Dat is, heel sec en droog, een verhaal van kosten en baten. Het lijkt me financieel praktisch onhaalbaar om zorg zodanig op te schalen voor dit ene event, en deze daarna te behouden terwijl blijkt dat al die bedden niet nodig zijn. Daar zit een kostenplaatje aan. Nog afgezien van de werkvreugde van zorgverleners. Want waar het aan de ene kans uitslaat met zorgdruk, is de andere kant van de medaille (verveling, geen uitdaging, duimen draaien of ingezet worden op taken waar je je niet zelf voor hebt gekozen) minstens zo erg. Het is kiezen tussen twee kwaden dan. In beide gevallen zul je werknemers niet behouden... ook niet als er een zak geld tegenaan wordt gegooid. Want hoe graag je zorg en gezondheid niet monetair zou willen omvatten, het is gewoon wel zo. Zorg kost geld. Want als die ziekenhuizen, artsen, zorgverleners, toelevenanciers etc. etc. etc. doen het niet gratis. Farmaceuten ook niet. En daar kraakt het. Want dat precaire evenwicht vinden dat heeft tot nu toe altijd goed uitgepakt ... behalve toen er een pandemie uitbrak. Maar we zijn niet alleen in de wereld waar de druk op de zorg zodanig toenam dat het onhoudbaar bleek. Dat is geen VVD ding. Of exclusief een nederlands ding. Meer zorgcapaciteit = meer kosten = hogere zorgverzekering. Ik snap heel goed dat de overheid daar initieel terughoudend mee is. Dat wil niet zeggen dat de zorg in zn algemeenheid een "overhaul" nodig heeft. En dan met name waar het geld het meest aan de strijkstok blijft hangen ... namelijk bij het management e.d.
Haha nee, dat verhaal van die multinationals die hier vestigen dat kennen we nu wel. Een goed bedrijfsleven is een aanwinst voor een land, maar de grote geldstromen die daar heen gaan zijn totaal overbodig.
Maar het is niet alleen corona. Als dat zo zijn dan zou ik het met je eens zijn, maar de problemen zijn er al veel langer.
Ja, maar een goed bedrijfsleven komt niet hierheen als het niet interessant is. Jij wilt alleen de voordelen en niet de nadelen, dat gaat niet. Maar waar zou jij dan geld vandaan halen om te investeren in de zorg?
Wij zijn het op 4 na rijkste land ter wereld en kunnen nog geen eens onze zorg fatsoenlijk inrichten. Ergens gaat het dan toch mis.
Ik denk ook dat de zorg herzien moet worden hoor. Er is veel uitgeholt. Ik denk dat iedereen het daar over eens is. Ik ben ook niet perse voor de privatisering van de zorg, van mij had het bij de overheid mogen blijven ... die privatisering heeft het allemaal veel en veel duurder gemaakt. En hebben de zorgverzekeringsmaatschappijen veels te veel macht in handen.
Je kunt niet alleen geld vergelijken, je moet dan het hele land vergelijken. Populatie, achtergronden, gezondheid, enz. Een klein land heeft een heel andere inrichting van de gezondheidszorg dan een groot land.
Maar stel nou, we vergroten de IC capaciteit. Richten veel meer bedden in. En leiden daar mensen voor op. Wat gaan deze mensen dan doen als er geen Corona is?
Maar hoog opgeleid personeel, wil ook werk doen dat bij hun opleiding past. Dus hoe zien jullie dat voor je dan?
Misschien staan er best mensen open voor een combinatiebaan. Dus bijvoorbeeld een dag of twee per week op de ic en de andere dagen op een andere afdeling. Dat maakt het werk afwisselend, wellicht ook minder zwaar, de registraties en kwalificaties kunnen behouden worden. Misschien ook een goed idee voor al die mensen die nu uitstromen als ic-verpleegkundige. Biedt ze iets dergelijks aan. Dan gaat er in elk geval geen volledige persoon met kennis en ervaring verloren.
Zou kunnen. Ik weet niet waarom ze uitstromen? Ik zou het zelf niet leuk vinden om onder mijn niveau te werken. Maar misschien dat anderen dat leuk vinden. En de beloning is dan ook een beetje krom natuurlijk. Heb je wel al die jaren gestudeerd, verdien je nog steeds maar een fractie meer.
En vergeten jullie ook niet dat de hele corona pandemie overal voor maatregelen zorgt, voor het "promoten van vaccinatie", voor eventuele groene vinkjes, .... Dus het is niet alleen een nederlands probleem... Dus je kan "de schuld" niet overal steken toch op het stemgedrag van sommige mensen...
Corona gaat niet meer weg. En er zijn ook genoeg plannen om verpleegkundige meer multi inzetbaar op te leiden zodat je zowel voor acuut als electieve zorg kunt inzetten. In rustige periodes kun je dan meer electieve zorg wegwerken. Verder zitten er nu veel prikkels in het systeem, die de inhaalzorg financieel totaal oninteressant maken en daardoor dus ook geen prioriteit krijgt.
En graag een salaris dat bij hun opleidingsniveau past. Een IC-verpleegkundige zit in schaal 55, een niet-gespecialiseerde verpleegkundige in schaal 45 (meestal). Ga je de IC verpleegkundige dan meer betalen als ze/hij hetzelfde werk doet als de andere verpleegkundigen? Of verwacht je dat ze dan ineens akkoord gaan met een paar honderd euro per maand minder?
Nou ja, de vraag is of het onder je niveau is. De basis lijkt mij verpleegkunde en dan specialiseren. Je kunt het ook zien als diversiteit en er zijn ook best mensen die dat juist leuk vinden.
Het is ook niks meer dan een publiciteitsstunt en makkelijk te scoren oneliner op Twitter (en precies zo bedoeld) Want op welk concreet uitgewerkt actieplan moet er gestemd worden? Een motie is namelijk geen enquête over je mening (zoals ze nu massaal worden rondgestrooid), maar een uit te voeren standpunt + plan hoe daar te komen. Niet echt manier van werken wat Wilders gewend is, dat dan weer wel. Zijn businessmodel is precies dit: oneliners scoren op twitter en vooral zo lang mogelijk gesubsidieerd blijven zitten op die stoel. https://fd.nl/politiek/1415758/duizenden-kamermoties-per-jaar-voor-de-buhne
Ik wil niet alleen de voordelen, ik zeg ook niet dat er helemaal geen geld geinvesteerd moet worden, maar niet de absurde geldstromen die er nu heen gaan. Geld voor de zorg kan op zoveel manieren komen, maar o.a. een beter belastingstelsel, miljonairsbelasting en bovenal veel meer en betere actie tegen de belastingparadijzen, door die belastingontduiking lopen we giga veel geld mis.