Nou, ik woon dus in Duitsland en krijg hier van de zomer mijn eerste kindje. Sowieso al spannend, maar nu moet ik ook nog het wiel opnieuw uitvinden. Ik word er nu een beetje gespannen van. Wanneer moet ik wie bellen...? Ik weet het, jullie kunnen me niet helpen misschien, maar ik moet even mijn hart luchten. Ik heb dus een Frauenarzt waar ik nu steeds voor controle moet komen en voor de echo's. Maar zij doet verder niet de geboorte ofzo. Dan heb ik net een Hebamme gebeld, die doet de voorbereidingscursus. Ze zei gelukkig dat ik haar altijd kon bellen als er iets was, dus ik heb iemand die buiten kantooruren ook bereikbaar is. Die Frauenarzt is geloof ik alleen als dokter tijdens kantooruren te bereiken, en als er iets gebeurd kan ook zij weinig doen! Ze heeft alleen een praktijk, verder niets. Nu moet ik dus nog een andere Hebamme krijgen die na de geboorte hier thuis langskomt, want ik krijg geen kraamhulp (hebben ze hier niet). Deze 2 hebammes zijn vervolgens beiden helemaal niet bij mijn bevalling! Daar zijn de hebammes in het ziekenhuis dan weer voor... Pff, ik laat het allemaal maar over me heen komen, maar ik vind het best moeilijk allemaal. Waar moet ik nu heen als er iets verkeerd gaat? En als ik ga bevallen, wie moet ik dan bellen? Ach goed, het zal allemaal wel goed gaan, maar het maakt me zo onzeker dat ik niet alles precies in de hand heb. Ik ben van mezelf al een controlfreak, en in zo'n situatie zou volgens mij iederéén kriegelig worden... Het zijn ook allemaal echte Duitsers en ze denken dat ik alles begrijp wat ze bedoelen... Ik zeg dan met mijn warrige hoofd ook maar steeds: 'Ja, genau, ja,' terwijl ik niet goed heb gehoord wat ze bedoeld! Stom natuurlijk, maar zeker aan de telefoon kom ik dan niet zo gemakkelijk uit m'n woorden. Zucht, dat lucht op
ik denk dat je het beste je vraag aan de frauenarzt kan vragen (volgens mij is zei ongeveer het zelfde als hier in nl de verloskundige) Wel naar ja dat alles zo met een omweg gaat en je niet een vast iemand overal voor hebt!
Hoi Gentle, Ik woon ook in Duitsland en ik begrijp wat je bedoelt. Het is echt heel anders dan in NL. Wat je trouwens kunt doen is een Beleghebamme zoeken. Dat kost je dan wel 200 euro extra ( dat betaalt het ziekenfonds niet) , maar die is dan wel bij de geboorte in het ziekenhuis aanwezig. Het is in principe een bedrag dat je betaald , zodat die Hebamme 2 weken vóór de uitgerekende en de twee weken ná de uitgerekende datum dag en nacht klaarstaat. Maar goed, ik kan ieder moment bevallen en ik heb geen Beleghebamme. Ik laat het maar op me af komen. Wel heb ik een "gewone" Hebamme, die dus ook 8 keer ná de geboorte bij je thuis komt om wat te helpen etc. Hier is er idd geen kraamhulp. ( wat ik ook erg vind, omdat mijn man geen vakantie krijgt na de geboorte en ik er dus alleen voor sta) Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel. groetjes, Neisha
Ja ik heb ongeveer hetzelfe. Ik woon in België en ga daar ook bevallen. In België gaat alles via het ziekenhuis en dus via de gynaecoloog. Nu had ik in het begin van mijn zwangerschap een map ontvangen met daarin het telefoonnr van een vroedvrouw, maar dat was alleen voor als ik vragen had. Als ik ga bevallen ga ik naar het ziekenhuis en word dan geholpen door een vroedvrouw (en volgens mij komt de gyn dan ff alles checken). In het begin dacht ik ook vaak 'waar moet ik zijn als ik dringende vragen heb, buiten kantooruren?'. Het blijkt nu dus allemaal via het ziekenhuis te verlopen. Het is soms verwarrend omdat iedereen in mijn familie in NL is bevallen dus met vragen kan ik niet bij hun terecht en zit ik vaak op een Belgisch forum. Ik zou het in jou geval eens proberen op een Duits forum? En ach als er zich een dringende situatie voordoet kom je uiteindelijk toch wel bij de juiste persoon terecht.
