hier ook niet gedaan. we zouden de zwangerschap niet laten afbreken en ik wil geen punctie.. dus heeft het dan ook geen zin om een test te doen. heb het er goed over met z'n tweeen.
Wij hebben het bij de eerste niet gedaan en nu weer niet, omdat Het slechts een kansberekening is. Het kan een hoop onzekerheid teweegbrengen, terwijl er misschien niets aan de hand is. En omdat syndroom van down sowieso geen reden zou zijn voor ons om de zwangerschap af te breken.
Ik was 37 en wij hebben het niet gedaan. Simpelweg omdat wij heel blij waren met dit kadootje en het welkom was zoals het is gekomen. We hadden zoiets van: waarom zo'n test? We wilden de zwangerschap nl. toch niet laten afbreken. Ben je wel bereid om je zwangerschap tre laten beïndigen, dan kán zo'n test je een kansberekening geven. Maar dan heb je nog geen garantie op een gezond kindje, weet ik uit mijn omgeving. Het is een keus en een heel persoonlijke ook
Wij vinden een kansberekening ook te vaag. Wat komt, dat komt.... dus nee, wij laten het niet doen. (ik was 25 bij zwanger raken en nu dus 26, is ook leeftijdsgebonden kregen wij de uitleg)
Wij hebben er voor gekozen het niet te doen. Een zwangerschap afbreken is voor ons allebei geen optie, en wat het kindje ook heeft hij of zij is welkom. Het is ons kindje en we zijn er hoe dan ook blij mee! De 20weken echo doen we dan weer wel, met als enige reden: Als er wel iets aan de hand is weten we in ieder geval dat we in een andere ziekenhuis moeten bevallen, en kunnen we ons daarop voorbereiden.
Ja die 20 weken echo hebben we ook gedaan. Vooral ook, om eventueel te kunnen anticiperen op een andere bevalling, hadden er afwijkingen gevonden worden. Gelukkig is onze kleine drop een vooralsnog kerngezond meisje gebleken.
wij hebben het niet laten doen en ik zal het bij een volgende ook niet laten doen.ondanks dat wij down in de familie hebben het is sowieso welkom en daarbij is het een kans berekening. wij hebben het van dichtbij mee gemaakt dan ze een kans berekening hadden van 1 op 15000. en laten hun nu net die ene zijn dus ja z'n kleine kans en dan alsnog
Wij hebben het wel gedaan, ook al is het een kansberekening. Je weet dan tenminste of de kans hoog/laag is en je kan je ergens (wat dat dan ook is, qua beslissing) op voorbereiden. De keuze is heel persoonlijk. Volg je eigen gevoel hierin. Als je dit kindje, hoe dan ook, wilt laten komen, dan zou ik geen test laten doen.
Voorbereiden kun je je niet echt inderdaad. Bovendien wordt er maar op een paar dingen getest. Er zijn nog tig andere dingen die mis kunnen zijn zonder dat ze uit de combinatietest naar voren komen. Het is inderdaad alleen een kansberekening. Toch heb ik 'm wel laten doen bij mijn laatste zwangerschap, maar ik was toen 39 en geen 27. De kans viel gelukkig gunstig uit (1:590, wat bij die leeftijd heel netjes is). Als je vantevoren al weet dat je geen vruchtwaterpunctie wilt of de baby sowieso wilt laten komen, heeft de combinatietest ook weinig zin. Wij hechtten trouwens meer waarde aan de 20 weken echo. Daarop vallen in elk geval ook een aantal belangrijke dingen uit te sluiten (hartafwijkingen, schisis, open ruggetje etc.). Toen die goed bleek was de zwangerschap verder voor mij een stuk onbezorgder. Maar: garantie tot de deur, ook een 20 weken echo geeft je nooit 100% zekerheid.
hier wel laten doen, bij beiden zwangerschappen, ondanks onze leeftijd (onder de 30) - de redenen zijn eigenlijk al door de anderen gegeven. Uiteindelijk hebben ze overigens al diverse dingen kunnen bekijken die ze anders bij de 20-weken echo bekijken, dus onze vlos was naderhand wel erg positief over de verwachtingen van de 20 weken echo. Dus dat was achteraf mooi meegenomen.. we gingen iets relaxter de 20 weken echo in.
Wij willen het niet doen. Heb wel ff getwijfeld, puur enkel en alleen om dat we dan een extra echo zouden gaan hebben maar aangezien ik geen kindje laat aborteren gaan wij deze test niet laten doen. Ik betaal dan liever voor een extra pretecho.
Ondanks mijn leeftijd (35, bijna 36 jaar), gaan wij het ook niet doen, ook puur omdat wij verdere onderzoeken (vruchtwaterpunctie, vlokkentest) ook absoluut niet willen ondergaan. Wij laten ook geen kindje aborteren. Bovendien is een combinatietest slechts een kansberekening en een kindje met Downsyndroom is bij ons ook welkom.
Bedankt voor het starten van dit topic! Het is namelijk precies dezelfde vraag als die ik op het forum wilde stellen, maar dat hoeft nu dus niet meer. Nu ik hier heb gezien dat het mogelijk is dat je een kans van 1:15.000 hebt en dan toch een kindje met down krijgt, dan weet ik voor mezelf dat ik het niet ga doen. Ik had voordat ik zwanger werd bedacht dat ik de combinatie test wilde, als die uitslag slecht was een vruchtwater punctie en als die uitslag down of trisomie 13 of 18 zou aangeven, dan de zwangerschap afbreken. Nu ben ik zwanger en is de twijfel toegeslagen! Een punctie is het enige wat zekerheid biedt, maar wel risicovol. Pas na een geslaagde punctie en een goede uitslag kun je opgelucht adem halen, maar dan moet je het eerst wel ondergaan! Een kansberekening zoals bij de combinatie test zegt eigelijk niks heb ik nu wel gemerkt... Verder werk ik in het ziekenhuis op de verloskunde afdeling en heb ik helaas al meerdere keren van dichtbij meegemaakt dat een dramatische bevalling ervoor heeft gezorgd dat een gezond kindje toch zwaar gehandicapt werd. Bij een collega van mij ging het mis bij haar dochter na een vaccinatie voor rode hond of iets dergelijks. Een andere collega heeft een dochter met een bepaald symdroom wat niet gevonden wordt dmv een punctie, de 20 weken echo of wat dan ook. Je hebt in het leven inderdaad geen garanties helaas... Liefs, Caitlin
Wij hebben het wel laten doen ondanks ik 32 ben. Wij hadden een verhoogd risico, nl 1:75. Ik kon na de uitslag de volgende dag al in het ziekenhuis terecht voor een vlokkentest. Na 1 week kregen we de uitslag dat er geen afwijkingen werden geconstateerd. Dit geeft nu zoveel rust. Wij hebben vrienden met kinderen met handicap en mijn moeder werkt met zwaar gehandicapte kinderen en als ik zie hoe dat is, ben ik wel graag van te voren op de hoogte, al is het nu geen garantie voor een gezond kind. Succes met de keuze maken.