Ik lees en hoor verschillende verhalen. Ik weet zeker dat als je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat en de baby komt bijvoorbeeld een week te laat je een week langer verlof hebt. Dit omdat je na de bevalling recht hebt op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Maar als je nou 5 of 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat en de baby komt een week te laat? Heb je dan ook recht op een week langer verlof? Of geldt dat dan niet omdat je dan wel nog 10 weken bevallingsverlof hebt? Of verschilt dit nog per werkgever? Op de site van de overheid staat alleen het voorbeeld van 6 weken van tevoren met verlof gaan. Ook staat daar dat het bevallingsverlof ingaat na de bevalling.
Elke dag dat je kindje te laat komt, komt er gewoon een dag bij je verlof op. Dus als je 4 weken van te voren bent gestopt, hou je recht op 12 weken na de bevalling.
Onze zoon is twee weken te laat geboren en die twee weken kreeg ik er inderdaad bij. Ik was vier wkn voor de datum met verlof gegaan.
Volgens mij staat er overal dat je recht hebt op 16 weken verlof. Dat kan je dan zelf invullen door 4-5-6 weken voor je uitgerekende datum te stoppen en dan door te tellen tot 16 weken. Komt je kindje eerder, heb je dus meer "tijd" met je kindje omdat je sowieso 16 weken hebt (in totaal). Komt je kindje later, telt elke dag later er aan het einde van de 16 weken bij op.
Wat hierboven is gezegd kan ik volledig onderschrijven... mijn kinderen zijn beide een aantal dagen na de uitgerekende datum geboren en ik kreeg die dagen er ook bij. Op diverse sites staat vermeld dat je ten allen tijde MINIMAAL 16 weken verlof hebt. Dus wanneer jij bijv 6 weken van te voren met verlof gaat en je kindje wordt 2 weken na de uitgerekende datum geboren... dan krijg je aansluitend aan de bevalling nog 10 weken verlof.... dus uiteindelijk 18 weken verlof! Ook wanneer je vier weken tevoren met verlof gaat en het kindje komt twee weken later, dan krijg je achteraf ook gewoon je 12 weken verlof... dus ook hier weer 18 weken totaal verlof (beide dus uiterste termijnen hè) Na aangifte van de geboorte bij de gemeente, gaat er automatisch een seintje naar het UWV en je krijgt daarna nog bericht wanneer je verlof eindigt.
Minimaal 16 weken en na je bevalling altijd 10 weken. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof | Verlof en vakantie | Rijksoverheid.nl
Altijd MINIMAAL 10 weken ná de bevalling... wanneer jij vier weken voor de uitgerekende datum bent gestopt, en je kindje komt pas ná de uitgerekende datum dan houdt je altijd nog recht op 12 weken!
Je moet ook 4 weken vooraf stoppen en mag 6 weken eerder stoppen. Bij die 6 weken is het dus minimaal 10 weken achteraf. Ik weet niet wanneer je uitgerekend bent maar ik plak mijn vakantie voor m'n verlof. Heb dan vooraf 6 weken en achteraf 12 mits de kleine precies op tijd is.
Ik denk dat het dan per werkgever verschilt. bij mij is het zo als je 4 weken vooraf gaat je recht houdt op 10 weken na je bevalling. Houdt dus in als je kindje later geboren wordt er geen extra dagen bij komen. Totaal blijft dus 16 weken. Dit staat ook zo in verschillende rekenmodules op internet. Hier kan je je verlof in berekenen. Ik ga 6 weken vooraf met verlof (vooral omdat ik dan nog 2 weken vrij heb samen met mijn vriend). Als ik later beval dan wordt mijn verlof verlengt ivm de minimaal 10 weken waar je na de bevalling recht op hebt. Zou ik 4 weken voorafgaand gaan en later bevallen wordt mijn verlof niet verlengt. 6 weken vooraf is dus in die zin (voor mij) gunstiger.
