Ik was even benieuwd naar jullie mening. Ik moet in het ziekenhuis bevallen, omdat ik bij mijn eerste een keizersnee heb gehad en je dan bij een volgende bevalling risico loopt op het scheuren van de baarmoeder daar waar het litteken zit. Ik kan in principe dit keer gewoon natuurlijk bevallen en wil dat ook heel graag. Tot 36 weken ben ik onder behandeling van een verloskundige geweest en ben daarna overgedragen aan het ziekenhuis dat zeer dicht bij mijn huis is en waar ik de vorige keer ook ben bevallen. Nou heb ik van de week in een uitzending van Zembla over babysterfte in Nederland gehoord dat er schijnbaar in de meeste Nederlandse ziekenhuizen na kantoortijden en in het weekend geen gynaecoloog en OK team aanwezig is. Deze mensen hebben wel dienst en worden indien nodig opgeroepen, maar ze moeten allemaal van huis komen, waardoor het wel 30 tot 60 minuten kan duren voordat ze in het ziekenhuis aanwezig zijn en klaar zijn om actie te ondernemen. Het op deze tijdstippen wel aanwezige personeel bestaat uit verpleegkundigen en artsassistenten. In de uitzending was een vrouw aan het woord die net als ik in het ziekenhuis moest bevallen wegens een eerdere keizersnee. Tijdens haar natuurlijke bevalling ('s avonds laat, dus buiten kantoortijden) scheurde haar baarmoeder. De vrouw schreeuwde het uit van de pijn, de artsassistent was duidelijk in paniek en de vrouw moest direct naar de OK. Doordat er geen OK team aanwezig was en het zeker een uur duurde voordat de vrouw enige vorm van pijnstilling kreeg (Want er was ook geen anestesist aanwezig) en de spoedkeizersnee veel te laat van start ging is haar kindje uiteindelijk gestorven. Normaal gesproken word ik niet zo bang van allerlei enge verhalen. Maar omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat er ALTIJD een team aanwezig is om als het nodig is direct actie te ondernemen en dat nu dus blijkt dat dit heel vaak niet het geval is, maak ik me toch wel ongerust. Ik moet juist in het ziekenhuis bevallen omdat ik, een klein, maar toch degelijk aanwezig, risico loop. Dan mag je er toch vanuit gaan dat je direct geholpen wordt als dat nodig is? Dat er op zijn minst een gynaecoloog aanwezig is met jaren ervaring die weet wat ie doen moet? Vandaag heb ik tijdens mijn controle in het ziekenhuis gevraagd of er daar wel een OK team 24/7 standby staat en dat is dus niet het geval. In een ander ziekenhuis in mijn stad, een universitair ziekenhuis, is dat wel het geval. Maar daar sta ik dus niet onder controle, ik ben daar nog nooit geweest, weet dus niet hoe alles werkt rondom de bevalling enz. Ik kan nu elk moment bevallen. Wat zouden jullie doen? Geen enkel risico lopen en toch overstappen (als dat nog kan)? Eerlijk gezegd zie ik dat ook niet zo zitten, omdat het zo'n gedoe is, maar het zal je maar gebeuren dat je achteraf toch denkt had ik maar....... Sorry voor het lange verhaal!
Als jij je er beter bij voelt en het kan gewoon zou ik dat zeker doen.. Je moet daar niet gaan liggen en bang zijn tijdens de bevalling dat er iets mis KAN gaan en er eigenlijk niemand is die je kan helpen.. Ga er anders deze week even op gesprek en kijk dan verder.. Je moet gewoon doen waar jij je het prettigst bij voelt...
Nr. 1 is dat je je op je gemak voelt. Je kan in je achterhoofd houden dat er echt ook arts-assistenten die wel weten hoe ze in een dergelijke situatie moeten en kunnen handen, maar als je je er prettiger bij voelt om naar de academie te gaan zou ik dat doen. Mag ik vragen welke ziekenhuis dat is?
als jij je niet op je gemak voelt zou ik overstappen, al is het tijdens de bevalling. ik vind zon risico groot genoeg om je beslissing daarvan af te laten hangen. (maar wat zeg ik, ik ben overgestapt van ziekenhuis omdat mijn oude er uit zag alsof het tijdelijk door het rode kruis was neergezet en mijn nieuwe een gezellig winkelcentrumpje beneden heeft. qua kwaliteit van zorg waren ze gelijk, maar ik wilde niet bevallen in iets wat voor mijn gevoel in elkaar kon storten als ik te hard perste.)
Ik weet niet waar je woont maar hier kan je tijdens de bevalling nog gewoon kiezen voor een ander ziekenhuis, als jou dat zekerheid geeft dat er altijd een team aanwezig is dan zou ik het doen.
Bedankt voor jullie reacties! Inmiddels is de grootste angst wel weer een beetje weggeebt.... Ik woon in Rotterdam en zat er dus over te denken om naar het Erasmus MC te gaan. Overigens hoorde ik van een vriendin die huisarts is dat ook al is er een OK team aanwezig, er ook een gynaecoloog moet zijn die 's nachts aanwezig is. En dat is, ook in een academisch ziekenhuis, lang niet altijd het geval. Ik denk dat ik dus bij mijn eigen ziekenhuis (SFG) blijf. Wel fijn om te weten dat ik zelfs tijdens de bevalling nog naar een ander ziekenhuis mag overstappen mocht ik dat willen. En Dreamtheatre (goeie band trouwens!): je hebt helemaal gelijk dat je zegt dat veel (vooral ouderejaars) artsassistenten heel goed weten wat ze kunnen en moeten doen. Ik heb er dus maar gewoon vertrouwen in dat het goed gaat (maar hoop nog steeds wel dat ik tijdens kantoortijden beval )
Hoi hoi, Ik zou zeker kiezen voor een ander zh. Het is niet niks. Ik hoop dat je de juiste keuze maakt. Liefs
Ik zat met hetzelfde dilemma na het zien van die uitzending. Ook ik heb 4,5 jaar geleden een keizersnee gehad en moet nu in het ziekenhuis bevallen. Ik vroeg mijn vk hoe dat in Gorinchem is geregeld, maar ook daat is geen OK-team aanwezig. Wel wonen de meeste gynaecologen in Gchem zelf, dus kunnen ze snel in het ziekenhuis zijn. Maar ook ik hoop netjes tussen "nine to five" te bevallen...