En is dat een eigen ervaring? Want jij leest hier op het forum toch ook de twijfelende ouders en de ruime interpretatie rond loopneus, niezen en verkoudheden dan? Want het is maar 3 keer niezen, klein kuchje, beetje dit, beetje dat, beetje verhoging,... Mss moeten daar un Nederland wat duidelijkere regels rond zijn en tot 12 jaar echt wel aangepast worden.
En ondertussen zit mijn zoon nu ruim een week thuis omdat zijn juf verkouden is. Heel fijn. En de ouders mogen het uiteraard zelf opvangen/oplossen.
Dat is van alles wat ik rond mij hoor. Dus bekenden verspreid over het land. Van collega's met kinderen, gister toevallig staan praten met 2 juffen van school die hun eigen kinderen weer op totaal verschillende scholen hebben niet hier in de stad etc. Veel hier denken hetzelfde ja en vinden die minimale klachten niet nodig om voor thuis te houden, maar lees dan ook maar de reacties die daarop volgen. Plus, onze school en veel scholen denken er zo over. Helaas heeft het RIVM een neusverkoudheid heel rigoureus beschreven in de protocollen en gene organisatie wil zn handen daaraan branden uiteraard. Dus ze moeten wel. Neusverkoudheid= snot in/uit de neus met evt niezen. Past het bij klachten als astma/hooikoorts= nee= kind blijft thuis. Er is dus geen enkele mogelijkheid om het anders te zien.
Buiten Corona tijd melden leerkrachten zich niet zomaar ziek. Dan gaan ze echt veel langer door en proberen aan te sterken op vrije dagen (bij parttime werken)
Nou lijkt me stug om eerlijk te zijn. Nieuwe mensen en of jonge leerkrachten die net begonnen zijn misschien, maar over het algemeen bouwen mensen weerstand op.
Het kan jou stug lijken, ik ken toch persoonlijk veel mensen waarbij dat echt het geval is. Met veel collega's vanwege corona verschillende vergaderingen gehad, het is toch echt zo.
Nou dan zullen we hier in het noorden misschien wat minder vatbaar zijn zeker? Hier 8 kinderen verkoudheidsklachten in dochter haar klas, 6 in de andere groep 8. Geen leraren met klachten.
Klopt. De vervanging die er is, wordt ingezet voor langdurige afwezigheid (zwangerschap, burn-out, langdurige ziekten zoals kanker). Echt de dingen waarbij je weet dat iemand er maanden niet is. Het is soms al moeilijk om dat gevuld te krijgen. Er is dan nauwelijks nog iemand over om korte invalbeurten te doen. Als de invallerspoule leg is, zijn er soms nog parttimers die incidenteel extra werken of gepensioneerden die het leuk vinden af en toe nog eens een dagje terug te komen. Er kunnen onbevoegden voor de klas (onderwijsassistent, stagiaires) of een klas wordt opgesplitst en over andere groep verdeeld. Maar dat laatste doen wij maximaal 1 dag. Dar is echt noodopvang. Als de trucendoos leeg is, worden kinderen naar huia gestuurd. Dus melden de meeste leraren zich niet zomaar ziek. Dan bikkel je liever nog even door.
En toch twijfelen er veel ouders zo te zien. Het is nochtans duidelijk. Snot is tussen de 7 en 12 jaar thuis blijven. Dat lijkt mij een regel dat sowieso zal aangepast worden binnenkort voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar.
Nou dat is nog af te wachten hè? Hoor vanuit het kabinet nergens dat men dat van plan is. Meestal lekken dit soort dingen al even van te voren uit. Bovendien is het probleem niet opgelost als al die kinderen met snot weer naar school mogen, minimaal moet die regel ook geschrapt worden voor onderwijspersoneel en pm'ers.
Maar dit hadden ze toch zien aankomen? Nu nog moeten nadenken is achter de feiten aanlopen. Eigenlijk zijn de maatregelen niet zozeer het probleem. Wel wat er mee gedaan word en dat vind ik persoonlijk niet veel soeps als fit de manier van aanpak is.
Hier mogen er gelukkig wel gewoon neuzen gesnoten worden in de klas. Af en toe een neus snuiten is dus geen probleem, blijft het eruit lopen, dan zullen ze naar huis gestuurd worden vermoed ik. Maar dat is nog nooit gebeurd in klas van dochter.
Het is allemaal niet veel soeps nee. En dat er te weinig personeel in het onderwijs en de kinderopvang is is al langer bekend, maar ook daar wordt hier in NL weinig mee gedaan. Maar dit wordt binnen enkele weken van een groot probleem een gigantisch probleem. Want voor ouders geldt binnenkort: de ene week vrijaf nemen vanwege leerkracht die niet mag komen werken, de andere week vrijaf nemen vanwege kind dat niet op school mag komen, enz enz. Hoe is dat in België met snot dan?
Neen dat gaan ze niet redden, als kinderen met enkel een snotneus al moet thuis blijven. Hier kan je het zien, hoe het bij ons is voor lagere school kinderen. https://www.vwvj.be/sites/default/files/infectieziekten/infectieziekten_-_info_en_brieven/beslisboom_covid-19_leerlingen_lo_so_20200818.pdf
Nou precies dit. En omdat wij het toch zelf moeten opvangen overweeg ik nu mijn kind van de BSO af te halen waar op dit moment hier een groot leegloop is en waar al drie juffen ontslagen zijn
Dit vind ik wel beter dan in NL, wat betreft continuïteit van het onderwijs. Geldt deze beslisboom ook voor het personeel?
Die beslisboom zou al 90% schelen met die van hier. De eerste 2 vragen zijn al heel belangrijk vind ik.