Ja hoii Mijn zoontje (16mnd) is echt in zo'n fase dat hij amper eet savonds, of sowieso walgt van groentes....terwijl dat voorheen echt totaaal geen issue was...maargoed..i dont mind.. fruit eet hij wel altijd heel goed, eet altijd volkoren brood, zuivel en krijgt opzich wel elke dag aard/rijst of pasta binnen ... maar geven jullei multivitamines? laatst zei iemand tegen me dat het niet goed was... Maar ja hij is toch in de groei en in zo'n peuterfase waarin ze sowieos minder eten, lijkt het me misschien niet overbodig? En doe je dat dan elke dag, of gewoon op die dagen dat je denkt dat niet voldoende vitamines binnen zijn!? Ik merk namelijk sinds hij dus minder goed eet sneller snotterig is enz...terwijl toen hij echt goed at , amper vatbaar was ...
I. eet ook weinig groente, maar omdat ze wel heel goed fruit eet, vind ik het niet nodig om vitamines bij te geven....ik geef liever sowieso geen synthetische vitamines, omdat die volgens mij minder goed worden opgenomen door het lichaam dan vitamines uit voedingsmiddelen (bedoel, een pilletje kan wat mij betreft nooit een appel of een salade vervangen).
Hier ook in de periodes dat ze minder goed eet, sneller verkouden. Ik gaf hier eerst zonodig een multivitamine van Optimax, nu dagelijks omdat ze ook geen borstvoeding meer krijgt (ze drinkt 1x daags droog). Dit ook op advies van Stefan Kleintjes. Calcium probeer ik haar ook te geven als aanvulling omdat ze nu helemaal geen zuivel krijgt, alleen die spuugt ze weer uit. Dus ga even kijken of ik iets vloeibaars kan vinden.
De relatie kan ook andersom zijn natuurlijk, dat ze minder eten doordat ze niet lekker zijn... Ik weet het niet hoor wb multivitamines. Je hoort idd vaak dat het niet zomaar gezond is, beter kun je specifiek geven wat mist (maar ja, hoe weet je dat dan...). Lastig.
Pas aan de huisarts gevraagd en die raadde het af. Als ze slecht groenten eet, een extra stuk fruit geven als toetje was zijn advies.
@sandraske wat was de reden precies dat de huisarts het afraadde? Er wordt toch nog steeds aangeraden om vitamine d bij te geven en nu "de r in de maand zit" ben ik maar een multivitamine met vitamine d gaan geven. Vanuit de gedachte baat het niet dan schaadt het niet... maar ben toch wel benieuwd waarom het wel zou kunnen schaden. Het spul wat wij geven van davitamon is wel behoorlijk zoet, dat is de enige bedenking die ik er wel bij heb.
Mn zoontje eet al een jaar amper groenten. Hoogstens een stukje rauwe paprika of tomaat als 'snoep' als ik aan het koken ben, en dat ook niet iedere dag. Maar hij eet wel genoeg fruit en ik geef regelmatig een stuk fruit bij zijn toetje als ik het idee heb dat ie nog wat aanvulling kan gebruiken. Vitamines bijgeven doe ik niet.
ben ook benieuwd waarom de huisarts het afraadde. ik geef mn dochter sinds een half jaar ook multivit van Optimax. ze krijgt zo weinig groenten binnen en daarnaast heeft ze regelmatig ook moeite met fruit eten. het geeft mij wel een vertrouwd gevoel dat ze zo wel genoeg vitamines binnen krijgt.
in mijn omgeving ook vaker gehoord hoor dat het eigenlijk niet nodig is... mss is het pas ehct nodig als een kindje af gaat vallen of gewoon duidelijk is dat het vitamine gebrek heeft... ik ga het idd maar niet doen...wnat hij eet echt goed fruit...geef ook standaard na het eten fruit...en in principe haal je ook je vitamines uit noten en zaden enz toch... ik geef wel vit D idd...maar dat doe ik sowieos aangezien zn zuivel soms drama is.
