Wat is er toch veel veranderd in die 8 jaar. Toen mijn zoon net naar school ging had je het leerlingvolgsysteem. Staat mij nog wat te wachten als dochter in februari naar school gaat. Cito voor kleuter.s ??
Ging bij ons altijd zo.. Sinds dit jaar doen ze het echter 2 aan 2 op de computer. (Wel op 2 computers dus)
Cito is toch om het leerlingvolgsysteem te vullen? Maar ik hoor nu dingen over de NSCCT. Een andere testmethode die misschien de cito gaat vervangen op onze school.
Bij ons hebben ze Parnassys. Adaptief op de computer (juf erbij). Dochter zit nu in een 0-groep en daar testen ze nog niet. Maar ze is er uitgepikt om toch een toets te maken, omdat ze er duidelijk uitspringt in de klas. Ze had een C score voor een eind gr1 toets. Vonden wij best raar, aangezien ze al aardig leest, schrijft en rekent. Ik heb de juf nagevraagd, en die was er nogal vaag over. Ze loopt duidelijk voor op bepaalde onderdelen, maar ik wil wel graag weten waar ze dan 'minder' in is? Maar dat wilde/kon ze niet zeggen ofzo.
Hier doen ze ook de toesten (SBO) Laatst bij een gesprek op school kreeg ik te horen dat hij de toetsen heel goed had gemaakt, en hij straks zoiezo door kan gaan op vmbo-t/havo niveau Heeeeel mooi nieuws natuurlijk, maar dat ze zoiets nu al toetsen
Hebben ze dat echt zo gezegd, of meer van: het niveau wat hij nu heeft, staat meestal gelijk aan leerlingen die eind basisschool doorstromen naar... Nu al een schooladvies lijkt me wel een beetje heel erg stug namelijk
Cito is een leerlingvolgsysteem, het klinkt allemaal heel officieel en zwaar omdat de eindtoets van groep 8 ook door Cito ontwikkeld wordt. Cito is slechts een instantie die toetsen maakt en de opzet van de toetsen die afgenomen worden in groep 1 t/m 7 is om de ontwikkeling van kinderen bij te houden en adequaat op te kunnen treden als blijkt dat kinderen ergens een achterstand oplopen. Vaak is dit met extra hulp te verhelpen zodat het kind verder gewoon mee kan komen met de lesstof. De opzet van de toetsen zijn natuurlijk voor groep 1 en 2 anders dan voor de rest van de groepen. In groep 1 zou een vraag kunnen zijn: zet een streep onder het plaatje met 3 ballen. Echt wel op de leeftijd afgestemd dus. En geen vette onzin dus, maar juist heel handig. Het afnemen en interpreteren van de toetsen en toetsgegevens kost de leerkracht heel veel tijd dus een beetje meer waardering kan heus geen kwaad hoor. Ze doen het om jouw kind beter te maken en te helpen! Parnassys is geen toets maar een programma waar de leerkrachten de scores van de kinderen invoeren om zo na een aantal toetsen ontwikkelingsgrafieken ed te kunnen maken. Sommige scholen voeren alle scores hier in ( ook van de methodegebonden toetsen) en maken met dit programma de rapporten. De Cito toetsen kunnen ook op de computers genaakt worden, naar dit is heel duur, dus de meeste scholen gebruiken de boekjes.
Nouja, nog niet zo letterlijk natuurlijk, maar wel als hij zo doorging hij dat niveau kon gaan doen..
Maar da's dan toch meer om aan te geven waar hij zit? Vind dan niet zo raar dat ze daar even een plaatje bij schetsen, dan heb je ook een beeld van hoe je kind het doet ten opzichte van het gemiddelde...
Nee, ik ook niet, maar mijn man is daardoor bijvoorbeeld wel op de mavo terecht gekomen en niet op havo/VWO. Zijn ouders hebben beiden alleen lagere school, en de leerkracht daar nam aan dat havo dan vast te hoog gegrepen zou zijn Tja, als ze toen ook een dergelijk toetssysteem hadden gehad, had dat schooladvies wat objectiever kunnen zijn en was hij terecht gekomen op een plek die aansloot bij zijn capaciteiten... Ik ben er wel blij mee dus
Hmm en ik las dat Cito verplicht wordt in 2015.... Ben benieuwd Hoop niet dat z Edit echt gaan doorvoeren trouwens. Anders krijg je net zoiets als met het CBR.. Zulke dingen zouden niet in handen van een bedrijf moeten zijn. Althans.. In mijn beleving.
Ik kreeg teouwens net deze url doorgestuurd. Interessant om te lezen als je je afvraagt hoe en wat mbt Cito en kleuters. Waar ik alleen enorm van stond te kijken is dat de digitale toets blijkbaar adaptief is. Maar ged.. Lees voor jullie zelf Het is geen pro of anti... Gewoon hoe het werkt. Cito-toetsen voor kleuters
Ik denk dat zo'n toets zeker nuttig kan zijn, maar alleen als aanvullend materiaal. @Rozemarijke, 30 jaar geleden hadden ze toch ook al allerlei testmethoden? Dus ik neem aan dat het advies van jouw man niet puur gebaseerd was op wat de leraar vond? Of is hij zo oud ?
Hmm mijn Cito van... 25 jaar geleden gaf aan havo/vwo met voorkeur voor vwo. Mijn leerkracht vond dat onzin en adviseerde mavo. Mijn ouders vonden zijn mening onzin en stuurden me naar de havo. Daar snapte ik niets van hoe je moest leren voor een repetitie of het maken van huiswerk... Als het niet vanzelf ging kon ik het niet. Eindresultaat: een mavo diploma. Als iemand ooit had bedacht dat het niet goed was dat ik altijd uit het raam zat te kijken.. Was dat vast anders afgelopen. Ooit een iq-test gedaan en ik scoorde veel hoger dan het gemiddelde iq van de gemiddelde vwo leerling. Jammer dat niemand me had vertelt dat als je iets leert dat betekent dat je er dus tijd en energie insteekt en hoe je dat het handigst zou kunnen aanpakken Cito had gelijk... Maar mijn schoolmeester uiteindelijk ook dus. Alleen lag dat niet aan mijn cognitieve capaciteiten (die de cito meet) maar aan mijn (non existente) schoolse vaardigheden
Overigens zie ik wel nut in 2x per jaar een toets afleggen die meet hoe je je bevind ten op zichte van het gemiddelde en ten op zichte van vorige jaren. Alleen moet het daar wel bij blijven. Een hulpmiddel, geen doel op zich.
Tja, bij mij was het andersom. Cito adviseerde havo en school vwo. En dat heb ik ook gewoon gedaan, eerste jaren met allemaal 9's en 10'en. Enige waar ik altijd minder in ben geweest is tekstverklaring (wat volgens mij bij cito erg belangrijk is?) en luisteren. En in mijn basisschooltijd werd er ook al regelmatig getoetst, nu is dat nog veel meer natuurlijk. Maar ik zie niet zo heel veel verschil. Het blijft een aanvullend iets.
Een eindtoets wordt wel verplicht. Maar dan of het specifiek de cito wordt is de vraag. De school van mijn oudste wil niet vergelijken met andere kinderen (montessori). . Ze vergelijken het kind dus vooral met vorige scores (leer-curve) en vooral de huidige prestaties in de klas. Vandaar dat er minder op kennis (cito) gaat worden getoetst en meer op capaciteiten. Dan haal je onderpresteerders er ook eerder uit.