Wij zijn op zoek naar extra uitdaging voor onze zoon van 4 (autistisch met hoog iq). Hij vind school niks en wilt niet spelen. Hij wilt leren en denken en heeft dit ook echt nodig. Maar hoe? Wij zijn hier niet zo in thuis, de oudste liep juist altijd achter de feiten aan. Wat zijn nou dingen die toch op zijn niveau zijn maar extra uitdaging bieden? Wat niet gelijk te hoog gegrepen is, hij heeft een hoog iq maar is geen wonderkind haha, maar wel voldoende denkwerk levert om zijn hoofdje rustig te krijgen. Iemand concrete tips, of desnoods websites die dit heel gericht uitleggen?
Ik zou map kunnen maken waar je diverse dingen hebt voor 1 dag: tast, geheugen, leren zus en zo, tekenen, visueel etc. Pinterest heeft veel dingen Kumon: als je daar verschillende van koopt kan je zelf mapje maken voor 1 dag diverse oefeningen. Mandala (geheugen): Je laat 1 zien 1sec ingekleurde mandala dan geef je lijntekening ervan en hij moet het inkleuren zelf. Hier kan je downloaden (??????????? ???? ? ?????? / https://yadi.sk/d/0ZxKiItSeaRFK eerste link in russisch maar je kan naar aanleiding van fotos kijken wat de bedoeling is ongeweer. Link bevat a4 paginas kan je uitprinten op printenbind.nl bijvoorbeeld dikje papier 300gr en zelf thuis snijden. Verder je kan ook algemene kennis met hem uitbreiden: kunstwerk en bekende voorwerpen of steden laten zien en zo dus vragen stellen, vertellen wie/wat/hoe etc. Ik heb zelf gewoon dat in kaartjes en we bespreken hier 1 kunstwerk dan hang ik die op de muur voor 1 dag zodat ze blijft ermee in confrontatie. Tangram ook erg goede zoveel als origineel als Tangram Race Tangram Race | TACTIC Kijk nog naar Djeco mini games
Zoek je uitdaging mbt algemene ontwikkeling? Waar ligt zijn interesse mbt leren? Natuur, techniek, aardrijkskunde, taalspellen, rekenen, concentratiespellen? Dan is het makkelijker om tips te geven, en kun je dingen kiezen die je zoon echt interesseren. Leergierige kinderen vinden meestal niet alles even boeiend natuurlijk. Maar voor elk onderwerp kun je heel veel informatie en materialen vinden: vaak beginnend in de bieb, verdiepen met zelf gekochte spullen en informatie via internet. Mijn zoon was op die leeftijd bijv erg geïnteresseerd in de wereld, landen, globe, ruimte enz. We hebben boeken gehaald bij de bieb, mijn oude schoolatlas erbij gepakt, filmpjes over gekeken, het zonnestelsel in elkaar geknutseld (incl schijnende zon en draaiende maan en planeten), en onderweg op vakantie is ie lisgegaan op nummerborden van verschillende landen met de kaart van Europa op zijn schoot. En zo kun je voor elk interessegebied simpele dingen verzinnen die de leergierigheid bevredigen.
Bedankt voor de antwoorden! Die map is een heel goed idee! Verder weet ik nog niet exact waar precies zijn intresse start en weer stopt. Hij heeft een enorme voorkeur voor voertuigen en alle info die erbij hoort. Automerken zijn momenteel heel erg een ding. Verder is hij erg op zichzelf met spelen. Hij krijgt voor sinterklaas daarom een eigen tablet die we vullen met enkel leerzame games. Filmpjes e.d. kijken mag hij dan tijdens de officiële tablettijd op onze tablet. Hij is ook gek op patronen en bouwtekeningen. Iq puzzels waarbij hij patronen moet namaken staan dan ook al op de lijst. Bij de bieb moeten wij ons nog inschrijven en dat gaan we ook maar snel doen. Ik denk dat dan ook duidelijker wordt hoe breed zijn intresse echt is. Verder is hij gek op natuur, cijfers en schrijven. Maar lezen heeft hij weinig intresse in nog. Schrijven vind hij veel leuker (al leidt schrijven naar lezen natuurlijk) Hij is echt van de feiten. Hij wordt niet graag voorgelezen uit verhaaltjes boeken. Pak liever een boek met ontlede auto's met alle namen van alle onderdelen of informatie over boten of dieren e.d. De juf ga ik ook nog om tips vragen. Het probleem is ook dat ze op school een plus groep hebben maar die begint pas bij groep 2. Hij doet nu dus niks anders dan spelen, knutselen en tot 12 tellen (wat hij heen en terug kan en nog veel verder en ook in het Engels geen enkel probleem is) de rest komt echt pas in groep 2.
