buik legt? (op haar buik op jouw buik, snap je hem nog? ) En dan leuke spelletjes doen? Hier een buikslaper die niets op zijn rug wil (ook niet zwemmen ) dus geen ervaring.
Elk kind heeft zijn eigen tempo. Mijn jochie deed het vanaf dag 1, mijn neefje vanaf een half jaar. Mijn jochie lag ook veel op zijn buik, want dat vond hij leuk. Mijn neefje heeft er, met bijna een jaar, nog een hekel aan. Ik zou ook wat oefenen. Samen op bed/kleed op de grond liggen, en dan spelletjes doen. Knuffel kijken, of een rinkelspeeltje. Of inderdaad op jouw buik, als je ligt, dan ziet ze ook niet iets onder zich.. (niet doen vlak na een voeding
Bedankt voor de reacties allemaal fijn ! Goed idee om samen te oefenen, dus op een kleed/bed of op mijn buik. Dat ga ik later vandaag even proberen. Inderdaad niet net na een voeding, want onze dochter spuugt na elke voeding...ook als we niet wild met haar doen . (dat spugen komt trouwens niet door teveel voeding, maar door Reflux waar ze medicatie voor krijgt...niet dat jullie denken dat ik mijn kleintje overvoeder )
Hoi! hier was dit ook zo. Van de fysio tips gekregen om toch te oefenen, want het is echt belangrijk. Op de buik liggen op een plat vlak is nog moeilijk. Je kan bv beginnen om de kleine op je benen te leggen als je op de bank zit en je voeten op tafel legt. En dan elke dag die hoek waarin je benen staan kleiner maken. Zo gaan ze het vanzelf leren. Hier was het ook een drama. Nu kan ze het al bijna een kwartier! ik sta er van te kijken! Elke ker als de kleine wakker is gewoon even oefenen.Succes!
Mijn zoontje vind het ook niet leuk en kon zijn hoofd ook niet lang omhoog houden, hij begint vaak na een paar minuten te huilen. Ik probeer het elke dag een paar keer te oefenen en zie al veel verschil. wat bij mijn zoontje goed helpt is hem afleiden als hij op zijn buik ligt. zodra hij zijn hoofd omhoog doet ga ik heel overdreven goed zo zeggen en een beetje gek doen, dit vind hij geweldig en houdt dan langer zijn hoofd omhoog ook helpt het als ik een speeltje laat zien dan wil hij blijven kijken! Mijn zoontje is ook nog niet heel sterk in zijn nekje, als ik hem tegen mijn schouder houdt wiebelt zijn hoofd nog alle kanten op! gewoon vaak oefenen komt het vanzelf wel goed! wat de fysio ook weleens doet is een rolletje onder zijn borst leggen of een beetje druk op zijn billen geven dit maakt het iets makkelijker.
Mijn zoontje hield eigenlijk direct na de geboorte zijn hoofdje al recht, maar vond totdat ie een maand of 4 was op de buik liggen ècht niet leuk! We zijn het wel regelmatig blijven oefenen d.m.v. spelletjes inderdaad en nu sinds een paar maanden gaat het heel goed, al wordt 't nooit z'n grootste hobby ben ik bang want erg lang duurt het nooit. Het heeft hier erg geholpen om een klein kussentje (half rond zoals een klein voedingskussen) onder z'n bovenarmpjes en lijfje te leggen zodat ie een beetje steun had, zie hier op de foto;
Hoi Meijke, Rilana deed het al erg snel maar kon het niet goed volhouden. Van de fysio (waar we al heen gingen ivm voorkeurshouding) moesten we gaan oefenen met zijligging en dan helpen met doordraaien. Dit moesten we elke dag even oefenen op het 'grote bed'. Gelijk gezellig kletsen samen Ook zijn we veel gaan oefenen tijdens het verschonen voor de fles. Dan lag ik haar op haar buik en dan hielp ik haar met haar armpjes, zodat die naar voren kwamen, een hand op haar billen en dan haar roepen of een speeltje voor houden (en natuurlijk superenthousiast zijn als het lukt!) Ieder kind doet het inderdaad op zijn/haar eigen tempo. Veel plezier met oefenen!
Hier beurden beide kindjes een dag na de geboorte hun hoofd al op als ze op de buik lagen. Maar Ms K vond het helemaal niet leuk om op de buik te liggen, als ze er wel op lag dan kwam er ook onheroepelijk 'spuug' . Je schrijft dat jou kindje reflux heeft, misschien heeft hij er ook last van dat als hij op de buik ligt er voeding terug komt in zijn slokdarm en dat dit pijnlijk is.. Als je een voedingskussen hebt leg deze eens onder de armen van je kindje (zeg maar in u vorm en dan je kindje binnen in de u op de buik met onder zijn armen de uitsteeksels van het voedingskussen) Daardoor komt hij ook met zijn maagstreek iets hogerop te liggen en kan hij ook zijn nekspieren oefenen
Hier vond meneer het in het begin ook helemaal niks om op z'n buik te moeten liggen. Als we 'm na het badje afdroogden en masseerden met olie, was hij altijd aan het trappelen en een soort van wegkruipen op het aankleedkussen. Maar uiteindelijk ging het beter en nu houdt hij echt als een soort sfinx z'n hoofdje helemaal rechtop. k leg hem vaak op z'n buik in de box en ga dan met m'n gezicht voor zijn gezichtje zitten, zodat hij me in m'n ogen kijkt als het lukt. Dat gaat heel erg goed en hij lacht er nu zelfs vaak bij! Op het cb zeiden ze dat we hem 5x per dag op z'n buik moeten leggen en meestal komen we daar nu wel aan.
