Dus ook zo voorzichtig advies bij jullie @suus1983 Vind dat toch bijzonder aangezien er gezegd wordt dat rekenen net zo zwaar weegt dan begrijpend lezen. Maar dat is dus niet zo. Ben uiteindelijk blij als de basisschool achter ze gelaten kan worden.
Hier is het pre advies (groep 7) voor nu op mavo/havo gezet. En vooropgesteld: nee dat is niet te min voor ons, maar ik weet zeker dat hij een (luie) havist is. Onze dochter kreeg in groep 8 een juf die er een voltallige vwo-er in zag. Begrijpend lezen 1+, maar altijd een 2 op rekenen. IB en directie vonden dat zij een havo/vwo advies moest krijgen, juf bleef bij VWO. Kind groeide in de laatste maanden groep 8 in een enorm tempo. Na 4 maanden middelbare niet meer te herkennen. Ze blijkt idd een VWOer en floreert op haar nieuwe school. Hier werd altijd gezet vwo is als je alles 1 scoort en dat deed ze dus niet. Ik heb daarom wat moeite met alles ophangen aan de cito. Kijkend naar de cito snap ik zijn mavo/havo advies, maar op methodetoetsen haalt hij gewoon voldoendes voor begrijpend lezen. Na alles berichten hier zet het met wel aan het denken mbt dyslectie. Hij heeft in het eerste leesjaar bv altijd B’s en D’s omgedraaid. Dit kwam vanzelf goed dus heb er nooit meer over nagedacht.
Ja vind ik ook heel raar. Ben ook heel blij als we er straks af zijn. Beetje gehad met deze basisschool
Hier precies dezelfde ervaring, met helaas een wat minder doortastende leerkracht, maar goed, ik ben er nu ook wat makkelijker in geworden en weet dat ze straks wel op hun plekje komen.
Hier maakt het wel uit. Ook in de tl/havo klas wordt je namelijk wel ingedeeld op of tl of havo niveau (vraag me niet waarom, vind het totaal niet logisch namelijk).
Hier kun je niet bij elke school met TL-advies naar TL/Havo. Wat een TL/Havo klas inhoudt verschilt ook. Op de ene school is TL/Havo op TL-niveau en bij een andere school zit het er tussenin en op weer een andere school hoorde ik dat het Havo-niveau was. Ook de eisen om door te mogen naar een hoger niveau kunnen per school erg verschillen van redelijk makkelijk tot haast onmogelijk.
O echt? Hier zijn het dakpanklassen. Op de ene school kun je kiezen of je met dat advies in een mavo/havo of een losse mavoklas wil. En op de andere school zit je de 1e 2 jaar sowieso met mavo/havo/vwo bij elkaar.
Jep, dus persoonlijk mis ik dan ook een beetje het nut van de dubbele klassen, maar goed, zal wel over nagedacht zijn. Ze zijn wel redelijk makelijk met opstromen, dus dan is het eigenlijk sowieso geen issue vind ik. Dochter heeft net een nieuw meisje in de klas, kwam van 2tl en is overgegaan naar 3 vwo, omdat ze zulke goede cijfers had. Dat heb ik ook al vaker gezien, dus dan is het ook prima om wat gewoon wat lager te starten en gewoon te zien hoe het gaat.
Dat is zo fijn, mijn oude middelbare school was heel trots op hun brede brugklassen, maar in praktijk kwam je met mavo-advies in de mavo/havo/vwo-brugklas en werd je vanaf dag 1 beoordeeld als mavo-leerling. Opstromen werd heel moeilijk gemaakt, zo niet onmogelijk.
Hier hebben de meeste scholen geen gemengde klassen meer. En op sommige scholen verschilt het per jaar (bv. afhankelijk van het aantal aanmeldingen of van ‘hoe de wind waait’). Wel hebben een aantal hier een pre-havo klas.
