En nog meer nieuws: https://nos.nl/artikel/2342518-rusland-zegt-in-oktober-bevolking-te-kunnen-inenten-met-eigen-coronavaccin.html Zal mij benieuwen.
Uiteraard zijn resultaten uit dit onderzoek niet in te zien (verbaasd mij niets). Grote kans ook dat de bevolking verplicht gevaccineerd moet worden en Rusland daarna eisen stelt aan burgers die het land in willen reizen...
Tja, ik vind het ook een beetje dubieus. Er zijn er Rusland absoluut goede wetenschappers. En voor dit soort prestige projecten is er zeker ook flink geld, schat ik. Maar het is ook een land waar mensenrechten niet altijd optimaal geregeld zijn. En dan druk ik me mild uit. Dus ja, we zullen inderdaad zien.
Ja ik geloof ook wel dat ze het in principe zouden kunnen, al las ik ook dat hrt labo waar dit vaccin ontwikkeld wordt nogal voorhistorisch is. Maar volgens mij verkopen ze het vel va' de beer graag voor ie geschoten is.
Als het benodigde "event", in dit geval een corona infectie, nog steeds relatief zeldzaam is, dan kom je er niet met een cohortonderzoek. Er lopen echt grote cohortstudies op de algemene populatie aan wie een groot pakket aan metingen is gedaan, en dan heb je het over 15.000 tot 20.000 deelnemers over tientallen jaren van wie een groot deel al overleden is. Deze studies kosten jaren om van de grond te krijgen en veel data te verzamelen. Stel nu dat 1 op de 1000 mensen corona heeft doorgemaakt, dat is denk ik een reele schatting op dit moment. Dan heb je dus in dit enorme cohort maximaal 15 tot 20 cases. Succes met je statistiek. Echt, een case-populatie of desnoods case - gematchte controle, als je echt twijfel hebt over het voorkomen van dit soort schade in de gezonde populatie, is as good as it gets. Voordat er internationale gepoolde data zijn uit de cohortstudies, daar gaat echt nog een hele tijd overheen om allerlei redenen. Het zou natuurlijk best interessant zijn om een cohort van coronapatienten te vervolgen over de tijd. Maar echte baseline gegevens, van voor de infectie, heb je er niet bij. Dat kan gewoon niet. Van deze mensen is er geen aanwijzing dat ze een hartprobleem hadden van tevoren. Na de infectie is er recente hartschade zichtbaar (er zijn ook markers van actuele hartschade aangetoond bij veel coronapatienten) en mensen hebben nieuwe klachten die goed kunnen passen bij hartschade. 1+1+1 is in dit geval genoeg aanwijzing dat er iets gaande is.
Ja dat snap ik. Maar alleen op basis daarvan kun je wat zeggen over de prevalentie van hartklachten na covid en wat evt risicofactoren daarvoor zijn. net zoals in NL nog niet zolang geleden de mortaliteit nog boven de 10 procent lag. Iets wat ook veel te hoog is, maar door het weinige testen in het begin en bijna alleen van de groep die in het ziekenhuis belandde. De enige conclusie die je uit dit onderzoek kunt trekken is dat ex covid patienten littekens op het hart hebben, maar hoe hoog dat percentage is, is nog niet te zeggen.
België geeft oranje reisadvies af voor drie Nederlandse provincies Het Belgische kabinet heeft voor de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland het reisadvies zaterdag veranderd van groen naar oranje. De code oranje houdt in dat er een "verhoogde waakzaamheid" in acht moet worden genomen door Belgen die afreizen naar Nederland.
431 nieuwe besmettingen in Nederland Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er de afgelopen 24 uur 431 nieuwe besmettingen vastgesteld in Nederland. Daarmee blijft het dagelijks aantal nieuwe besmettingen verder stijgen sinds de maatregelen versoepeld werden.
Maar dat is niet alleen België toch? Die gebieden zijn oranje geworden op de Europese kaart van ECDC.
Heel klein onderzoek maar met verbluffend resultaat. Fijn dat ze iets gevonden hebben wat de kans op sterfte sterk doet afnemen. Ben benieuwd of dit ook werkt voor bijvoorbeeld oudere mensen die niet meer op de ic werden opgenomen maar thuis sterven.
Wat ik me afvraag. Waarom ze verdere test resultaten niet delen met de rest van de medische wereld. Dat ze het recept niet delen snap ik, zal financieel belang zijn, maar de verloop van de testen niet delen, daar zie ik het nut totaal niet van in. En als het zo effectief is vind ik het ergens schandalig dat ze het recept niet delen zodat de hele wereld er profijt van kan hebben. Ze kunnen dat recept dan toch verkopen aan alle andere bedrijven die dit dan eventueel ook kunnen produceren?
Op zich niet erg, blijven ze ook weg bij de kustgebieden en grote steden en zal hopelijk de drukte daar ook afnemen
Geen idee, eerlijk gezegd. Ben aan het Netflixen en tegelijk aan het ZP-en. Had dus beter mijn mond kunnen houden. Volgens mij betekent oranje reisadvies in NL dat echt alle niet-noodzakelijke reizen (vakantie, shoppen, gezelligheidsbezoekjes etc) worden afgeraden. Dus echt 'niet gaan en als je er al was meteen terugkeren'. Vanuit België is het volgens mij niet zo dat reizen echt wordt afgeraden, maar dat je extra voorzichtig moet zijn ofzo. Misschien kan @Neuzeke of één van de andere Vlaamse dames er meer over vertellen?
De pagina met reisadvies in België heeft 2 tabellen : 'je vertrekt naar' en 'je komt terug uit'. Bij oranje advies bij 'je vertrekt naar' zijn er 2 mogelijkheden : een land heeft zelf maatregelen getroffen tegen (Belgische) toeristen of er is waakzaamheid geboden bij reizen naar dit land/deze streek. Aanvankelijk stond Nederland enkel bij die eerste categorie: reizigers uit Antwerpen moeten in Nl immers 2 weken in quaraintaine. Sinds gisteren staan Zeeland, Zuid- en Noord - Holland ook in de tweede categorie, als je er naartoe reist wordt je aangeraden om extra waakzaam te zijn. Daarenboven staan deze drie provincies nu ook in het oranje in de tabel 'je komt terug uit'. Daar betekent oranje dat je aangeraden wordt om bij terugkomst een test te laten afnemen en 2 weken in quaraintaine te gaan. Het is niet verplicht en reizen is ook niet absoluut verboden, dat is slechts zo bij een rode zone. Maar echt 'slim' is op reis gaan in een oranje zone natuurlijk niet. Het heeft in sommige gevallen ook invloed op verzekeringen.
Het ging hier onlangs over of er al gevallen bekend zijn van mensen die een 2e keer ziek worden, volgens dit artikel niet.
Niet als je een aardig beeld hebt van de gemiddelde toestand voor de infectie. En het is niet ideaal, maar je kan veel risicofactoren ook redelijk achteraf in beeld brengen. Zoals ik zei, je kan geen miljoen mensen typeren op alles wat in de toekomst misschien ooit nog komen gaat. Onderzoek in de echte wereld kent beperkingen. Niet alles wat we doen is ook in RCT uitgezocht bijvoorbeeld, simpelweg omdat we uit ervaring weten dat niet-behandelen niet ethisch is en empirisch ondertussen genoeg overtuigd zijn. Of wil jij je wel wagen aan een RCT over wel versus niet insuline geven aan kinderen met diabetes type 1?