Hebben jullie ervaring met het adopteren van een speeltuin of gemeentegroen en zijn jullie tegen problemen aangelopen? Wij wonen in een nieuwbouwwijk en hebben een speeltuin in de straat. Deze staat er nu ongeveer 4 jaar. Er is ook een veld, waar jongens vaak een balletje trappen. Nu hebben een paar bewoners last van de bal, die telkens tegen hun huis aangetrapt wordt. Daarom zijn zij naar de gemeente gegaan met het verzoek om doeltjes te plaatsen. De gemeente heeft dit verzoek aangegrepen om de bewoners de speeltuin (en mogelijk het groen) te laten adopteren. Met een hele waslijst aan taken, die dan voor de rekening van de adoptanten zouden komen, o.a.: - Het onkruidvrij houden van de ondergrond van de speeltoestellen en de verharding - Bijmaaien/knippen rondom obstakels. - Het schoonhouden van de zandondergronden en deze regelmatig egaliseren. - Afval ruimen - Het schoon en netjes houden van de speeltoestellen. - Regelmatige controleren van de speeltoestellen en gebreken melden aan de gemeente - Kleine reparaties uitvoeren - Bij overlast van (hang)jeugd het gesprek met hen proberen aan te gaan Waar ik nu bang voor ben, is dat de gemeente haar verantwoordelijkheid afschuift. Dat ze dan zeggen dat de bewoners het zelf moeten oplossen. Vanavond is er een bespreking. Ik verwacht dat de gemeente dan ook al een contract bij heeft. Ik ga sowieso niet tekenen. Misschien heel slecht, maar ik heb geen zin om verantwoordelijk te zijn voor de speeltuin. Ik heb het al druk zat. Ik heb nog niet echt bezwaren (wel al een paar kritische vragen), maar wil me wel zo goed mogelijk laten informeren over de consequenties. De gemeente zelf is natuurlijk één en al lof over het initiatief. Dat snap ik, want het kost ze minder geld en ze hebben een stuk minder verantwoordelijkheid. Weten jullie nog een aantal zaken, die ik ter tafel kan brengen om boven water te halen wat ons precies te wachten staat, als de speeltuin daadwerkelijk geadopteerd wordt?
Ik zou hier ook beslist niet aan beginnen, zo te lezen krijgt de buurt dan de volledige verantwoordelijkheid voor de speeltuin. Alleen voor grote reparaties komt de gemeente dan nog. Lijkt me een hoge prijs voor een paar doeltjes. Misschien kunnen jullie een tegenvoorstel doen om met de buurt die doelen te financieren, maar die speeltuin kunnen ze dan lekker houden. Leuk en aardig allemaal, die participatie samenleving, maar hier zit niemand op te wachten lijkt mij.
Nou zeg, dat is wel een hele waslijst die ze neerleggen! Lijkt mij behoorlijk onredelijk. Ze kunnen die verantwoordelijkheid niet afschuiven. Als er een kindje gewond raakt door een kapot speeltoestel worden jullie daar voor verantwoordelijk gehouden. Omdat jullie het onderhoud moesten doen. hmmm, nee. Ik zou lekker zelf 2 doeltjes kopen en die neerzetten.
Niet mee akkoord gaan! Dit is gewoon afschuiven van gemeente taken!! Niet doen hoor! Straks staat er overal onkruid, en voelt niemand zich geroepen er iets aan te doen. Net als onderhouden van de speeltoestellen, dit is geen taak voor de buurt, de gemeente is daarvoor verantwoordelijk, echt niks tekenen. Probeer alles ook duidelijk te krijgen voor je buurtgenoten!
Zeker onderhoud van de toestellen moet verantwoordelijkheid van de gemeente blijven. Ik zou niet tekenen
Hier speelt wel adoptiegroen in mijn gemeente. Dat is op vrijwillige basis em gaat vaak om een 'upgrade' van het plaatselijke groen. Bij ons gaat dat naar volle tevredenheid van zowel inwoners als gemeente. Bij niet onderhouden wordt het contract ontbonden en neemt gemeente het weer over. Speeltoestellen zitten ook wettelijke zaken aan als controle en keuring en risico's en zou ik dus niet aan beginnen.
Zo is het ook niet. Er staat: "De aansprakelijkheid en het laten uitvoeren van de verplichte veiligheidskeuringen, zijn taken die bij de gemeente blijven liggen. De gemeente zorgt ervoor dat de toestellen 2 keer per jaar worden gekeurd." Dus zij blijven aansprakelijk, mocht er iets fout gaan. Ik ga zelf sowieso niet tekenen. Maar er is dus in elk geval één buurman (degene, die de doeltjes wilde hebben), die dit wel wil doen. Hij doet ook al mee met één van de andere 'burgerinitiatieven' (taken, die de gemeente op de burgers afschuift). Iets met zwerfafval. Heel goed van hem, maar dat kan hij natuurlijk ook gewoon zelf doen, zónder dat de gemeente daardoor minder gaat doen. Ik bedoel... we gaan elk jaar ook méér gemeentebelasting betalen. Dan zou dat ook minder moeten worden, toch?
Ja dat klopt. Dat is vaak als de groenstrook o.i.d. heel sober of zelfs kaal/leeg is en de buurt er plantjes of bloemen wil planten. Maar in ons geval gaat het om een speeltuin van 4 jaar oud, die we er dan bij moeten nemen, omdat een paar personen doeltjes willen... Dat kan ik best opperen. Ik heb geen idee wat voor doelen (welke afmeting) ze in gedachten hebben en wat dat dan zou kosten. EDIT: Opgezocht. 2 houten doeltjes van redelijke afmeting zou 343,- kosten. Het budget van GROENadoptie staat wél op de website, maar voor speeltuinadoptie niet.
Ik ga in elk geval vragen: - wat het budget wordt, - wat er gebeurt wanneer de 'adoptanten' niet meer beschikbaar zijn (bijvoorbeeld door verhuizing, overlijden, etc.), - wat er gebeurt wanneer blijkt dat deze constructie voor ons toch niet werkt. Of we het dan ook vanuit onze kant terug kunnen draaien. Want er staat wel in, dat de gemeente het terug kan draaien, als het bijvoorbeeld verslonst (er staat kán, niet zál!) - Welk voordeel de omwonenden hebben bij deze constructie. Want het voordeel voor de gemeente lijkt me duidelijk. maar als het alleen om de doeltjes gaat... Laat dan iedere woning in de straat 2,- doneert, kunnen we zelf die doeltjes kopen. Hebben jullie nog concrete punten? Want de sterkste tegenargumenten tot nu toe, komen neer op het afschuiven van de verantwoordelijkheden van de gemeente, de angst dat het dan verslonst en de angst dat de omwonenden dan voor de kosten opdraaien.