Collega wil scheiden. Nu nog getrouwd, maar man betaalt niets meer. Wat nu?

Discussie in 'De lounge' gestart door Rosa Canina, 10 jan 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    #21 Rosa Canina, 10 jan 2018
    Laatst bewerkt: 10 jan 2018
    Bedankt allemaal voor de antwoorden. Hier ben ik heel blij mee!

    Aan het eind van de middag heb ik naar het juridisch loket gebeld en wat dingen voorgelegd. Hier kwam uit dat zij als eerste een advocaat moet bellen. Zij hebben me een telefoonnummer gegeven van een advocaat die op toevoegingsbasis werkt.
    Ik heb haar ook nog gebeld en zij had al een advocaat zei ze (die ook op toevoegingsbasis werkt, al betwijfel ik dat), maar die zet dus geen zoden aan de dijk. Ze heeft een eenmalige bijdrage gedaan van 400 euro, maar ze krjigt nu nog hoge rekeningen van die advocaat die ze niet kan betalen. Ik heb haar dus gezegd heel gauw een andere advocaat in de arm te nemen. En gezegd te bellen naar degene die het juridisch loket aan mij doorgaf. Hierna moet ze het juridisch loket bellen omdat ze aan moet kunnen tonen wat haar inkomsten zijn en zo krijgt ze dan de advocaatkosten grotendeels vergoed, als ik het goed heb begrepen.
    De advocaat zou dan ook gelijk een vordering moeten indienen voor alles waaraan hij niet meebetaald heeft. (via een aangetekende brief denk ik) Dat krijgt ze dan met terugwerkende kracht als de zitting voorbii is. Maar ja hoe moet ze het dan in de tussentijd zien te rooien?

    De hypotheekverstrekker (ING) heeft zij ook ingelicht over haar situatie en zij hebben contact opgenomen met haar (bijna) ex man. Hij geeft aan dat zij de hypotheek moet betalen omdat zij in het huis woont. (wordt ook van haar rekening afgeschreven) Wij weten uiteraard dat de regels zo niet zijn, maar als hij nu niet betaalt, wat dan? Waar moet je dan aankloppen?

    Maatschappelijk werk is ze ook bekend mee, maar dat ging meer over de omgang van vader met dochters en een gesprek met de kinderen apart. Het draaide hier vooral om hen.

    Dat idee van een brief opstellen vind ik een heel goed idee. Daar ga ik haar zeker bij helpen! Dat ze alles moet noteren en overal kopijen van moet maken heb ik ook gezegd tegen haar.
    Ik hoop dat de nieuwe advocaat doortastender te werk gaat en heel gauw een verzoek tot echtscheiding en een vordering indient en dat zij dan zo snel mogelijk van deze vervelende man af is.

    Bedankt voor alle hulp tot nu toe!

    P.s: zou een advocaat die werkt op toevoegingsbasis werkt die zaken niet onderop de stapel leggen omdat ze daar verhoudingsgewijs toch niet zoveel aan verdienen? Heef iemand hier ervaring mee?
     
  2. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Ze zijn in Iran getrouwd, maar toen ze in Nederland kwamen is hun huwelijk omgezet naar een vorm die wij hier in Nederland hebben. Haar man zei inderdaad dat hij weer de Iraanse rechten in het huwelijk wilde laten gelden, maar dat heeft ze gelukkig niet gedaan. Aan een advocaat uit Iran heeft hij dus niet zoveel hier.

    En als de hypotheek 3 maanden niet betaald word, neemt de bank het huis over. Dat moet je volgens mij ook niet willen. Maar ze kan het niet te koop zetten zonder zijn toestemming en dat zal hij ook wel niet geven. Hij doet er alles aan om haar klein te krijgen.
     
  3. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.178
    10.716
    113
    Eerlijk, ook de helft van de hypotheek kan ze niet opbrengen met dit salaris, en hem uitkopen gaat ook niet lukken. Ze zal dus ofwel aanzienlijk meer inkomsten moeten gaan verwerven, of verhuizen. Sowieso kom je met twee kinderen niet rond van dit bedrag, zelfs als je elk toeslagje en kwijtscheldinkje bij elkaar schraapt. Ze kan hem denk ik formeel meedelen dat het huis verkocht gaat worden, hij heeft nu de kans om mee te denken anders regelt zij het, en als de verkoop eenmaal rond is heeft zij nog een vordering op hem voor de helft van de hypogheekbetalingen die ze alleen heeft moeten ophoesten.
     
