bv en slaapritme

Discussie in 'Stel je vraag aan de kraamdeskundige' gestart door minipi, 24 jul 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. minipi

  minipi Fanatiek lid

  17 mei 2006
  1.523
  0
  0
  Hoi Ilja,

  Mijn dochtertje is de afgelopen dagen en nachten erg onrustig. De eerste dagen zat er een redelijk mooi schema in haar slaap- en drinkgedrag (om de drie uur, 's nachts wat langer), maar de regelmaat is nu ver te zoeken.
  Ik geef borstvoeding en dat gaat eigenlijk heel goed. Ze hapt en zuigt goed, heeft voldoende poep- en plasluiers en was zondag (laatste dag kraamzorg) alweer een heel end op weg naar haar geboortegewicht (3350 tov 3460).
  Maar dan het 'probleem'. Ze drinkt elke keer maar ongeveer 5 minuten en vrij gulzig. Ze heeft ook wel redelijk veel last van krampjes. Dus vaak wordt ze een uur of anderhalf uur na de voeding wakker en het is dan heel moeilijk in te schatten wat er aan de hand is; soms is ze een poepbroek aan het produceren (waardoor ze meteen klaarwakker is), vaak heeft ze darmkrampjes (ze trekt dan heel erg met haar beentjes en heeft ook echt een pijnhuiltje), soms wil ze heel erg zuigen. Met name als ze veel wil zuigen, twijfel ik of ze weer wil drinken of niet. Soms geef ik haar nog wat, maar de helft van de keren spuugt ze dan vrij veel weer terug (maar dus niet altijd). Dus volgens mij krijgt ze tijdens de normale voeding voldoende binnen. Soms probeer ik haar op mijn vinger te laten zuigen en laat ik haar op mijn buik in slaap vallen, maar dat duurt vaak erg lang. Overdag zit ik nu veel met haar op mijn arm, dat is lastig en lijkt me niet goed voor haar. En vooral 's nachts is het ook erg vervelend.
  Heb jij tips om meer ritme in haar drink- en slaapgedrag te krijgen?
  En oja, vanwege de sterke zuigbehoefte: wanneer kan ik met een speentje beginnen? ik wil dit niet te vroeg doen want ik wil heel graag bv blijven geven, maar ze drinkt op zich prima...

  Alvast bedankt voor je antwoord!
  minipi
   
 2. kwebbeltje

  kwebbeltje VIP lid

  13 jul 2005
  15.340
  0
  0
  Verpleegkundige
  Duitsland
  Zorg tijdens het aanleggen ervoor dat je dochter een grote hap neemt. Dat ze de tepel en een stukje tepelhof volledig in haar mond heeft. Zo krijgt ze maar weinig kans om lucht mee te happen. Zorg dat jezelf in een ontspannen houding blijft zitten. Als dit allemaal lukt en de kleine drinkt goed en ze laat de tepel zelf na het drinken los geef je haar de mogelijkheid om te laten boeren. Vervolgens biedt je de andere borst nog aan.
  Na de voeding (en gezien het feit dat ze goed groeit en voldoende plast) mag je er vanuit gaan dat ze genoeg heeft gedronken.
  Rond de 10e dag krijg je te maken met regeldagen. Baby's willen dan veel en vaak aan de borst. Geef hier aan toe. De melkproduktie wordt zo afgestemd op de vraag van de kleine. Na een paar dagen zal ze vanzelf weer in een bepaald ritme komen. Het kan dan zo zijn dat ze elk uur aan de borst wil.
  Op zich is veel op de arm niet erg. Maar soms kan het wel eens lastig zijn. Wissel eens af met de box, kinderwagenbak etc etc.
  Een speentje raad ik persoonlijk niet aan. En waarschijnlijk is het ook niet nodig. Wacht deze regeldagen eerst maar eens af.

  Ilja
   
 3. minipi

  minipi Fanatiek lid

  17 mei 2006
  1.523
  0
  0
  Bedankt voor je snelle antwoord!
  Denk jij dus dat dit al het begin van de regeldagen is? Is dat niet wat vroeg? Of kan dat komen doordat ze veel te laat geboren is?
  Oja, ik ben gestopt met het aanbieden van de tweede borst, omdat ik mijn dochtertje met geen mogelijkheid meer wakker krijg na borst 1. Dus ik bied nu 1 borst per voeding aan... Mijn kraamverzorgster zei dat dat geen probleem was, denk jij dat ik het toch anders zou moeten proberen?
   
 4. kwebbeltje

  kwebbeltje VIP lid

  13 jul 2005
  15.340
  0
  0
  Verpleegkundige
  Duitsland
  Ik denk dat het een combinatie van de regeldagen en darmkrampjes zijn.
  Heb je toevallig nog in haar mondje gekeken of ze geen spruw heeft? Bij spruw kunnen kleintjes ook heel onustig drinken. En doet drinken pijn.

  Als ze aan één borst voldoende heeft is dat prima.

  Ilja
   
 5. minipi

  minipi Fanatiek lid

  17 mei 2006
  1.523
  0
  0
  spruw is het gelukkig niet, nee.
  inmiddels drinkt ze alweer ietsje langer per keer. Haar darmkrampjes lijken minder te worden door 3x daags 2 druppeltjes vsm cinebaby en daarmee lijkt ook haar zuigbehoefte wat af te nemen. Alhoewel mijn pink wel overbezet is door haar gesabbel probeer ik een speen nog even te voorkomen.[/b]
   
 6. kwebbeltje

  kwebbeltje VIP lid

  13 jul 2005
  15.340
  0
  0
  Verpleegkundige
  Duitsland
  Dit zijn toch al positieve berichten.

  Ilja
   

Deel Deze Pagina