Ik zou me er niet druk om maken hoor. Gewoon rustig blijven oefenen en inderdaad kijken of je kindje het op de manieren die hierboven staan beschreven prettiger vind om op de buik te liggen. Ik weet het niet meer exact, maar volgens mij wilde mijn dochter de eerste 5 maanden niet op de buik liggen. Altijd huilen als we gingen oefenen. Nou inmiddels is ze bijna 2 jaar en geen enkel probleem hoor. Heeft zich gewoon goed ontwikkeld. En nu slaapt ze altijd op haar buik. Haar broertje is nu 2 maanden en vindt het ook niet leuk op zijn buik. Alleen bij mij op de borst vindt hij het wel ok. Dus dan ga ik telkens iets platter liggen, zodat het steeds zwaarder wordt. Het komt vanzelf.
Mijn zoontje kon ook al zijn hoofd optillen na de geboorte maar heeft er ook een hekel aan om op zn buik te liggen gelijk brullen geblazen, tilt zijn hoofd wel op niet lang. En dan of draait hij zich naar zijn rug, of hij wordt te moe en brult nog harder. Maar een enkele keer valt hij in slaap
Mijn zoontje kon het ook al snel erg goed, maar hij slaapt ook op de buik. Misschien kun je het veel oefenen door zelf met hem te gaan liggen en hem op je buik te leggen. Of samen spelen op een mat en er tegenover gaan liggen. Elk kind doet het op zijn eigen tempo, maar het is wel erg belangrijk dat ze daar goed sterk in worden.
Wat wij hebben gedaan in de periode dat mijn zoon het ook niet leuk vond op zijn rug is vliegtuigje spelen. Hem in de lucht tillen, dan kan hij wel alles zien, maar moet wel zijn spieren aanspannen om recht te blijven. Ook hebben wij een roller gekocht, zo'n opblaadbaar ding om mee te kruipen. Daar legde we hem op en dan een beetje heen en weer rollen. Dan deed hij wel in één keer zijn hoofdje omhoog. Wat hier ook geholpen heeft, al weet ik niet of je zoon daar niet te jong voor is, is zijn handjes helpen voor zich neer te leggen. mijn zoon ging fladderen, waardoor het extra moeite koste om zijn hoofd op te tillen. Door zijn handen en armen voor zich neer te leggen had hij meer steun en gaat het gemakkelijker.
Meijke, geen paniek, komt vanzelf binnenkort helemaal goed! Onze kleine meid (inmiddels 3 ) vond het ook vreselijk om op haar buik te liggen. Wél vond ze het heel fijn om als een vliegtuigje op de onderarm gehouden te worden en zo de kamer door te gaan. Op die manier trainde zij net zo goed haar nekje, maar dan op een veel fijnere manier. Onze zoon nu vind het juist wel lekker op z'n buik, maar lag in het begin ook als zo'n aangespoeld zeehondje te spartelen. Tot de mevrouw op het cb hem op de buik legde en zijn armpjes onder z'n borst vouwde (elleboogjes vlak tegen de zij of zelfs een beetje eronder, onderarmen naar elkaar toe voor zich). Bleek hij zo wél makkelijker te kunnen liggen en z'n hoofdje op te houden... Oeps oh ja... was ik helemaal vergeten Je kan ook een handdoek ofzo als rolletje onder de borst/okseltjes leggen, dat ligt lekkerder. En als ze na een tijdje beter zo kunnen liggen is het slim om leuk speelgoed voor ze neer te leggen waar ze dan bij kunnen. Een knisperboekje is makkelijk, dat geeft snel leuk speelresultaat. Hier werkt het ook goed om onze zoon op zijn buik zo in de box, op de bank (goed opletten natuurlijk) of op de grond te leggen dat hij ons in het vizier heeft. Of de televisie Als laatste: bij omhoogkomende melk (reflux) is het juist lekker om op de buik te liggen, raar maar waar. Blijkbaar is de slokdarm/maagverbinding zo dat bij rugligging de melk makkelijk de maag uit gaat en bij buikligging niet. Onze zoon is juist vanwege zijn lichte reflux een buikslaper geworden en in buiklig blijkt hij ook makkelijk boertjes kwijt te kunnen raken, wat hij in ruglig absoluut niet kan en wat ook duidt op dat de opening van de maag in buiklig blijkbaar boven zit en het dus na het drinken juist fijn kan zijn om op de buik te liggen. Ook zwangere vrouwen met maagzuurklachten bevestigen dat juist op de rug slapen dat erger maakt, raar maar waar. Maar als je druk wilt spelen is het natuurlijk sowieso geen goed idee vlak na het drinken, in welke ligging dan ook
onze dochter is 5 maanden en tilt haar hoofd nog niet op! we hebben fysio voor haar, in eerste instantie voor haar voorkeurshouding, en daar hebben we ook wat tips meegekregen om haar nekje te trainen zijn met haar bij een osteopaat geweest om te laten kijken of haar niets in de weg zit maar dat is gelukkig niet het geval! zowel de fysio als de osteopaat zeiden het; het is een pittig meisje met een eigen willetje! wil ze haar hoofd niet optillen, doet ze het niet! enkele oefeningen zijn vliegtuigje spelen; haar op de onderarm leggen met hand onder de borst en dan rond laten "vliëgen" en als we haar van het kussen/ uit bed pakken eerst op haar zij laten rollen, doordraaien op haar buik (moet ze zelf doen) en dan als ze op haar buik ligt, arm eronder en zo uit bed halen het helpt nog niet echt maar we gaan vol goede moed door!