Dat zou ik zorgelijk vinden. Als 1 cijfer je hele weekend verpest, dan gaat er iets niet goed. En dat is niet op te lossen door dat cijfer later te weten. Dan zul je eerder aan de slag moeten met leren omgaan met tegenslag. Of leren loslaten. Als er hier een slecht cijfer binnenkomt dan is de reactie "of schijt!" Dan praten we er even over. Wat ging er mis? Kan je het nog ophalen? En daarna is het gewoon weekend hoor. Die gaat echt niet het hele weekend in een hoekje zitten huilen. Of lopen balen. En dan nog. Stel dat dat cijfer zoveel emotie meebrengt. Dan komt die emotie toch wel los.
Fijn dat jouw kind daar geen last van heeft, maar mijn zoon heeft wel heel erg last van die prestatiedruk. Vooral als er savonds laat een cijfer komt moeten we daar echt soms een poosje over praten en dan nog gaat hij niet echt lekker slapen. Ik denk dat het belangrijk is dat er momenten zijn waarop je school los moet laten en even niet met school bezig te zijn en ik denk ook dat we naar minder digitaal en meer persoonlijk contact willen we de geestelijke gezondheid van onze jeugd goed houden. Hier een artikel van iemand die het beter uitlegt dan ik: https://www.volkskrant.nl/a-ba5b1bfb
@Mamafiets: Dat ís ook zorgelijk. Maar met enkel die constatering los je weinig op. Heel fijn dat jouw kind er geen last van heeft, maar genoeg anderen wel. Nadeel van de prestatiemaatschappij. En als je kind daar gevoelig voor is, dan los je dat in je eentje echt niet op helaas. Maar goed, persoonlijk heb ik dus geen moeite met cijfers die vrijgegeven worden in het weekend of in de vakantie. Hebben we mooi de tijd om er indien nodig over te praten ed, juist om ‘tegenwicht’ te bieden aan het prestatiegerichte…
Zoals je al leest, vindt iedereen er dus wat anders van. Dus wat ze ook doen, ze doen het nooit goed voor iedereen. Zoals dat met zoveel dingen gaat. That's life.
Hey moment dat een cijfer bekend gemaakt wordt heeft toch niks te maken met prestatiedruk? En de keuze om een bepaalde app te openen ligt toch echt bij jezelf. Ook als er via WhatsApp over cijfers gepraat wordt. De vergelijking met werk werd gemaakt. Dat mensen bewust niet in hun werkmail kijken in het weekend. Doe ik ook. Ik zie dat het binnenkomt (meldingen staan uit, maar als ik mijn telefoon oppak zie ik dat wel). Maar dan ben ik vrij, en dus hoef ik niet te lezen. Er zijn ook mensen die dan wel gaan lezen en daar mss last van hebben. Moeten we dan maar gaan verbieden te mailen tijdens het weekend? Mooie oplossing zou ook in de technologie kunnen liggen. Dat je zelf in kan stellen op welke tijden nieuwe cijfers binnen kunnen komen. Edit: kon het artikel niet lezen. Maar de stelling "cijfers horen niet via de app ". Ben ik het niet mee eens. Alsof er daarna nooit meer iets besproken kan worden. Hoe het vroeger ging: spanning voor aanvang van de les (zouden we cijfers krijgen? En hoe heb ik het gemaakt) les begint. Toetsen en cijfers worden uitgedeeld. Kwartier onrust en vergelijken. Daarna bespreken. Hoe het nu gaat: voor de les weet je je cijfer al en heb je dit net je vrienden al dan niet al besproken. Les begint. Toetsen worden uitgedeeld en de leraar kan meteen beginnen met bespreken.
Maar goed, ik kan me ook wel voorstellen dat wanneer er in een app groep losgaat dat de cijfers erop staan dat je dit niet zo makkelijk kan negeren en dat je uiteindelijk toch wel ga kijken. Zou ik ook doen. Je wil dat cijfer dan toch wel heel graag weten. Hier gaat het ook altijd in de app, dan zegt mijn dochter oh mijn god Duits staat erop en dan gaat ze echt wel kijken. Zij heeft er verder ook geen last van maar baalt dan wel van een minder resultaat dan verwacht maar dat vind ik normaal. Het zou gek zijn wanneer ze een 3 krijgt en ze zegt oepsie maar oke boeien, dan zou ik me eerder zorgen gaan maken. Wat me veel meer stoort is dat het allemaal zo lang duurt eer ze eens hun resultaten krijgen. Ze wacht nu al 2,5 week op het resultaat van SE engels, is allang nagekeken maar mag nog niet worden gedeeld omdat er bij de andere examenklas een toets in het systeem is gecrasht en die moeten het mogelijk opnieuw maken. Pas als dit is opgelost mogen ze de cijfers vrijgeven. Komende woensdag is het 3 weken terug en dat is uiterlijke datum dat het bekend moet zijn. Daar vind ik dan ook iets van. Waarom niet gewoon die cijfers bekendmaken bij de examenklassen waarvan het al bekend is?
@Mamafiets: Ik heb precies om die reden bewust een privé- en een werkmobiel. Maar ik ben 40+, mijn kinderen zijn pubers. En ik begrijp heel goed dat hun klassenapp (en wat daar uit voortvloeit) iets anders is dan mijn werkmail.