Bedankt voor jullie geruststellingen. Neisha, wie weet pb ik je nog wel eens voor wat vragen! Zo'n beleghebamme heb ik wel ergens zien staan, maar ik vind het wel erg duur om daar zoveel voor extra te betalen. Wat je zegt Astrid, dat is inderdaad lastig! Alle familie en vrienden geven wel tips, maar daar heb je dan niets aan. Gelukkig kennen we hier nu wat mensen, maar het gaat natuurlijk allemaal hier in een taal die niet je eerste taal is. Ik versta/spreek het goed, maar zeker in dit soort situaties heb je echt specifieke kennis nodig. De Frauenarzt is trouwens niet zo snel gebekt, dus heeft ook niet zo veel extra informatie. Lijkt zo'n echte Duitse frau doktor met veel aanzien en weinig Jip-en-Janneke-kennis die ik begrijp. Gelukkig klonk die Hebamme van de cursus wel aardig..
Ik ben ook in Duitsland, maar kan gelukkig in Nederland bevallen (woon dicht genoeg bij de grens). Ik heb weer problemen met de ziektekostenverzekering, en ja, in Duitsland is het écht anders. Die Frauenartzt is wat in Nederland de gynaecoloog is. En ik begrijp ook niet echt hoe dat werkt met die Hebammen (. Ik ben nu op zoek naar een Duiste kinderarts, want we kunnen met ons kind niet in Nederland naar het consultatiebureau, de huisarts en wat al niet meer. Het is één verwarrende boel en we proberen nu zo snel mogelijk de dingen te regelen (ik ben 32 weken) zodat we die stress niet nog eens na de geboorte erbij hebben. Als we de informatie niet begrijpen, zeggen we inmiddels heel vriendelijk dat we 'Holländer' zijn, niet echt bekend met de Duitse gang van zaken en of ze zo vriendelijk willen zijn het ietsje meer toe te lichten. Tot nu toe heeft dat voor ons prima gewerkt. Verder bellen we zo min mogelijk, maar gaan we langs aangezien dat toch iets makkelijker is dan hakkelen aan de telefoon na een onverwacht antwoord. Veel sterkte ermee!
Ik begrijp ook heel goed wat je bedoelt. Ben 4 weekjes geleden hier in Zweden bevallen. Ik spreek wel wat zweeds, maar heb tijdens de bevalling toch lekker alles in het Engels gedaan. Maar ondanks dat was er toch een communicatieprobleem vond ik. Niet iedereen spreekt voldoende Engels en boodschappen worden verkeerd doorgegeven of verkeerd begrepen Was voor mij een heel frustrerende periode, op de koop toe nog 5 dagen in het ziekenhuis moeten blijven met Jarne omwille van zwangerschapsvergiftiging. Hoop de volgende (als die ooit komt ) toch wel in Belgie te kunnen bevallen.. Kraamhulp bestaat hier ook gewoonweg niet! Regel alles maar zelf.. En uitleg over hoe je kindje verzorgen, nee hoor niks.. Zoek alles maar zelf uit.. Oh ik was ook heel benieuwd hoe alles zou gaan lopen, in een vreemd land bevallen en wie moet je bellen etc, maar alles is uiteindelijk zo vanzelf gelopen zonder problemen (als je inleiden door zwangerschapsvergifting 'zonder problemen' vind natuurlijk :wink) Maar Zweden is Duitsland niet natuurlijk. Heel erg veel succes ermee!
Hoi, Ik begrijp goed wat je bedoelt. In een ander land bevallen is best lastig. Ik woon zelf in Peru (en dat is dus nog weer eens heel anders dan in DL) en ook hier gaat het allemaal erg anders. Er is ook geen kraamhulp. Bij Sem, onze eerste, is het een keizersnee geworden en we hopen nu op een normale bevalling. Ik merkte wel dat bij de eerste ik heel veel dingen tien keer nagevraagd heb, maar toch zijn er dingen die je op het moment gewoon een beetje over je heen laat komen. Nu denk ik dat dat met de tweede anders is. Gewoon heel veel dingen vragen. Misschien denken zij dat alles duidelijk is, maar is dat voor jou dus niet zo. Ik heb trouwens ook heel veel dingen op het internet (en hier) nagekeken/gevraagd.
