Onze zoon heeft afgelopen maandag een vaardigheidstest en een intelligentieonderzoek gedaan op school, uitgevoerd door een orthopedagoog. Hij is 6,5 en zit in groep 3. De vraag om deze onderzoeken kwam van de school, de juf weet niet zo goed meer hoe ze hem moet benaderen en uitdagen, hij leert onwijs snel en denkt op een andere manier dan hoe de lesmethode bedoeld is. Inmiddels begint dit tot strubbelingen te zorgen. Omdat hij nogal een bijzondere ontwikkeling heeft doorgemaakt hebben ze gevraagd of ze hem mogen doortoetsen. We hebben echter vrij weinig uitleg over het onderzoek zelf gekregen. Vaardigheidstest was het doortoetsen op AVI-niveau, en daar kwam M6 uit. Op zich niet verrassend. Heeft iemand ervaring met de intelligentietest vanuit de school? Volgens hem bestond deze uit maar 13 vragen en was het binnen een half uur klaar. De resultaten gaan we over 3 weken horen van de orthopedagoog, de juf weet er inhoudelijk ook niks van. Ik vind het nogal apart, weet niet zo goed wat ik wel had verwacht. Maar ik had iig niet verwacht dat ze obv 13 vragen gaan bepalen op welk niveau hij benaderd kan worden op school.
Een intelligentieonderzoek zou gewoon een officiële test moeten zijn als een WPSSI, WISC of RAKIT. Dat het door school gefinancierd wordt zou geen verschil moeten maken. De WPSSI en de WISC bestaan dacht ik wel uit 13 onderdelen, maar binnen die onderdelen uit meerder vragen/ opdrachten. Binnen een half uur kan dat niet klaar zijn. Edit: mijn dochter deed ruim een uur over de WISC, WPPSI was langer maar daar had ze een langere pauze
Jelle Is vorig jaar getest Door een psycholoog en hij is een hele ochtend bezig geweest, van half 9 tot 12 uur. Dat was wel de test voor 8+, misschien dat leeftijd ook nog iets uitmaakt. Maar over het algemeen denk ik dat je in 13 vragen de intelligente van een kind niet goed kunt meten.
Nee, dat vind ik ook. Het rare is dat we in het voorafgaand gesprek nooit gepraat hebben over intelligentieonderzoek, want dat hoeft van ons helemaal niet. Ze wilden een vaardigheidstest afnemen, dus CITO doortoetsen. Pas een paar dagen voor de toets is dit gewijzigd en ook niet meer toegelicht. Ga vandaag toch bij de juf navragen wat ze precies hebben afgenomen. De vragen die hij thuis noemde klinken iig niet als CITO vragen.
Ik ben benieuwd, word vandaag teruggebeld door de IB-er. Kreeg vanochtend van de juf te horen dat de IB-er op het laatst heeft voorgesteld om uitgebreider te toetsen. Maar wij zijn niet meer geïnformeerd, hier ben ik überhaupt niet blij mee.
Wat voor soort intelligentietest hebben ze afgenomen? Mijn zo'n heeft de WISCIII gehad als ik me goed herinner en dat duurde eerder rond de 3 uur dan een half uur. Daar moet je inderdaad vooraf ook voor tekenen als ouder.
Hmm ik zou eens vragen of ze een naam hebben van die toets. Dan kun je zelf wel opzoeken wat het is. Misschien is het meer een vaardigheidstoets ofzo.. Maar een intelligentietest op die leeftijd is meestal de WISC of RAKIT. En de wisc bestaat wel uit 13 onderdelen.. Maar dat is geen half uurtje werk (Wij waren 2 ochtenden bezig..) Volgens mij is de RAKIT minder verbaal maar kost het ongeveer evenveel tijd.
