De bevolking neemt toe. maar de tijd dat je in het ziekenhuis moe blijven is na heel veel ingrepen wel afgenomen. Dat zal niet altijd een verbetering zijn. Maar geregeld ook wel. Thuis herstelt in veel gevallen toch fijner. En het is ook echt wel zo dat (ook) in de zorg keuzes gemaakt moeten worden. Het is echt onbetaalbaar om alle problemen op te lossen. Zoals al gezegd heeft dat o.a. te maken met vergrijzing. Maar wat ook een rol speelt is dat er steed meer mogelijk is. Maar al die mogelijkheden kosten ook weer geld. Nu zal ook de zorg de afgelopen 20 jaar op veel plekken wel efficiënter zijn gaan werken. Maar dat weegt nog niet meteen op tegen vergrijzing + toename van (dure) behandelingen.
Ik heb even verder gezocht. In deze raming uit 2008 staat genoemd dat er in 2006 1065 IC bedden waren. Aan het begin van de pandemie in 2020 waren dat er ongeveer evenveel en is toen met veel moeite opgeschaald naar 1350. Dus er is geen sprake van halvering van het aantal IC bedden. Net zo min als dat er structureel bezuinigd wordt op de zorg want de zorguitgaven stijgen jaarlijks ongeveer 5%. https://www.google.com/urlsa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Behoefteraming-Intensive%2520Care-Januari-2008.pdf&ved=2ahUKEwiT39f_jtzzAhXShv0HHQaaAqUQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw0pCAx069hFyNH3tcZJGMGu
Wat ik eerder zei, het feit dat er minder reguliere bedden zijn (geen IC bedden) betekent niet dat er minder ingrepen gedaan zijn. Sterker nog, er wordt met gedaan met minder lagen dus het is logisch dat de kosten stijgen. Gelukkig efficiënter doordat er minder bedden en minder tijd nodig is per patiënt, anders was het helemaal niet meer te betalen.
Bedankt voor de zoektocht, ik kwam op hetzelfde uit. Maar, gezien het feit dat Wilders continu meldt dat er zo extreem bezuinigd is, waar komt dat dan vandaan? Meestal heeft hij toch wel een team wat gedegen onderzoek doet. Hoe dat onderzoek dan gebruikt wordt is iets anders, maar hij heeft meestal toch wel wat onderbouwing voor wat hij zegt.
Volgens het hoofdlijnenakkoord mag de zorg al een aantal jaar niet groeien. Je kunt je operaties wel efficienter doen, maar als je er niet meer vergoed krijgt, is dat niet heel interessant. Net als inhalen als je al aan je plafond zit.
@Bellybell ik type het maar hoe om je nieuwe topic niet te “bevuilen”, maar de laatste pagina’s hier zijn prima discussies en er is min of meer een streep getrokken onder de onenigheid en we gaan goed door. Jammer dat je in dat nieuwe topic meldt dat het getreiter doorgaat want dat is juist niet zo (gelukkig).
maar er vinden toch veel meer soorten operaties plaats dan vroeger? Sorry verder ben ik er niet in thuis, maar ik zal me eens gaan inlezen. Wel heel interessant.
Nou o.a. dit dus. Er moeten toch wel meer mogelijkheden zijn qua planning denk ik dan. Ben onlangs nog op een info gesprek geweest voor een werken/leren traject bij een zorginstelling. Zal vast per instelling verschillen, maar ik dacht; moet je vooral zoveel eisen stellen, dan rent iedereen bij voorbaat al weg. Plus dat de flexibele opvang gewoon belachelijk duur is, uurprijs ligt ver boven het te vergoeden bedrag. Ze moeten meer praktijk gerichte opleidingen in het ziekenhuis aanbieden vind ik.. Dat zie je bijna niet (althans hier niet, in academische ziekenhuizen misschien wel). En dan samen kijken naar de planning.
Ah okay, bedankt. Sorry ik weet er verder echt te weinig van om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.
Dat klopt dat de zorg niet mag groeien. De incidentele uitschieters en de loonsverhogingen zorgen dus voor de kleine stijging in zorgkosten. Maar er is dus echt geen sprake van kaalslag of externe bezuinigingen, zoals sommige mensen (niet jij) zeggen. Het kan altijd beter en een productie plafond is enorm duur als je echt op een operatie, of als je in geestelijke nood zit. Moeilijke afweging.
Maar wat bedoel je dan met dat de zorg niet mag groeien? Kan ik hier ergens iets over lezen, over hoe dat zit en werkt? Ben nu onwijs nieuwsgierig namelijk
Voordat jij dit aankaartte, wist ik dit helemaal niet. Ik vind het best bizar. Zijn er dus ook geen uitzonderingen voor dit soort situaties?
Inderdaad, volgens mij hebben we een gewone discussie namelijk. En dat is toch prima, wie weet wat we van elkaar opsteken. Straks lossen we gewoon het zorg probleem op hier
Aanvulling: voor de liefhebbers op www.nza.nl. Zware kost (veel beleidsblabla) maar heeft wel aan wat men heb wel een hoe weerbarstig de praktijk is.
Nou als ik kijk in het niet-gevaccineerde topic schrik ik gewoon ho Ooo, mijn excuses. Heb de laatste 10 paginas amper gelezen omdat ik er helemaal gestoord van werd. Sorry, bij deze
Nou, ik kon het geen gewone discussie meer noemen hier een aantal pagina's terug. Gewone discussies zijn prima maar eindeloze stress tusen de 'twee kampen' hangt me wel een beetje de nek uit (mag ik wel zeggen toch...)
Natuurlijk mag je dat zeggen! Zou het alleen zonde vinden als je je 184 pagina’s hebt zitten ergeren en dan de 10 leuke pagina’s vervolgens mist
Beste om te beginnen bij de rijksoverheid en het begrotingskader. Van daaruit wordt de jaarruimte vastgesteld. Voorheen jaarruimte, nu 3 jaarsruimte vanwege het hoofdlijnen akkoord. De jaarruimte wordt door de nza 'verdeeld' over de verschillende zorg types (Ggz,Vv&T, ziekenhuizen, WMO etc) en over de verschillende inkopers (gemeenten, zorgverzekeraars). Die gaan vervolgens bij diverse aanbieders zorg contacteren. Doordat je binnen de begrotingskaders van het rijk zit betekent dat dus dat er geen groei mogelijk is qua financiën. Dus alle groei komt uit bezuinigingen (op medicijnen bijvoorbeeld) en die efficiency verbeteringen.