cake mislukt

Discussie in 'De lounge' gestart door tassie, 23 jun 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tassie

    tassie Fanatiek lid

    23 mrt 2006
    1.888
    0
    36
    Ala ik een cake bak, dan komt ie in het midden (enorm) omhoog, terwijl de zijkanten lager blijven.
    Heeft iemand enig idee waar het mis gaat?
    Ligt het aan de oven (temperatuur) of aan de bereiding?
     
  2. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.128
    1.682
    113
    Kan meerdere oorzaken hebben, kan ik je zo eigenlijk niet zeggen omdat ik niet zie wat je doet. Misschien mix je te lang zodat er te veel lucht in zit, of te veel ei kan hem ook weleens doen opblazen. Wat voor mix gebruik je? Of maak je het met allemaal losse ingredienten?
     
  3. Jel

    Jel Niet meer actief

    Mislukte cakes vind ik juist het lekkerst. :p

    Wat heb je voor oven? want daar kan het ook nog weleens aan liggen.
    Ik denk dat aan het beslag mixen weinig mis kan gaan verder, als het gewoon een mooi beslag is...
     
  4. Jel

    Jel Niet meer actief

    Kom gelijk weer op ideeën door dit topic. :) Maar kan helaas geen beslag snoepen. :(
     
  5. Rundeeprunwild

    Rundeeprunwild Fanatiek lid

    1 apr 2011
    1.612
    38
    48
    Oh is ie dan mislukt;)
    Ik heb ze dus altijd zo als ik een cake bak, en zo vind ik ze ook het lekkerst:D

    Zou dus niet weten wat je er tegen kan doen..
     
  6. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    de stand van de oven wat lager zetten misschien? Als hij te hoog staat, kan hij te snel rijzen.
     
  7. pardoes

    pardoes VIP lid

    15 apr 2009
    7.660
    1.419
    113
    Ze horen toch zo haha, had laatst een cake die niet onhoog kwam maar laag bleef, nou dat merk beslag haal ik dus niet weer vond er niks aan :D
     
  8. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    O, is dat niet de bedoeling?
    Oeps dan zijn de mijne altijd mislukt, maar ik eet ze toch op hoor en ze zijn lekker
     
  9. tassie

    tassie Fanatiek lid

    23 mrt 2006
    1.888
    0
    36
    Ik gebruik 250 gram cakemeel, 250 gram suiker, 250 gram boter (gesmolten in een pannetje) 5 eieren en een lepel citroenrasp. Ik mix (met de mixer) de eieren, citroenrasp en de suiker een minuut of 10, dan gaat de gesmolten boter er in en als laatste het gezeefde meel in kleine stapjes, zeer kort gemixt. (Deze bereidingswijze heb ik van mijn moeder geleerd, die vroeger bij een bakkerij heeft gewerkt).
    Ik heb een combi oven (dus niet combi magnetron!), waar ik hetelucht kan instellen of boven- en onderwarmte. Ik doe boven- en onderwarmte 160° en de cake er een uur in.
     
  10. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    16.059
    2.199
    113
    Brabant
    Zo 'hoort'. Een cake. Mits gaar van binnen. Wil je zo'n afgeplat geval? Keer dan je bakblik even om na t bakken, op bakpapier.
     
  11. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Zo heb ik ze ook altijd, is toch niet mislukt? Hoe wil je ze dan? Helemaal plat? Je kunt natuurlijk altijd het verhoogde stuk er af halen...
     
  12. tassie

    tassie Fanatiek lid

    23 mrt 2006
    1.888
    0
    36
    Ik bedoel dat als je tegen de lange kant aankijkt, hij aan de beide zijkanten laag is en in het midden bijna 3x zo hoog. Dan is het mislukt hoor :p.
    Dat middendeel is ook het lekkerst hoor (dat opengbarsten stuk, mmm), maar als je het aan je gasten wil presenteren staat het zo raar. De een een half plakje en de ander 1,5 ;).
     
  13. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Dan zou ik idd de oven iets kouder zetten, en langzaam de temperatuur omhoog doen terwijl de cake er al in staat (dus bijv. eerst 10min 150, dan 10min 160, dan 10min 170 graden enzo).

    Dat ie in het midden zo ver omhoog komt, komt doordat hij door een hoge temperatuur te snel rijst.

    Je kunt natuurlijk ook bij de lage stukken dikkere plakken snijden dan bij de hoge stukken, om de hoeveelheid een beetje gelijk te houden ;)
     
  14. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.550
    525
    113
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Mn vriend is jaren bakker geweest... die gaf mij dé tip: cakebeslag in de vorm storten en vlak voor je het beslag in de oven schuift, het beslag met een lepel/spatel aan de zijkanten omhoog schuiven, dus zodat je eigenlijk een kuiltje in het midden krijgt.
    Zo krijg je dus een gelijkmatiger gerezen cake en ook minder dat de cake in het midden inscheurt.

    Maareeee.... ik vind het niet mislukt hoor wanneer je cake in het midden veel te hoog is. Niet gaar of veeeeeel te droog, dat noem ik mislukken ;)
     
  15. kippiekip

    kippiekip Niet meer actief

    dan is hij nog steeds niet mislukt hoor ...
     
  16. loesje1982

    loesje1982 Fanatiek lid

    4 apr 2011
    2.070
    0
    0
    Hier
    dat is een mogelijkheid, en verder zou ik je oven op hetelucht zetten. door de hitte van de bovenkant van de oven rijst het te snel waardoor je 'kap' openscheurt. (ben banketbakker, maar ook wij hebben tot bepaalde hoogte zulke cakes)
     
  17. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Doordat je de boter smelt en niet eerst met de suiker mixt komen er geen luchtbelletjes in waardoor de cake niet goed kan rijzen. Ik gebruik altijd 200 gram bloem 200 gram roomboter 200 gram suiker 4 eieren en een zakje vanillesuiker, geen cakemeel dus, is echt niet nodig, mijn cake is nog nooit mislukt. Maar ik mix wel de (zachte) roomboter minstens 10 minuten met de suiker tot het goed luchtig is en dan de eieren 1 voor 1 langzaam toevoegen tot ze helemaal zijn opgenomen. En als laatste het meel erdoorheen 'scheppen'. En dan op lage temperatuur (150 graden ofzo) bakken.
     
  18. mijn3ekindje

    mijn3ekindje Actief lid

    24 feb 2011
    303
    0
    0
    van dat beslag halen waar je alleen water bij moet doen daarvan mag het wel ;)
     
  19. tassie

    tassie Fanatiek lid

    23 mrt 2006
    1.888
    0
    36
    Nou, vandaag nieuwe poging gedaan. Ik hoop maar dat het aan het merk cakemeel (Perfekt) heeft gelegen, anders weet ik het ook niet meer.
    Zelfde bereidingswijze als gebruikelijk gedaan. Nu de randjes met de spatel omhoog gedaan, dus met een kuil in het midden. De cake eerst in de oven gezet en deze toen pas aangezet. Was binnen 7 minuten op temperatuur (boven-onder 160°). Na een uur was ie gaar, maar kwam amper boven de rand uit. Wel gelijkmatig gerezen, toch gebarsten bovenin (vind ik niet erg), maar errug laag....:x.
    Vanavond proeven.
     
  20. Jel

    Jel Niet meer actief

    Die had ik idd al in mijn handen vanmiddag maar ik vind de cake minder lekker als je er zelf niet veel bij hebt toe hoeven voegen.... Dus heb ik een ander pak gekocht en ik ga zo beginnen met mijn cake. :)
     

Deel Deze Pagina