Hier nog een "buitenlander". Ik woon in China en ga in Hong Kong bevallen omdat in China zelf de kwaliteit van de gezondheidszorg erg slecht is. Het gaat hier weer heel anders dan in Duitsland dus ik kan je ook niet zoveel tips geven. Het vervelende hier is dat ik samen met mijn dochtertje 3 weken voor de uitgerekende datum naar Hong Kong moet om de bevalling af te wachten en na de bevalling moet wachten tot de papieren (paspoort en visum) zijn geregeld. Verder is HK wel heel goed. Ik ben onder controle bij de gyneacoloog in een praktijk waar ze ook huisartsen en kinderartsen hebben. Ieder bezoek krijg ik een echo. Het ziekenhuis is ook heel luxe. Inderdaad geen kraamzorg, maar dat is met een 2de kindje (en een nanny) niet zo erg als je de eerste dagen in het ziekenhuis moet blijven. Toch had ik inderdaad ook veel vragen. Alles is zo anders. Een kindje krijgen is al zo spannend en dit geeft nog wel wat extra spannend. Wel heel leuk om wat te lezen van andere zwangeren in het buitenland.
Hey dames, Hier nog een 'buitenlander' ik woon op ile de la reunion, een piepklein eilandje in de indische oceaan en ik herken jullie verhalen zo ontzettend. Pff lekker hoor, weet je tenminste dat je niet alleen in al die onzekerheden leeft. Wij hebben hier ook geen kraamhulp. thuis bevallen doen ze niet aan en je wilt niet weten hoe ouderwets hier de ziekenhuizen zijn. Brrrrrr ik moet er niet aan denken om te bevallen. Nu hoorde ik van de week weer dat ze heel makkelijk zijn met volledige narcose geven, de man naar huis sturen en dan mag die de volgende dag weer terug komen om te kijken hoe het met zn vrouw en baby gaat. Vreselijk, dat wil ik echt niet, maar ja je hebt geen keus. En net wat jullie zeggen, soms weet je niet voor wat je bij wie moet zijn. Ik ben ook een controlfreak en vind het lastig om het allemaal maar zo over me heen te laten komen, Het liefst zou ik een vliegtuig pakken en lekker in veilig nederland bevallen. Maar ja, dat gaat nu eenmaal niet he? Liefs
pfff, lekker Duimelijn. Dat klinkt inderdaad behoorlijk ouderwets. Ik ben helemaal geen bikkel wat betreft pijn, maar stiekem blijk ik toch wel wat Nederlandse trekken te hebben. De andere buitenlanders hier laten zich inleiden of hebben een geplande keizersnede. En sowieso een ruggeprik. Ik wil toch wel proberen om het zo natuurlijk mogelijk te doen. Maar, zoals ik al zei, is HK heel modern dus ik hoef me niet echt zorgen te maken (behalve dan misschien wel 5 wk hoogzwanger met een peuter in HK zitten, of m'n man wel op tijd is, of ik wel opvang voor m'n dochter kan krijgen tijdens de bevalling......nee hoor ik maak me niet druk haha)
Hoi meiden, Hier nog een zwangere in het buitenland. Ik woon in Israel. De gezondheidszorg is hier hartstikke goed al doen ze wel vreselijk veel testen. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo heel erg. Je bevalt hier standaard in het ziekenhuis tenzij je het ruim van te voren anders regelt. Ik laat mijn man eigenlijk alle telefoontjes plegen. Ondanks dat mijn Hebreeuws prima is ben ik bang dat ik niet alles goed begrijp. Wil te allen tijde voorkomen dat ik verkeerde conlusies trek... Manlief gaat ook overal mee naar toe trouwens, heerlijk (kan ik lekker achterover gaan zitten ). Weten jullie trouwens dat er een speciale club voor meiden in het buitenland is hier op het forum: http://www.zwangerschapspagina.nl/viewt ... p?t=136592 We vroegen ons daar al af waar alle zwangeren in het buitenland zich schuilhouden
hai hai, hier nog een "duitser" inmiddels zwanger van de tweede. onze eerste is ook in dld geboren ik was 6 mnd toen ik hier kwam. en wist toe ndus ook helemaal niks. op de valreep zeg maar nog een hebamme gezocht voor de huisbezoekjes. omdat ik dit ook niet wist en ze vertellen nou eenmaal in dld zeer weinig. je meot alles zelf vragen. heb nu ook weer een nieuwe frauenarts omdat mijn eigen er vandaar is die is gestopt. nu is het wle zo prettig dat die van mij een nederlander is en ik dus alles in het ned kan vragen ed. maar goed wat ik dus nog weet van ervaringen is idd. dat je gewoon de hebamme bij de bevalling hebt die op dat moment dienst heeft dit kan dus ook wisselen als je bezig bent heb er de vorige keer 2 gehad. en verder