Hey, wie weet hoe dit zit?? Mijn ex heeft de kinderen wel erkend in het gemeentehuis, maar heeft nooit gezag/voogdij willen regelen. Sinds onze breuk kijkt hij niet meer naar de kinderen om en haalt ze slechts sporadisch op, de kinderen hebben hem nu bijvoorbeeld al 8-9 weken niet gezien, hopelijk wil hij in januari weer contact met ze. hij betaalt geen alimentatie en hij heeft geen vaste verblijfplaats (oh, en een achtergrond met psychische problemen). Mijn nieuwe vriend is voor mijn zoontje zijn 'papa', hij weet niet beter. Heb hem lang gecorrigeerd maar we zijn er nu over uit dat hij zelf mag weten hoe hij hem noemt. Hij is hier elke dag aanwezig en samen hebben we een leuk samengesteld gezinnetje. Mijn dochters kennen hem ook hun hele leven en zien hem als soort van 'papa'. Zodra het moment daar is dat we gaan samenwonen/trouwen, wat dan ook, zouden wij het fijn vinden dat hij de rechten over de kinderen heeft, bij hem hebben ze het fijn en hij is stabiel en veilig. Naar mijn ouders kunnen ze ook absoluut niet toe overigens. Hoe zullen onze kansen zijn als we voor mijn nieuwe vriend gezag/voogdij aanvragen? Hoe gaat dit in zijn werk? Wie beoordeelt dit? Zit er een verschil in de procedure? Is het zo dat hij na een bepaalde tijd verzorger te zijn geweest automatisch rechten over de kinderen krijgt? En zaken zoals een achternaam, zouden we die ook kunnen vervangen mits de kinderen dat op den duur zelf willen? Ik kom er na dagenlang googlen niet uit, weet iemand hier meer?
Als ik het goed begrijp wil je met je huidige vriend gezamelijk het ouderlijk gezag hebben, terwijl jij nu alleen het gezag hebt. Volgens mij moet je dan naar de rechtbank en heb je een advocaat nodig om dat goed te regelen. Waarom wil je dat? Als dat alleen is om de voogdij te regelen na jouw overlijden kan je dat tegenwoordig ook online doen waarbij je hem als voogd aanwijst. Of willen jullie ermee regelen dat mocht jouw vriend, onverhoopts, overlijden jouw kinderen zijn erfgenamen zijn, volgens mij kan dat bij de notaris (maar misschien ook wel online). Gezien alle nare verhalen die ik gelezen en gehoord heb over (v)echtscheidingen zou ikzelf niet zo snel het gezag delen over mijn kind. Misschien erg negatief gedacht door mij, maar wat nu leuk is kan in de (verre) toekomst veel minder leuk zijn.
Ja dat begrijp je goed Ik wil dat vooral om er zeker van te zijn dat de kinderen niet bij mijn ouders terecht komen. Aangezien ex door zijn psychische problemen niet in staat is om voor ze te zorgen, heb ik gehoord dat ze vervolgens naar mijn ouders gaan kijken. Maar hier heb ik om behoorlijk goede redenen geen contact meer mee. Dus ik ben nu licht in paniek, ik wil beslist niet dat ze bij die lui terechtkomen, dat kan een hele slechte afloop hebben. Daarnaast zou het veel praktischer zijn, ik ben vaak niet bereikbaar aangezien ik studeer. De bso/go/school hebben zijn nummer als tweede op de lijst staan, maar ik heb al heel vaak gedonder met school gehad aangezien ze hem liever niet bellen omdat hij 'niks van de kinderen is'. Maargoed dat is een klein stukje van het probleem, het gaat voor 99% om waar ze terechtkomen na mijn dood. Ze hebben nu al een vechtscheiding meegemaakt, ik zou het verschrikkelijk vinden als ze dan bij iemand gestopt worden waar ze geen band mee hebben. Ik heb inderdaad dat formulier op de site wel gevonden waar staat dat ik iemand mag 'aandragen' die na mijn dood voor mijn kindjes zal kunnen zorgen. Het lijkt mij echter zo (ik weet niet of dat klopt), dat ze mijn vriend niet zomaar de kinderen afpakken als hij al voogdij/gezag heeft. Dus lijkt het mij het beste om het te regelen zodra we samenwonen oid. Uiteraard heb ik ook nagedacht over de mogelijkheid dat onze relatie stukgaat, is er dan niet een soort toevoeging mogelijk die hem dan automatish het gezag weer afpakt en mij de enige voogd/gezaghebbende ouder maakt? Ik ben hier echt totaal niet in thuis en ik bel na alle feestdagen ellende ook zeker even met het juridisch loket