Dan zou ik de tablet op achtergrond schuiven en veel en vaak naar de bieb gaan, ga met hem naar het ontdekfabriek, musea, vraag bij een autogarage of hij eens mee mag kijken in het werkplaats enz enz Voor kinderen die van techniek en constructie houden heb je ook constructielego. Hebben ze in groep 1 geen techniek lessen? Bij ons kregen ze om de week een heel ochtend 'ontdeklessen': constructie bouwen van magneetstaven en leren hoe magneetkracht en tegenpolen werken, een mini hydrocentrale bouwen met behulp van 2 vaders: tandwielen aan elkaar koppelen, een fiets hierop aansluiten (+ nog tig meer onderdelen), en dan in het beekje in de buurt energie opwekken. Voor dit soort projecten werken kinderen uit verschillende groepen samen.
Ik zou school ook mee laten denken en werken, misschien kan hij wat dingen meedoen met groep 2 als hij in een combiklas zit. Leuk bouwspeelgoed is bijv. Kapla, kunnen ze zelf hun gang gaan of de plaatjes uit het boek nabouwen (geen stappenplan, alleen een plaatje van wat het moet worden, kunnen ze zelf uitdenken hoe ze zo ver komen), mijn zoontje speelt ook veel met knikkerbanen (haba), lego etc. Eerst ook treinbanen, maar de laatste tijd niet zoveel meer. Ik weet niet of hij er graag op uit trekt, maar anders is een museumjaarkaart ook een aanrader, veel musea hebben zoveel interessants voor kinderen om te ontdekken en te doen. Op school heeft hij ook eens een schatkaart moeten maken met een plattegrond (pluswerk), ook een uitdaging voor een kleuter om een kaart te maken zoals je alles van bovenaf zou bekijken.
Tablet is niet zo goede idee. Verder gewoon tips die hier dames aangeven zijn goed en indd school laten meedenken!
Vooral zorgen dat hij ook op school uitdaging heeft en niet blijft hangen in die werkjes die hem toch geen barst interesseren... Dan verdwijnt met wat pech z'n hele schoolzin en dat isnatuurlijk niet de bedoeling. Uitdagende dingen in de klas: bouwen, letters stempelen, smartgames, puzzels, kleurplaten met kleuren op nummer (ook te krijgen met letters en sommetjes), namen leren schrijven... (Afhankelijk van z'n motoriek met stempels of een pen... Maar bijv ook met uitgeknipte letters uit een tijdschrift) Juist in de kleuterklas, zelfs groep 1, moet dit heel goed kunnen.. Ook zonder plusklas. En als hij echt zo'n behoefte heeft... Zouden ze hem eigenlijk gewoon mee moeten laten doen met die plusklas. Maar onze ervaring met kleuterplusklas.. Is niet echt heel schokkend. Onze dochter vond het wel leuk... Maar meer omdat ze naar een aparte juf gingen met z'n 4en in het bovenbouwgebouw dan dat ze er echt veel geleerd heeft. Vraagstukken als... wat drijft er wel en wat drijft er niet... Tja daar werd mijn kind echt niet warm of koud van. Maar spelen met water in de klas is altijd leuk.
Ik zou inderdaad regelmatig uitstapjes maken naar musea (bv. Naturalis, Nemo, Museon, ...), de dierentuin, de kinderboerderij/CNME/natuurcentra (die hebben ook vaak informatieve middagen), de bieb, enz. gaan. Misschien vindt hij bepaalde theatervoorstellingen ook wel leuk? Smart Games kunnen inderdaad ook leuk zijn of bepaalde gezelschapsspellen (denk ook aan schaken). Allerlei bouwspeelgoed, als hij daar van houdt, en dat kan ook met bv. rietjes of stroken papier of met marshmallows en ongekookte spaghetti. Problemen en dan oplossingen ervoor bedenken. Speurtochten door de wijk. Kijk ook eens op Pinterest of op Welke.nl, daar kun je super leuke ideeën opdoen.