  4. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Wat uitleg over de toevoeging:

    De advocaat vraagt bij de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org) een toevoeging aan. De RvR checkt het inkomen en vermogen en op basis daarvan wordt bepaald of een toevoeging wordt afgegeven. Afhankelijk van je inkomen wordt een eigen bijdrage vastgesteld. De laagste eigen bijdrage in familierechtzaken is €340,-- maar met een doorverwijzing van het Juridisch Loket gaat daar nog een korting van €53,-- af.
    De toevoeging dekt alleen de kosten die de advocaat maakt. Aan het einde van de zaak dient de advocaat een declaratieverzoek in bij de RvR en krijgt dan een vergoeding voor de gewerkte uren.

    Kosten die niet onder de toevoeging vallen zijn bijv. het griffierecht (een vastrecht dat de rechtbank heft voor het voeren van een procedure) en de kosten voor het opvragen van uittreksels bij de gemeente. Die kosten moeten mensen zelf betalen.

    Een goede advocaat behandelt een toevoegingszaak hetzelfde als een zaak van een betalende cliënt!

    Verder nog vragen? Roept u maar! (Ik werk (als secretaresse) op een advocatenkantoor waar we oa gespecialiseerd zijn in personen- en familierecht).
     
  5. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Bedankt voor je concrete antwoorden. Hier kan ik écht wat mee. Stap 1 is gezet. Weet niet of ze de door mij opgegeven advocaat al heeft gebeld, maar dat hoor ik nog. Weet ook niet of ze al bij de gemeente is geweest. Ik ga het vragen en zo nodig hierbij helpen.
     
  6. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Wat fijn om iemand hier te treffen met verstand van zaken. :) En dat je ook antwoordt! Als ik nog vragen heb ga ik ze zeker stellen.
     
    Ffion vindt dit leuk.
  7. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Maar ze heeft toch toestemming van die man nodig om het huis in de verkoop te doen? Ze zal waarschijnlijk wel meer kunnen gaan werken, maar op dit moment gaat het niet lukken denk ik. Nog even doorgaan zo en ze is uit de running. Ze ziet er ook niet meer uit, volledig uitgeput :(
     
  8. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Uiteraard kan het huis niet verkocht worden zonder zijn medewerking.

    Als hij onwelwillend blijft om de hypotheek (mee) te betalen en/of mee te werken aan de verkoop van de woning kan er ook een procedure gestart worden om van een rechter vervangende toestemming te krijgen om tot verkoop van de woning over te gaan.
     
  9. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Volgens mij is er nog geen echtscheidingsverzoek ingediend. De advocaat (die zegt op toevoegingsbasis te werken) heeft haar man alleen een email gestuurd, maar daar reageert hij niet op. Verder doet die advocaat volgens mij niet veel. Moet je als je gefinancierde rechtsbijstand krijgt de kosten zelf voorschieten. Ik neem toch aan van niet?
     
  10. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Ok, maar dit moet ze dan ook via een advocaat doen toch? Dan is het toch heel belangrijk dat ze nu eens een goede advocaat in de arm neemt die er echt werk van maakt. En dan zou ze hier ook gefinancierde rechtsbijstand voor krijgen? Bedankt voor je antwoord, ik wist niet dat dit ook kon.
     
  11. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Nee, je betaalt alleen die eigen bijdrage. Aan het einde van de zaak/procedure dient de advocaat bij de RvR een declaratieverzoek in en krijgt dan zijn/haar vergoeding.

    Het kan voorkomen, als bijv. de echtelijke woning wordt verkocht en er een flinke overwaarde uitkomt, dat de toevoeging wordt ingetrokken door de RvR en je de advocaatkosten alsnog zelf niet betalen. Maar ook dit gebeurt pas bij beoordeling van het declaratieverzoek dat de advocaat indient.
     
  12. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Ja, hiervoor zou een aparte procedure opgestart moeten worden, waarvoor ze overigens wel weer een nieuwe eigen bijdrage voor een toevoeging moet betalen.

    De advocaat vraagt dan een toevoeging aan voor de echtscheidingsprocedure, maar moet voor de procedure over de woning een aparte toevoeging aanvragen.