Dit dus. Hoe lang duurt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl
Dit is niet waar....je verlof verschuift elke dag dat je kind te laat wordt geboren. Je hebt er gewoon recht op. Als je werkgever dit niet heeft toepast is dat mooi onnozel.
Quatsch! Je hebt altijd recht op MINIMAAL zestien weken en er wordt ten allen tijde rekening gehouden met de periode die je vooraf neemt. Zie ook de linken die gebruikt zijn en de ervaringsdeskundigen die hier zijn. de rekenmodules houden geen rekening met de uitgerekende datum als in bevallingsdatum.
Totale onzin. Ik zou snel in gesprek gaan met de werkgever hierover, want dit klopt niet. Iedereen heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je mag zelf kiezen wanneer je het verlof in laat gaan, dus tussen de 6 en 4 weken vantevoren. Afhankelijk van wanneer je kindje geboren wordt, krijg je eventueel nog een verlenging van het bevallingsverlof, precies zoals hierboven al meermaals gezegd is. Gelukkig is het niet zo dat een werkgever dit mag bepalen in Nederland, maar het staat gewoon vast.
Wat de anderen boven mij al zeggen en bovendien is je werkgever niet degene die bepaalt wanneer jij weer moet gaan werken maar het UWV. Zij krijgen van je werkgever de geboortedatum door en dan sturen ze een brief naar jou en naar je werkgever met daarin de datum van je eerste werkdag. En de dagen die je later bevalt, of je nou 4,5 of 6 weken van te voren met verlof gaat, komen daar gewoon bij. En bij 4 weken van te voren heb je altijd recht op 12 weken erna! Dat je werkgever dat vertelt heeft klopt echt niet!
Er is mij aangegeven dat je recht hebt op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Wat dus in zou houden dat je zwangerschaps verlof niet zal worden verlengt als je 4 weken vooraf gaat en je kindje wordt later geboren. Misschien een regel van vroeger dan ofzo?? Nu maakt het in dit geval voormij niet zoveel uit, maar voor een eventueel volgende wel. Als ik nu 6 weken vooraf ga heb ik nog vrij samen met mijn vriend. met 4 weken gaat hij weer werken als ik met verlof ga. Ik neem mijn vakantie op na mijn verlof
In totaal heb je recht op 16 weken....... 4 weken zwangerschapsverlof + 12 weken bevallingsverlof of 6 weken zwangerschapsverlof + 10 weken bevallingsverlof. Zou mooi zijn als het en en was Bevallingsverlof is minimaal....op de dag dat je kind wordt geboren, gaat je bevallingsverlof in, dat is minimaal dus 10 weken. Het hangt er helemaal vanaf hoe ver je van te voren met zwangerschapsverlof bent gegaan.
Even een voorbeeld uit de praktijk: Bij mijn oudste ben ik 6 weken van te voren uitgegaan, dus ik hield 10 weken bevallingsverlof over. Mijn oudste kwam 2 weken te laat, dus in totaal heb ik 6+2 weken zwangerschapsverlof gehad en gewoon de 10 weken bevallingsverlof. Ik heb dus in totaal geen 16 weken thuis gezeten, maar 18 weken. Je mag nooit gekort worden op je verlof! Je hebt ALTIJD recht op MINIMAAL 10 weken BEVALLINGSVERLOF. Dit is niet per werkgever geregeld, maar in de wet!
Ikheb het inderdaad verkeerd omschreven. Ik bedoelde totaal 16 weken zwangerschaps verlof. Stel je gaat 4 weken vooraf, je bevalt 2 weken later dan hou je de 10 weken erna en geen 12 weken omdat je dan toch op je 16 weken uitkomt. Dit zou dus minder gunstig zijn dan bij een verlof van 6 weken vooraf. Zo was het mij altijd uitgelegd. het zou mooi zijn als het inderdaad zo is als dat jullie aangeven! voor een eventueel volgende ga ik dat zeker aanvechten.