Er is in mijn ogen maar één reden waarom met feestdagen geen cijfers online mogen komen, namelijk de vrije dag van de docent.
Ik denk dat dit dmv een aanpassing in de app prima kan worden opgelost. Zorgen dat in het systeem wel ieder moment cijfers kunnen worden opgevoerd (geeft meer vrijheid voor de docent), maar alleen op schooldagen worden vrijgegeven. Lijkt mij voor niemand bezwaarlijk, ik zou het verzoek serieus indienen, kinderen moeten toch gewoon vakantie kunnen hebben.
Ik zou er niet zo mee zitten. Een 2 op kerstavond, een 2 op nieuwjaarsdag of een 2 op de eerste schooldag na de kerstvakantie, een 2 op een willekeurige schooldag. Het is en blijft een 2, het moment dat je 'm terug krijgt veranderd daar niet zo veel aan. De toets is geweest, dus je kan er verder niet zo veel meer aan doen. Net als dat de uitslag van je bloedprikken niet maakt of je ziek bent of niet, het is alleen de uitslag. Het liefst zou ik het zsm horen, zodat ik het ook zsm achter me zou kunnen laten. Er zijn weinig leerlingen die écht thuis komen met "wow ik heb de toets echt fantastisch gemaakt" en vervolgens een dikke onvoldoende halen. Je weet vaak zelf al dat het niet helemaal lekker ging, je vergelijkt antwoorden met klasgenoten etc. Mijn moeder vroeg altijd "hoe is je toets gegaan, of wil je het liever over het weer hebben", als wij het weer kozen wist zij genoeg. Soms viel het cijfer dan mee, maar meestal kunnen leerlingen wel een redelijke inschatting maken van hun eigen prestatie. Ik zou het als directeur van school wel problematisch vinden dat mijn docenten 's nachts of tijdens feestdagen nog aan het werk zijn. Maar dat heeft meer met hun werk-prive balans te maken, in combinatie met de kans op uitvallen etc.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-schoolcijfers-dien-je-niet-te-geven-via-een-appje-op-ieder-willekeurig-moment-van-de-dag~ba5b1bfb/ Precies dit…
Ha ja dat artikel had ik hierboven ook gedeeld. Ik was het er helemaal mee eens. Het verbaast me daarom zo dat er hier zoveel dames zijn die het geen probleem vinden en het de eigen schuld van het kind geven als hij naar zn cijfers kijkt.
Niet per se "eigen schuld", maar onze kinderen groeien in deze digitale, snelle maatschappij op. En hoewel dat magister waar ouders alles kunnen zien ook niet hoeft voor mij, is het wel de realiteit. Dus wij leggen al uit vanaf de brugklas hoe dat werkt en dat je dus idd geen cijfers moet bekijken voordat je gaat slapen. Hier meldingen uitgezet, dus je moet echt meerdere keren klikken voor je de cijfers te zien krijgt.
En daar moeten wij onze kinderen tegen in bescherming nemen.. dat kunnen kinderen niet zelf met hun nog beperkte executieve functies.. daar zijn wij ouders voor.. En onder tussen loopt de GGZ over
Precies dit. Het was voor mij vroeger waarschijnlijk veel beter voor mijn nachtrust geweest als ik die 2 wel op kerstavond al had gehad ipv op de eerste schooldag na de vakantie pas. Ik was er een die zich juist druk kon maken over de mogelijkheid dat het cijfer slecht zou kunnen zijn. Ook als ik het goed gemaakt had. Eenmaal binnen, had ik aan 5 minuten verwerkingstijd genoeg (even gemiddelde berekenen en wat he voor een volgende toets nodig hebt, en klaar) Ook wordt er hier vooral gepraat over slechte cijfers in het weekend. Maar daar tegenover staan natuurlijk de meevallers. Juist fijn om voor het weekend te weten dat het lang zo slecht niet gemaakt had als je dacht.
Mwah, de GGZ heeft kinderen met grotere problemen dan dit hoor. En in bescherming nemen, of mee om leren gaan. Het laatste is wat wij doen.
Dit vindt ik nogal overdreven hoor. Je kunt je kind begeleiden in wanneer je wel en niet op Magister kijkt. Je moet echt bewust een paar keer klikken om een cijfer te zien. En op kerstavond de meldingen van WhatsApp uitzetten en de telefoon op niet storen zetten en zelf daarin het goede voorbeeld geven. Kun je ontspannen home alone kijken en op derde kerstdag zet je de meldingen aan weer aan.
Maar ligt er dan geen taak als ouder om te zeggen "in het weekend, 's avonds na 20.00 en tijdens feestdagen staat de telefoon uit". De sociale interactie die via de telefoon verloopt missen ze dan, maar dan kunnen ze lekker afkicken van de schermtijd. Komt hun slaap ook ten goede etc. Kinderen die er wel goed mee om kunnen gaan hoeven toch niet beperkt te worden door leerlingen die het lastig vinden? Eerder werd gesteld dat passend onderwijs voor iedereen een utopie is. Als dat het geval is, dan is dat met dit dan toch net zo: je kan het niet voor iedereen passend maken. En het is aan de leerlingen en hun ouders zelf om dan een oplossing te zoeken die voor hen past. Dit voelt een beetje als "ik ben op dieet dus ik vind het niet oke dat er collega's zijn die taart mee nemen om hun verjaardag te vieren". Dat het er is, zegt niet dat je het in je mond moet stoppen.