Ik vraag mij eigenlijk af of dit nog op een gezellige manier kan? Kleine achtergrondinfo, groep 6, ADD dus concentratieproblemen. Creatief kind, maar met een pesthekel aan huiswerk. Met rekenen een achterstand van bijna 3 jaar. Spelling/taal/DMT is erg goed. Het gaat nu vooral om de zaakvakken. Het inzicht heeft ze niet. Als er in de tekst rijtjes staan dan hoeft ze dat maar 2x te lezen en kan ze het rijtje zo opdreunen. Maar verbanden leggen en inzichtsvragen is een probleem. Niet erg,want als je als ouder die teksten leest kun je op je klompen aanvoelen wat voor soort vragen er op de toets gesteld worden. Dus zo kan ik haar daar prima op voorbereiden. Ik leg het allemaal nog eens vaker en langzamer uit dan het in de klas gebeurd en dan snapt ze het. Met deze begeleiding staat ze voor aardrijkskunde een 9,5, voor geschiedenis een 9 en voor natuur en techniek een 7. Maar....het is altijd 1 grote strijd, we hakken het in kleine stukken, elke dag 10 minuutjes, maar zelfs dat wil ze niet opbrengen. 1 keer heb ik dr flink op dr gezicht laten gaan en haalde ze een 4. Flink balen maar 2 weken later met de volgende toets weer strijd De goede cijfers geven een goed gevoel bij haar, maar mijn geduld raakt zo langzamerhand op met aanbieden en helpen en steeds een zuur gezicht krijgen. Zonder die hulp overziet ze het helemaal niet en verzuipt ze. Ik hoef niet eens heel veel te helpen maar net dat duwtje. Maar hoe kunnen we dat gezellig houden.
Mag ik meelezen? Mijn oudste is ook een drama met huiswerk. Heeft moeite met rekenen en verder eigenlijk niet. Spelling en taal gaat hardstikke goed, tijd op school mag ze besteden aan rekenen omdat ze daar moeite mee heeft. Maar het huiswerk maken, rekenen taal of spelling maakt niet uit. Ze doet het niet. Bij vraag of ze huiswerk heeft, is het antwoord altijd nee... vanmorgen kwam ze uiteindelijk bij me of ik wilde helpen, ze had vandaag topos toets. Heeft ze al veel langer geleden gekregen, maar gewoon niet gezegd omdat ze geen zin heeft om te leren. Heb het niet gedaan, nu een onvoldoende.. Eigen schuld denk ik dan, maar hoe krijg ik het nut en belangrijk zijn van huiswerk in haar hoofd? Geen tips, wel herkenning en ook graag tips....
Ik heb geen flauw idee. Heb het ook op allerlei manieren geprobeerd bij de oudste, maar het blijft hangen en wurgen en hij vertikt het gewoon. Ik weet ook echt niet wat nog zou kunnen helpen, ik ben bang dat niks helpt, maar dat hij uiteindelijk zelf zal moeten in gaan zien dat het wel belangrijk is. Laatst had hij na de meivakantie een toets, ja zegt ie, in de vakantie maak ik géén huiswerk. Heb toen gezegd dat hij bij een onvoldoende niet naar voetbal mocht (al vond ik dat ook stom), maar hij haalde een prima cijfer. Weet dus echt niet wat ik er mee aan moet.
Ik denk dat je goede stappen maakt door het op te breken in 10 minuten. Of het werkt weet ik niet, maar jij bent ook creatief en dat is altijd goed. Zou het helpen als je iemand anders laat komen die het huiswerk doet? Ik kan mij voorstellen dat het jullie relatie ook niet altijd fijner maakt en dat je die ergernissen met je meedraagt als je steeds een zuur gezicht en geklaag krijgt. Dat zou ik wel hebben tenminste. Als iemand anders helpt met haar huiswerk ben jij niet meer de boeman en moet ze het wel doen want die ene persoon komt speciaal voor haar. Die gaat ook op een bepaalde tijd weer weg, dus je kan er letterlijk de klok op gelijk zetten.