    Overigens moet meneer ook een advocaat hebben. Een echtscheidingsprocedure kan niet gevoerd worden zonder advocaat. Met de uitzondering dat als hij akkoord is met alles wat in het verzoek tot echtscheiding komt te staan (het verzoekschrift dat de advocaat indient bij de rechtbank) hij een referteverklaring kan ondertekenen. Maar aan jouw verhaal te lezen zal dat wel niet het geval zijn. Voor een inhoudelijk verweer ben je verplicht gebruik te maken van een advocaat.
     
  13. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Het huis heeft naar haar zeggen zo’n 60.000 euro overwaarde, maar goed ik weet niet wie dit geconstateerd heeft en het moet natuurlijk dan ook voor dat bedrag verkocht worden. Mocht de bank het huis overnemen als de hypotheek 3 maanden niet betaald is, zul je niet veel van die overwaarde terugzien vrees ik.
     
  14. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Het is overigens dom van hem om de hypotheek niet meer te betalen, want als de woning echt geveild zou moeten worden dan blijft er een restschuld over waarvoor hij ook aansprakelijk is. Is hij veel verder van huis...

    Ik denk trouwens dat een bank ook veel liever een gewone verkoop heeft, want dan is de opbrengst veel hoger en wordt er een groter deel van de nog openstaande hypotheekschuld afgelost. Maar goed, ik heb dan weer geen verstand van het bankwezen en heb geen idee hoe snel wordt overgegaan tot gedwongen verkoop.
     
  15. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Ok. Moet ze dan ook weer een nieuwe toevoeging aanvragen mbt tot die vordering of valt dat onder het verzoek tot echtscheiding? Hij wil een advocaat uit Iran nemen, maar dat zal niet veel nut hebben hier denk ik. En stel nou dat hij weigert een advocaat te nemen. Kan zij dan geen procedure starten? Hij wil haar namelijk in alles tegen zitten.
     
  16. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Eigenlijk zijn de twee belangrijkste zaken nu die gedaan moeten worden door een advocaat;

    1. Een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank
    2. Een aangetekende brief sturen naar haar ex waarop staat dat hij verplicht is mee te betalen aan de hypotheek of dat ze anders een procedure start om vervangende toestemming van de rechter aan te vragen en zo zelf tot de verkoop van het huis overgaat.

    Even kort samengevat dus...
     
  17. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Nee, een Iraanse advocaat kan niet.

    En jawel hoor een procedure kan je gewoon opstarten. Haar advocaat dient een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Dat wordt bij de rechtbank verwerkt en ingeschreven. Dan krijg je bericht terug vd rechtbank op welke termijn het verzoekschrift betekend moet worden aan verweerder (betekenen = officieel door een deurwaarder aan verweerder overhandigen). Verweerder krijgt dan een termijn om een verweerschrift in te dienen. Ik denk dat als hij zich niet tot een advocaat wendt en dus niet reageert er misschien wel toch een zitting wordt gepland zodat de rechter hem kan vragen waarom hij geen verweer voert. Maar dat weer ik niet zeker, want ik heb zo'n situatie nog nooit meegemaakt.

    Maar als je collega snel contact opneemt met de advocaat wiens naam ze heeft doorgekregen en een afspraak plant, dan kan de advocaat haar precies uitleggen hoe alles in zijn werk gaat.
     
  18. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Bedankt voor alle antwoorden Ffion!!!! Hier ben ik (en zij) echt ontzettend mee geholpen. :)
     
    Ffion vindt dit leuk.
  19. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Het is iig zaak om zsm een gesprek bij die advocaat in te plannen. Hij/zij weet ongetwijfeld welke stappen het best genomen kunnen worden. Het is wel gebruikelijk als advocaat om eerst een brief aan de wederpartij te sturen met daarin dat hij/zij optreedt namens cliënte en dat ze een echtscheiding wil. Dan wordt er een termijn gegeven waarbinnen verzocht wordt te reageren en als er dan geen reactie komt van de aanstaande ex-man of een advocaat die namens hem optreedt dan wordt overgegaan tot het indienen van een echtscheidingsverzoek.
     
  20. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Dat ligt aan wie de hypotheek verstrekker is. Bijna gen bank laat het tot veiling komen maar ze verkopen het onderhands in de vrije markt. Of eigenlijk geven ze jou langer de kans hem op de vrije markt te verkopen, zij hebben dan alleen het laatste woord voor akkoord over de prijs. Tenzij je regelmatig je betalingsafspraken schendt, dan gaat hij de veiling in.

    Voor zover ik weet is alleen Obvion heel moeilijk en veilt die snel.
     

Deel Deze Pagina