hier zeggen de kleuterjuffen altijd als een kindje de cito slecht maakt hebben wij het slecht gedaan. ze moeten zorgen dat kindjes woordjes kennen zoals: hoe noem je een groep koeien? dus hier ook cito maar maak me er in groep 2 niet echt druk om (groep 1 krijgt niet) vind het nu juist spannender in groep 3 hoe het gaat tov vorig jaar
Wat ik belangrijk vind, is dat vooral kleuters in ieder geval niet alleen met CITO toetsen gevolgd worden. Bij ons op school maken ze gebruik van een observatiesysteem waarmee je de ontwikkeling van kinderen veel beter in kaart kunt brengen. Een CITO toets is een momentopname en geeft uiteraard iets weer maar het is verkeerd als men alleen daarop afgaat. Vooral jonge kinderen krijg je het beste in beeld door ze regelmatig te observeren a.d.h.v. thema's als spel, woordenschat enz. De school waar mijn dochter op zit gebruikt bijv. o.a. de CITO als instrument om te bepalen of oktober - december leerlingen door mogen nee/ja. Op zich niet een heel groot probleem als er daarnaast ook geobserveerd wordt maar dat gebeurt dus niet, helaas... Wat overigens wel goed werkt is dat bij ons de CITO gegevens bij de kleuters gebruikt worden door de jufs van groep 3 om zo al een beeld te vormen van eventueel rekenzwakke of taalzwakke leerlingen zodat ze daar snel mee aan de slag kunnen gaan. Soms blijkt het tegendeel maar vaak ook zorgt het ervoor dat je er net iets sneller bij bent. Wat betreft de inspectie is de CITO toets niet meer verplicht, als ik het goed begrepen heb. Het is dus aan de school of je hem wel/niet af wilt nemen.
@Jiska: wat bedoel je met zo'n observatiesysteem? Bij mijn zoontje op school doen ze in principe ook geen CITO, behalve dan inderdaad om na te gaan of de "herfstkinderen" beter een extra jaar kunnen kleuteren of niet, maar dan alleen ter bevestiging van wat de juf denkt. (Zo heeft mijn zoontje hem net wel gehad.) Volgens mij observeren ze bij ons wel, namelijk. Wij krijgen een rapport waarin de juf ook allemaal zaken in benoemt (hoe hij speelt met anderen, hoe hij zich gedraagt in de kring, maar ook of hij al een schaar vast kan houden, of hij kan rijmen, dat soort dingen). Is dat wat je bedoelt?
Dat doen ze hier idd ook. En daarnaast had de juf het nog over een systeem waarbij ze naar de sociaal/emotionele vaardigheden kijken.
Een observatiesysteem is een systeem waarmee de leerkracht kinderen observeert aan de hand van onderdelen als taal/woordenschat, rekenen, sociale ontwikkeling maar ook motoriek enz. Voorbeeld is KIJK of GOVK. Vaak gebruiken ze dat inderdaad ook als rapport. Zo te lezen gebruiken ze dat bij jou op school waarschijnlijk ook.