Hier heb ik het meerdere keren laten gebeuren voordat het kwartje enigszins viel (en dan had ze vaak nog net voldoendes...). Nog steeds gaat het niet met enthousiasme, maar ik geef haar ook geen ongelijk...na een schooldag zijn er leukere dingen. Ik zou haar dus een aantal keer laten ervaren waarom ze moet leren. En als ze de noodzaak inziet, dan inderdaad misschien kijken voor bijles, zodat je zelf niets steeds die strijd hebt. Of met een kookwekker (zonder irritante tik) werken ofzo.
Een andere manier van oefenen proberen, dmv een spelletje ofzo? Rekenen vindt ze lastig lees ik. Wat vindt ze precies lastig? Kent ze de 'vriendjes van de 10' vlot? (1+9, 2+8 etc).
Ik heb met onze jongste een huiswerkschema gemaakt. Hij krijgt wekelijks 3x huiswerk, rekenen, nieuwsbegrip en leerwerk, gr 7. Hij weet wat hij op welke dag moet doen en hoelang hij aan zijn leerwerk moet besteden. Het gaat niet altijd goed, maar nu na zo’n 1,5 jaar (begonnen zo in gr 6 2x week huiswerk) denkt hij steeds vaker zelf aan zijn huiswerk. Vanaf sept tot dec heeft hij zo ook dagelijks getypt als huiswerk in het schema en zijn typediploma gehaald. (En dat heeft best regelmatig tot flink gevloek van zijn kant geleid) Dit schema hangt in de keuken en is zo voor hem goed zichtbaar. Het helpt hem goed om zijn week in te delen ook met speelafspraken en training. Op maandag is hij samen met zijn oudere broer alleen thuis na school en inmiddels is zijn huiswerk af voor wij thuiskomen! Met de oudste zo ook opgebouwd en inmiddels zit die in 1e havo. In het begin van het jaar was dat ook drama met plannen, huiswerk want dan is 15 min/dag echt niet genoeg meer, maar inmiddels gaat hij ook na school zonder mopperen aan de slag en plant hij zijn eigen huiswerk en toetsen stukken beter dan begin vh jaar. Heb dit echt wekelijks met hem gedaan en nusinds een maand of 2 heeft hij mijn begeleiding daar minder voor nodig. Dus... het heeft ook echt tijd nodig... en strijd heb ik helaas ook nog met regelmaat.
Rekenen hoeven we niet te oefenen hoor. Dat stadium zijn we voorbij zeg maar. Komende week krijgt ze ipv de E6 cito de M4. Bij de ib'er op kantoor om precies te kijken wat ze beheerst en wat niet. Daar is ook al een OPP voor geschreven. Het gaat om de zaakvakken die ze dus met een paar keer lezen prima kan maar gewoon niet gemotiveerd wordt.
Aanvulling op mijn vorige bericht: De begeleiding heeft ze nodig, punt. Daar is in principe geen discussie over mogelijk. De invulling daarentegen kan misschien wel anders? Je zou haar kunnen vragen om mee te denken. Bijvoorbeeld: Een gezellige setting creeren (lekker buiten zitten, kopje thee en een chocolaatje erbij). Maak het visueel dmv grappige doodles. Samen leren met een vriendinnetje erbij (zodat ze ziet dat anderen ook moeten leren). Een tangle/fidget spinner geven tijdens het studeren. Op een yoga bal zitten ipv op een stoel. Vertel het doel van datgene wat jullie gaan oefenen (vandaag gaan we ... oefenen). Gebruik leuke pennen en stiften. Misschien is er een spelletje wat je in kunt zetten?
Dan heb ik het verkeerd begrepen, sorry! Dat is veel begrijpend lezen. Het lukt haar dus op zich wel, maar haar concentratieprobleem zit haar in de weg. Begrijp ik het zo goed? Heeft ze tijdens het werken ook een tangle oid?
