Het gros van de mensen die ik ken met zakelijke trips gaat zeker wel uit eten, vaker dan thuis juist. En met een paar uur vrij ook een stukje omgeving verkent. Maar het gaat überhaupt om reisbewegingen, zeker als je gaat vliegen enz.
Klopt, maar als ik naar mijzelf kijk kom ik tijdens een zakenreis veel meer in contact met lokale bevolking dan als ik als toerist ergens ben. We gaan vergaderen, bedrijven bezoeken, mensen uitgebreid spreken, samen eten. Op vakantie spreek ik lokale mensen enkel vluchtig, vooral verkopers en hotelbediening. Maar dat verschilt per soort werk natuurlijk.
Ik denk toch dat wanneer je dan weer naar buiten gaat dat het virus er nog steeds is. Dat is echt niet zomaar weg door een x aantal weken thuis te gaan zitten en je blijft toch beweging van mensen houden. Je kan moeilijk ziekenhuizen voor een x aantal weken dichtgooien Veel besmettingen zijn toch ook in de zorg en die mensen komen ook weer thuis en dan heb je weer een herbesmetting binnen het gezin, het wordt dan wel een eindeloze zit met zijn allen.
Dat doet mijn man ook, die gaat ook buiten de deur eten als die in het buitenland is. Die gaat niet alleen op zijn hotelkamer zitten en als die eens een vrije dag heeft dan gaat die ook de omgeving verkennen. Vorig jaar zat die twee weken in Amerika en dan is die echt niet 24/7 aan het werk maar probeert de zondagen vrij te houden om iets van de omgeving te zien. Geef hem eens ongelijk, moet wel een beetje leuk blijven. Nu met de Corona is het anders maar hij komt nu vrijwel nergens, afgelopen zomer 1x in Oostenrijk met een collega geweest en ook genoeg van de omgeving gezien maar dat kon toen nog omdat alles versoepeld was.
Het gaat er bij het verschil tussen zakelijk of plezier denk ik meer om dat je zakelijk niet altijd kan afzeggen of uitstellen. Sommige zakenreizen zou je online af kunnen. In dat geval moet je dat doen. Plezierreisjes brengen alleen extra risico en zijn niet noodzakelijk. Voor een virus maakt het type reis niet uit. Maar als je door plezierreisjes te vermijden het aantal bewegingen kunt beperken. En daarmee dus ook drukte in hotels en toeristische trekpleisters. Dan krijgt het virus ook minder kans te verspreiden.
Dat heeft mijn man ook in het buitenland, als die ergens in een bar/restaurant komt heeft die altijd contact met andere mensen omdat je toch opvalt in het plaatje van de lokale bevolking en nu is hij ook nogal van de praatjes maken dus dat zijn doorgaans hele leuke ontmoetingen. Geeft een beetje kleur aan die eindeloze werkdagen. Ook wordt er veel gegeten met mensen die ook op het bedrijf aan het werk zijn maar zal ook aan je werk liggen.
We hebben maanden geen besmettingen in Nederland gehad. Er is te afwachtend gereageerd bij de nieuwe eerste besmettingen, wat is er gebeurd met de uitspraken traceren en isoleren? Waarom moet het eerst weer escaleren voordat er strenge maatregelen worden genomen? Hebben we dan niks geleerd van de vorige piek? We lopen gigantisch achter de feiten aan, in de besmettingshaarden moet je dagen wachten om getest te kunnen worden. Ik ga met 39 graden koorts ook niet 70 km rijden. Waarom kan dit in NL niet goed worden georganiseerd? Het enige wat ik hoop, is dat het aantal IC opnames achterblijft.. dat zou op zich nog enigszins een positief beeld zijn.
Ja ik kijk naar hoe anderen het doen ... is dat zo gek? Dat is toch ook gewoon hoe het menselijk brein werkt, ik zie voorbeelden uit mijn omgeving hoe mensen invulling geven aan de regels en die voorbeelden bepalen mede hoe ik me er zelf toe verhoudt. We moeten met zn allen een nieuwe norm bepalen van wat je wel en niet doet. Ik denk eigenlijk dat dat is wat de koning te weinig heeft gedaan, om zich heen kijken wat andere mensen doen en op basis daarvan zijn eigen norm bijstellen.
Laten we eerlijk zijn, dat was ook voor covid19 al zo in de meeste kruidvats, de gangen zijn zo smal, voor je het weet word je geplet tussen 2 stellages (of nog erger: tegenliggers) .
Dat gaat in Spanje niet op, daar zijn ze juist super blij met toeristen en daar hoef je ook niet in quarantaine. In de laatste week van de zomervakantie is heel Spanje op oranje gezet omdat er uitbraken waren in Barcelona en Madrid, maar men kijkt dus niet naar de verschillende regio's in een land.
Helemaal mee eens hoor, hier gaat het echter om wel of geen quarantaine advies na terugkomst. Voor mij is het ook krom om niet in quarantaine te hoeven na een reis waar ik dagenlang heb vergaderd in een lokaal bedrijf (dus met locals in een oranje land) en wel in quarantaine na een weekendje waar ik vooral met mijn man musea en zo heb bezocht. Overigens heb ik beide maanden niet gedaan, dat terzijde.
Hiervoor is in Nederland vrijwillige bereidwilligheid van de mensen zelf nodig. Of willen we dit kunnen afdwingen? Vanaf augustus is ook bekend dat lang niet iedereen zich liet testen, mensen geen contacten wilden doorgeven en lang niet iedereen zich aan isolatie hield. Het zou ook helpen als we als maatschappij eens stoppen met alleen maar vingertjeswijzen en eens in de spiegel gaan kijken.
In een gezin met 1 positief kind hadden de ouders en andere 3 kinderen het niet gekregen. Het geeft mij ook een meer optimistisch gevoel.
[ Hier is het helemaal idioot, mijn man gaat volgende week voor het werk (defensie) twee weken naar Nederland, is dan een dag thuis en gaat daarna een week naar Zweden. Na Zweden moet hij een week in quarantaine
Ligt aan het werk. Mijn man zit op zee. Direct uit het vliegtuig 1 week op een hotelkamer in quarantaine. Dat testen en gelijk aan boord .. Terug direct in een taxi...vliegveld en daarna thuis weer in een taxi. Mijn man zit met nog geen 20 mensen in het vliegtuig. Zo rustig is het.
Mijn man heeft ook een collega uit Essen die elke week naar Rotterdam komt, zonder quarantaine. In het ziekenhuis mogen we ook gewoon werken als we uit een oranje of rood gebied komen.
Hier wel. Uit eten met leveranciers of nog even sldenstad verkennen met collega s. Uit eten moet sowieso, want hij zit altijd in een hotel.
Haha en vooral met een kinderwagen. Nu kan ik er aardig doorheen manouvreren maar kan me nog goed al die keren met de kinderwagen herinneren
Oh het is dus niet alleen in België zo dat je bij Kruidvat met momenten twijfelt of je nog wel in de winkel loopt of in het magazijn.