Ik heb er geen ervaring mee maar zou het zeker navragen, een intelligentie test die binnen een half uur klaar is klinkt vreemd in mijn ogen.
ze bedoelen met 8+ rokit denk ik. wipsy gaat tot 8 jaar. maar rakit is vanaf 5 tot 12 jaar.dat is beter omdat het meer detail info geeft over het kinds intelligentie en werkwijze. ze duren wel langer dan een uur. tenminste als het kind ontzettend slim is kan wel heel snel klaar zijn. en heel snel klaar door niet echt mee te werken. begint makkelijk en wordt steeds moeilijker. er zijn ook verplichte pauzes. maar onder 1 uur kom je echt niet. het kan ook zo zijn dat de mevrouw een specifiek vraag had en daarom slechts een of 2 onderdelen toepast. kan hij logisch denken? hoe ver is hij in ruimtelijk inzicht etc.
als er een specifiek vraag is en geen vraag naar totaal IQ score, dan kun je kijken hoe het kind doet in een specifiek skill. kun je klaar zijn binnen 15 mn. een onderdeel , of 2.
Iep.. Je moet even teruglezen... Kindje van TS is 6 trouwens. En als diegene het een "intelligentieonderzoek" doet... Is het niet een deel van de test lijkt me. Maar misschien gewoon iets heel anders. Zoals bijv dat ze bij de kleuters ook weleens de schoolrijpheidstest bedoelen terwijl ze dan doortoetsen zeggen etc etc. Zit me net te bedenken.. Zou ze niet bedoelen dat ze gaan testen op welke manier hij denkt... Bijv of hij een beelddenker is en/of dat hij topdown denkt (school werkt bottom-up.. Oftewel bij het begin beginnen met open einde. Terwijl topdown werkt met een duidelijk zichtbaar doel waar je terecht wil komen en dan aan de hand daarvan bepalen hoe je er komt. Voor veel slimme kinderen de enige manier van denken.. ) Dat kan prima in een half uur EN dat is informatie die heel waardevol is voor de school bovendien. Edu & ik :: Beelddenken, wat is dat nou eigenlijk?
Ze hebben dus WISC-III afgenomen, zonder schriftelijke toestemming van ons. .. De test duurde de hele ochtend overigens, hij was die ochtend maar een half uur in de klas geweest. Vandaar die verwarring. Inderdaad 13 onderdelen. Wij zijn op zn zachtst not amused over het gebrek aan communicatie, ben ik helemaal niet gewend hier. Ze geven aan dat het puur voor interne beoordeling van zijn niveau is omdat het meer inzicht geeft dan alleen doortoetsen, en dat ze het eerst met ons gaan bespreken voordat de resultaten vastgelegd gaan worden.. maar toch...
Saskia: duikster zei dat het bij haar kindje om een 8+ IQ test was. het kindje van TS van 6 jaar kan wipsy(4-8 jaar) of rakit2(5-12 jaar) doen. scholen hebben ook een vragen lijst waaruit een IQ schatting kan komen. Ik zou het echt vragen als ik TS was. omdat een IQ test 2 jaar afstand regel heeft. ze moet weten wat zij gedaan hebben.zodat een te vroege herhaling uitgesloten wordt. intelligentie onderzoek kan echt alleen als een onderdeel gebruikt worden. maar je moet dan echt een specifieke doel hebben. waarmee het kindje worstelt.
spreek de persoon die het gedaan heeft aan. zeg dat jij de uitslag eerst met haar wil bespreken en daarna de school met jouw toestemming de info mag krijgen. want de school heeft geen recht op die gegevens. jij hebt de recht. tenzij je toestemming tot delen gegeven hebt. wat gek is dat!
Ok goede tip, wij hebben over 3 weken het gesprek met de orthopedagoog, die heeft wat uit te leggen, ze had het moeten controleren. De IB-er zou erbij zitten, maar dat gaan we in eerste instantie weigeren. Ze zei aan de tel dat zij onze toestemming om door te toetsen ook als akkoord voor deze test zag :x
En niet onbelangrijk.. Je 6-jarige een test laten maken die niet genormeerd is voor 6-jarigen.. Geeft niet echt een betrouwbaar resultaat en dat moet zo'n orthopedagoog toch ook wel weten