Dat de school gedonder geeft vind ik maar raar, als je wees en weduwe met een nieuwe relatie was geweest zouden ze dan ook moeilijk doen. Maar daar ben ik niet zo in thuis. Je moet niet te lichtzinnig over het gezag denken, het is niet alleen het regelen van de voogdij als er iets met jou gebeurt. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het zo makkelijk terug te draaien is mochten jullie uit elkaar gaan. Als ik heel eerlijk ben zou ik voor een testament gaan. Ik heb geen idee hoe het bij dat online formulier zit maar bij de notaris kon ik aangeven bij wie mijn kind absoluut niet terecht mocht komen. Je moet toch ook regelen wat er met je kinderen gebeurt als jullie beiden wat overkomt. Als jullie gaan samenwonen, maar geen geregistreerd partners zijn moet je vriend ook vastleggen wie zijn erfgenamen zijn (jij en je kinderen). Het lijkt misschien overbodig (en niet leuk) om over na te denken, maar als hij een koopwoning heeft kan je (als ik het mij goed herinner) zonder pardon uitgezet worden. Edit: volgens mij zijn je kinderen niet automatisch erfgenaam als jullie het gezag regelen.
Je kunt tegenwoordig ook gratis een formulier voor de rechtbank invullen waarbij je aangeeft wie de wettelijke voogd is als jij overlijdt. Misschien een stuk minder 'gedoe'. Dat kun je ook weer veranderen, mocht je uit elkaar gaan.
https://loket.rechtspraak.nl/burgers/familiezaken/48 Dit is m. Is trouwens alleen van toepassing als jij overlijdt, je vriend heeft nu dan geen gezag.
Als jij alleen gezag hebt en je overlijdt, dan zal de eerste voorkeur van de rechter altijd zijn om de andere (biologische) ouder het gezag te geven. Zelfs als jij iemand ander hebt aangewezen in een testament of het gezagsregister: als je de vader binnen een jaar na jouw overlijden gezag aanvraagt, is hij 'eerste keus'. Tenzij duidelijk is dat het niet in het belang van de kinderen is om naar hem toe te gaan. Ik kan me zo voorstellen dat 'geen vaste woon- of verblijfsplaats' wel een belemmering kan vormen als je gezag aanvraagt over een kind. Maar stel dat hij wel zijn zaakjes op orde krijgt èn binnen een jaar na jouw overlijden gezag aanvraagt, dan zou hij het dus kunnen krijgen. Hoewel ik de zorg van de andere reageerders begrijp als je het gezag gaat delen met je nieuwe partner, is dit natuurlijk ook wel een reden tot zorg. Ik zou dus heel goed nadenken hoe je dot het best regelt. Het gezagsregister of zelfs testamentair vastleggen, is in jouw situatie volgens mij geen garantie dat het gezag inderdaad naar jouw nieuwe partner gaat als je overlijd. ALS je ex op dat moment aanspraak zou maken. Je ouders hebben geen voorkeurspositie, dus als jij jouw nieuwe partner aanmeldt in het gezagsregister en je ex zou geen gezag aanvragen, dan gaan de kinderen in principe wel naar hem en niet naar je ouders.
Klopt, dit is bij ons bekend en dit gaat hij ook regelen. Eki, dat formulier had ik inderdaad al gevonden, maar ik ben bang dat dit veel minder effectief is als van tevoren gezag regelen. Na mijn dood kan ik niet meer verklaren waarom het niet veilig is bij mijn ex of bij mijn ouders. Van mijn ex zijn er genoeg rapporten, dus daar vrees ik niet voor. Wel voor mijn ouders... Maar als het klopt wat tjiptjap zegt zou ik dus kunnen regelen dat ze sowieso NIET naar mijn ouders gaan kijken als mogelijke voogden. Dat scheelt al een groot deel van het probleem. Maar hoe groot is de kans dat ze dan na mijn dood voor mijn vriend kiezen in plaats van een pleeggezin ofzo? Mijn dochter is notabene ook nog eens autistisch, die zou absoluut breken als die nogmaals uit haar veilige omgeving weggehaald wordt.