Rekenen en begrijpend lezen zijn twee hele verschillende vaardigheden. En begrijpend lezen vraagt vaak veel vaardigheden, maar ook een bepaald inzicht van kinderen en is ook moeilijker om aan te leren. En soms heeft een kind nou eenmaal een heel goed getal- en getalbewerkingsinzicht, en heeft het minder met taal. B’s en d’ omdraaien is ook niet zo ongebruikelijk in groep 3. Maar als het te lang duurt kan het wel een teken zijn van dyslexie. Dyslectische kinderen blijven daar vaak wel moeite mee houden. Dat was bij jou kind niet het geval, dus vind ik het ook geen duidelijk teken van dyslexie. Betekent overigens niet, dat er geen sprake is van dyslexie. Dyslexie belemmert vaak ook bij het technisch lezen. Bij begrijpend lezen gebruik je het technisch lezen waardoor dat ook lastiger wordt. Want als je heel veel moeite moet doen om een tekst te ‘ontcijferen’ gaat dat ten koste van waar de tekst nou eigenlijk over gaat. Methodetoetsen zijn in mijn ogen juist veel minder nietszeggend dan cito. Met name omdat een bepaalde vaardigheid die over een korte periode is geoefend wordt getoets. Het zit dus nog zeer vers in het geheugen en vraagt weinig meer. Cito vraagt veel breder, over een langere periode, met meer inzichten en ook moeilijkere vragen om de kinderen die ergens op uitspringen eruit te kunnen filteren. Even wat dingen die in mijn hoofd opkwamen nav jouw posts. Ik zou gewoon een gesprek aanvragen en met leerkracht en evt ib’er om de tafel te gaan zitten. Een kind dat structureel een 5 scoort op een cito, daar mag je van verwachten dat er analyses worden gedaan. Oftewel waarom valt dit kind uit op… of welke onderdelen zijn het lastigst, etc. Bij spelling of rekenen is het vaak makkelijker te analyseren, want je kan heel duidelijk zien als een kind bv een bepaalde spellingregel niet beheerst, of moeite heeft met deelsommen, etc. Dat is bij begrijpend lezen lastiger, maar goed, ze toetsen nalopen, in gesprek gaan met het kind etc, hoort er wel bij. En ik zou ook wel een handelingsplan verwachten nav die analyse. Heeft school dit gedaan? etc. En mavo/havo pre-advies vind ik nog best goed met zo’n lage scores op begrijpend lezen. En je noemt hem zelf een luie havist. Dan zou ik ook zeker als school oppassen met te hoog inzetten. Want werkhouding is nou eenmaal ook een zeer belangrijk onderdeel bij havo en vwo nog meer.
Mijn oudste scoorde slecht op taal. Terwijl zijn rekenen weer aan de andere kant zat. Ongeveer een jaar lang heeft hij een half uur per week begrijpend lezen gedaan via nieuwsbegrip. Daarnaast is lezen de manier waarop wij de dag afsluiten. Rond 7 uur is het de bedoeling om naar bed te gaan. Daarna mag nog zo lang gelezen worden als ze willen. Lezen gebeurt dus zonder de prikkels van het dagelijkse leven. We hebben veel boeken. Als ik merk dat ze iets leuk vinden zorg ik dat het daarin uitbreid. Zijn lezen is van een V in de cito naar een veel hogere score dan zijn rekenen gegaan (andere test methode). Doordat hij kilometers maakt met boeken die hij leuk vindt heeft hij er plezier in gekregen. Die gedrevenheid helpt als iets lastig is. Dit heeft weinig gedaan voor zijn spelling. Dat blijft nog wel een uitdaging. Maar hij heeft veel fantasie. Binnenkort mag hij verhalen gaan schrijven op de computer. Waardoor we meer inzicht zouden kunnen krijgen in die knelpunten. En waardoor hij daar ook km in zou kunnen maken. Als hij het niks vindt houdt het natuurlijk op. Rekenen gaat denk ik over begrijpen (op de basisschool). Taal meer over doen.