Uitkoken kolf etc. wat gebruiken tegen kalk?

Discussion in 'Borstvoeding' started by Poppe, May 28, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Poppe

    Poppe Bekend lid

    Dec 3, 2009
    504
    0
    0
    Rotterdam
    Wat kan ik aan het water toevoegen bij het uitkoken van de kolf, speentjes etc. om te voorkomen dat het zo'n naar stroef kalklaagje krijgt?

    Volgens het boekje van mijn kolf 'citroenzuur' maar wat is dat precies en waar koop ik dat? :( Is niet hetzelfde als citroensap (vers of uit zo'n plastic citroentje) neem ik aan?

    Kan het ook met azijn misschien? En moet het dan met huishoudazijn of met azijn die je gebruikt voor het koken?
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Natuurazijn (ik zou geen schoonmaakazijn gebruiken) en daarna dan even alles afspoelen.
     
  3. butt3rfly

    butt3rfly Actief lid

    Mar 8, 2008
    434
    0
    0
    omgeving Gouda
    Ik gebruik ook natuurazijn. Alleen niet voor de spenen, omdat die een azijnsmaak kunnen krijgen. Die spoel ik direct na het uitkoken (dus alleen in water, niet met azijn) af onder de koude kraan.
     
  4. tiruja

    tiruja VIP lid

    Jul 28, 2007
    6,837
    0
    0
  5. Poppe

    Poppe Bekend lid

    Dec 3, 2009
    504
    0
    0
    Rotterdam
    Ok, azijn! En hoe veel dan in een pannetje?
     
  6. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    Ik gebruik ook azijn, gewoon een klein scheutje. Spenen gaan er hier gewoon bij in. Heb even geproefd aan haar fopspeentje en zat geen azijnsmaak aan ;)
     
  7. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik vond die kalkaanslag ook vreselijk irritant. Ben toen overgestapt op een magnetronsterilisator; dan steriliseer je het hele boeltje met stoom. Dit laat zo goed als geen kalk achter. Dan hoef je niets aan het water toe te voegen, vond ik wel zo prettig.

    Mag ik even een offtopic vervolgvraag stellen? Hoe lang blijf je dat uitkoken ook alweer doen? Ik kan me gewoon niet meer herinneren hoe lang ik dat heb gedaan bij m'n oudste.
     
  8. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Ik blijf gewoon uitkoken totdat ik niet meer kolf en Lisa niet meer uit flesjes drinkt.
     
  9. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    Vanaf 6 maanden hoeft het niet meer. Hier doe ik het nu zo'n beetje om de dag.
     
  10. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Ik zou als je nog kolft en de melk soms langer wil bewaren wel de kolf en flesjes elke keer uitkoken.
     
  11. adi

    adi Niet meer actief

    Ik kreeg van mijn kraamzorg de tip om de kolf en flesjes vóór het uitkoken af te wassen met wasmiddel waar citroen in zit, daarna uitkoken. Dan krijg je geen kalkaanslag (ik vond het een eng idee om azijn toe te voegen toen)
    Deze tip werkt prima!


    Dit geldt voor het uitkoken van flesjes van kunstvoeding en moedermelk die zeg maar vers is gedronken uit de fles. Als je moedermelk wilt bewaren heb je verhoogde kans op bacterievorming en is het beter om te blijven uitkoken.
     
  12. Bri

    Bri Niet meer actief

    Het gaat bij mij inderdaad om afgekolfde melk, die soms wel wat langer bewaard wordt.
    Ik weet alleen nog dat ik vorige keer op een gegeven moment overging op alleen nog wassen in de vaatwasser, maar misschien kan ik beter blijven steriliseren zolang ik kolf.
    Dank voor jullie snelle reacties!
     
  13. jingels

    jingels VIP lid

    Jul 8, 2006
    7,742
    1
    0
    Als je flesjes gaat uitkoken ,was ze dan eerst altijd om met warm water en daarna afspoelen met koud water.
    Aan de pan met de te steriliseren flesjes en toebehoren ,kan je een scheut azijn toevoegen, dan blijven de flesjes mooi.
     

Share This Page