Klinkt heel hard maar misschien nog een paar keer niet helpen zodat ze een onvoldoende haalt. Ze moet het toch echt gaan doen omdat ze zelf een goed cijfer wil. Niet omdat haar moeder dat wil. Ik begrijp dat je het beste wil voor je kind. Maar zou alleen helpen als ze daar zelf om vraagt. Ze krijgt nu niet zelf het verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb dat gevoel zelf als kind pas rond mn 18e gekregen. Daarvoor had ik er echt geen zin in, was met andere dingen bezig. Altijd onder mn niveau gewerkt, blijven zitten enz. Kwam helemaal goed, toen ik eenmaal gemotiveerd was vanuit mezelf. Hbo gedaan en nu een goede baan.
Heel herkenbaar, maar dan vooral hoe ik zelf was (ook ADD). Moet ze op een vast tijdstip aan haar huiswerk? Ik vond het bijvoorbeeld verschrikkelijk als ik het direct na school moest doen. Dan wilde ik spelen, punt. Dus mocht ik het voor of na het eten doen. Maar dan nog stelde ik het altijd het liefst uit tot het laatste moment, ook de hele middelbare school is dat eigenlijk wel zo gebleven. Een dag van tevoren pas een keer gaan leren enzo Misschien een mooie planner die ze samen met jou kan invullen, zodat ze meer overzicht krijgt en er daardoor meer grip op heeft? Dat ze duidelijk ziet staan, dit moet ik doen en dan ben ik weer klaar voor vandaag.
misschien dat het systeem van een blik agenda je hierin wat kan helpen. wij hebben een vast moment wanneer er huiswerk gemaakt wordt, dat is hier na het eten (na school wil ze graag spelen) Zoon zit nu op het vso en met hem hebben we de afspraak dat , wanneer hij onvoldoendes haalt, wij ons pas gaan bemoeien met zijn huiswerk. Nu blijkt dat hij biologie/verzorging en nederlands grammatica moeilijk vind en er dus onvoldoendes voor haalt. Dus zijn methode om de avond voor het proefwerk alles door te nemen werkt hierbij niet, nu afgesproken dat hij 2 avonden dit doorneemt om te kijken of de cijfers dan wat omhoog gaan. Wat hier wel duidelijk is dat het beter gaat wanneer ze zelf inspraak hebben.
Ik zou het gewoon eens loslaten en aan haar vragen wat haar ideeën zijn over het maken van huiswerk. Het klinkt enorm als jouw project..haha. Als creatief kind heeft ze vast genoeg goede ideeën en daarmee spreek je haar aan op haar kwaliteit. Geef haar een kader mee en laat haar binnen die kaders zelf keuzes maken. Geef haar die verantwoordelijkheid maar. En vraag haar wat ze van jou nodig heeft. Als je de kaders mee geeft is het wel belangrijk te weten wat je eigen opvattingen zijn. Wat wil jij uiteindelijk bereiken met wat je nu doet? Wil je dat ze goede cijfers haalt of wil je dat ze tijd besteed aan haar huiswerk? Of dat ze plezier heeft op school doordat ze goede cijfers haalt? Hoe belangrijk zijn goede cijfers voor jou? Hoe belangrijk vind jouw dochter goede cijfers? Leuke en goede gesprekken om te voeren met je dochter! Ik heb zelf ADD neigingen (en twee zusjes met een diagnose) en niets, echt helemaal niet, vind ik irritanter dan iemand die mij precies gaat vertellen wat ik moet doen, wanneer ik het moet doen en hoelang ik iets moet doen. Dan schiet ik volledig in de verzetstand. Dus heel snel stoppen met wat je nu doet, want het werkt niet . Veel plezier en succes!