peguens van smart games nikitin (je hebt verschillende sets, we hebben geokubes) spektro je hebt er een 5+ en 8+ knikkerbanen(cuboro is het beste maar heel duur, met een dik boek dat je apart moet kopen) deze allemaal werken met boekjes met opdrachten. eerst leren zo nodig instructies geven. observation puzzels! eigenlijk heel veel smartgames maar je moet zelf kijken of die te doen zijn. sommigen zijn misschien te moeilijk? de leeftijd op de doos zegt heel weinig. tantrix is ook heel leuk. maar 10 steentjes zijn al 7euro! vliegtuigjes boekje, papieren vliegtuigjes maken met speciaal papier. die vliegen echt super leuk! een groot telraam? katamino? tangram? gigamic niet vergeten. concurrent van smartgames om het zo te zeggen. op you tube kun je van alle games en speelgoed filmpjes vinden en kijken hoe die werken en hoe moeilijk die zouden zijn. Gigamic Games
en mijn zoon speelde met katamino veel. kon ook overaal mee nemen in mijn tas. https://www.youtube.com/watch?v=VgMr8-qYRSU en deze lijkt ook leuk 4+ een soort memory https://www.youtube.com/watch?v=H09lBcEOfqk
Bedankt voor de tips! Sowieso heeft hij goede uitleg/voorbeelden nodig. Want ondanks zijn hoog iq heeft hij een enorm gebrek aan fantasie en creativiteit. Ik heb veel smartgames bekeken en daar gaan we er zeker wat van halen. Ook wil ik mijn oude hobby van vroeger samen met hem oppakken. Bouwpakketten maken. De realistische (en moeilijke) bouwpakketten want dat vind hij intressant. Hij heeft niks met auto's die afwijken van echt. En dan precies zo doen als ik vroeger met mijn vader deed, hij maakte het en betrok mij erbij en hoe ouder ik werd hoe beter ik kon helpen, uiteindelijk maakte ik ze met zijn hulp wanneer nodig en daarna kon ik het al vrij jong helemaal zelf. Dit zal uiteraard niet vaak gebeuren maar bij leuke extra vakantiebezigheid. Op school een gesprek gehad en daar komt nu nog weinig nuttigs uit. De werkjes die ze daar doen moeten ze hem zelfs bij helpen zei ze... kan goed kloppen want die werkjes bestaan voornamelijk nog uit knutselen (verven, knippen/plakken e.d.). En ja, dat vind hij niet leuk en moeilijk door zijn gebrek aan creativiteit. Bij het vrij spelen kiest hij bijna altijd de bouwhoek en soms de autohoek en de treinbaan. We gaan alles langzaam introduceren. Door zijn autisme is ineens heel veel extra bieden niet echt een optie. Hij kan daar niet tegen. Dus we gaan het de aankomende weken in zijn ritme inplannen.
Hij gaat overigens niet graag naar nieuwe plekken. En helemaal niet als zr druk zijn. Mochten we dus naar een museum o.i.d. willen san moeten we echt een moment pakken dat het erg rustig is. De bibliotheek gaan we de kinderen maandag inschrijven en gaan we gelijk boekjes huren.
Vergeet vooral ook geen uitdaging op school te regelen... Anders kun je thuis blijven uitdagen tot je er bij neer valt...
juist op school is dit dus wel in te plannen... want wanneer hij weer eens zit te prutsen op een creatief werkje dat hij gewoon echt niet ziet... kunnen ze hem ook wat anders laten doen. Ipv hem dan te helpen met knippen en plakken kunnen ze hem op weg helpen met een ander werkje dat meer in zijn straatje is. kleuters werken sowieso altijd in groepjes dus kunnen ze hem ook gewoon een moeilijke puzzel laten maken bijv. een legpuzzel met sommen... een kralenplank met uitdagende patronen... een smartgame.. bij ons hing in de klas een schema op welke dag en welk dagdeel er gewerkt moest worden aan welke smartgame. met naam en er achter een plaatje van de betreffende opdracht. en veel smartgames beginnen simpel en bouwen daarna op naar flink moeilijk terwijl de basisregels hetzelfde blijven. en soms stiekem toch wel wat creativiteit vereisen qua denkvermogen zonder dat je met vrolijke vormpjes iets leuks hoeft te plakken. ik denk dat school zoiets wel moet kunnen inpassen in het dagritme en na wat opstarten.. hij relatief zelfstandig dat zal kunnen doen. natuurlijk moet juf af en toe helpen.. maar dat moet ze bij al die andere kleuters ook. mijn dochter is trouwens gek op houten 3d puzzels. soort van spaanplaatje met voorgestanste stukjes die je dan eruit moet halen, schuren en in elkaar zetten. dochterlief is zeer actief met houtlijm dus bij ons is het meer modelbouw dan puzzelen en wat hij misschien ook wel interessant vindt... je hebt bij de v&d altijd rond sinterklaastijd 3d puzzels van lichaamsdelen. lekker educatief en leuk om te doen. (al is hier de ervaring dat 5x in/uit elkaar niet gebeurd gewoon omdat de delen soms wat stroef in/uit elkaar gaan en dochterlief ze liever voor de show neerzet dan ze weer uit elkaar haalt )