zijn er zusters bij. en als er wat is komt er een frauenarts die op dat moment dienst heeft. ook komt meteen al de anesteist (odf hoe je dat ook weer schrijft) om te zeggen sdat je ten alle tijden een ruggenprik kunt vragen as je dit wilt. eenmaal na de bevalling blijf je vaak nog ff in het ziekenhuis. bij mij was dit 5 dagen maar dit kwam omdat ons meisje scheef had gelegen en de navelstreng om dr nek had. ik zou dan omdat je zegt dus dat je gen hulp thuis hebt. ook proberen langer te blijven dan kun je vast wat leren ivm bv ed. altijd makkelijk. je moet ok echt blijven vragen tot ze er gek van worden want ze vertellen echt niks uit hunzelf dat is algemeen bekent. heb al paar keer met onze dochter in het ziekenhuis gelegen. en als je niks vraagt hoor je ook niet hoe het ervoor staat. ook moet je al zorgen dat je van te voren papieren hebt om alle vergoedingen aan te vragen. zoals kindergeld maar ook mutterschaftgeld. hiervan zijn wij 3 mnd kwijt omdat we het niet wisten en kan je paar honderd schelen zonde dus. dr is wle een regeling voor een soort kraamhulp. maar geloof alleen dat dit is als je al kids hebt dan word je gekort op het geld. en komt er elke dag iemand om je huishouden te doen en je andere kind te helpen. er is bij ons in de buurt nu wel een start gemaakt met kraamhulp. dat is in de euregio wet niet waar je zit. maar dat is dus hier nu wel zo. hoe en wat ben ik nog aan het uitzoeken. en ligt er ook aan wat voorn verz je hebt natuurlijk. nou als er nog vragen zijn dan roep je maar. gr suus
Hier ook nog een in Duitsland wonende zwangere, ook wat zitten nog steeds met veel vragen, en het gaat idd heel anders dan in Nederland. Ook wij weten nog steeds niet wie we eigenlijk moeten bellen wanneer de weeen opgang komen, Ik neem aan dat je dan naar het ziekenhuis moet bellen Ze hebben hier wel elke eerste zondag van de maand een rondleiding in het ziekenhuis over het gehele kraamafdeling en daar kun je dan alle vragen kwijt, misschien dat dat ook bij jullie in de buurt is? Ik weet dat je voor de inentingen gewoon naar de huisarts kan gaan, mijn zoontje van twee heeft daar ook nog een aantal gehad, wat wel anders is qua programma is dat ze hier ook ingeent worden tegen hepatitus B. Groetjes
He, wat leuk om te zien dat er nog meer buitenlander-Nederlanders zijn! Inmiddels ben ik er inderdaad een beetje verder achter wat ik allemaal kan verwachten. mama suus, ik merk ook dat ik echt alles moet vragen. Ik zeg wel steeds dat ik geen Duitser ben, maar dan nog denken ze dat je alles begrijpt... Weet jij trouwens waar je kindergeld en mutterschaftsgeld aan kunt vragen? We hebben net wohngeld aangevraagd, maar daar moeten we toch een enorme lijst aan extra papierwerk bij mee sturen! Dus we beginnen alvast maar met die andere formulieren ook Hier zijn ze ook gemakkelijker met een ruggeprik, maar uiteindelijk mag je toch zelf beslissen dus ik vind het niet zo'n probleem. Een frauenarzt is trouwens niet helemaal hetzelfde als een gyneacoloog, want die heb je dan ook wel weer extra in het ziekenhuis ofzo. Ik heb meer het idee dat het een huisarts is voor alleen vrouwendingen (anticonceptie, zwangerschap, menopauze, borsten, geslachtsdelen, etc.). Wel een beetje vaag. Het lastigste vind ik trouwens nog dat je steeds weer andere mensen om je heen hebt. Waar je in Nederland 1 of 2 mensen hebt, heb ik er hier inmiddels al 4 en misschien wel 5 (Frauenarzt, hebamme van de voorbereidingscursus, hebamme(s) tijdens de bevalling, hebamme na de bevalling)! Wat een gedoe... Weet iemand van jullie hoe het met die kamertjes zit in het ziekenhuis? Ik hoorde ergens dat je begint in een gewone bevalkamertje (met een bal om op te zitten, een bank, etc.) en pas als het echt gaat beginnen dan moet je nog weer naar een andere kamer waar ze alles hebben voor je kindje e.d. Moet je dan echt in je blote *** over de gang? En in wat voor kamer kun je blijven als je nog een paar dagen zou blijven? Ik zag op de website van het ziekenhuis zo'n hele mooie kamer, met zelfs een eettafel en een klein keukentje... Wij wilden hier eigenlijk voor een ambulante bevalling gaan, als dat mogelijk is. Mijn moeder komt bij ons in huis helpen, dus dan ben ik graag z.s.m. weer thuis!