Lastig he, dat huiswerk. MIjn zoon heeft ook niet een op en top concentratievermogen. Biologie en aardrijkskunde vindt hij erg leuk, dus dat pikt hij in de les wel op, dat hoeft hij zo goed als niet te leren. Maar Engels geeft elke keer strijd. Ik ben er van af gestapt dat ik meehelp. 2 avonden voor zijn toets moet hij gaan leren, een kwartier, op zijn kamer. Hij mag pas computeren als hij het grotendeels kent. Avond erna zelfde verhaal, hij mag pas computeren als hij het helemaal kent. Dat werkt hier prima. Ze krijgen nu ook nog niet veel huiswerk op (groep 7). Als dat volgend jaar of op de middelbare wel zo zal zijn, moeten we iets anders bedenken. Ik denk dat hij dan elke dag eerst huiswerk moet gaan doen voor hij op de computer mag. Nu is het nog niet nodig, elke dag, omdat hij niet twee weken hoef te leren voor 1 toets. Het zou het voor ons qua regelmaat wel makkelijker maken. Misschien is dat wat voor jullie? Elke dag standaard tijd instellen dat er huiswerk gemaakt moet worden, en pas computeren/gamen/weetikveel wat ze leuk vindt om te doen ) als het klaar is?
Het maakt mij niet uit op welk tijdstip. Het probleem is alleen dat haar medicatie niet de hele middag doorwerkt. Dus na school is de beste tijd. Zonder medicatie lukt het helemaal niet. En een extra tablet hebben we geprobeerd (in een lagere dosis) maar dan komt ze helemaal niet meer in slaap met als gevolg dat ze de volgende dag helemaal niks meer kan.
Hier was het in het begin even zoeken hoe het gingen doen, maar hebben nu onze draai gevonden. Misschien werkt het niet voor jullie, maar misschien hebben jullie er wel iets aan. Mijn oudste (groep 7) heeft elke donderdag een toets. Op dinsdag gaat ze zelf leren, dat betekent goed doorlezen, evt. jaartallen leren (zijn er altijd max 3) en vragen opschrijven. Hier doet ze ongeveer een half uur over. Woensdagavond gaat ze de vragen eerst aan mij stellen, wat hilarisch is, want ze heeft soms een aparte vraagstelling waar ik niets van snap , en ik weet heel veel niet (meer), maar regelmatig dingen weer wel en haar reactie is hilarisch als blijkt dat ik het goed heb, zo trots kijkt ze dan . Dan ga ik haar overhoren en dan is ze klaar. Heel soms leest ze het in de ochtend nog even na. Mijn jongste is jaloers dat ik dit niet met haar doe, maar ja, ze heeft nog geen proefwerken, ze moet nog een paar maanden wachten
Hier zijn de toetsen ook op donderdag We zullen het hier sowieso in meer stukken moeten verdelen dan jullie doen (lappen tekst zijn te groot om in 2 dagen te doen) maar het idee van vaste manieren op vaste dagen zoals jullie doen en @Noelle85 en @pluk ook aangaven gaan we eens proberen. Ik ga haar vragen wat ze het prettigste moment vind om te leren en kijken of dat werkt ivm medicatie. Zodra ze de leerstof mee krijgt gaan we het verdelen en "inplannen". Misschien dat ze het niet kan overzien als alles bij elkaar staat. En als ze ziet dat het 1 les per dag is bv dat het dan meer motiveert, en ze er niet zo tegen op kijkt.
Even een paar tips, weet niet of jullie dit al geprobeerd hebben: - zou 1x een half uur niet beter voor haar werken dan 3x 10min? Als ze het toch niet leuk vindt, is elke dag 'moeten' ook niet fijn. En zou bijv hier ook niet werken, 1x leren en dan avond vantevoren herhalen werkt bij mijn kinderen veel beter. - voor het inzicht: die teksten in die zakenboeken zijn super droog. Lang leve google. Wij zoeken regelmatig leuke info-filmpjes over de thema's. Vooral over de geschiedenis en de natuur is heel veel te vinden. Dan blijft ook veel hangen. Aardrijkskunde is meer een doe-vak. Veel praktisch oefenen op een leuke manier (die week buiten haar de kaart laten lezen, onderweg laten nadenken over oriëntatie, afstanden, plaatsen enz.