Over mijn ouders, fantastisch dat zij sowieso geen voorkeurspositie hebben. Ik typ zojuist nog dat ik niet vrees dat een rechter mijn ex voogdij zal toekennen, maar nu je dit zo stellig zegt vraag ik me af of rechters elke voogdijzaak wel uitgebreid behandelen. Stel ik ga over 5 jaar dood, dan zijn ze 11,11 en 7 jaar. Ze wonen dan als alles doorgaat al 4 jaar bij mijn vriend in huis. Als de omgang blijft zoals het nu gaat dan zien ze mijn ex 10-15 dagen per jaar en mijn vriend 350-355 dagen per jaar. Waarom heeft voor een rechter in zo'n geval een bloedband toch prioriteit? Terwijl de biologische vader amper naar ze omkijkt? En dan nog hoop ik dat ze zijn dossiers erbij zullen pakken, naar aanleiding daarvan valt hij waarschijnlijk toch af als mogelijke voogd. Misschien kan ik alsnog een aantekening plaatsen waarom mijn ex níét geschikt is? Al vraag ik me ook af of hij die voogdij sowieso zou willen. Pffff ik pieker teveel geloof ik.
Naar aanleiding van de reactie van Tupp nog eens gekeken. Zelfs als je voor het gezamelijk gezag kiest en je komt, onverhoopts, te overlijden kan de ouder zonder gezag bij de rechtbank om gezag verzoeken (het gezamelijk gezag komt namelijk te vervallen en gaat over in voogdij). Mag ik vragen waarom je ouders absoluut uitgesloten zijn?
Een rechter kijkt sowieso altijd nasr het belang van het kind. Als zij al jaren bij jouw vriend wonen (en hij kan voor hun zorgen), zal er geen enkele rechter zijn die ze daar zomaar weghaalt of uit elkaar haalt. Als de situatie is zoals jij die schetst zou ik het vast laten leggen in het voogdijregister (online of bij de notaris) en me de komende dagen geen zorgen meer maken. Zodra de feestdagen voorbij zijn wel nog even contact opnemen bij het juridisch loket.
Oke. Dankje voor al je berichten en je zoekwerk! Ik ga het even proberen los te laten, maar ik zat er zo enorm mee in mijn maag net, was er misselijk van. Wat betreft mijn ouders, zware autist met woedeaanvallen en een hypochonder met een stukje munchhausen bij proxy. Het is al te zot dat ze mij hebben mogen opvoeden en een geluk dat ik er ben weggekomen. Maar het is mijn grootste nachtmerrie dat mijn kindjes daar terechtkomen
je kinderen zijn erkend en hebben daardoor een juridische ouder. Dit staat dan even los van het gezag. Hierdoor kan je nieuwe partner niet het gezag aanvragen dit kan alleen de juridische ouder. Als je het gezag wil regelen (los van de voorstellen hierboven) zal je de erkenning ongedaan moeten maken. Dit is echter een lang en zwaar proces (bij de rechter namelijk) en zal niet zomaar goedgekeurd worden. Ik denk dus dat je inderdaad beter via een testament of via een aantekening in het gezagsregister met voorkeur voor voogd kan gaan.
Gezien de complexiteit van dit onderwerp, zou ik toch adviseren een jurist te raadplegen. Zeker als je alles goed geregeld wil hebben. Kost wel wat maar dan weet je zeker dat het oke is.
Ik ken iemand die dit ongeveer zo gedaan heeft. Haar ex keek niet naar kinderen om. En haar man word ook papa genoemd. Ex heeft nu ondertekend dat hij uit ouderlijke macht is en haar man krijgt nu gezag. Om dit door de rechter te krijgen koste hun 5000 euro.. om de achternaam van haar man te krijgen kost nog eens 2000 tot 3000 euro. Dus laat je goed informeren.
Het is allemaal mogelijk, zowel mijn ouders als mijn ex komen door medische achtergrond niet in aanmerking als ik overlijd Zodra mijn zoontje 3 wordt voldoe ik aan alle voorwaarden om mijn vriend gezag toe te kennen - ik ben al 3 jaar de enige gezaghebbende ouder van elk kind - wij hebben minimaal een jaar een relatie - de kinderen hebben een dusdanige band met hem - er is geen ander persoon met gezag - het komt de stabiliteit van onze kinderen ten goede Dus de kosten worden hier lager als in jouw geval smurfin, die kosten zijn vooral voor het uit ouderlijke macht zetten. Bij ons gaat het alleen om het toekennen