Mijn dochter eet ook weinig groente en ander avondeten. Brood en fruit eet ze wel goed. Verder groeit ze ook goed. Dus dan lijken extra vitaminen geven me niet nodigl
Het wordt vaak afgeraden omdat deskundigen bang zijn dat ouders minder goed hun best gaan doen om hun kind normaal te laten eten als ze al een vitaminepil krijgen, de pil als excuus voor niet opvoeden of zo. Maar om eerlijk te zijn, als je als ouders echt al alle trucs probeert en zelfs een driedubbele handstand lukt niet om je kind een kruimel bloemkool naar binnen te laten werken, een pil die ervoor zorgt dat je kind in elk geval een deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine binnen krijgt kan ervoor zorgen dat je de strijd met het groenteweigerende monster wat relaxter aan kunt gaan. Ik zou er niet moeilijk over doen, vitamine D moet je toch al geven, waarom dan niet in niet-eetperiodes even een multi?
Inderdaad. "Lekker naar de Mac moet kunnen; geef vanavond wel een multi". Zoiets. Maar kwaad kan het niet; integendeel. Heel veel mensen krijgen hun adh vitamines en mineralen niet binnen. En fruit bevat ook slechts beperkte vitamines, in groente zitten weer hele andere.
nou jullie laten me toch twijfelen, vind het namelijk zo ook weer erg logisch klinken...en hier wpordt altidj alles aangeboden en zeker niet de mentaliteit om te dneken, ach hij heeft toch zn pilletje... daarom dahct ik eerst, gewoon op de dagen geven wanneer het niet gelukt is voldoende binnen te krijgen...of in zieke periodes or whatever... en wat voor merk dan? ik wil het mss toch gewoon in huis hebben
oke thanks, die hoor ik idd vaker...ben benieuwd wat ie daar dan van zal vinden en het is dan toch niet erg om die gewoon af en toe te geven, dus niet standaard?
Nee, dat is helemaal prima! Je mag er 2 per dag geven, dus je kan ervoor kiezen om 1 te geven. Geef je al wel vitamine D?
Late reaktie maar de ha raadde het af omdat synthetische vitamines slechter worden opgenomen door het lichaam (volgens mij al eerder genoemd in dit topic) dus liever een extra stuk fruit dan een pil. Mijn dochter heet verder alles, behalve de groentes dus de rest van de vitamines/voedingsstoffen krijgt ze gewoon binnen. Kwaad kan het niet maar extra stuk fruit vond hij een betere oplossing, daar kwam het eigenlijk op neer. Vitamine D geven we zoiezo bij maar dus geen multivitamine.
En kon je huisarts dat ook staven, dat synthetische vitamines slechter opgenomen worden? Gezond eten verdient de voorkeur omdat er een heel spectrum van goede stoffen inzit die je nodig hebt en die vaak samenwerken, zo helpt vitamine C je bij de opname van ijzer bijvoorbeeld. Maar vitamine C uit een pilletje doet dat even goed als vitamine C uit een spruitje of mandarijntje. Alleen, in dat spruitje en dat mandarijntje zitten veel meer dingen die goed voor je zijn. Je neemt vitaminepillen dan ook niet in plaats van eten maar naast je eten, als aanvulling. O.a. omdat eten dat uit de winkel komt vaak al veel minder bevat dan vers van het land. En omdat door de bereidingswjize van voedsel en door onze leefstijl we tekorten kunnen hebben.
Lichaamseigen vitamines zijn, ook indien ze kunstmatig worden gemaakt, qua moleculaire structuur geheel gelijk aan de natuurlijke vorm (natuuridentiek), en kunnen dan als lichaamseigen worden beschouwd, d.w.z. zonder bijwerkingen. Veel vitamines en andere voedingsstoffen die in orthomoleculaire voedingssupplementen op de markt worden gebracht, worden door middel van zogenaamde fermentatieprocessen verkregen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een natuuridentieke vitamine wordt verkregen. Er zijn echter ook synthetische vitamines, waarvan de moleculaire structuur wel hetzelfde is als van de natuurlijke, maar de zogenaamde ruimtelijke structuur niet, zoals de kunstmatige vitamine E, de dl-alfa-tocoferol. Natuurlijke vitamine E is de d-vorm; de l-vorm is lichaamsvreemd en dit vormt de verklaring voor het feit dat de kunstmatige vitamine E minder effectief werkt en sneller (deels andere) bijwerkingen geeft dan de natuurlijke alfa-tocoferol. Synthetische preparaten zijn uiteraard veel goedkoper in aanschaf dan de echte orthomoleculaire voedingssupplementen, maar er is dan ook een groot verschil in werking.