Hallo, Logopedie heeft Mn zoontje heel even gezien toen hij 2,4 jaar op aanvraag van ons. Hieruit kwam naar voren dat het contact en de gerichtheid wisselend waren maar is dat nou zo raar voor jongetje van die leeftijd? Zn score bij de taalstandaard was toen goed maar niet optimaal en kreeg dus adviezen. Jaa het is bezig bijtje maar thuis kan hij ook heerlijk spelen. Op de psz gebeurd er meer en reageert hij niet altijd gelijk op de vraag en kan hij ook lekker bezig Zn. Soms betekent dat dat hij iets niet afmaakt. Hij begrijpt alles prima maar hij heeft ook wel een kopje. Nu denk ik hij is nog geen 3 en er wordt veel verwacht qua stilzitten, concentratie etc. Terwijl voor ons de focus ligt op de spraak. Dit gaat thuis steeds beter op school langzamer. Nu krijg ik dit steeds te horen En dat het in de groep moest gebeuren. en soms heb ik het idee dat ze willen aansturen op dat er iets 'mis' is. Ze hebben het nog nooit met zoveel worden gezegd, alleen dat elk kind gezien mag worden. Ik vind het erg vervelend. Helemaal nu n jongetje in zn klasje, inmiddels ouder dan toen Mn zoontje getest is, ook is getest. De score was lager maar hier hoeft niks mee. Dit vind ik dan heel raar. Dat jochie is heel rustig maar praat niet. Komt de focus op Mn zoontje omdat hij bezig bijtje is? Herkent iemand dit? Ik heb gewoon echt zoiets van wat willen jullie?
Ik begrijp je verhaal niet helemaal. Je zoontje heeft dus een taalachterstand, werkt op school niet geconcentreerd en kan thuis dus thuis wel tot spel komen. Zoekt hij wel contact met anderen? Je schrijft hij begrijpt alles prima maar heeft wel een kopje. Bedoel je dat hij eigenwijs is en zelf graag zijn plan maakt? Hetis vervelend dat je meer krijgt rehoren dan anderen ouders maar is dat ook zo? Heb je het daar over met die ouders? Onze uk was ook opvallend in de groep, druk, overal maar even, weinig contact met anderen of hij deed gekke dingen. Ik kreeg bijna elke week wel te horen dat hij niet wil luisteren of er niks mee doet, wel is hij heel taalvaardig. Andere ouders kregen vaak leuke dingen te horen. Waar een ander met 10 min buiten de deur stond tijdens de 10 min gesprekken zaten wij er 1 uur! Onze uk kreeg een "verkeerde" aanpak, hij heeft een ontwikkelingsvoorsprong en zijn onhandige aanpak naar andere kwam niet door jong gedrag zoals ze eerst dachten maar door zijn voorsprong, de kinderen praten door tweetaligheid bijna niet of andere die dat wel konden minder. Een gesprek of spel beginnen maakt het dan heel moeilijk. In de kring waren de activiteiten voor hem te makkelijk en was hij afgeleid. We zijn met de leidsters in gesprek gebleven en zijn er zo dus achter komen wat er "mis" was. Misschien moet je dan in gesprek gaan en echt 1 plannen zo dat je de tijd hebt. Directe vragen stellen en kijken waar ze naar toe willen.
Allereerst sorry dat ik het zeg maar je tekst is heel moeilijk te begrijpen en erg onsamenhangend. Maar als ik het goed begrijp gaat het erom dat jou zoontje een minimale taalachterstand heeft en erg druk is op het peuterspeelzaal. De leidsters spreken jou erop aan dat hij zich niet zo goed kan concentreren en hier ben jij het niet mee eens. Je hebt het gevoel dat ze er op aan willen sturen dat je zoontje "anders" is. Je vraagt je af wat ze van jou verwachten? Nou het lijkt me duidelijk tijd voor een gesprek. Vraag aan de leidsters van de peuterspeelzaal wat ze precies bedoelen en of er bepaalde verwachtingen zijn naar jullie als ouders toe? Natuurlijk heeft ieder kind recht op zijn eigen persoonlijkheid maar als het bijvoorbeeld is dat jou kind elke 2 minuten de groep verstoord (ik noem maar een voorbeeld weet het natuurlijk ook niet precies) dan denk ik wel dat jij daarop aangesproken mag worden. Nogmaals tijd voor een gesprek over wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden. Wat betreft het andere kind. Ik denk dat dat voor jou niet relevant is. Daar moeten de ouders van het andere kind hun consequenties uit trekken.
Gefrustreerd denk ik daarom onduidelijk getypt. Hoe kan ik het aanpassen? Er zijn ook wel goeie dingen maar het belangrijkste is dat zij vinden dat hij zich niet lang kan concentreren denk ik. Dus moeite heeft om De hele kring ronde te blijven zitten of stil te zitten bijv. Hij doet wel gewoon mee als hij in de kring zit.. Zit wel vooruit gang in. Ik vraag me af of dat nou zo bijzonder is dat een kind 2,5 snel is afgeleid is. Wt betreft het kopje bedoel ik sterke eigen wil. Als hij bijv op school ergens mee bezig is, dat hij daar niet gelijk mee stopt als hij moet knutselen omdat hij het andere leuker vind. Dan reageert hij niet gelijk. Zijn taal is inmiddels thuis heel erg bijgetrokken, op school minder. Daarbij is er ook weinig tijd daar om hem daar bij te helpen. Daar is hij gewoon lekker aan het spelen. Heb al paar keer gevraagd wat zij willen /verwachten maar is niet duidelijk. Zij benoemen dan dat ieder kind anders en de 1 iets sneller op pakt dan de ander en dat ieder kind er mag zn. Wat betreft het andere kind vind ik het raar dat hij te laag scoort en daar niks mee hoeft en bij mijn zoontje die goed scoorde constant in de gaten worden gehouden op alle vlakken. Onder de loep ligt voor mijn gevoel. Zn moeder vertelde dat ze niks hoefden.
ik Tuurlijk mogen ze het zeggen als iets niet goed gaat maar sommige dingen moeten kinderen ook leren toch? Het is niet dat hij alles op de kop zet zeg maar. Hij is op school niet erg druk maar wel snel afgeleid. Vind meerdere dingen leuk.
