Hallo, Mijn vriend en ik zijn sinds kort uit elkaar en we moeten e.e.a. Financieel regelen. Nu hadden wij een constructie voor de gedeelde lasten voor de kinderen bedacht. Van de 14 dagen zijn ze waarschijnlijk 9 dagen bij mij. Ik blijf in het koophuis, hij gaat in een huisje met 600 eu lasten all in, een stuk goeiekoper. Onze idee was: zijn rekening: zijn salaris, zijn eigen woonlasten, verzekerig e.d. Een gezamenlijke rekening: kinderopvangkosten, kinderopvagtoeslag, kinderbijslag, hierop een gezamelijke inleg om de resterende kosten kinderopvang, aanschaf kleertjes, aanschaf grotere (nodige)uitgave voor de kinderen Mijn rekening: mijn salaris, mijn woonlasten incl hypotheekaftrek, mijn verzekering (kinderen meeverzekerd) De luiers en het eten van de kindjes wordt dan dus van onze rekening betaald. En omdat ik de kinderen het meeste heb, en ook hogere maandlasten hebkrijg ik dan de alleenstaande ouderkorting voor mezelf. Wat vinden jullie hiervan? Denk je dat het kan met de belastingdienst en hoe hebben jullie dit geregekd?
Is dit niet erg omslachtig? Normaal gesproken krijgt de ouder waarbij het kind het grootste deel van de tijd verblijft kinderbijslag, ouderkorting etc. Kan hij niet gewoon alimentatie betalen? Voor de rest dus niet gaan denken/rekenen in 3 rekeningen.
Ja, we hebben het er ook over gehad dat hij het bedrag wat hij anders zou storten gewoon aan mij stort. Maar dat ligt nog wat gevoelig.. slaat eigenlijk nergens op. Vreemde constructie dus die we nu hadden? Was al even benieuwd naar hoe anderen dit geregeld hebben.
Mijn ex moet gewoon alimentatie gaan betalen. Heel gevoelig onderwerp idd. Hij doet een beetje alsof hij mij geld cadeau moet geven elke maand. Erg vervelend. Het is wettelijk bepaald, dus ze hebben geen poot om op te staan. Natuurlijk doen ze moeilijk, vooral mijn ex die onze hele relatie al een krent was. Je wilt natuurlijk niet gaan dreigen met juridische maatregelen als hij heel moeilijk gaat doen, omdat het al moeilijk genoeg is allemaal en het niet erg bevordelijk zou zijn voor de verstandshouding. Maar als mijn ex moeilijk blijft doen ga ik dat wel doen en hem wijzen op zijn plicht en verantwoordelijkheid als vader. Hij moet immers zijn kind onderhouden. Doet hij dat niet, dan wil ik hem wel erg graag er op wijzen wat voor een vader hij dan wel niet is.
Ben je niet bang dat je om elk dingetje gezeur krijgt dan? Dingen zoals 'je hebt te dure schoenen gekocht' en 'was dat eten buiten de deur nou echt nodig' en wat als jij/hij er een kaartje vanaf haalt voor de dierentuin terwijl jij vind dat jullie kind het geld nodig hadden voor een nieuwe jas? Mmm, erg knap als het werkt!
Over dat soort dingen heeft hij niet te zeuren. Alimentatie is nou eenmaal wettelijk beaald. Zien jullie elkaar dan nog zo vaak dat hij over elk dingetje zou gaan zeuren?
De alimentatie is natuurlijk niet bedoeld voor jouw nieuwe schoenen maar om alles te kunnen bekostigen wat jouw kindje nodig heeft. Weet niet hoeveel hij wettelijk bepaald zou moeten betalen, maar meestal heb je dat ook wel echt nodig.
Ja, jullie hebben allemaal wel een punt. Maar ik denk niet dat er gezeurd gaat worden over de aanschaf van dingen, materiele zaken bedoelen we dan. Als we wat ruimer in leggen dan hoeven we ook niet keuzes te maken voor de ene paar schoenen en/of andere schoenen. En hij is geen big spender, en door samen een rekening te hebben ligt niet de verantwoordelijkheid van alle aanschaf helemaal bij mij. Ik denk dat we elkaar nog wel regelmatig zien ja. In die zin dat we nu geen ruzie hebben, al 13 jaar goed over weg kunnen en ook graag de kinderen samen zien wellicht.. soms een uitstapje dus. Maar goed, ook maar kijken of we dat volhouden. Voor hetzelfde geldt heeft hij binnen korte tijd een vriendin , en kan het allemaal anders worden. Het is nu pas enkele weken. Hij komt nu ook nog wel in mijn huis als hij de hond wil uitlaten of wat spullen nog nodig heeft. HEt heeft geen haast, kan de sloten we veranderen, maar ik vind het al een fijn vooruitzicht dat ik niet als levenspartner de rest van mijn leven met hem moet delen. We zijn wel al eerder 8 maanden uit elkaar geweest en toen gingen we ook goed met elkaar om. De toekomst zal het blijken.
Wij hebben toevallig dezelfde constructie als wat jullie willen en dat werkt prima voor ons. We hadden een gezamenlijke rekening toen we nog bij elkaar waren en deze hebben we nog steeds. Alleen wordt deze gebruikt voor onze dochter. (Beetje) alimentatie door hem, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget wordt op die rekening gestort. BSO, schoolgeld, spaargeld, kleding en schoenen en eventuele clubjes in de toekomst worden via die rekening weer betaald. Ik vind het vooral fijn dat ik duidelijk kan zien wat ik voor haar te besteden heb en voor mezelf. En ja, het kan dus met de belastingdienst!
Mijn ouders hadden voor ons de zelfde constructie. Allebei een eigen rekening voor dagelijkse kosten en een gezamelijke "kinderrekening". Daarvan werden alle grotere kosten zoals kleding, zakgeld, school, verjaardagen etc. van betaald. Hier op stortten mijn ouders allebei een zelfde bedrag en hierop kwam ook de kinderbijslag. Dit was wel icm co ouderschap. Bij ons werkte het prima en je krijgt dan ook geen gezeur dat de één meer koopt dan de ander.
Uiteten en uitstapjes zou ik niet van een gezamelijke rekening betalen. Ik zou het echt alleen doen voor uitgave die alleen om je kind gaan en noodzakelijk zijn. En dure uitgave voor kleding etc. zou ik gewoon eerst even bespreken voordat je het koopt dat doe je immers ook als je nog een relatie hebt. Of je spreekt af dat als je bv meer daan 100,- uitgeeft het eerst even te overleggen met elkaar.
@ mamamila en Anne09: Goed om te horen dat jullie (zij het vanuit een andere positie) beiden goede ervaringen hebben met deze constructie. Wij gaan het dus ook zo doen, vanaf 1 juli, en dat voelt voor ons het beste. Duidelijk, transparant, ik hoef me niet te verantwoorden als ik denk dat we te weinig betalen en ik hem meer moet vragen. Het kindgebonden budget komt wel naar mijn rekening ivm de hogere lasten. Ik heb er wel vertrouwen in zo!