Het moet idd voor de inspectie, maar dat is de enige rede dat we het doen. Je kijkt heel de dag door naar de kinderen, wij hebben een observatielijst om te kijken hoe ver de kinderen zijn. Denk je dat ouders er op zitten te wachten dat hun kind in groep 1 getoetst wordt???? Laat spelen die kinderen, leren ze 100x meer van dan: "zet een streepje onder de spin"
Ik heb het idee dat je keihard anti Cito kleutertoetsen bent. Binnen welk onderwijsconcept werk je? Ik ben voorstander van vroegtijdig toetsen en dit belemmert het spelen echt niet (die twee keer een week per schooljaar). Het levert veel onafhankelijke en objectieve informatie op en ik vind het waardevol om vroegtijdig hiaten op te sporen.
Mja er staat ook nergens dat je iets moet leren van de Cito En echt verplicht is het volgens mij ook niet... Een alternatief is ook prima. En het is logisch dat niet alle kinderen alle vragen goed moeten hebben.. Anders weet je nog niet wat ze kunnen. Als je een auto maximaal 100 laat rijden... Weet je nooit of hij ook 120 kan. Dus rij je naar Duitsland waar je wel 200km kunt rijden op de snelweg om te kijken hoe hard jouw auto nou eigenlijk kan. En dat hij dan geen 200 haalt is niet erg.. Want je wilde weten hoe ver hij kwam. Je doel was niet om 200 te rijden maar om te weten waar het maximum ligt.
Ze toetsen toch geen week? Hier was het volgens mij voor iedereen in een ochtend (of 2? Maar ik dacht maar 1) al klaar. De juf is er wel langer mee bezig.. Maarja die had toch al geen tijd om te spelen
Ligt er aan hoe je de toets afneemt en welke toetsen je afneemt. Je kunt in twee keer een ochtend klaar zijn. En voor de juf is zowel de toetsafname als het resultaat zeer interessant.
Wij doen het bewust niet op de pc omdat we willen zien wat kinderen doen, tegelijkertijd zie je concentratie, werkhouding, doorzettingsvermogen, minder foutengevoelig dan pc etc. Erg waardevol.
Mja hier had ze halverwege het jaar een D en een nog-net-C-maar-bijna-D zegmaar En juf had geen idee hoe dat kwam. Toen ik opperde het eens op papier te doen en te kijken wat ze doet.. Werd het afgedaan als onbelangrijk want in het lvs komt ze wel goed naar voren. Ik zou dan juist graag willen weten wat er mis ging tijdens het toetsen maar juf blijkbaar niet. (En ikzelf was er vrij snel achter na even doorvragen.. Had ze niet eens de Cito nog een keer voor af te hoeven nemen..) Resultaat was dat ik geheel tege mijn principe in thuis heb zitten uitleggen wat de bedoeling is en hoe het werkt. Ik vind dat iets voor de juf... En spontaan was de D een hoge C En de C was ineens een B En ze hoeft van mij echt niet perse de beste van de klas te zijn.. Maar het is wel fijn als er uit komt wat er in zit. Of dan toch minstens een beetje
Bij mijn faalangstige dochter heb je een beter beeld van wat ze kan door observeren dan van de toets. Het enige wat we weten is dat ze bang is om fouten te maken en dichtklapt. Maar misschien speelt dat wel minder als ze 6 jaar is. Ik zou het erger vinden als de juf zonder toets geen/weinig beeld heeft en als je het van een toets moet hebben. Ik ben niet tegen toetsen, maar ik snap je dus wel, Sunlover!
Zelfde probleem hier.. Toch heeft ze hem deze keer (voor het eerst!) best aardig gemaakt. Ik heb de toetsen gezien en er staat niks in wat ze nog niet kon voordat ze naar school ging.. Maar goed.. Ze had wel hele lage Cito scores. En dan ben ik blij dat juf verder kijkt dan de Cito. En wat minder blij dat ze geen enkel nut zag in kijken wat er mis ging. Wetende dat ze de rest van d'r schoolcarriere nog regelmatig Cito-toetsen moet maken en uiteindelijk eenzelfde toets mede bepaalt naar welke school je gaat... Lijkt me dat toch handig om te weten. Anders is het enkel zonde van de tijd geweest. En heel flauw.. Faalangst of niet... Ze zal moeten leren om toetsen en repetities te maken. (Of je dat moet leren als je 4 bent is wat anders natuurlijk) Maar goed.. We gaan door naar groep 3... Zoals verwacht eigenlijk. En daar zien we wel weer verder. Toch weer echt iets heel anders dan de kleuterklas.
Saskia, waarom zou ze met die scores niet gewoon door naar groep 3? Prima scores toch (ondanks dat er wellicht niet uitkomt wat ze kan)? Ik vraag me zelfs af of de faalangst niet groter wordt van zo vroeg al toetsen. En of ze met 6 jaar en meer gewenning aan laten zien wat je kunt minder spanning zou hebben bij een toets.
Zoals genoemd: je hele leven zul je getoetst worden, op papier / observatie / gesprekken etc. Kinderen modellen, er zijn weinig kinderen die op kleuterleeftijd echt al het label faalangstig hebben. Natuurlijk, anders is spannend. Toetsen zijn anders, maar het is de taak van de leerkracht om dit te begeleiden. De leerkracht maak hoe het kind de toets maakt. Qua uitleg, instructie, randvoorwaarden, geruststellen etc etc. School en ouders moeten hierin samenwerken; wat heeft het kind nodig om te kunnen laten zien wat hij/zij kan? Je wilt een objectief beeld, niemand heeft iets aan een product dat niet klopt bij de verwachting die je van het kind hebt. En dan is het ook nog zaak om af te stemmen wat een kind er van moet weten. Je moet een visie op kleuteronderwijs en de daarbij behorende toetsen hebben.
Ik begrijp je reactie niet zo goed. Mijn kind is een grote uitzondering? Of haar juf deed het verkeerd? Waarom moet je dat zo doen (als je ziet dat een kind prima meekomt in de klas)?
Ik weet niet waar je aan refereert Lauwie. Ik denk dat je bedoelt dat mijn reactie gebaseerd is op jouw eerdere bericht over je faalangstige dochter. Kinderen, en zeker kleuters, zijn gebaat bij structuur en duidelijkheid. In een toetsperiode valt dit even weg, er wordt immers anders gewerkt dan gewend. De leerkracht maakt hierin het verschil. Zij (ik ga even uit van een juf) moet de kinderen begeleiden in dit proces. Als jouw kind faalangstige kenmerken heeft (ze zal vast nog niet getest zijn op faalangst dus vandaar mijn term faalangstige kenmerken) is het zaak om als ouders en leerkracht af te stemmen wat je kind nodig heeft op school en van jullie als ouders. Wat zorgt er voor dat ze zich goed kan ontwikkelen? Wat heeft ze nodig? Toetsen horen er het hele leven bij, ook bij de kleuters. Het zijn onafhankelijke meetmomenten waarin kinderen op een bepaalde leeftijd in een bepaald moment van het jaar landelijk gezien vergeleken kunnen worden. Dit vind ik goed. Objectief en met een doorgaande lijn. Zo weet je waar een kind goed in is en wat ontwikkeld kan worden. Observaties zijn subjectiever. Prima voor erbij, maar niet alleen maar.
De toetsen halverwege het jaar... Had ze D gescoord.. En dat is dus niet voldoende voor groep 3 Overigens wordt hier mer de kleuters helemaal niet gezegd of ze iets goed of fout doen tijdens de Cito... Dus heeft het in theorie helemaal geen invloed op faalangst.