En daarna ging het goed op school? Ons zoontje is wel erg sociaal, graag bij andere kids. Trekt wel meer naar de oudere kids. Er zit wel vooruit gang in maar ik vroeg me af wat reeel is qua Concentratie. Hij is nog geen 3. Hij heeft toch nog tijd om te leren? In de kring is hij over sommige dingen heel enthousiast en sommige dingen minder. En bij de mindere dingen is hij snel afgeleid en ziet hij wat anders zeg maar. Thuis kan hij bijv meerdere puzzel maken of half uur kleien aan tafel en op school niet.
Hoelang zit hij al op de psz?? Als hij 2,5 is en er net een paar weken zit dan is het niet gek dat hij de kring nog niet volhoudt. Maar gaat hij al vanaf dat hij 2 is, dan mag je nu na een half jaar wel verwachten dat hij kan blijven zitten. Wat ik zou doen als ik jou was: een gesprek aanvragen, niet tijdens halen en brengen maar even apart. Dan uitleggen/benoemen dat jij nu een vervelend gevoel hebt. Dat je hun op en aanmerkingen wel serieus wil nemen maar dat je niet goed helder krijgt wat ze nu precies verwachten. - is het iets waarvan zij vinden dat daar nu iets aan moet gebeuren of kijken ze het aan? - wat is verder plan van aanpak?
Wij hebben binnenkort gesprek inderdaad. Hij gaat sinds paar maand twee dagen in de week, daarvoor tijdje 1. Maar net wat ik zeg hij gaat daarin wel vooruit en blijft nu ook wel eens hele kring zitten. Er is wel veel wisseling qua leidsters. Ik denk dat hij het ook best zou kunnen. In begin kreeg hij de vrijheid en hoefde hij niet perse te blijven zitten. Maar als kindjes niet blijven zitten, is dat toch iets wat ze moeten leren?
Uk is ook sociaal maar het contact ging minder omdat het spel bij beide anders was hij hij niet begreep wat ze willen, ze konden het immers niet zeggen. In april hebben we het het gesprek gehad. Sinds ze een idee hebben waarom iets is kunnen ze beter op hem reageren en doet hij het beter, ze doen ook wat moeilijkere dingen en hoor ik positieve verhalen van de leidsters. Ben ook benieuwd hoe lang ze in de kring moeten en of er genoeg afwisseling is. Het is niet vreemd dat een kind van deze leeftijd snel afgeleud is maar de een heeft dat meer dan een ander. (Uk is hooggevoelig en krijgt alle prikkels mee hij ziet en hoort allesen wil niks missen) Kunnen ze de kinderen niet eerder een kleine waarschuwing geven nog 5 min en dan gaan we opruimen. Als jezelf druk op het werk bent wil je ook nietmeteen van je plek.
Fijn dat je ook positieve dingen hoort. Ze zeggen over hem dat hij goed kan wachten, oog voor details heeft, goed weet hoe hij alle materialen moet gebruiken etc. Ik vind het zelf ook niet raar maar door dat er zo de nadruk op komt, ga ik me het wel afvragen. Alles moet al zo perfect en ben dan bang dat ze n stempel op hem willen plakken omdat hij snel afgeleid is. Ik ben vooral blij dat het steeds beter gaat, de kring etc. Dat lijkt mij iets positiefs. Ook al moet j hem soms halverwege even er bij betrekken. Ze hadden eerst kring en tafelmoment achter elkaar. Vervolgens gelijk knutselen aan tafel. Ga er maar van uit dat het allemaal gewoon goed komt. Miss even wat extra hulp nodig om hem op psz ook bij de les te houden. En iedereen heeft toch een aandeel karakter. Hij heeft gewoon energie.
Het is altijd vervelend om te horen dat je kind iets nog niet zo goed kan. Onthou dat leidsters en logopedisten dit niet zeggen om te pesten oid, maar juist omdat ze e r zijn om je kind te helpen. Beide zien heel veel kindjes in die leeftijd en weten dus aardig in te schatten wat 'normaal' is. Natuurlijk hoeft een peuter zich nog heel lang te kunnen concentreren maar blijkbaar vindt jouw zoontje het in vergelijking met leeftijdsgenootjes toch wel moeilijk. Ik zou vragen om verduidelijking. Wat zien ze precies bij je zoontje en hoe zou het volgens hun moeten zijn? Wat kun je thuis doen om dit te verbeteren en wat gaan zij doen?
Nee leuk is het nooit maar hij kan het nog wel leren in mijn beleving. En ik wil graag dat hij het leert, begrijp me niet verkeerd. Ze doen er niet zoveel aan jammer genoeg. Ene kind is natuurlijk gewoon energieker of sneller afgeleid en hij is nog jong toch. Het is een enthousiast ventje. Hij wordt vaak overschat, is erg groot voor zn leeftijd.